Inte haft ork eller intresse

Bloggen har varit död, jag har inte orkat eller haft lust att skriva något. Känner lite som Freja, att motivationen för att blogga inte är samma som förut... Vet inte varför. Men ibland har man sina bloggpauser, och kanske är det bra för att man ska ha någon motivation kvar alls och för att man ska vilja gå tillbaka.

Det är så mycket annat jag gör hela tiden, skolan tar mycket tid och det är mycket läxor. Jag tycker det är väldigt kul i skolan också så jag vill "frivilligt" lägga ner mycket tid på skolarbete. Sen har jag ju såklart Saga och min egna träning, och sen försöker jag hinna med mina kompisar och familjen. Bloggen kommer inte i första hand. Men jag tror att ni förstår! Självklart är det synd att jag tappar läsare men det är inte det viktigaste.

Filmer från träning och i stallet kommer upp. På fredag åker jag till Säva och på söndag tävlar jag och Ronda med laget!

/ Sabina


Casall Rock Ring

Med inspiration från Karin köpte jag förra veckan en rock ring från Casall på Stadium. Den väger 1,2 kg och är klädd i gummi. Den kostar orginalpris 249:- men det var rabatt i hela Farsta Centrum (där jag bor, eller i närheten iallafall) så den kostade endast 199:-.
Använde den för första gången idag i kanske 15-20 min och det tog bra!
Det krävs lite styrka om man ska hålla på ett längre tid, vilket jag byggt upp ett tag så det var inte det svåraste, utan det som var svårt är att hålla koll på koordinationen.
Jag tränade mycket på att ändra tempo och för att få den att t.ex. öka spänner jag magmusklerna. Ibland lät jag den även gå väldigt långt ner, ner mot rumpan och sen skulle jag få upp den till normalläge igen. Det var svårt! Där krävdes det att man tog i lite extra.
Att gå samtidigt som man hade den i rörelse var även svårt, mitt mål har blivit att kunna gå ett helt varv i trädgården utan att tappa den. Ska fortsätta nu några veckor och se om jag känner någon skillnad.
Det var iaf väldigt kul!

Utöver rockringen i 15-20 min har jag även joggat en kort runda på 30-35 min i normalt tempo, mycket backe. Kändes bra, lite trött men det har varit en tuff helg med mycket jobb. Det sista för dagen blir lite sit ups och plankan. Lägger upp övningarna i veckan i en video :)

Dagens Ridpass

Jag har inte haft någon ork..

Idag red jag iaf i paddocken med novabett och remont. Började med gramanen men tog av den efter ett tag. Red lite cavaletti.

Ibörjan var hon rätt så stark, sprang och lyssnade inte på hjälperna. Hon var väldigt stel i vänster sida, men red mycket skänkelvikning snett igenom och på öppna delen av volten och tempoväxlingar. Red över bommarna i trav på både böjt och rakt spår. Efter det lossnade hon jättefint! Mjuk och följsam, lyssnade fint på mina halvhalter och trampade under sig bra.

Mer update kommer.


Sugen på att beställa

Åh jag är shoppingsugen! Jag har inte handlat på väldigt länge hehe.. Jag är så sugen på dessa två saker från Hebshop! Pannbandet har jag suktat efter i två år, tror det skulle vara väldigt snyggt på Saga eftersom det är rätt så maffigt och hon är så stor. Tröjan ser bekväm och mysig ut, plus att jag är i behov av tjocktröjor. Den här var ju så snygg också.Ett Glengordon pannband, fast i svart och silver.


Tjocktröja med huva från Kingsland.

Jag avvaktar och ser.. Önska och sukta får man ju alltid göra :P

Vad roliga ni är!

Jag har fått flera, flera kommentarer på senaste tiden om att jag ska ladda upp filmer! Jag har skrivit att jag ska ladda upp en film och sen har jag inte gjort det-vilket har resulterat i besvikna och lite småirriterade läsare. Jag tycker det är så gulligt av er, att ni verkligen är så insatta i vad jag gör!
Det gör mig faktiskt väldigt glad :)


Jag ska skärpa mig! Säger jag att en film ska laddas upp ska den också laddas upp. Så får jag hoppas att jag inte får några fler irriterade läsare hehe... Jag har även skrivit en liten lista på saker som jag ska filma den närmaste veckan. Kommer ni ihåg den här videon? Den blev väldigt omtyckt och många ville att jag skulle göra liknande saker, och nu har jag kommit på några med liknande tema. Blir lite som "Ur min skyddlåda" eller "Bland mina träns/schabrak/fintäcken osv". Ni kommer få se mer sen när jag är klar! Tror iaf att det blir bra.
Här är några videor som jag varit trög med att ladda upp:

Från 1.10m på Mälarhöjden
Hoppträning med Cathrine Persson 8 September
Dressyrträning 14 September

Dagens Ridpass

Idag red jag ut och backtränade/konditionstränade i en lång grusbacke.
Idag la jag till en gång så det blev totalt fem vändor upp och ner. Upplägget såg ut såhär:
1. Normal galopp, tempoväxlingar
2. Samlad galopp i hela backen i en relativt låg men bärig form, höger galopp
3. Ökad
4. Samlad galopp i hela backen i en relativt låg men bärig form, vänster galopp
5. Lät henne gå fullt ut

Efter sista gången var hon faktiskt svettig och andningen hade ökat.
Bra, för då betydde det att den där sista (femte) gången behövdes och gav effekt. Nu senaste gångerna vi har gjort det här har inte varit fullt ansträngd efer fjärde gången så jag bestämde mig för att lägga på en extra gång. Det är viktigt att man ökar succesivt och inte allt på engång, hästen måste få ordentlig tid på sig att bygga upp muskler och konditionen. I den samlade galoppen är det viktigt att man inte tappar bakbena, händer lätt eftersom att det är ansträngande när det går uppåt och om backen är väldigt seg, utan behåller aktiviteten och att ridningen inte blir passiv.
Snabbt och enkelt

Får några dagar sen tipsade jag ju om läderwipesen, nu har jag även fotat lite före och efter bilder!

Före:


(bilderna är klickbara)
Efter:


(bilderna är klickbara)

Detta tog kanske 3-4 min, otroligt snabbt och resultatet blev riktigt bra. Jag är jättenöjd, dessa är perfekta att använda när man har bråttom men ändå vill göra rent sakerna!

Saga från 13 september 2009-20 september 2010

Jag tänkte jämföra två bilder från då till nu:

Dagen när vi provred henne

Idag i stallgången. Tycker det är stor skillnad på kroppen! Verkligen kul att se :) Ser ni vad vit hon har blivit också?

Dagens Ridpass

Åhh jag är helt lyrisk efter dagens ridpass! Jag red dressyr i paddocken och fokuserade mycket på vår hemläxa- övergångar. Jag värmde upp med skänkelvikningar och tempoväxlingar. Hade gramanen på också.

Hon var jättefin redan när jag red fram. Jag beslutade att ha kvar gramanen på då jag tänkte fokusera mycket på att verkligen jobba igenom henne, och jag ville undvika onödigt "bråk" som fortfarande kan uppstå. Hos Kicki känns det som en annan sak, där får jag hjälp varje minut men hemma kan jag lätt göra fel och Saga är så känslig- jag vill inte bråka med henne i onödan, speciellt när både jag och Kicki är överens om att det är bra om jag rider med gramanen när jag ska göra nya/svåra/jobbiga saker. Iallafall; hon var mjuk och hade världens schvung i steget redan när jag red fram. Lyssnade på varje viktörelse och var koncentrerad. Hon sprang lite i skänkelvikningarna först men såfort jag kortade upp henne kom takten.

I övergångarna gick hon så bra! Det var det Kicki ville att vi skulle träna på till nästa gång, och det går så snabbt såfort man har börjat träna något med Saga.
Jag började med övergångar från skritt till trav och där var hon fin redan från början. Jag bestämde mig för att gå vidare till skritt-trav-galopp, bara några gånger. Vilken känsla!
Från traven till galoppen kom jag åt henne så bra att innerbakben trampade under sig med en otrolig kraft. Det var så kul att känna! Väl inne i galoppen var hon så mjuk och fin och gick en kort och samlad galopp. Gjorde detta tre gånger och bestämde mig sen för att det räckte. Varje gång med samma aktivitet i bakbena.
Sista gången ökade jag en långsida och ville sedan prova att ta tillbaka henne till den samlade galoppen så jag spännde korsryggen en aning och SMACK så var vi inne i de korta galoppen igen.
Jag satt och log så stort under hela passet att jag hade ont sen när jag satt av, bokstavligen talat!

Travade av i en låg form där hon sträckte och stretchade ut överlinjen. Under ridpasset gick hon dock i den lite högre formen och det gick utan problem. Åh hon var så fin i dag mitt hjärta!


Red på tredelat Mylerbett med rörlig mitten. Ett av de betten Saga går bäst på.

Sändningstiderna från VM

I nya Ridsport har de skrivit ut tiderna från när VM kommer att sändas. Såhär kommer det se ut:

Eurosport=
Tisdag 28 Sep 22.00-00.25 Dressyr Grand Prix direkt
Onsdag 29 Sep 21.35-22.40 Dressyr Grand Prix Special direkt
Torsdag 30 Sep 20.00-21.45 Reining individuell final direkt
Fredag 1 okt 19.45-21.15 Fälttävlan dressyr direkt
Lördag 2 okt 17.00-21.45 Fälttävlan direkt
Söndag 3 okt 19.15-22.15 Fälttävlan banhoppning direkt
Tisdag 5 okt 16.00-18.10 Hoppning lag direkt
Tisdag 5 okt 20.30-22.50 Hoppning lag direkt
Torsdag 7 okt 15.15-17.10 Hoppning lag eftersänt
Lördag 9 okt 16.00-17.00 Hoppning semifinal eftersänt
Söndag 10 okt 12.00-13.30 Hoppning final eftersänt
Söndag 10 okt 19.10-20.10 Fyrspann precision direkt
Måndag 11 okt 08.45-10.00 Hoppning final repris
Tisdag 12 okt 11.00-12.15 Hoppning final repris
Tisdag 12 okt 17.15-18.30 Hoppning final repris
Onsdag 13 okt 00.30-01.30 Hoppning final repris

Jag ska försöka att se dem flesta sändningarna. Tråkigt att vi inte få se finalen i hoppningen direkt bara...

Jag har även ett inlägg fyllt med åsikter (mest irriterade) och ett litet "projekt" om VM pågång. Det finns saker som jag är otroligt arg över, och som jag kräver att få svar på varför, förklaringar osv. Det kommer!


Skäm bort din häst

Precis som du skämmer bort dig själv ska du unna din häst godsaker. Såhär ser det ut för varje måltid Saga får:


Morötter och äpplen ger jag varje dag till Saga. Ibland tar det såklart slut men försöker ha det hemma så ofta som möjligt :) Ser mycket fräschare ut och Saga älskar det!

Läderwipes

När jag och mamma var på Bauhaus i veckan köpte vi två burkar med läderwipes och igår provade jag första gången. Resultatet blev över förväntan faktsikt. Jag använde dem på mina stövlar som var både leriga och dammiga, efter att ha använt en trasa så var dem helt rena igen. Fort gick det också! Rekomenderas starkt när man inte har tid att vara jättenoga men ändå vill att det ska se snyggt och inte smutsigt ut. 


Dagens Ridpass

Idag red vi ut med Lina och Fanny. Vi genom skogen till en äng där vi bara red igenom dem en stund.

Saga var så himla fin! Det var min medryttare som hade igår och hon känns alltid så himla fin efter att Madde har ridit. Jag red mest lösgörande för att känna igenom henne. Påvägen dit redan jag mycket sidförande och halter vilket gick bra, får passa yttersidan så att den inte flyter ut imellanåt. Väl på ängen så travade jag lite och gjorde tempoväxlingar vilket hon lyssnade superfint på. Jag behövde bara spänna korsryggen så kortade hon sig. I galoppen var hon mjuk och stadig, lite pigg men väldigt lyhörd. Hon hade ett KANON steg och jag flög nästan av för att hon tog i så mycket. Kändes som att flyta och flyga fram på samma gång- så mjukt och kraftfullt rörde hon sig. Kul!

Rörelser- Skänkelvikning

Den sidförande rörelsen skänkelvikning kan användas flitigt för att få en mjuk, lösgjord och avslappnad häst- om den rids på rätt sätt.


Jag använder mig dagligen av skänkelvikning för att mjuka upp Saga, nästan ovasett vad det är för typ av ridning. Rider det lika seriöst ute som jag gör det på träningar, för att en skäneklvikning som är riden på rätt sätt stärker häste på många sätt
- En typ av Stretching
- Väldigt Stärkande
- Träna upp Fokus hos både häst och ryttare
- Koordinationsträning för hästen (många olika rörelser med kroppsdelarna samtidigt) och ryttare (flera hjälper används samtidigt)

Det som är viktigt när man rider skänkelvikning är att tänka på att det inte får gå för fort. Då blir det lätt fel. Kom ihåg att det är tekniskt och fysiskt (även psykiskt) svårt för hästen så det krävs att man håller sig på den nivån som hästen ligger på. Det jag tycker är viktigast, men det här gäller på Saga, är att kräva att jag får igenom skänkelvikningen ordentligt; att jag får igenom ställningen, att hon jobbar bakifrån ordentligt, att det finns takt och tempo i rörelsen etc. En viktig regel i skänkelvikning är att framdelen ska vara först, inte bakdelen. Yttre tygel bromsar upp, inre ställer hästen. Hästen ska för övrigt vara rak, böjningen är i nacken. Du flyttar hästen för skänkeln i den riktningen nu är påväg mot.

Alltså;
ska du göra en skänkelvikning åt höger, flyttar du för vänster skänkel, som är något tillbaka dragen <-- inte överdrivet.

Här är en kort snutt från när vi rider skänkelvikning snett igenom:


Det är på den här nivån jag och Saga ligger på just nu och det som jag måste tänka på är att inte tappa ställningen, att bakdelen inte går före, att min blick är framåt, att jag inte lutar mig innåt, att takten finns från början osv.En sida där du kan läsa mer om skänkelvikning

Dagens Fråga


Hur gör du rent din speed air?
Svar: Minuset med Speed Airen är att den väldigt lätt bli smutsig, men min kompis Anna lärde mig ett knep för att få den att se jätteren ut! Min är normalt grå men efter att jag satte på lite lädertvål har den blivit i en jättefin mörkgrå-svart nyans och ser nästan lackad ut. Det bästa är att den ser helt ny och inte smutsig alls.

Annars har jag ingen speciellt tips, torka av med en fuktig trasa eller handuk för att få bort smutsen. Försök att förvara den skyddad när du inte använder den.


Inte så jättebra bild, men den har en lite mörkare färg än vad den normalt har.

Dagens Fråga

Var har du köpt schabraket, huvan och bootsen?? =)
Jätte snyggt!

Svar: Tack! Schabraket och huvan köpte jag på Falsterbo nu i somras, och jag vet faktiskt inte hos vem utan bara att det var en en italiensk utställare. Märket är iallafall BR och det är superbra kvalité på produkterna. Jag älskar färgen och designen, den sticker verkligen ut ur mängden vilket jag tycker är lite kul. Bootsen är från Schockemöhle och är köpte på Stockholms Häst Butik innan sommaren. De kostade 149:- per par och är ursnygga! Dem tillsammans med huvan och schabraket blir en perfekt outfit.

Jag ska försöka hitta en orangefärgad långärmadtröja så matchar vi varandra!

In Action


Dagens Ridpass

Idag skrittade vi ut en snabbis på långa tyglar, mest för att hon skulle få röra på sig efter träningen igår.
Hade även BOT-paddarna på med lindor fram.
Hon kändes jättepigg och fräsch! Kortade tyglarna någon gång och hon var väldigt mjuk på en gång, kul för att det betyder att vi är på rätt spår mot vårat mål. Finaste Saga!


Dressyrträning 14 September

Världens finaste Saga! Hon gick klockrent idag!

Jag har slutat att rida med gramanen på träningar och hemma rider jag bara nån enstaka gång och då tar jag oftast av den efter kanske 15 min. Vilken skillnad det är! Idag och föregående gången tränade jag alltså utan graman och det känns inte som samma häst, jämfört med för 6-7 månader sen. Det går inte ens att jämföra! När jag red utan gramanen då var det tjaffs mellan henne och mig hela tiden och vi kom ingenvart alls.

Idag gick allt så himla bra! Hon har som sagt kommit upp ett snäpp i sin form och blivit mycket mjukare i sin kropp, vilket man känner så tydligt. Det är en helt annat ridbarhet nu. Idag jobbade vi mycket skänkelvikningar snett igenom, flytta in mot mitten och sedan ut på spåret igen, övergångar från skritt till trav då hon samtidigt skulle behålla kontakten, formen och aktiviteten i bakbena. Skänkelvikningarna är ett effektivt och bra sätt att få hästen avslappnad, mjuk, lyhörd för dina hjälper etc. När du kommit en bit på vägen är det även ett bra sätt att stretcha och tänja på hästen muskler genom att kräva lite extra i ställningen och tempot.
Bild lånad från Google

Läxan hem är att träna på övergångar mellan skritt och trav. Det tycker man inte borde vara något svårt egentligen, precis som man tycker med en vanlig halt, men att få till den perfekta övergången är en ren konst. Att hålla den stadiga formen som går jättebra i skritten in i en taktmässig trav är svårt, och ansträngade för hästen! Det tog oss flera, flera gånger innan den bara blev någorlunda bra, så det har vi fått till hemläxa att träna på till nästa gång.Vi har dressyrtränat, hon var så himla fin!!

img_6807 (MMS)

Vi har dressyrtränat, hon var så himla fin!!


Ett år med Saga <3

Idag firar jag och Saga ett år tillsammans! Världens finaste häst.. Gud vilken resa vi har haft tillsammans, och vad snabbt det har gått! Kommer ni ihåg när jag var och provred henne?

Jag älskar henne mer än något annat och jag ser så mycket fram imot alla de kommande åren vi har framför oss tillsammans<3
En ordentligt inlägg kommer ikväll!

Hjälmar

Jag har tre hjälmar som jag använder regelbundet. En kort presentation om var och en kommer här nedan:

En Charles Owen The Hampton Hat i färgen svart. Denna köpte jag 2008 från Lyckås och den är superskön. Jag använder den när jag tränar/tävlar dressyr, tränar/tävlar hoppning. Förut använde jag den även hemma men har slutat med det. Rekommenderas väldigt mycket. Jag har en produktbeskrivning här.

En GPA Speed Air. Världens skönaste hjälm! Det känns inte som att man har något på sig när man rider. Andas super, ganska logiskt med tanke på hjälmens design. Enda minuset är väl att den blir kall på vintern, men på sommar/vår/höst är den underbar. Sitter bra på huvudet också. Många tycker att den liknar en cykelhjälm och jag kan hålla med om det, var väldigt anti när den nyss kommit. Nu tycker jag att den är skitsnygg! Används på hoppträningar/tävlingar och när vi tränar terräng.

Min vardagshjälm-GPA Titium. Jag rider endast med den här hjälmen hemma. Den har bra passform och är lätt trots att det är en "instängd" modell i jämförelse med Speed Airen. Minuset är att den andas inte så jättebra, efter ett hårt pass när man har blivit svettig tar det någon dag för att den ska bli helt torr.. Skön att rida med hemma.


Viktigt att komma ihåg är att när du ramlat av kan din hjälm blivit skadad och då bör du kolla om den fortfarande är säker att rida med. Smällen för att hjälmen ska gå sönder helt brukar oftast behöva vara riktigt kraftig, men det är alltid bra att kolla för säkerhetsskull! En skadad hjälm skyddar inte huvudet om du skulle ramla av.


Mälarhöjden 1m och 1.10m

Jag är nöjd över dagen, trots att resultatet kanske inte är det bästa!

I 1m rev vi tre hinder, vi fick inget flyt alls. Varken hon eller jag kändes speciellt engagerade vilket gjorde att vi inte fick till någon bra rytm så vi kom nära på nästan alla hinder och sen drog hon iväg från mig efter. Kändes alltså inte så jättebra.

I 1.10m kändes det så sjukt bra på framridningen och på framhoppningen satt det! Galoppen hade tryck, munnen var mjuk och avstånden satt. Väl inne på banan fick vi upp, enligt mig, ett bra tempo. Vi rev tvåan, trean och första in i kombinationen. Första rivningen vet jag inte varför, vi kom helt rätt men det ser ut som att hon slarvar lite med fram. Andra var mitt fel då vi kom för nära. Samma sak med tredje. Men jag fick en sån känsla! Allt kändes så himla bra, och båda skärpte sig verkligen. Jag är jättenöjd med den här rundan, jag tycker att det är den jag har fått bäst känsla på!Tävlingsfix

Idag har jag bara fixat inför tävlingen imorgon, min medryttare var i stallet innan och red och fixade.

Flätade manen idag, knoppar imorgon. Sen tvättade jag även svansen då den var gul och äcklig. Värmde vatten i vattenkokaren och la i schampo. Använde mig av Eskadron Nici Schampo och resultatet blev jättebra. Svansen gick från pissgul till en fin silver-vit färg, luktade underbart och lätt att borsta och fläta. Flätade hela svansen så att den håller sig lite ren tills imorgon. Hon blev jättefin!


När jag knoppar använder jag mig av Silikonsnoddar och jag tycker att dem är de bästa. De håller alltid, jämfört med de vanliga gummisnoddarna. Sen har jag bara en vanlig borste och så behöver jag en stege för att nå upp. När jag knoppar försöker jag alltid att få det till 15 stycken knoppar, har alltid haft den antalet. Tycker att det är snyggast med flera små knoppar än få men stora. Idag blev flätorna riktigt bra, vi får se hur det går att rulla upp imorgon. Det är det jag tycker är svårast med att knoppa, att få själva knoppen snygg.


Sist var vi ute på en kort promenad för att svansen skulle torka innan jag flätad den:

För att slippa lera

Jag antar att vi inte är ensamma i mitt stall med att ha problem med lera på hösten/vintern. Speciellt i början av hagarna och ingångarna där hästarna gärna står och hänger. Vi har haft jättelerigt precis utanför dörren och där vi släpper in och ut hästarna, men när jag kom till stallet här om dagen såg jag att dem hade fixat nytt grus samt gjort ingången mycket högre i jämförelse med hagen, och samtidigt tog de även ut lagret med lera i hagen så nu är det helt lerfritt. Jätteskönt och bra för hästarna!


Love


You make everything possible. I love you <3

PicsFrån förra helgen i Uppsala


Dagens Ridpass

Hoppade lite i paddocken:


Räcket som står själv hoppade jag på en åtta. Den lilla kombinationen är med två galoppsprång imellan. Hon var jättefin ibörjan, väntade och hetsade inte. Sen började hon dra iväg, vi kom fel och det kändes som på hoppträningen. Men då tänkte jag på något Ted (Ted Nätterqvist) sagt till mig på en träning med Ronda för nått år sen, och provade. Jag hade lika korta tyglar som på träningen men jag höjde händerna en aning och sen när det var cirka tre galoppsprång kvar tills vi skulle hoppa av sänkte jag handen mot manken. Denna typ av "ridstil" fick jag lära mig hos Ted och det funkade väldigt bra på Ronda.
Det visade sig även att det funkade på Saga!

Jag kom runt henne bättre, fick henne i en samlad men ändå arbetande galopp och vi kom jättebra på hindret. Väldigt kul att det funkade! Jag får prova på söndag och se hur det går. Det är i princip samma ridning som hos Cathrine, men jag känner att jag får henne mer framför mig och att jag kontrollerade farten bättre samt att hon faktiskt lyssnade på mig. Blev sugen på att träna för Ted igen, det var ett bra tag sen!

Hoppträning 8 September

Igår var vi och tränade för Cathrine och det blev blandat resultat. Ibörjan gick hon superfint, vi red mycket tempoväxlingar, öppna/sluta och övergångar i både trav och galopp. Hon var riktigt fin där, jag var speciellt nöjdast med halvhalterna och tempoväxlingarna i galoppen.

Sen när vi började hoppa kändes det som det gjort tidigare direkt- hon vek bara in nosen så fort jag tog i understa tygeln och red jag bara på den översta drog hon iväg. Så efter att vi kommit fel flera gånger och jag inte alls visste vad jag skulle göra började jag rida så som jag ska, och då gick det äntligen så bra som sist!
Jag har kommit på hur jag ska göra nu- tyglarna måste verkligen vara riktigt korta och det är viktigt att även fast jag har kort tygel och en aningen kort galopp att hon har tryck i galoppen och inte tappar bakbena. Såfort jag kortade tyglarna så mycket som på sista träningen gick det jättebra, hon hade huvudet i vad Cathrine kallade för tävlingsformen och det blev inte det här att vi kommer mot hindret och jag får inte upp huvudet utan vi kom mot det och jag kunde se avståndet.

Cathrine gav mig några tips till på söndag och vi gick igenom hur jag skulle rida fram och sen hur jag skulle göra på banan. Hon tyckte även att jag skulle byta till ett hårt gummibett, nu har jag ett mjukt, för att på mjuka blir det att hästarna gärna bli lite låga och med Saga som är så stor och tung blir det ju dubbel effekt ungefär. Jag skulle få låna ett av henne och prova då ett nytt ligger på ungefär 1000:- och hon tyckte att det var bättre att jag provade först så att jag inte köpte i onödan. Otroligt snällt av henne!

Nuvarande bettet. Bild lånad från Google

Jag tycker så himla mycket om att träna för henne, hon är verkligen jättebra och att hon lägger ner extra tankar och tid på att hjälpa en utanför träningen betyder otroligt mycket. Är jätteglad att jag började träna för henne!Safety System och andra paddockprylar

Våran paddocken är snart klar och den blir så himla fin! Vi har inte haft något hindermaterial alls tidigare men nu efter sommare fick jag låna lite av min snälla kompis som inte har sin häst hemma på gården längre. Men jag skulle vilja ha lite mer att variera på då vi "bara" har tre bommar och sex hinderstöd. I senaste Ridsport såg jag att Safetysystem har ett litet paket med cavalettiblock för ett lagom pris.
Deras bommar som är i plast är också superbra, och jag skulle kunna tänka mig att betala för kanske 2-3 stycken
-det är ungefär vad jag har råd med för tillfället.
Men det skulle hjälpa mycket!

Bild från Google

Andra önskesaker är bland annat dessa:


Bokstäver och cavalettiblock från Hööks. 199:- respektive 249:-. Inte så dyrt! Först ska vi få upp resten av staketet sen kanske vi kan sätta upp bokstäver också.
Jag älskar att planera framåt!


Gårdagens och dagens ridpass

Red i paddocken mest för att känna igenom henne eftersom att jag inte ridit på tre dagar. Hon var jättefin! Jag fortsatte och gjorde samma saker som på dressyrträningen förra veckan och hon var jättefin. För att få upp henne i formen ställde jag henne utåt ett tag, vred farm ytterhöft och behöll ett jämt stöd på tyglarna. Funkade väldigt effektivt och hennes trav blev med ens rundare och bärigare.

Idag red jag ut och intervalltränade i en grusbacke. Red först genom skogen så där blev det lite kordinationsträning och sen i backen galopperade jag först en gång lite friskare, efter det en gång i varje varv långsamt och samlat upp för hela backen. Detta tar mycket i musklerna på dem, jag kände snabbt att om jag satt tillbaka i sättet men jobbade in bakbena under henne fick hon ett otroligt tryck bakifrån och frammåt. Kul! Sista gången lät jag henne få gå snabbt vilket var uppskattat.

Imorgon ska vi åka och hoppträna, har laddat kameran så den hänger med :)


Saga hälsar och ber om ursäkt för mattes d...

img_6807 (MMS)

Saga hälsar och ber om ursäkt för mattes dåliga uppdatering! Vi har varit ute och intervalltränat, gick super :)


Tävling Uppsala Ponnyklubb 5 september

Vi red först förklassen som var en vanlig L:C, alltså 90 cm. Vi gick nolla i grunden och sen mot första i omhoppningen som var en oxer med grind som kom i en skarp och klurig sväng efter sista i grunden så stannade vi en gång- jag hade för dålig fart och som sagt för taskig väg. Men efter det var vi nolla och hamnade på en 9:e plats, kul!

Sen var det lagklassen och där var det totalt åtta lag. Varje lag har fyra ekipage, och det måste vara från två kategorier-alltså b, c eller d-ponny. Först rider alla från alla lag en grundomgång, och de som har tre nollor går vidare till en omhoppning som är efter grundomgången.
Jag red sist i Sävas lag, och alla tre ryttare innan mig hade lyckats sätta nollor så vi var redan klara för omhoppning, ovasett hur jag red. Tur det, för att vi stannande på ett och rev näst sista. Stoppen var på samma som i tidigare klass fast åt andra hållet, jag hade helt enkelt låst mig.
Rivningen tror jag var för att vi kom för nära och jag såg inte avståndet innan. Men vi var alltså i omhoppning tillsammans med tre andra lag, så det betydde att vi som sämst kunde komma fyta totalt bland alla åtta lagen! I omhoppningen red jag sist igen, och innan mig så rev en ett hinder och de två andra blev tyvärr uteslutna. Kan ju tillägga att omhoppningen även går i L:B, så det blev alltså 10cm högre.
Jag och Rodis var sist ut, och vi satte nollan!
Kändes så himla skönt, allt flöt på i ett bra tempo med grymma svängar, jag skänklade och styrde och hon skötte resten. Ett PERFEKT avslut på dagen!!

Det är verkligen en stor omställning att gå från Saga till Ronda, speciellt också eftersom att jag inte tränat eller tävlat Ronda på över ett år. Men det är så himla roligt att rida ponny, jag njuter verkligen av det och det är så mycket lättare tycker jag än att rida häst. Så fort jag tänker Sväng halverar Ronda min planerade väg och jag satt och skrattade ihjäl mig under banan för att det kändes så jäkla kul. Det gäller att ta vara på den korta tiden som är kvar på ponny.

Så nu ligger vi fyra bland lagen, och nästa omgång är 3 oktober, alltså fyra veckor kvar! Jag kommer inte ha någon chans att träna innan tills dess, men det går nog bra ändå :) Nästa gång är lagklassen i L:B och omhoppningen i L:A, längtar så himla mycket. Att rida i lag är nog bland det roligaste man kan göra!

Tack till vår underbara hejarklack, alla grymma fotografer och alla som hjälpte till med allt. Ni är bäst!Hemma!!

NU sitter jag hemma i mitt vardagsrum i Stockholm igen efter en underbar helg på Säva! Det var minst sagt en utmaning att ta båda mina stora väskor från mitt hus ända till Säva. Det inkluderade buss, tunnelbana, tåg och sist buss, allt som allt tror jag att jag spenderade 6 timmar på att åka tåg och buss den dagen. Men det var det värt! Jag ska skriva om tävlingen nu tänkte jag, sen ska jag hoppa i säng för att jag är supertrött.


Färdigknoppad!

img_6807 (MMS)

Färdigknoppad!


Nu är jag framme i Uppsala efter en snabb ...

Nu är jag framme i Uppsala efter en snabb tågresa. Vi hörs senare, ska hoppa Rodis om nån timme, så pepp!


Dagens Ridpass

Idag skrittade vi ut i cirka 40 minuter på lång tygel, blev lite kravlös trav också. Blandat underlag, både grus och asfalt. Saga kändes superpigg och fräsh, väldigt mjuk och följsam i största allmänhet. Kul!

Jag hade även ännu ett bloggjobb för min skola idag, så himla roligt. Vi hade ungdomsledare från alla partier på besök hos oss, vi skulle ha en debatt och min uppgift var att lyssna, iakta och skriva om allt som hände och sades. Det var en grymt bra debatt och vi på Ybc gjorde som vanligt ett riktigt bra jobb. Alla partiledare verkade tycka att det var bra också. Superkul!!

Imorgon kommer hovslagarenpå morgonen och skor Saga, jag jobbar och åker dit efter.


Från fälttävlanslägret i somras, saknar!

Dressyrträning 31 Augusti

Första dressyrträningen på säsongen. Gick faktiskt bra när jag tänker efter och har fått analyser igenom träningen ett tag.

Saga går nu i en relativt stadig form men nu är det på gränsen att hon blir för djup, och jag har inte vetat hur jag ska göra för att få upp formen. Kicki gav mig bra tips på hur jag ska göra så nu kan jag jobba vidare med det. T.ex. är det viktigt att jag tänker på att hon jobbar med ytterbak, jag kände skillnad direkt när hon gjorde och inte gjorde. När hon gjorde det kom hon upp i den önskade formen, och när hon gick i den lägre blev det mycket tyngre och mer vikt i tygeln och på frambenen vilket är fel (kan leda till hältor fram).


Vi tränade mycket halter, att hon ska trampa in bakbena under sig i halten och inte ha ett längre bak. Man tror att det ska vara så lätt att göra en simpel halt, men det är bland det svåraste av alla rörelser! Det är så mycket som ska stämma. De tre sista halterna blev riktigt bra.

Bild lånad från Google

Efter det fortsatte vi med att jobba upp formen ett snäpp, vilket hon tyckte var jobbigt eftersom att hon var tvungen att börja jobba med nya muskler.
Där protesterade hon som hon gjort tidigare träningar, men skillnaden nu var att jag höll mig kall och fortsatte rida, så till slut gav hon sig.
I slutet red vi mycket sluta längs långsidan vilket hon också tyckte var skitjobbigt ibörjan eftersom att jag verkligen fick igenom henne.
Men efter några gånger gick hon superfint, och oj vilken skillnad det blev på hennes trav! Innan var den skumpig men när hon jobbade med ryggmusklerna blev det som att sitta på en helt annan häst.
Vi avslutade med lite öppna vilket gick riktigt bra efter att jag ridit igenom henne ordentligt med slutan.
Travade av i en låg form.


Bilden är inte från idag

Kicki tyckte att det hade blivit stor skillnad under sommaren vilket var kul att höra! Jag själv känner stor skillnad. Ska bli kul att se hur det är om några veckor om jag jobbar vidare med de här problemen.
RSS 2.0