Mål för morgondagen

Eftersom vi inte hoppat på cirka två-tre månader är mina krav inte så jättehöga. Jag vill bara att det ska kännas bra. Mål nummer ett och det som är viktigast är:
- Att hon är lugn. Jag vill att jag ska känna att hon väntar på mig och inte drar iväg. Tempot ska vara någorlunda jämt, det tycker jag att vi blivit bättre med på sista tiden men sen så har jag ju som sagt inte hoppat heller så jag vet inte om hon kommer fortsätta lyssna på mig fullt ut när vi är på banan. Men det är i alla fall mål nummer ett; att hitta kontrollen och behålla den under hela banan.
- Försöka se avstånden och inte rida iväg henne. Ibland blir det att jag istället för att vänta ut hindret ökar vilket resulterar i att hon bara bli lång och flack. Bättre att hellre korta något språng och känna att vi kommer rätt.

Det är egentligen bara det jag kommer lägga mest fokus på. Funkar det här kommer resten att gå bra också tror jag.
En närmare utvärdering kommer efter morgonen- för att se om jag lyckades någorlunda med något av målen!Varit lite problem att blogga dem senaste dagarna

Jag har inte kunnat skriva så mycket dem senaste dagarna vilket jag vet andra haft problem med också. Driftstörningar på blogg.se. Igår när jag var i stallet tog jag massor med bilder men självklart glömde jag föra över dem till datan igår, så ni får inte se dem förens ikväll.

Hu mår ni annars då? Jag känner mig bättre från min förskylning och hoppas vara helt frisk snart så att jag kan börja jogga. Tänker verkligen vara noga med när jag börjar träna igen efter att ha varit sjuk, vill inte riskera något. För utom det laddar vi inför Pay & Jumpen som är imorgon, filmer kommer! Var sålänge sen jag hoppade nu så det ska blir riktigt kul!

Saga har gått bra dem senaste dagarna och känns väldigt fräsch i kroppen just nu. Vi får se hur det går imorgon.


Titta vilken fin bild som låg i min mejl häromdan. Fotad av duktiga Josäfin förra sommaren på Säva.

Swegmark

Idag när jag kom hem från stallet låg det ett paket med mitt namn på. I fanns detta:
Det var en sportbh från Swegmark! Modellen heter Step och är speciellt framtagna för ryttare. Jag blev förfrågad om jag ville testa en och självklart vill jag göra det, jättesnällt! På hemsidan beskrivs modellen såhär:
  • Coolmax-material som transporterar bort fukt från kroppen
  • Bred resår för extra stöd
  • Vadderade och justerbara axelband
  • Kan korsas i ryggen
  • Säkra Ökotex-certifierade textilier
Den är så himla skön! Sitter perfekt utan att strama på något ställe, det kändes som att den var gjord för mig när jag satte på mig den. Det är kvalité! Kommer bli perfekt att ha nu när jag drar igång mitt egna miniprojekt- att jogga till och från stallet varje dag. Plus ridning och stallarbete. Då behövs verkligen kläder som sitter rätt, så att det underlättar för en. Man ska inte behöva tänka eller känna obehag över något man har på sig, man tappar lätt fokuset på själva uppgiften och går och irriterar sig istället. Tror den här bh kommer vara perfekt för mig! En närmare och tydligare utvärdering kommer om några veckor när jag testat den lite mer.Hjälmväskor

Har slängt ihop några stycken i olika prisklasser, det är svårt att hitta jättebilliga men några stycken blev det iallafall:University of Sussex

Åh idag har jag bara gjort roliga saker!

Började med att gå till stallet då Saga skulle skos, efter det bar det av in till stan där jag skulle på en lecture om att studera i UK och lite olika universitet. Det var väldigt lärorikt och VÄLDIGT kul! Man blir så peppad och motiverad (i alla fall jag). Jag har hittat två-tre universitet i England som jag fastnade för, dock kommer jag inte plugga vidare direkt... Dem flesta utbildningarna är 3 år men en jag kollade på var 4, och jag kommer aldrig orka direkt efter tre år på IB.

Något jag blev väldigt glad över att se var kursinnehållet på bland annat historia. Jag läser nu History HL vilket motsvarar historia på universitetsnivå och när jag kollade vad man gjorde under åren såg jag att mycket har vi redan gått igenom eller kommer att göra innan vi gör examen. Det betyder att vi verkligen ÄR bra förberedda för universitet, jag kommer ju redan kunna massor!

Men det får vänta något år, dock är det ju himla kul att sitta och fantisera och fördjupa sig i olika program..


Efter det var jag hos min kompis Milla och red ut tsm med henne och Hannah. Milla har tre hästar så vi kunde ta en varsin, det var så mysigt! Vi stog alla tre i samma stall förut så vi satt och babblade om alla galna uteritter vi gjort på våra ponnyer haha.. Vad jag saknar dem stunderna ibland! Jag fick rida en häst som hon har på tillridning/försäljning som heter Nellie och jag blev helt kär i henne... Milla lovade att jag skulle få rida henne igen, ska ta med kameran nästa gång :)

I will never leave us
Nya ridbyxor snart?

Jag är så sugen på Pikeur Lucinda, har gått och suktat i flera veckor men än har jag inte sett dem i butik. Jag är nyfiken att se hur dem sitter på! Kanske kan bli en liten present till mig själv när jag får min nya lön i maj, för att fira att jag lyckades med det enligt mig omöjliga?


Bildkälla

Praktisk hjälmväska

Jag köpte sommaren 2009 en väldigt smart grej som fått hänga med nästan överallt i hästsammanhang; en hjälmväska. Jag har min Charles Owen hjälm i väskan och den skyddar verkligen hjälmen från allt så som skador, och samtidigt hålls hjälmen och fräsch ren. Den är också smidig att ha med sig både på träning, tävling eller övrigt eftersom den fungerar som en väska. En otroligt bra invenstering som jag kan tipsa alla som rider om:
Dagens Ridpass

Trots min förkylning/halsfluss eller vad det nu är var jag ändå tvungen att gå till stallet då jag hade insläpp och nattning, så jag tänkte att det var lika bra att rida en kort sväng. För att det inte skulle bli för ansträngande för mig men lite jobbigt för Saga var vi och klättrade i backen.

Jobbade bara i skritt eftersom jag kände mig så svag, men det blev lite träning för Saga i alla fall. Skrittade upp fem gånger och jobbade henne samtidigt för att ryggen skulle tränas lite extra, effektiv och smart träning! Hon kändes väldigt mjuk och fin, stretade imot första gången för att jag krävde lite mer än vanligt men sen jobbade hon verkligen bakifrån och framåt i backen. Kände tydligt hur ryggmusklerna höjdes, kul.

Blev som sagt endast skritt och en väldigt kort tur, men det verkade ändå ge ett bra resultat.Hur sätter man på ett pannaband?

Självklart! Jag försökte ta foton men det såg så opedagogiskt ut så jag gjorde en snabb film istället:


Fredag

Det bästa med att vara sjuk är att man kan ligga i sängen och göra klart massor med tråkiga uppgifter i skolan. Jag har t.ex gjort klart hela tre uppsatser dem senaste tre timmarna, riktigt skönt!

Jag mår fortfarande skitdåligt men senare idag ska jag pallra mig iväg till stallet. Får se vad dagen bjuder på förutom en hel del sängliggande och massor med film.


Sjukling nummer ett. Vet att det är en hästblogg men börjar tröttna på att ladda upp samma bilder hela tiden... Behöver nya!

Supersjuk

Jag kände att något var fel när jag gick och la mig igår, och i natt vaknade jag upp och mådde jättedåligt. Kunde inte sova så tog en värktablett.

Vaknade upp några få timmar senare för att gå till skolan och tror ni att jag har världens huvudvärk, kan knappt svälja och hela kroppen gör ont samt feber på det. Dum som jag är gick jag till skolan i alla fall, men gick hem efter två lektioner. Kan knappt prata nu för att det gör så ont och allt bara snurrar! Halsfluss, säkerligen.

Jag har inte varit sjuk på över ett år vilket är ovanligt för att vara mig, men nu var det väl dags igen. Min astmaläkare varnade mig för att bli sjuk, men det är ju inte direkt något jag kan styra över. Blir nog hemma imorgon för att vila upp mig ordentligt, har inte tid att vara såhär sjuk!


Tack för hjälpen!

Tack vare en läsare fick jag tips om en hemsida där dem sålde produkten jag var ute efter, så nu är den plus en annan sak påväg hem till mig. Tusen tack för hjälpen!

Det var några som tipsade om Horseman's One Step och sa att den var jättebra, jag har länge velat prova den men tycker det är lite dyrt.. Men kanske det är värt dem pengarna, eftersom att alla verkar tycka det är super?


Bildkälla

Frågor och svar

Jag får in så många bra frågor hela tiden att jag inte hinner svara på dem, nu har jag samlat alla i ett och samma inlägg:


Svar: Jag har en annan kamera som är fylld med filmer på oss, men vi har hittar inte sladden till datan så jag kan inte föra över dem ännu. Så fort jag hittar den kommer det upp här!


Svar: Ja den finns kvar, 100:- plus frakt (cirka 40:-). Mejla mig om du fortfarande är intresserad!


Svar: Jag har haft Saga sen i september 2009 så i samanlagt 18 och lite mer månader. Jag är i stallet 5 dagar i veckan, två dagar har min medryttare för att jag ska hinna med jobbet och lite plugg. Ja, jag betalar allt för Saga själv :)

Anledningen till varför jag kan göra det är som sagt för att jag jobbar vilket jag har gjort sen jag fick Saga. Tidigare har min mamma stått för torvinköp och höinköp, men i och med min nya grymma löneförhöjning är min tanke att ta över torvkostnaderna helt också. Tillsammans med torven betalar jag även: stallplats, försäkring, hovslagare, kraftfoder, träningskostnader, tävlingskostnader och utrustning. En hel del! Jag har skrivit några inlägg om min ekonomi som ni hittar i den här kategorin.

Tack för berömmet, det värmer mycket att höra! Självklart är det jobbigt ibland men när man betalar allt själv inser man hur mycket pengar det faktiskt är och jag skulle aldrig kunna lägga den kostnaden på min mamma igen efter att ha betalat allt själv i snart två år. Man växer otroligt mycket som person att bli mer och mer ekonomiskt oberoende (självklart betalar min mamma mat och så, men mina intressen och kläder tycker jag är rätt att jag står för själv eftersom jag snart faktiskt är 18år). Ett tips är att börja med små summor för att komma igång, alltså t.ex. börja betala träningarna. Efter det flyter det på :)


Svar: Självklart gör jag det! Jag hoppas att jag kan komma i några veckor, precis som jag gjort tidigare år. Kan inte överleva en sommar utan Säva och alla underbara människor där. Jag saknar och tänker på Säva samt personerna där dagligen, önskar att jag kunde åka dit oftare men tiden räcker ju inte riktigt till :/


Svar: Jag har en väst som är köpt från Lyckås som är av märket Riders Company. Jag tycker att den är väldigt skön, dock har den blivit lite stor på sista tiden :P
Svar: Det beror lite på. Oftast blir det på kvällen eftersom jag går i skolan på dagen och mamma jobbar, men när vi är lediga och på helgerna så brukar det bli på förmiddagen. Jag brukar tycka det är skönast att träna på förmiddagen, då har man fortfarande massor med energi jämfört med att träna på kvällen när man redan varit igång hela dagen. Nu när det blir ljusare ute tycker jag därimot inte det spelar så stor roll, jag blir alltid pigg när det är ljust oavsett tidpunkt på dygnet :)

Just nu hopptränar jag inte, har tränat dressyr varje vecka i några månader och som jag sagt tidigare behöver Saga verkligen det här och det har gett oss så himla mycket ny kunskap som vi kan använda oss av i både hoppningen och på tävling. Nu ska jag ju tävla snart, får se om vi åker på någon hoppträning efter det!
Tack för berömmet! :)


Svar: 1. Jag anser mig vara bra på vissa sätt, men aldrig tillräckligt erfaren. Man kan alltid lära sig något nytt. Svår fråga egentligen, jag tycker inte att jag kan bedömma om jag är bra eller inte.
2. Min bästa vän.. jag har många bra vänner men dem jag tycker känner mig bäst heter Kristin och Sharmin. Kristin vet kanske många av er att hon bor i Uppsala, och vi brukar vara ihopklistrade när jag är där på sommaren. Oj vad många galna minnen vi har tillsammans haha.. Förhoppningsvis åker hon och jag till Falsterbo i sommar igen!
3. Ja jag litar fullt på Saga, nu.
4. Det är inte viktigt för mig att varje pryl jag äger har en viss logga på sig, därimot är det vitkigt för mig att det är bra kvalité och är snyggt och det hittar jag för det mesta hos kanske lite större märken, men jag har som sagt inga problem att köpa något "märkeslöst". Sålänge jag tycker om saken! Förut var jag nog mer beroende av märkesutrustning, men man kommer till en viss punkt när sånt inte spelar så stor roll..
5. Jag läser väldigt många bloggar, den bästa tycker jag är Warnmark! Sen finns det även en hel del andra hästbloggar; Eleonor, Catago, Tävlingsryttaren, Caroline, Freja, Showjumper mf. Dem flesta från den "gamla" tiden, när jag började blogga och när hästbloggar var väldigt sällsynt. Jag läser även några andra, vanliga, bloggar.
6. Hm.. Mycket haha. Jag vet inte något speciellt, men orättvisa gör mig arg. Och folk som inte har respekt för andra personers val i livet, det kan göra mig otroligt arg.


Svar: Ja, eller jag försöker göra det så ofta som möjligt. Men minst varannan dag! Det behöver inte vara efter ett jobbigt pass, det kan likagärna vara efter ett skrittpass.


Svar: Jag har aldrig skrivit ut hur mycket vi köpte Saga för, och kommer nog inte göra det heller. Som jag nämnt tidigare hade hon gått Breeders som 5-åring och gick finalen, utöver det har hon gått debutant fälttävlan och L:B dressyr. Men när jag fick henne hade hon stått i flera månader och inte gjort något, så det var bara att börja om från början.

Vad som är värt att ge varierar ju från häst till häst, beroende på vad man är ute efter. Ibland tycker jag att priserna på hästarna sätts för högt, men det är väl en bedömningsfråga antar jag. Vad är du ute efter? Något jag brukar kolla extra på är vad den har gjort för sin ålder och på vilken nivå den ligger på. Kollar på man t.ex. på en 9årig häst som ej tävlat men "har kapacitet" kan ju inte priset vara hur högt som helst- bara för att den har bra stam eller "kapacitet".

Något som är värt att komma ihåg är också att i ägarens ögon är hästen den bästa som finns, därför sätts ibland priset lite därefter. Jag talar av egen erfarenhet, när vi sålde Ronda satte vi ett alldeles för högt pris men enligt oss så var hon ju en fantastisk häst med alla möjligheter som helst.

Ta hjälp av en tränare eller någon du känner som är duktig när du ska köpa häst, det underlättar väldigt mycket!


Lertider

Nu försvinner snön och ersätts av en massa lera, men jag föredrar faktiskt det framför kallt snöväder. Dock blir ju utrustningen rätt så lidande:
Det är otroligt viktigt att göra rent allt som är lerigt efter ridning, först och främst för hästens skull eftersom smutsig utrustning lär ge hästen skav och skapa obehag, men också för att utrustningen tar skada av lera och annat. Jag har som regel att alltid skölja av allt som är lerigt och hänga upp, om det är läder ser jag till att smörja in med ett fettande medel så att lädret inte ska torka ut. Tar sin lilla tid, men sakerna håller mycket längre!

Nya putsprylar

Mitt älskade putsmedel som jag använt mig av i fem år har slutat säljas här i Stockholm och jag vet inte vad jag ska använda mig av nu! Det har varit perfekt att använda som daglig skötsel medel att dra av lädret efter ridpasset, och nu är jag alltså på jakt efter något liknande.

Så nu behöver jag alltså eran hjälp med tips! Det ska som sagt vara ett putsmedel som är rengörande men för snabbanvändning. Några tips?Nuvarande medelet. Helt klart den bästa enligt mig, så synd att jag inte hittar den någonstans längre.


Tisdag

Idag har Saga fått vila, men jag passade på att borsta en längre stund, stretcha ordentligt och frisera manen lite. Hon har börjat med en ny grej, så fort jag ställer mig framför henne för att borsta ansiktet trycker hon upp mulen mot min mun och lyfter överläppen. Så himla söt! Jag har lärt henne "puss" på kommando men nu räcker det tydligen med att jag ställer mig framför henne utan godis för att hon ska börja pussa på mig. Min fina tjej.


Pay & Jump

Den första april (nästa fredag) ska vi iväg på en Pay & Jump på Runsten. Vi ska ju tävla 10 April och eftersom vi inte hoppat sen i slutet av januari tänkte jag att det skulle vara bra om vi i alla fall har hoppat en gång innan vi åker och tävlar. Tänkte hoppa 90cm och 100cm, känns lagom att börja med!

Det ska bli kul att komma till Runsten igen, sist jag var där var i juni (!) förra året på vår sista KG-träning, känns jättekonstigt att det var sålänge sen eftersom jag annars vad där nästan en gång i veckan.


Dagens Ridpass

Red ut till samma väg som det här ridpasset men idag jobbade jag mer på att variera galoppen. Värmde upp som vanligt med mycket halter, övergångar mellan skritt och trav, skänkelvikningar och så lite öppna. Efter att ha galopperat ett varv runt på grusvägarna i en rätt så frisk galopp gick jag in på grusplanen och jobbade med övergångar mellan skritt och galopp samt tempoväxlingar i galoppen. Hon kändes väldigt fin, hade otroligt mycket bjudning under hela passet som verkligen gick att användas i övningarna.

Efter det och en skrittpaus gick jag över till något som jag inte jobbar med speciellt ofta, och sist jag gjorde det (vilket var väldigt längesen) inte gick speciellt bra. Jag började arbeta med att byta galopp när vi vänder snett igenom, vilket oftast alltid brukar bli att hon drar iväg och går i kors. Men OJ vad det gick bra idag! Tror jag vände snett igenom samanlagt sex gånger och 5 av dem bytte hon direkt bara jag satt om, en gång bytte hon fram men inte bak men istället för att sakta av som jag brukar göra försökte jag istället byta bak också vilket hon även gjorde. Kändes verkligen jättekul att hon svarade så fint på det, jag ska jobba vidare med det för att få henne ännu mer samlad under bytet men vi har gjort framsteg.

Travade av i slutet och skrittade hem sen. Ett väldigt roligt och lärorikt pass!


Dagen vi köpte Saga, i september i år blir det två år sen. Herregud vad snabbt tiden går!

Alla kopierar

Jag har faktiskt tröttnat på folk som dissar Hööks för att dem kopierar andra och har lågprisprodukter. För ett år sen tyckte jag likadant men nu inser jag att det är verkligen otroligt töntigt att säga och skriva om hur dåliga Hööks är.Ja, Hööks kopierar större märken men i vilken produktbranch händer inte det här? Jag är säker på att dem flesta köper sina kläder från Gina Tricot, H&M, Bik Bok etc och vart har dem fått sina idéer från? Inte har dem kommit på dem själv, absolut inte. I stort sett allt du kan hitta i dem butikerna är taget från dem större märkena; Acne, Topshop, Marc Jacobs, D&G m.f för att det är så det går till. Men vi köper kläderna från Gina och Bik Bok utan att klaga över att dem är kopierade från större märken, trots att det är exakt samma sak som med Hööks. Varför?

Jag har inget imot Hööks alls i dag. Jag tycker att dem har väldigt bra produkter som är av bra kvalité, och att det är otroligt prisvärt. Faktum är att jag tycker att kvalitén på vissa Hööks produkter är jämförbart med märken som Kingsland eller Tretorn. Jag har ett par stövlar från Hööks som jag haft i två år och dem är än idag i fint skick, det är mer än vad man kan säga om Tretorn stövlarna som jag hade i max två månader- och då var jag tvungen att byta flera gånger under den perioden för att dem hela tiden gick sönder.

Jag tror man bör tänka efter. Som jag sa tidigare, det du köper från Gina är i högsta grad en KOPIA av ett annat, större och kändare märke men du går inte runt och klagar på att din tröja är kopierad. Varför? Jo för att tröjan är snygg och den är billig. Det är exakt samma sak med Hööks. Deras saker är snygga för att dem har en liknande design som ett större märke kommit på och det är billigare eftersom att det är till en viss del kopierat. Klagar man på kvalitén bör man igen tänka efter- hur är egentligen kvalitén på kläderna och skorna från Gina och H&M? Pisskvalité rent ut sagt, men det är inte så konstigt med tanke på skillnaden på produktionkostnaden mellan kläderna hos dem och hos större märken. Det är exakt samma sak hos Hööks.Det jag ville få sagt är att det är en väldigt dubbelmoral att sitta och dissa och klaga på Hööks eller andra billigare märken när man samtidigt bär vanliga kläder med samma tanke bakom sig. Är det pga märkeshysterin som kanske är större i hästvärlden jämfört med andra kläder? Jag säger inte att jag själv inte varit likadan, men jag börjar inse att det faktiskt inte är "värt" att sitta och ge diss efter diss till en och samma kedja när dem i princip har exakt samma koncept som alla andra.


Kommande veckan

Nästa vecka är även den rätt så proppad..

Måndag har jag några extra lektioner vilket betyder att jag börjar 8.20 istället för 10.00. Vi ska även in till Stadsbibblan med Business-klassen för att hitta böcker till en speciell uppsats som ska skrivas, så jag kommer sluta senare än vanligtvis (nåja, normalt slutar jag 12.20 så det är inte hela världen. Bortskämd man blir). Efter det ska jag hem och till stallet, rida och fixa, hem och sen plugga hela kvällen. Har seminarium på svenskan dagen efter så boken måste läsas och ta notes på.

Tisdag är det skola från 8.20-15.40, hem och stallet. Måste plugga ihjäl mig för att dagen efter har jag ett fruktansvärt matteprov... Plus att jag har en uppsats i engelskan, bok som ska läsas i engelska och ta notes på den samt en uppsats till att skriva. Tror jag har någon historiagrej också..

Onsdagen innebär som sagt matteprov, mitt värsta ämne.. Sen är det som vanligt, hem och sen gå till stallet och rida. Efter det är det hem och plugga igen.

Torsdagar har min medryttare Saga då jag jobbar så ingen häst för mig. Skolan är ju dock som vanligt, men tror inte att jag behöver plugga så mycket idag (om inte någon lärare kommer på att ge mig nått nytt, man får ju inte vara utan läxor hehe), vore skönt!

Fredag är en rätt så kort skoldag, 10.00-14.10, så efter det ska jag hem direkt och gå till stallet. Har planterat att rida ut en längre sväng och fixa lite i stallet. Den här fredagen innebär även Löning, tjoho! Alltid kul att få in lite pengar på kortet igen (och betala alla roliga kostnader och sånt där). Lär vara rätt så död på kvällen efter veckan, men lite plugg blir det nog allt.

Lördag jobbar jag bara mellan 12.00-15.00 och efter det ska jag in till stan och träffa min kompis. Även idag är det medryttare på Saga. Tror jag unnar mig en pluggfri dag, kanske?

Söndagen består av dressyrträning för Caroline, städa och plugga! Får se om jag kanske hittar på något mer kul, åka och köpa foder behövs nog göras fast frågan är om det är så där jättekul..

Sen ska jag även hinna med att träna själv någon gång mellan allt det här. Plus fixa lite här hemma. Ja det ser som sagt ut som att det blir en som vanligt fullspäckad vecka, förstår inte vad man skulle göra med all tid om man inte hade häst!

Dagens Ridpass

Red inte så länge idag utan jobbade mest i skritt, det är väldigt halt ute på många ställen fortfarande. Gjorde iallafall några halt-rygga-skritt och hon lyssnade fint, väntade på mig efter ryggningen och drog inte bara iväg framåt direkt. Även mycket sidförande som vanligt. Hon kändes mjuk i kroppen trots att jag inte ridit jätteordentligt den här veckan, kul!

Här är några bilder efter passet:


Måste lägga upp en bra plan

Den här kommentaren låg bland annat och väntade på mig idag när jag loggade in:


Jag håller helt med dig.. Men jag tycker det är så svårt att komma på att skriva saker just nu. Självklart skulle jag kunna lägga upp ett inlägg och skriva om mina planer för varje dag, men är sånt ens intressant? Jag kan inte filma heller i stallet när jag rider eftersom det är så halt fortfarande i paddocken, så jag rider ju ut varje gång. Vet inte riktigt vad jag kan visa från stallet heller... Träningar åker jag ju iväg på rätt så ofta men det blir tröttsamt till slut. Snart ska vi ju ut på tävlingar så då blir det lite roligare, men annars är det inte så mycket som händer. Jag kan inte ens skriva om min träning då jag inte kan jogga när det är såhär halt ute trots mina skor för att mina fötter håller inte för det.

Så det jag kan skriva om just nu är den lilla träningen jag pysslar med hemma, dagens ridpass, skolan, alla saker jag gör varje dag och kanske visa lite saker från stallet. Vill ni läsa om min vardag, från morgon till kväll?

Stretching

Nu har jag knåpat ihop en snabb video där jag visar tre sätt jag strechar Sagas ben på. Jag glömde säga det i filmen, men på den sista övningen bör man inte stå så som jag gör, böjd, utan med rak rygg för att skaderisken ska minska. Men jag antar att jag ville komma närmare kameran som var rätt så långt ner, för normalt står jag upprätad.
När jag stretchade bak ser ni att hon är rätt så stel, hon har svårt att sträcka ut muskeln helt. Därför är det så bra att strecha ofta, om några veckor kommer hon ha mycket lättare!
Har ni några frågor, säg till! Jag har även några övningar för att strecha nack- och halsmuskler, något ni skulle vara intresserade av?


Dressyrträning 15 Mars

Nu har jag både kommit hem och hunnit slänga i mig lite mat. Här är en liten utvärdering från träningen.

Jag red på pelhamet då Caroline sa att vi skulle jobba lite extra på hennes galopp, så hon ville att jag skulle ta det idag då Saga har mer "respekt" för det bettet än det vanliga. Jag rider alltså inte normalt med bettet under en dressyrträning, men eftersom att hon behöver bygga upp sig lite extra i galoppen och hon fortfarande stundtals kan bli himla stark på vanliga bettet körde vi så här.

Det gick jättebra, hela passet tycker jag! Vi jobbade mycket övergångar och fokuserade på att få henne att vänta på mig och inte rusa iväg som hon gör i både skritt och trav. Jag fick även tänka extra på att inte tappa ytterbogen som hon gärna skjuter ut när jag ber henne att stoppa in bakbenen under sig. Hon tycker det är riktigt jobbigt! Men det gick bra och till slut tycker jag att hon fick in ett bra tempo där hon faktiskt väntade på mig, hon låg inte heller på eller smygökade.

I galoppen tycker jag att det gick sådär. Jag jobbade mycket med halvhalter på ytter för att hon inte skulle hänga sig, gå fortare, tappa bakbenen och bli längre och längre. Samtidigt som jag gjorde halvhalt på ytter fick jag möta upp med innerskänkel för att annars flyttar hon bakdelen istället för att stoppa in bakbenen under sig. Knepigt, men sista varvet kändes bra. Sen är hon mycket svagare i vänster och därför är det jobbigare att få igenom allt i det varvet.

Överlag är jag nöjd, det kändes bra efter ett tag men framförallt kändes det som att hon väntade på mig i alla gångarter, vilket är ett stort framsteg.

Filmen kommer, här är några stillbilder sålänge:
Ligger längst ner i inlälgget:
Träning

Idag ska vi iväg på dressyrträning igen med inriktning på galopp. Kameran hänger med men vi får se hur mycket film det blir.


Dagens Ridpass

Red ut med Lina, tanken var att vi skulle jobba hästarna i en stadig galopp men det gick det ju sådär med...

Haha, hästarna var riktigt pigga! Ivory och Lina var före och såfort Ivory drog iväg en smula tyckte Saga att det var lika bra att köra samma stil vilket resulterade i att hon mest ökade och ökade. Vi båda kände att det var nog bättre om vi fokuserade på att jobba dem lite mer individuellt. Så vi red på en vändplan som är i grus och väldigt bra underlag.

Jobbade mycket sluta och skänkelvikningar i traven och skritten och i galoppen fokuserade jag mest på övergångar mellan skritt och galopp. I slutet även mellan galopp och halt.

Hon kändes otroligt fin! Mjuk och sammarbetsvillig trots den galna galoppen innan vilket kändes kul, att hon kunde koncentrerar sig så fort på uppgiften igen. Gick fint i sidvärtsrörelserna också. Travade av i slutet och även där kändes hon fin. Ett bra ridpass!

För att göra kedjan mildare

Om man vill göra själva kedjan lite mildare kan man linda en gasbinda runt för att minska trycket. Jag har gjort det på ett av mina pelhambett för att Saga får skav av just den kedjan, det funkar riktigt bra! Det var min hopptränare Cathrine som tipsade mig om det.

Såhär ser det ut innan:


Efter:


På hästen:Underlag

Det varierar väldigt mycket vad man kan ha för underlag i boxen. Jag har tagit upp det några gånger tidigare här vilket underlag jag står på, men sen så har jag ju även stått på några andra.

Torvmix är det jag står på i dagsläget. Som man hör på namnet är det en mix, och det är en blanding av torv och spån. Jag är inget större fan av torv men vi var tvugna att byta från spån och då var det antingen vanlig torv eller torvmix. Det funkar bra med torvmix men jag tycker att torv blir så dammigt och gör boxen väldigt mörk. Alla dem hovslagarna jag haft säger att torv inte är det helt ultimata man kan ha för hästens hovar, men jag antar att det varierar från hovslagare till hovslagare. När jag köper torvmix köper vi en hel pall med 18 balar och det brukar gå på cirka 1800:-, då med en liten rabatt för att man hämtar själv.Spån hade jag det första året med Saga och även den typ av underlag jag tycker är bäst. Det är ljust och väldigt lättmockat. Dock kan det ju damma en del, men det beror lite på vad för spån du har, det bästa är kutter. En annan nackdel är också att det är svårt att göra sig av med efter, och det var även en av anledningarna till att vi slutade med det.

Halm stog jag på med Ronda i vårat första stall, och det anses även att vara en av dem bästa underlagen. Den stora nackdelen med halm är att det blir otroligt dammigt, så för känsliga hästar funkar det oftast inte. Det var det som hände med Ronda, hon fick hosta på grund av dammet så vi var till slut tvugna att byta stall. Vad som är bra med halmen är att dem alltid har något att pilla med, och det uppfyller hästens krav på 18 timmars behov av att tugga. Dock finns det ju en nackdel, och det är för dem hästarna som gärna äter för mycket... Halm är även väldigt mjukt för hästen att ligga på.


Bildkälla

Torv har jag också haft, det är ungefär som torvmixen förutom att det är bara ren torv i en bal och inte blandat med något annat. Torven var lätt att göra sig av med, folk använder det gärna som gödsel till sina växter och i trädgårdar. Många har bädd när man står på torv, vilket betyder att man låter kisset ligga kvar och endast mockar ur bajset, det blir som en hård bädd som hästen står på. Detta gör att det bland annat dammar mindre och är mer snabbmockat.

Nu undrar jag vad ni använder er av för underlag, och vilket ni tycker är bäst? Vad har ni bra/dåliga erfarenheter av?Jag lever

Den här veckan har inte varit den bästa för bloggen. Men jag vill verkligen komma igång och få rutin på allt; skolan, hästen, bloggen, jobbet och träningen. Så nu ska jag verkligen försöka, för att jag tycker ju det är kul!

Har förberett några inlägg till imorgon så då kommer det upp lite saker här!


Dagens Fråga
Svar; Jo det har du helt rätt i att hon hade gjort. Men när jag köpte Saga hade hon inte varit igång sen cirka 4 månader (om inte mer) tillbaka, vilket resulterade i att inga muskler fanns. Så det som behövdes göra var att bygga upp från början i princip, och inte bara själv musklerna utan hela ridningen. Hon hade inga antydningar till "korrekta" muskler vilket gjorde att jag var tvungen att gå ner på basicnivån i dressyren. Vi har kommit en bra bit sen dess men vi har fortfarande vissa problem kvar.

Sen kan man ju alltid tänka sig att det säkert hade gått mycket snabbare om en mer erfaren ryttare köpt henne från början som visste hur hon skulle jobbas och hade gjort det direkt. För mig var det väldigt svårt och jag håller helt med dem som säger att det inte var ett bra första storhästköp, men som jag sagt tidigare är jag ändå glad att vi köpte henne för att jag har lärt mig väldigt mycket!  


Min och Rondas historia- film

Här är en lite snabbt ihopklippt film med några klipp och bilder jag hittade på vår gamla data när vi skulle tömma den för nån dag sen. Självklart ihop med den finaste musiken. Det får bli som en lite del av min och Rondas historia, fast utan text:

Övning

Här är övning vi gjorde på träningen igår. Syns inte så tydligt men jag skriver ut vad det står så att alla ser.

Som ni ser är det två cirklar vilket ska representera två volter. Texten vid den mindre volten lyder såhär: "Relativt kort trav, viktigt att hästen är genomjobbad, har ställning och trampar under sig med innerbakben samt inte flyter ut med bakdelen. Glöm inte stöder på ytter, och fastna inte i innertygeln." Volten får inte bli för liten, men fokusera på att hästen verkligen svarar för dina hjälper och inte flyter ut. Handlar rätt så mycket om att kunna styra hästen rätt, inte slita i tyglarna utan att den verkligen svarar för skänklarna.

 

Dem blåa strecken visar att ni ska flytta hästen utåt mot den större volten och där lyder texten såhär: "Flytta ut hästen mot en större volt med några steg i taget. Glöm inte att när du flyttar ut måste hästen vara rakställd, och när du kommer ut på den större volten ska hästen ställas tillbaka. Ta det gärna succesivt; flytta inte ut direkt på en gång utan gör några steg, rid rakt fram och flytta ytterligare några steg. Väl ute på den större volten ökar du traven något varv för att sedan gå in på den lilla volten igen."


Det här var en väldigt bra övning! Du tränar på många och nödvändiga saker samtidigt och resultatet blev för mig en lösgjord, koncentrerad och väldigt mjuk häst. Sen kan man alltid avancera och göra samma övning i galopp, men även i skritt.

 


Att köpa sig en färdig häst

Påvägen hem från stallet idag pratade jag och mamma om det här med att köpa sig en "färdig" häst för kanske en lite större summa pengar. Vi hade väldigt olika åsikter när det kom till vad man egentligen har för mål med sin ridning.

För mig är resonemanget egentligen rätt så självklart. Jag anser att köper man sig en häst för låt säga över 150 000:-, förutsatt nu att det är en välriden häst som har någorlunda meriter och vana på en speciell nivå inom den grenen man satsar, så har man också mycket lättare att "lyckas" än om man köper en mindre utbildad, kanske lite svårriden häst. Och det är ju inget fel med det, men man måste ju vara beredd på att det kommer ta mycket längre tid!Köper du en häst som du i princip kan åka ut och tävla med några veckor senare och som är så att säga säker på sin sak gör det automatiskt enklare att klättra i klasserna, tror jag. Om hästen har rutin lär du dig oftast otroligt mycket och du blir själv säkrare som ryttare.

Jag kan ta mig och Saga som ett exempel på motsattsen till det här. Det har tagit cirka ett och ett halvt år för oss att komma dit vi är idag, och först nu har jag verkligen börjat rida henne på riktigt. Nu känns det ju dock som att vi utvecklas varje dag, men man kan ju inte påstå att det har gått fort. Det har varit OTROLIGT mycket slit och jag har varit nära att ge upp många gånger, självklart är jag glad att jag fortsatte för att jag utvecklas ju väldigt mycket- men på ett annat sätt än om jag haft en så att säga färdig häst från början. Jag tror helt klart att jag hade varit mer motiverad till att tävla och hela tiden utvecklas tävlingsmässigt om jag haft en häst som hjälpt mig att ta mig upp i klasserna från början, och självklart skulle jag ha helt andra mål än dem jag har idag. Mitt mål med Saga just nu är inte tävlingsmässigt eftersom jag vill ju kunna rida henne ordentligt innan vi verkligen satsar.Å andra sidan, det är ju absolut inga fel att för tillfället inte ha tävlingsambitioner. För ett år sen var jag kanske ledsen och fundersam över det, men idag är jag helt ärlig när jag säger att jag inte bryr mig. Det är inte längre mitt mål, och nu pratar jag om en tidsplan på kanske 3-4 månader framåt, att klättra så fort som möjligt med Saga utan mitt mål är att det ska funka. För att jag är övertygad att när jag och Saga väl är så pass samspelta som ekipage kommer resultaten och framgångarna att komma, men det kommer ta sin tid och det är helt okej.Jag kommer nog vara mer nöjd den dagen vi lyckats med något på tävlingsbanorna för att jag kommer veta hur mycket jobb som verkligen ligger bakom den framgången, och att jag inte gav upp och att mycket är mitt egna slit. Och jag vet att för mig är sånt viktigt, mer viktigt än resultat. Jag kommer vara så stolt över oss, och det gör det värt att ha gett oss så mycket tid istället för att köpt mig en klar häst.


Men detta är helt individuellt. Självklart förstår jag att om man rider på elitnivå har man varken tid eller ork att sitta och kämpa med en häst i år för att sedan kunna åka ut och tävla, det funkar ju aldrig i längden! Då måste man ju ha en häst med mycket mer erfarenhet och mer välriden från början. Och om några år kanske jag också känner så, vilket jag tror. Då tror jag att det kommer vara rätt så skönt att kunna köpa en häst och dra igång på en gång för att då har jag ju redan gått igenom hela den här processen med två hästar (Ronda och Saga).

Hemma från träningen

Nu har jag kommit hem från dagens dressyrträning som för övrigt gick väldigt bra!

Saga är inne i en period där hon är väldigt irriterad över vissa saker, så hon har varit rätt så bråkig i ridningen dem senaste dagarna. Igår gick det dock väldigt bra, likaså idag på träningen men som i fredags gick det ju inte alls. Jag pratade lite med Caroline idag innan lektionen började och hon sa att det antagligen berodde på en kombination av hårfällning och brunst pågång. Det stämmer nog väldigt bra, hon fäller en hel del där hon inte klippt och brunsten lär ju komma snart också.

Men träningen gick i alla fall super idag! Vi jobbade mycket övergångar mellan skritt och trav och flytta några steg för skänkeln innan igångsättningen för att fånga upp ytter och få in innerbakben. Saga var som sagt lite bråkig i början men oj så fint hon gick sen! Jobbade riktigt bra i både skritten och traven och det kändes som att jag verkligen fick igenom henne. Ska visa er en av övningarna vi gjorde i trav som är jättenyttig för alla hästar.

I galoppen var hon otroligt fin i höger (som är hennes starka varv). Hon orkade faktiskt fatta från en väldigt samlad och genomjobbad trav vilket är ett stort framsteg. I vänster var det lite jobbigare, men å andra sidan började hon bli ordentligt trött då det var i slutet av lektionen. Men i sista fattningen kändes väldigt fin.

För övrigt tyckte Caroline att hon hade musklat på sig ordentligt dem senaste veckorna och att hon såg väldigt fin ut i kroppen nu. Kul att höra! Det känns som att hon har "lossnat" i kroppen och att musklerna börjar sätta sig på rätt ställen. Bara att jobba vidare!

Stressig vecka

Tillbaka in i tusen-saker-att-göra-varje-dag-vecka! Den här veckan är proppad i min kalender, bland annat bröllop, träningar, teater på Dramaten, jobb, event, läkarbesök, massor och massor med plugg, stall och lite mer. Men det är bara kul.

Många undrar ju hur jag får ihop allt. Planering i nummer ett och nummer två är nog effektivitet. För att även om jag är välplanerad spelar det ingen roll om jag inte håller ett högt tempo. Annars hinner jag inte med allt. Så det är viktigt att jag följer mitt schema med ett jämt tempo hela tiden, annars hamnar jag efter och det påverkar saken som kommer efter. Det varierar ju från person till person men jag blir snarare mer stressad om jag inte har något att göra, vilket även kan tolkas som en annan variant av stress och arbetsskadad haha. Men mitt motto är att så länge jag tycker allt är kul och inte tynger ner mig så skadar inte lite extra stress! Jag kommer ständigt på nya saker att göra men tiden räcker inte riktigt till.

Imorgon är det som sagt dressyrträning och utöver det har jag ett läkarbesök, skola och egen träning inbokat.

Dressyträning 4 Mars

Vi var iväg på dressyrträning för Rickard i fredags och här kommer alltså filmen och några rader med reflektioner.

Det kändes som att vi var tillbaka där vi började- för flera månader sen. Hon var stark och stel, jag spände mig vilket bara resulterade i att hon blev ännu mer stel och till slut blev det bara mer bråk än ordentlig ridning. Var så tråkigt eftersom det gått så himla bra dem senaste veckorna på dressyrträningarna men man har ju även dagar då det går bakåt.. Sen var det också första gången vi var i det här ridhuset och vi var i en grupp tillsammans med fyra andra små ponnyer som Saga tyckte var väldigt intressanta. Koncentrationen var inte på topp med andra ord- både från min sida och hennes. I slutet satte jag på gramanen så att vi skulle avsluta med en någorlunda bra känsla, det gick bättre men hon var fortfarande väldigt spänd.

Något som därimot kändes väldigt bra var när vi gjorde en variant av övningen klockan. Fyra bommar var utlagda som en klocka och runt den här volten som bildades av bommarna skulle man ha hästen rak och samtidigt tvära. Detta skulle man göra ett helt varv och det var viktigt att hästen inte var böjd i nacken eller tappade farten utan hästen skulle vara helt rak men fortfarande gå på volten och tvära. Det gjorde vi riktigt bra!

Vi ska iväg till Caroline imorgon och träna dressyr igen, får se hur det går då!


Svar på frågor

Det har droppat in några frågor den senaste tiden och jag tror att jag har svarat på dem flesta men här kommer två:


Schabraket köpte jag hos Innrider och det ett Anna Scarpati schabrak. Tycker verkligen det är super snyggt, och det passar Saga väldigt bra!


Hej! Vi är tyvärr tvugna att ha torvmix då det är bland det lättaste att bränna. Jag gillar egentligen inte torv så mycket och föredrar att stå på spån, men vi fick kompromissa och ta torvmix istället som är en mix av torv och spån. Så tyvärr kan jag inte stå på något annat då det inte är mitt stall och därav inte jag som bestämmer. Men det var en god tanke av dig!


Nu är vi anmälda

Det blir en himla sen start på tävlingsterminen i år igen, men men.. Första tävlingen är iallafall planerad till 10 April och det fick bli i hoppning då det är sjukt svårt att hinna anmäla sig till dressyrtävlingarna och jag vill inte vänta hur länge som helst på att tävla. Tävlingen är på Sollentuna, och som jag nämnt tidigare tycker jag väldigt mycket om Sollentuna som tävlingsplats så det ska bli kul att åka dit igen fast med Saga!


Dressyrträning

Jag ska alldeles snart iväg till stallet och fixa innan dressyträningen som är ikväll. Den här veckan har det varit mycket dressyr, kul! Kameran hänger med som vanligt så förhoppningsvis kommer det upp en film här ikväll. Nu har jag även gjort om i mitt rum så nya bilder kommer.


Rundtur i mitt rum

Här är filmen!


Frukost

Jag har precis fixat lite frukost innan jag ska dra igång den här dagen också. Idag är det städning som står på mitt schema, och självklart stallet. Men jag börjar med en ordentlig frukost så att jag kommer orka dagen! Försöker verkligen när jag har tid, som nu på lovet, att äta en bra frukost för att annars blir det bara att jag trycker i mig en macka och ett glas juice.

Nej nu ska jag steka mitt ägg, vi hörs senare! Det kommer bland annat upp filmen om mina basicövningar.


Något för Keso-Karin kanske? :P

Dagens Ridpass

Det blev lite ändring i min planering för dagen, middagen var nämligen flyttad till imorgon men då kan jag nog inte.. Vi får se!

Red iallafall ut som planerat och idag var det uteritt med mycket kondition. Jag red bort till ett par ängar där jag trodde det var plogat- men det visade sig att jag hade fel. På vägen dit hann vi iallafall galoppera en relativt lång sträcka och då jobbade jag henne mest i en liten lägre form och samlad galopp men med power i. Jag stog även upp i lätt sits. Hon kändes riktigt fräsch faktiskt! Väl på ängarna blev det som sagt inte som planerat då hon bara sjönk igenom snön hela tiden, så jag vände och red tillbaka till grusvägen och galopperade på samma sätt fast i andra varvet. Lite stelare i vänster än höger var hon. Jobbade även mycket sidförande i skritt och trav. Blev en rätt så lång tur, cirka 1 timme och en kvart var vi ute. Det blev även mycket klättring i backar både påväg dit och hem.


Tisdag

En ny fullproppad dag! Nu ska jag strax bege mig mot stallet och rida, efter det ska jag hem och fixa mig lite snabbt innan vi ska in mot stan och träffa min nya sjukgymnast. Det är en sjukgymnast för folk som har astma och jag har skickats dit på remiss pga beskedet jag fick i slutet av december om att jag har svår astma. Jag har ingen aning om vad man gör hos en astma-sjukgymnast men antar att man ska träna upp sin andning på något sätt. Ska bli intressant att se.

Efter det ska jag möta upp en kompis jag inte träffat på månader för fika och kanske en liten koll på stan. Sen är det bara att åka vidare för att sist ska jag hem till en kompis på middag ikväll. Med andra ord är det en relativt fullspäckad dag.

Jag skriver nog lite mer ikväll när jag kommit hem. Hoppas ni får en fin dag!


RSS 2.0