Sommarbete

Hur kommer era hästars sommar se ut? Kommer de att vara igång hela sommaren eller kommer de att få någon vila? Går de ute hela nätterna eller är det bara ute dagtid?

Saga kommer att gå ute dygnet runt. Jag tycker ett när det väl är sommarlov så ska hon verkligen få vara häst och inte behöva vara inne på nätterna. Hon kommer även ha en liten vila under cirka 2 veckor vilket jag kommer lägga väldigt tidigt så att hon är igång igen till juli-augusti. Så i juni kommer hennes vila nog vara, och den kommer bara att bestå av att mysa runt i hagen och daglig skötsel så som borstning, visitering och någon kort promenad. Men ingen ridning alltså. Tror hon kommer må rätt så bra av det.

Hur gör ni?


Så mycket att göra...

Heeeej!

Jag har så himla mycket att göra hela tiden! Känner verkligen att tiden inte räcker till just nu. Nästa vecka slutar skolan på fredag och innan dess har jag miljoner saker att fixa och göra. Därför är det skittråkigt här! Ska försöka lägga upp några opublicerade filmer så att ni har något att roa er med haha :P

TUSEN tack för alla fina kommentarer på Pay & Jump inlägget, jag hinner inte svara på alla men ni ska veta att det verkligen värmer sjukt mycket!

/ Sabina


Söndag

Som ni märkt har jag inte uppdaterat alls på två dagar. Anledningen är att jag helt enkelt inte haft lust, har knappt suttit vid datan i annat syfte än plugg. Sen är det många andra saker som är lite upp och ner men som jag inte vill dra in här..

Det har iallafall hänt en jätterolig sak i stallet! Vi har fått nya hästar och bland annat så har Lina flyttat in här, vilket är superkul ;) Vi kommer väldigt bra överens och förhoppningsvis ska vi rida ut tillsammans idag så att jag kan visa henne alla grymma ridvägar vi har här! Nästa vecka åker Saga på sommarbete så det blir inte så mycket tid tillsammans här men sen till höst kommer vi nog ha kul haha :P

Dagens planer ser ut såhär:
* Jobb- är på jobbet nu och slutar fyra
* Stallet- rida ut på Lina tror jag-HAHA så fel det kan bli ibland! Såklart ska jag inte rida PÅ Lina utan MED henne :D
* Hem- Plugga, plugga, PLUGGA
* Träna- jogga+fys. Har några nya övningar jag ska prova

Plus att jag håller på med en ny design hit!

 


Vänj hästarna!

Glöm inte att vänja in hästarna med gräs eftersom att det snart är dags för hästarna att få gå ut i stora sommarhagar, iallafall för de flesta. Saga åker på sommarbete snart vilket ska bli skönt för henne! Just nu är hon ute och betar med mig ungefär 30-40 min per dag och sen så finns det lite gräs i hagen där de går också.Ronda på sommarbete förra året

Intressant läsning

Jag satt och googlade på nya övningar att börja med när jag stötte på det här:

" I maj började jag springa som nybörjare, men tyvärr har jag gått upp i vikt två tre kilo till följd av det. Nu kan jag knappt komma i mina jeans. Hur ska jag göra nu? Äter jag fel? Jag springer oftast direkt före frukost, vilket funkar bra för mig. Hur ska jag göra för att gå ner dessa kilon?

Många hälsningar, Helena S

Generellt skapar inte löpning mer muskler, men det händer däremot att en del samlar på sig vätska i benmusklerna när de börjar träna. I de flesta fall är detta en övergående process. Kosten är naturligtvis en viktig faktor. En del tror att de kan äta vad och hur mycket som helst så länge de motionerar. Om ditt energiintag är större än din förbrukning kommer du att gå upp i vikt. Att träna före frukost har blivit populärt då det visat sig att fettförbränningen kan bli något högre än om du tränar efter frukosten. Men träning med tömda energidepåer ställer vissa krav. Träningen måste vara lågintensiv och inte pågå längre än 40 minuter. Annars börjar du bryta ner din muskelmassa för att utvinna energi. Mitt råd är att så länge du inte går upp ytterligare kan du ha is i magen. Troligtvis kommer du att minska i vikt om du fortsätter träna och äta bra mat i lagom mängd.

Jonas "

Källa


Det här stämmer väldigt bra! Jag har ju precis "börjat" jogga igen efter ett långt uppehåll, och mina lår har bara blivit större. Inget som jag bryr mig om egentligen men jag funderade bara på det eftersom att de förut blev mindre när jag joggade. Så kanske har det samlats vätska i mina benmuskler som kommer gå över om ett par veckor. Intressant iallafall var det, och inget jag hade hört talas om innan! Alltid ska man lära sig något nytt haha :)


Dagens Ridpass

Skulle egentligen blivit dressyträning idag men Kicki var tyvärr sjuk!

Så jag och Saga tog vårat eget dressyrpass i paddocken istället. Jobbade vidare på samma spår som förra veckan men la till några tidigare övningar också. Mycket volter ibörjan. Efter uppvärmningen tog jag upp stigbyglarna i cirka tio minuter och travjobbade. Där blev det mycket halvhalter och några skänkelvikningar längs diagonalen samt galoppjobb på volterna. Sen när jag släppte ner stigbyglarna igen jobbade jag vidare med slutor längs långsidorna och på öppna delen av volten lite flyttande. Hon var lite stel i höger men släppte ordentligt i slutet efter allt lösgörande. Blev mjuk och fin takt i alla gångarter. Kändes bra!


Har handlat lite till mig själv för en gån...

img_6807 (MMS)

Har handlat lite till mig själv för en gång skull haha :P


Stallet

Idag fick Saga en välförtjänt vilodag. Vi var ute och gick en kort sväng och sen har hon fått beta i ungefär 30 min. Det var ungefär det enda som hände i hästväg idag, jag har bara suttit med plugg hela kvällen!


Vad jag gjorde i lördags

Anledningarna till varför det bland annat blev dålig bloggning i lördags:


...och en annan bild som jag inte orkar ladda upp nu! Haha det var modell för en dag som jag var bjuden på och här är resultatet. Det var sjukt kul! Nu får ni se en "ohästig" bild på mig men kanske får en bättre uppfattning om hur jag faktiskt ser ut under alla ridkläder och sånt haha :P

Pay & Jump Runsten 90 och 100 cm

Det har gått jättebra idag! Det var som sagt ute på gräs och tyvärr var det väldigt halt eftersom att det regnade. Så det gick inte att rida fullt ut trots brodd på. Men Saga var såå fin! Vi fick ett pet i varje klass men som sagt, det var väldigt halt och första gången vi hoppade på typ... 4-5 veckor? Nej men jag är verkligen himla nöjd med idag för att nu samarbetar vi verkligen, till skillnad mot förut. Hon väntade, tog mina halvhalter, hade ett jämt tempo och jag kunde lägga henne rätt på i stort sätt varje hinder. Båda runderna kändes verkligen jättebra och det är det viktigaste. Första gången jag hoppa henne utomhus också, kan säga att hon verkligen är en utomhus häst!

Har fått en riktig känsla för hur det ska kännas. Väldigt kul! All dressyrjobb har verkligen gett resultat, det kan man inte förneka. Med ännu mer kommer det här att bli kanon tror jag :) Kan tillägga att jag nu för tiden gör i stort sätt allting själv när vi åker iväg; lastar, lastar ur, gör iordning, broddar mm. Hon är en ängel att åka iväg med, men kan säga att det inte va så när vi köpte henne haha. Då var vi flera pers när vi skulle lasta, men efter att vi lasttränat tre gånger kan jag nu göra allt själv, duktiga Saga!

Är som sagt mer än nöjd över dagen, kunde inte blivit bättre!

90 klassen:

100 cm:

 


Lördag

Det blir lite snabbloggning här, för att idag har jag fullt upp! Ska mot stallet nu och fixa, sen måste jag hem fort för att ikväll händer det en jätterolig sak, berättar mer senare. Nu önskar jag att man kunde göra tidsinställda inlägg, skulle vara så mycket mera praktiskt.

Kul att så många av er har hundar! För mig är hundarna otroligt viktiga, de är med mig i stort sätt överallt och de är som mina bästa kompisar :) Man kan verkligen alltid skratta åt dem.

Nu ska jag inte svamla för mycket, utan börja gå istället. Jag har bara en fråga till er: vi har skrivit några uppsatser på idrotten om hälsa och liknande, skulle ni vilja att jag la upp dem här? Har inte fått betyg ännu men så fort jag får det skulle jag kunna publicera dem här i bloggen också. Bara en idé! Skriv gärna vad ni tycker :)


Old pic på Saga

Dagens Fråga

 

Det här är egentligen inte någon direkt fråga, men personen var anonym och jag vill gärna svara på den.

Vem var du på stan med? Tror jag såg dig xD

Svar: Jag var med min moster! Vi var och åt på Vapiano bland annat. Vart var det du såg mig? Nästa gång får du jättegärna komma fram, det vore väldigt kul :D

Till er andra, har ni någon gång sett mig i verkligheten?


Överambitiös?

Rastlös och knäpp som jag är drar jag ut och joggar nu med Sascha. Blir nog intervallträning idag blandat med backe, skönt!


Har ni hund?

En fråga till er alla som läser min blogg: Har ni hund?

Jag själv har ju tre stycken; Sascha, Leia och Linus! Leia är mamma till Sascha. Det är ju väldigt vanligt att hästmänniskor har det, så blir lite nyfiken på om mina läsare kanske också har det och i sånna fall vad för sorts :)
Linus

Leia

Sascha

Ny tävling!

 

Nu har jag en ny tävling här! Jag har ett Pessoaschabrak i färgen cerise-blå som endast är använt några få gånge, är som nytt. Så nu tänkte jag lotta ut det här istället för att bara ha det hemma. För att tävla gör ni såhär:

1. Kopiera bilden och klistra in den i ett inlägg i er blogg/bilddagbok och länka. Det går även bra att länka genom Facebook, men då måste ni bli vän med mig så att jag kan se att ni gjort det också! Sök bara på "Sabina Borenius".

2. Kommentera i det här inlägget, inget annat inlägg. Skriv bara att ni är med så att jag vet. Har du ingen blogg kan du självklart vara med, men glöm inte att ange din mailadress!

3. Lägg till bloggen på bloglovin!

 

Tävlingen avslutas 30 Juni och då drar jag en vinnare som får schabraket :)


Fredag

Idag var det nationella i matte på morgonen, gick faktiskt helt okej. Bättre än vad jag förväntat mig, skönt! Sen åkte jag vidare till den här konferansen jag skulle jobba på och lyssnade på lite föreläsningar och så. Nu sitter jag på biblioteket och väntar på att klockan ska närma sig fem så att jag kan åka till jobbet. Skulle kunna åka nu men känner inte för det faktiskt, så jag ska göra klart lite läxor när jag ändå sitter här. Perfekt!


Idag är det min medryttare som har igen eftersom att jag jobbar. Men imorgon blir det förhoppningsvis lite markarbete/hoppning om paddocken är ledig. Ska försöka filma också! Och sen på söndag ska vi äntligen hoppa, och det bästa är att det är ute på gräs. Tror att Saga kommer känna sig lite mer bekväm när det är mer plats än alla dessa trånga ridhus (haha eller så beror det inte på att ridhusen är för trånga utan att det är Saga som är så stor) vi har varit i under våren.

Hörs senare med en spännande nyhet. Kan avsölja att en ny tävling startar ikväll!

/ Sabina


Dagens Ridpass

Skulle ju hoppat idag men jag fick skjuta på det då paddocken var upptagen. Jag red till ett nytt ställe idag faktiskt. Det var breda skogsvägar, stora ängar, stockar att hoppa och underbart underlag. Saga var jättefin och fick verkligen springa av sig ordentligt. Nu har jag ju haft henne ett tag och känner henne så nu vågar jag släppa henne lättare än tidigare. Hon lyssnar väldigt mycket på min röst så det räcker med att jag använder rösten så saktar hon av, väldigt duktigt av henne.

Blev lite dressyrjobb på ängarna där jag också red tempoväxlingar i galopp. Hon svarar bättre och bättre, speciellt när jag samlar ihop henne. Hem fick hon gå riktigt fort i backen upp, tog i ordentligt bakifrån. Hon var helt grå när vi kom hem av svett haha. Och väldigt glad och nöjd :)

Imorgon är det min medryttare som har för att jag jobbar efter skolan. Så det blir inget stall för mig imorgon.. Jag som redan saknar Saga haha.

Har några filmer att ladda upp också, ska försöka fixa det imorgon i skolan :)

/ Sabina

Onsdag

Hej!

Idag var det ingen häst för min del utan min medryttare hade idag. Jag har varit i skolan som vanligt och sen jobbade jag tre timmar. Var ute och joggade en sväng sen när jag kom hem också. Har kommit igång igen med springandet ordentligt vilket känns helt underbart.
Hade ett väldigt långt uppehåll från ungefär oktober till februari för att jag helt enkelt inte kände för det men nu har jag varit ute och sprungit nästan varje dag i några veckor haha. Bästa avkopplingen efter stallet!

Imorgon ska jag göra ett jobb för min skola igen. Den här gången ska det vara en stor konferans med massor med olika människor och där ska jag gå runt och intervjuva och blogga, kommer nog bli kul. Efter det har jag "utvecklingssamtal" med mamma och min mentor och efter det blir det stallet. Tror jag ska hoppa lite imorgon faktiskt :) Har glömt säga det men på söndag ska vi iväg till Runsten och hoppa en Pay & Jump, 90 och 100 cm. Det är utomhus vilket jag tror både jag och Saga kommer uppskatta :D


Dressyrträning 18 Maj

Åhhh vad jag inte kan beskriva känslan från träningen idag!! Det GÅR inte! Det gick verkligen helt underbart bra och jag har fortfarande ridkänslan kvar i kroppen.

Idag red vi mycket lösgörande i form av sluta längs hela långsidan, skänkelvikningar snett igenom, flytta bakdelen på öppna delen av volten och framdelsvändningar.
Första gången jag verkligen kunde RIDA på riktigt, alltså inte sitta i en timme och få henne mjuk eller villig att arbeta utan vi kunde börja på engång med övningarna. Hon har inte heller kunnat göra de här momenten tidigare för att hon varit så stel och därav inte velat arbeta.

Men gud vilket tryck hon hade idag!
Hon har en tendens att skjuta ut bakdelen när hon tycker att det är jobbigt och inte trampa under sig med ytterbakben.
Idag hade vi inte alls de problemen!
Även rakställning gick som en dans.
Jag behövde bara leda lite med inner, stöd på ytter och lätta i inner för att sedan driva på och forma med innerskänkel.
Hon lossnade så fint i innerbog vilket hon aldrig gjort tidigare.
Och så fort hon började arbeta blev det en helt ny häst att sitta på, hon lyfte upp sig själv bak och fram samtidigt som hon slappnade av och var mjuk i ryggen.
Exakt det jag vill uppnå.
Även idag fick vi galoppera och där var hon så kort, rund och mjuk att jag blev helt salig haha.
Alldeles lätt i munnen samtidigt som det var stöd.
Kicki sa att galoppen utan tvekan är hennes bästa gångart, riktigt kul att höra!


Jag är så sjukt nöjd över idag, känns som att vi bara går framåt och framåt nu. Bästa, bästa Saga! Blev ingen film för att jag glömde kameran hemma :P


Bilden är från förra veckans dressyrträning

Övning

Jag ligger efter med att uppdatera med dagens ridpass känner jag. I fredags red jag ju markarbete och filmade övningen, lovade att jag skulle lägga upp den här och nu har jag äntligen fått upp filmen:


Löpskor

Jag har flera gånger blivit bedd att visa mina löpskor, alltså de skorna jag använder när joggar, löper eller övrig träning. Har nu tagit mig i kragen och fotat alla!
Det här var mina första riktiga löparskor, Nike Air Pegasus heter dem och jag köpte dem på rea för 800 kr, tror de ligger på 1200 ordinarie.
De är jättesköna och väldigt lätta vilket är ett av mina största krav. Dessa gav mig den första känslan av att "aha såhär ska ett par riktiga gympaskor kännas".
Jag använder dem dock inte så mycket idag, mest när jag ska ha idrott i skolan eller bara promenerar. De är inte 100% bra för mina fötter så jag försöker att inte springa för mycket.
Men jag tycker så himla mycket om dem så ibland fuskar jag haha.
Men absolut värda varenda krona!
Dessa köpte jag nu i vintras när det var så mycket snö och halt ute. Gick ju inte att jogga i vanliga skor, men dessa är perfekt då de har som dubbar under som gör att man får fäste.
Jag var rädd att de skulle bli för svåra att springa i; tunga, hårda, klumpiga men de är riktigt sköna!
Och vi hittade dem på rea för otroliga 499:-, istället för 1600:- som de kostar egentligen!!
Som sagt, väldigt bra skor att springa i på vintern, de är även vatten- och vindtäta vilket bara gör dem ännu bättre.
Mina guldklimpar!
Älsklingar, bästa skorna mf.
Dem här är mina absoluta favoriter av kanske alla mina skor jag äger.
När jag börjat springa lite mer seriöst var det dags att byta ut Nike skorna till ett par som verkligen passade mig.
Så jag och mamma bokade tid på Löplabbet och så fick jag göra massor med tester; springa på rullband med flera olika skor, mäta fötterna, gå på olika sätt, stå på speglar osv.
Till slut efter ungefär hundra par skor provade jag dessa och SMACK så hade jag hittat mina bästa kompisar haha. Detta var för två år sen och idag är de väldigt slitna som ni ser på bilderna, men ack så sköna.
Sitter som om dem vore gjorde för mig, lätta, andas ja helt enkelt perfekta.
Men smakar det så kostar det brukar man ju säga, dessa kostade 2000:- och sen kostade det att prova ut också.
Men väldigt värt om man löper mycket vilket jag ju gör, och speciellt då när jag var med i skolans lag och tävlade. Märket heter Mizuno och modellen Sole Ultra.


Det var mina skor det. Som ni ser är det väldigt dyrt med löp- och joggingskor men det är nästan ett måste för att undvika skador eller för att få ont när du tränar.
Du tjänar så mycket mer på att ha ordentliga skor istället för att få ont varje gång du ska springa, och hur kul är det egentligen?
Och skorna är oftast väldigt tåliga när de kostar så här mycket, som jag sa så har jag haft mina bästa skor i två år och använder dem i snitt varannan dag i alla miljöer; lera, skog, regn, hårt och mjuk underlag m.m.
Och gå gärna till affärer som Löplabbet och Intersport där man kan få hjälp av riktigt duktig personal.
Jag tycker att löplabbet är bäst, men tror att Intersport också är bra.


Dagens Ridpass

Hej!

Idag red jag ut i cirka 50 min. Först ungefär 30 min i skogen där hon fick träna mycket backe, se vart hon satte ner fötterna och övrig kordination vilket var jättenyttigt för henne. Märks att hon behöver mycket styrketräning och då är skogsridning superbra! Sen red jag ut på grusvägen och travade och galopperade. Ett väldigt blandat ridpass med andra ord, vilket är bra. Red också bara i tröja för att det var så himla varmt och skönt ute.

Imorgon är det dags för nationella i matte B så jag måste plugga järnet nu!

/ SabinaMiddag kombinerat med plugg, en helt vanli...

img_6807 (MMS)

Middag kombinerat med plugg, en helt vanlig söndag med andra ord!


Några favoriter från TattiniHandskar 139:-
Jacka 789:-
Tävlingsskjorta 469:-

Här är några produkter från Tattini.se som jag tycker är riktigt snygga, speciellt jackan! Den ser väldigt skön ut och priset är bra det med. Handskar tycker jag att man alltid sliter, jag skulle vilja prova dessa och se hur kvalitén är. Kanske ett par man kan varva med Roeckl vantarna.


Dagens Fråga

Jag har en fråga om Hästskötsel :)

Hur ofta smörjer du och byter schabrak m.m?
Och hur noggrann är du att titta om Saga har sår och borstar du noga innan och efter ridning?

Svar: Hej, bra frågor du har!

Jag smörjer mina läderprodukter efter varje gång jag använt dem, men det är inte så att jag är pedantisk varje dag utan det är mest för att svepa av den ytliga smutsen.

Schabrak byter jag när de är smutsiga, oftast inte efter varje gång jag ridit.

Nu har hon dock blivit väldigt svettig de sensate dagarna så då har jag fått byta varje dag då de varit blöta och äckliga.

Men normalt så byter jag inte varje dag, det har jag varken tid eller tillräckligt med schabrak till!

 

Angående skötseln om Saga så är jag väldigt noggrann, ibland för haha.

Nej men jag har en rutin som jag dagligen följer och där ingår bland annat kolla hela henne efter sår, både före och efter ridning, en borstrutin både före och efter osv.

Jag tycker att den dagliga skötseln av din häst är bland den viktigaste för att i den har du lättast chans att hitta eventuella skador, sår eller andra fel samt att du och din häst bygger upp en nära relation.

Jag står inte bara och borstar när jag sköter Saga utan det blir oftast många avbrott för att mysa, pussas eller bara stå och kramas och klia varandra.

Sånt tycker jag är jätteviktigt, och framförallt bland det bästa med att ha häst!

 

Här kan du läsa om mina smörjmedel och vad jag använder till vad.

Här kan du läsa om min dagliga skötselrutin.


Seeegt

Youtube är så segt, så jag får inte upp filmen :( Men ska fixa det när jag är i skolan för att där är vårat internet snabbt!
Nu måste jag nog sova, ska fodra och rida på morgonen innan jobbet så måste upp tidigt imorgon. Efter jobbet kommer hela min dag att bestå av plugg, plugg, plugg för att jag har två nationella i matte nästa vecka och varje respektive prov är på 4 timmar så det gäller att ladda ordentligt. Sen har jag några andra uppgifter att fixa också...

Ska försöka mobilblogga lite imorgon också :) Sov så gott nu alla!

/ Sabina


Ja, jag är nog bortskämd

Vissa av er har kanske märkt den nya kategorin jag har skapat som heter "Känsliga ämnen". Där kommer ni kunna läsa om just känsliga ämnen inom ridsporten så som doping, hagar, täcken, olika ridsätt osv. Jag kommer berätta om ämnet och vad jag själv har för tankar kring det, sen vill jag väldigt gärna höra vad ni har att säga. Just nu finns det två inlägg som ligger där, dock verkar det vara lite problem när man trycker på kategorin. Förhoppningsvis löser det sig snart.

Något jag tänkte på idag var om bortskämdhet. Jag funderade vad som egentligen anses som bortskämd. Är det när man kan gå in i en affär med sina föräldrar, peka på vad man vill och få det? Eller när man kan åka och köpa nya hästar för 150 000?
Jag vet inte. Jag har nog inte sett mig som bortskämd. Jag har en häst ja, och fin utrustning kanske men jag betalar ju det mesta själv? Så har min syn varit tills för ett tag sen.

När jag åker hem åker jag alltid förbi Ågesta Ridskola, det ligger påvägen hem till mig, och då ser man alltid massor med unga tjejer som står och hänger vid hagarna, sitter och pratar utanför stallet eller tar hand om sin sköthäst. Och för någon dag slog det mig, hur lyckligt lottad jag är. Hur bortskämd jag faktiskt är. Tänk er alla tjejer som drömmer om en egen häst, alla de tjejer som alltid tittar längtansfullt på en när man kommer med sin häst till ridskolan, när man ser hur de önskar att de också hade en alldeles egen häst. Oftast går man bara förbi utan att tänka något mer på vilka det var, de är ju bara en i mängden. Eller?

Jag kommer själv ihåg när jag red på ridskola och det kom privatryttare. Alla vi ridskoletjejer som hängde efter för att titta när dem red, försökte gå fram för att fråga om man fick klappa och möttes av den här attityden som tyvärr många privatryttare har ibland, medvetet och omedvetet. När jag tittade upp och log mot ägaren möttes jag alltför ofta av ett par hårda ögon, ungefär som att ägaren tyckte sig vara bättre för att hon hade en egen häst och jag bara var en av alla andra ridskoleelever.

Har jag blivit så själv nu som privatryttare? Är jag den som tycker mig vara bättre än de som rider på ridskola? Jag vet hur det känns att stå och längta, sukta och drömma. Men plötsligt blev de drömmarna verklighet för mig och även om jag måste kämpa en hel del så har jag fortfarande fått chansen och möjligheten att leva min dröm. Jag tycker att jag kan klassas som bortskämd på ett sätt, och jag tycker egentligen att alla vi som har egen häst kan göra det. Tänk en extra gång, vi har vår alldeles egna häst. Vissa av oss har till och med flera.

Vad jag vill säga tror jag är att jag tycker att vi som har egen häst egentligen har ett slags ansvar. Vi ska inte se oss som bättre för att vi har dyr utrustning, egen häst eller möjlighet att ha egen häst. Vi borde hjälpa alla de som faktiskt drömmer, på olika sätt. Bara genom att le och säga hej när du kommer med din häst på t.ex ridskolan kan du göra en ridskoleelev jätteglad. Jag säger det här av egna erfarenheter. Att låta kanske två tjejer komma fram efter träning och få klappa din häst eller hjälpa dig att hålla något kan ge dem så otroligt mycket. Och det är så himla lätt att göra. En så liten handling kan ge så mycket lycka för någon annan.

Jag anser mig kanske inte vara högsta graden av bortskämdhet, men jo bortskämd är jag nog allt. Jag tänker dock inte låta andra påverkas av det utan snarare vända det och ge dem som kanske inte har det lika bra som mig just nu, en chans att få ta sig dit!

Vad säger ni, är jag helt ute och cyklar?


Jag älskar dig över allt annat Saga

Jag är ledsen

Åhh det blev ingen uppdatering igår heller... Men efter jobbet drog jag in till stan och (för en gång skull haha) och gjorde något annat än hästar, jobb och skola. Mysigt var det!


Nu är det cirka 50 min arbetstid kvar- sen slut. Känns dock lite trist att jag stått inne sen klockan 10 imorse när det har varit galet fint väder ute. Men men, vad gör man. Ska iallafall till stallet efter jag slutat, vet inte om jag orkar eller ska rida. Ho har inte haft sin vilodag den här veckan så funderar på att lägga in den idag.


Och jag lovar, ikväll SKA jag lägga in filmen på övningen vi gjorde igår! :)


Mot stallet

Nu har jag ätit frukost och ska gå iväg mot stallet. Ska rida en övning som ni kan läsa om i nya Hippson. Jag kommer filma övningen och lägga upp här senare ikväll :) Efter det ska jag och mamma åka och köpa spån, sen börjar jag jobba från fem och har stägning. Full rulle, som vanligt!


Old pic på Rodis, är inne på gamla datan


Tack Tattini!!

Var och hämtade ut ett paket idag på posten, och titta vad som var i:
Tusen, tusen, tusen Tack Tattini.se!! Ett grymt fint sett från Tattini med schabrak och huva (luva?) i ett underbart material som heter microfiber och har fantastisk förmåga att hålla schabraket torrt trots att hästen svettas. Ni hittar schabraket här. Färgerna passar perfekt till mitt pannaband som jag köpte förra veckan:


TAACK!!

Ridsport på tv!

Nu på lördag är det ridsport på Eurosport! De kommer att visa Global Champions Tour klockan 20.00 och det pågår i lite mer än en timme. Missa inte det :)


Hackamore

Köpte detta Hackamore på Coop Forum, som haft hästavdelning i snart ett år tror jag.
Hansbo 259:-

Har bara hunnit rida med den en gång, och då mest i skritt. Tydligare utvärdering kommer!

Onsdag

Idag blev det inget stall för mig då min medryttare har. Jag har själv haft lite feber och mått dåligt under dagen, tror det är pollen som som är anledningen. Är ju världens allergiker och känner av så lätt. Spelar ingen roll hur mycket piller jag proppar i mig heller då det inte funkar.

Imorgon hoppas jag att det blir fint väder eftersom att vi är lediga. Förhoppningsvis kan jag uppdatera lite bättre här också med nya spännande saker när jag har mer tid. Ska också se om jag kan försöka få med mig någon som kan fota när jag rider imorgon :)


Från träningen igår :)

Är på jobbet, skriver sen! :)

img_6807 (MMS)

Är på jobbet, skriver sen! :)


Dressyrträning 11 Maj

Åhh vad jag är glad idag efter träningen!! Det gick så SJUKT bra att jag inte vet hur jag ska skriva det haha.
Vi jobbade vidare med det vanliga, men det har blivit en enorm skillnad sen sista gången vilket var för en vecka sen. Ställande innåt, forma runt innerskänkel, stöd på ytter, mjukna samt rakställa.
Detta har inte funkat alls tidigare, idag var det inga problem.
Hon brukar även istället för att trampa under sig med ytterbak försöka flytta åt sidan för att komma undan arbete, idag fick jag henne under mig med ett jäkla påskjut bakifrån.
Kändes otroligt roligt att det lossnat för oss, idag fick jag verkligen rida.
Vi galopperade även idag, något vi inte gjort tidigare på träningarna för Kicki för att vi helt enkelt inte varit redo för det.
Men även i galoppen gick hon jättefint, och Kicki tyckte att galoppen var hennes bästa gångart :)


Det är som Kicki säger, tidigare har vi bara bråkat och det har blivit en ond cirkel. Nu känner man att inte bara träningarna är annorlunda utan även hela hon i allmänhet har blivit mycket mer avslappnad och mjuk. Berättade vad jag tyckte för Kicki och hon höll med. Superkul! Nu är det bara att träna vidare :P

Filmer och bilder kommer snart!


Sommar 2010

Åh med solen utanför som inspiration längtar jag nu efter sommaren, och planerar för fullt! Nu är det helt klart att vi åker till Falsterbo, boende och allt är fixat. Första gången jag är där, det kommer bli så jäkla kul. Vilka fler är det som ska dit? När jag kommer hem efter det åker vi med Saga till Nina och Säva för att vara där i tre veckor. Där kommer det bland annat att bli fälttävlansläger där jag kommer kunna ta fälttävlanskortet vilket jag länge suktat efter. Ibörjan av sommaren kommer jag att jobba jättemycket eftersom jag tagit semester i hela fyra veckor. Tur att man har en snäll chef :P

Jag ser verkligen fram imot sommaren och hoppas att den blir minst lika bra som förra blev, vilket jag inte tvivlar på med tanke på mina planer ;)

Vad har ni för sommarplaner 2010?
Dagens Ridpass

Hej!!


Idag är jag på väldigt bra humör, ingen aning om varför med tanke på att vädret är skit här, men men haha :)

Red iallafall ut idag med Saga, det blev klättring i skogen vilket var väldigt nyttigt för henne. Ibörjan gick hon mest utan att titta sig för, men efter att hon snubblat några gånger skärpte hon sig och koncentrerade sig på att sätta ner hovarna ordentligt. Red lite på en grusväg också där hon fick trava lite samt flyttade några steg. Red på hackamore (bilder kommer) och jag tycker hon gick bra på det, nu hann jag inte testa så mycket eftersom det mest var skritt på lång tygel. Men ska prova det bättre i veckan! Fin och glad var hon iallafall idag, inga konstigheter alls :)


Gammal bild som också är lite fixad

Ibland blir det inte alltid som man tänkt sig...

Hehe, idag gick det inte speciellt bra, även om jag inte hade några höga förhoppningar från början. Hon var så himla het och ofokuserad så fort jag satt upp att det i stort sett var omöjligt att lugna ner henne. Ibörjan på framridningen var hon jättefin, men sen när jag skulle fatta galopp var det borta. Hon rusade, studsade och halvreste sig så fort jag försökte göra något och var hård som en cementklump i munnen. Det var verkligen inte kul, och jag försökte på alla möjliga sätt jag kunde komma på utan resultat.


Det kändes inte bra alls, så jag valde att helt enkelt stryka mig. Visst, jag hade kunnat gå in och ridit igenom programmet bara för att men det var ingen rolig känsla jag hade. Tro mig, jag ger aldrig upp eller hoppar inte av heller i sista sekund men nu var det verkligen inte kul. Så vi åkte hem igen och jag red en liten sväng i paddocken hemma, då var hon jättefin och lugn.


Mer träning är vad som behövs, och jag kan känna att den här tävlingen var lite för tidig för vår del där vi ligger just nu. Så det är bara att träna vidare, så kommer det nog bli bra :)

Gu vad jag är trött... Nu går jag mot stal...

img_6807 (MMS)

Gu vad jag är trött... Nu går jag mot stallet iallafall för att fläta och fixa, hehe!


Bli inte nervös i onödan när du ska tävla

Jag har en fråga kan inte du skriva hur du tänker när du ska tävla och sånt, för jag ska burja tävla dressyr på min ponny nu, men grejen är att jag blir så nervös och mår så dåligt när jag är på tävling så kan inte du skriva och förklara hur du tänker för att vara posetiv och allt sånt!
skulle vara jätte snällt!
kram! =)

Hej Fanny! Självklart kan jag skriva om det! :) Lägger till det här inlägget i kategorin "Din psykiska hälsa som ryttare"

Jag kan börja med att säga att jag sällan, väldigt sällan, blir nervös inför en tävling. Jag tror att det beror på att jag nästan aldrig ser en tävling som en tävling. Jag har i stort sett aldrig så höga krav på varken hästen eller på mig, mer än att vi ska ha kul och komma runt. Jag tror att det beror på att jag är ovan med att ha en häst som man bara kan åka iväg och förvänta sig att allt ska gå som man vill. Åter igen har jag Ronda att tacka mitt tålamod och tänkade för. När jag började tävla henne 2008 var det bara en stor grej att kunna åka iväg pga hennes psyke. Det jag varit med om med henne tidigare hade gjort att jag i princip såg framsteg i varje liten sak, som t.ex. att kunna lasta, sadla, rida ut osv. Så redan då var jag bara glad att kunna komma ut till nya ställen, och jag brydde mig egentligen aldrig hur det gick det viktigaste var att vi hade kul och att vi båda hade en bra känsla. Självklart blev man sporrad och otroligt glad när det gick så bra som det gick med Ronda, hon var grym på tävlingbanan! Vår första start gick vi nolla, ett år tidigare hade du inte kunnat sadla henne ens. Lycka!

Lite samma tänk har jag fortfarande. Jag ser inte meningen i att hetsa upp vare sig hästen eller sig själv. Jag tänker alltid att det lika gärna skulle kunna vara en träning, fast att den är upplagd på ett annat sätt. Igen: det ska vara kul att åka iväg med din häst på tävling, och kom ihåg att det är inte hela världen om det går dåligt! Det krävs motgångar för att nå framgång.

Något jag alltid gör när jag tävlar är att jag försöker se framför mig när jag hoppar banan eller rider igenom programet, det tycker jag är lättare. Jag som person gillar att planera hur saker ska vara så genom att tänka mig hur det ska se ut försöker jag sedan "härma" så mycket som möjligt av min bild. Sen går det kanske inte som jag vill men äsch, vad betyder det egentligen? Är verkligen en tävling allt mitt hästliv handlar om? Styr det alla tid och omsorg jag lägger ner i stallet och med Saga? NEJ, absolut inte! Tävling är bara en del utav allt annat kring hästarna, iallafall för mig. Självklart är det roligt, men jag tycker att det är minst lika roligt att få en lyckad träning som en lyckad tävling.

Sätt upp realistiska mål också. Jämför dig även med personer som är på samma nivå som dig själv, och inte med dem som tävlar fyra klasser högre. Sen är det alltid jättebra om man kollar på de duktigare och lägger på minnet hur de rider, vilket upplägg och liknande. Man lär sig väldigt mycket. Men att jämföra sig med dem är inte något som gynnar dig själv, snarare tvärtom för det blir lätt att du dras ner i en ond cirkel där du hela tiden försöker sträva efter ett mål som kanske inte är möjligt i dagläget.

Så, för att avrunda lite snyggt, mitt tips till dig är att helt enkelt bara tänka att ni ska ha kul, tävling handlar inte endast om vem som är bäst eller att få en placering utan om att utvecklas som ekipage och ha roligt tillsammans! Och om du blir nervös/mår illa, tänk på annat. Skritta iväg en sväng ensam med din häst och koppla bort resten tills ni ska in på banan.

Tävla ÄR kul, och absolut inget att bli nervös för! Sen kan det vara lite kul med små pirrningar i magen, men att bli så nervös att man mår illa är inte nödvändigt :) Vi är alla lika bra, bara på olika saker.


Pimp my Horse


Stars for a Star


699:- på Lyckås. Jag har den dock på delbetalning på två månader, tack Lyckås!

Dagens Ridpass

Idag blev det som sagt galopp/konditionsträning för Saga.
Red på samma äng som igår fast idag var det galoppjobb.
Mycket tempoväxlingar i galoppen och varierade mellan att stå och sitta. Ökade några steg för att sedan korta s mycket som möjligt, både när jag satt och när jag stog.
Det kändes faktiskt i benen efter att jag stått upp ett tag, och jag vågar ändå påstå att jag är rätt så vältränad. Superbra träning med andra ord, både för Saga och mig för att hon var också svettig när vi var klara!
Travade av henne med mycket sidförande och ställning i en lägre form.


Hon var väldigt lösgjord redan från början och jobbade avslappnat under hela ridpasset. Kändes väldigt bra! Hon tycket också att det var kul att få galoppera av sig lite :)


Haha Saga tyckte att min moppe var väldigt mystisk så hon var tvungen att gå fram och nosa...

Dagens Ridpass

Jag kom nästan alldeles nyss hem efter ännu en rolig dag!
Började med skolan som vanligt, allt gick jättebra.
Åkte sen hem för att gå till stallet och fixa där.
Dressyr stog det på schemat för Saga så vi knallade först till paddocken, men sen tyckte jag att det skulle vara roligare att rida på en äng vi har vid oss.
Så vi gick dit istället och hon gick så himla fint, mer kan ni läsa längre ner.
Efter det fixade jag i stallet och sist bytte jag om och joggade hem genom skogen vilket är ett pass på ungefär 30 min snabbt tempo så det kändes ordentligt i benen när jag kom hem, härligt!


Ridningen gick väldigt bra.
Jag red med gramanen och vi var som sagt på en av våra gräsängar där jag mest red igenom henne.
Började med halva framdelsvändningar som vi gjorde på träningen och fortsatte sedan med sidförande i traven.
I galoppen blev det mest lösgörande och tempoväxlingar.
Hon var jättefin i båda varven och alla gångarter!
Hade bra tryck i traven utan att bli hetsig, jobbade lång och låg och lyssnade fint.
Red på novabettet just för att jag ville ha henne lite lägre vilket funkade riktigt bra.
Har bara ridit på det två gånger nu men Saga tycker om det väldigt mycket.


Är jättenöjd över dagen! Hon var extra fin när jag travade av vilket kändes bra. Imorgon blir det uteritt med mycket galoppjobb, längtar. Hoppas det är lika fint väder som idag :)


Dagens Fråga

Har du slutat tränat för KG?

Svar: Några har undrat om jag slutat helt att träna för KG, eller hoppning över huvudtaget. Men nej, det har jag inte. Just nu känns det dock viktigare med all basic ridning eftersom att det är det Saga behöver. Det är grunden som behövs för att ens kunna hoppa en bana, och jag känner att vi saknar det och då vill jag satsa mer på att vi hittar den och blir stabila innan vi fortsätter framåt. För att utan det kommer inget att funka så jag tycker bara att det är onödigt.

Så tycker ni att det har varit mycket dressyträningar på sistonde är det för att jag helt enkelt vill bygga upp henne på rätt sätt innan vi fortsätter med hoppningen. Hoppa kan hon, det vet jag redan så nu gäller det att få allt annat att funka också! Nästa hoppträning är om två veckor och den ska vi va med på, tills dess är det mest dressyrträningar vi åker på så blir det markarbete och liknande hemma istället :)

 


Onsdag

Idag har jag varit i skolan, jobbat och sen åkt till stallet. Red inte idag utan borstade bara lite extra länge. Vi myste som vanligt haha.

Det blir ingen terräng på lördag för att det var för få anmälda. Jättetråkigt! Men på söndag åker vi iväg på något som man minst skulle kunna tänka sig om oss...

... nämligen på dressyrtävling! Yes, ni läste helt rätt! Dressyr, jag och Saga. Haha jag åker mest för att vi ska komma ut lite och bara rida runt, har inga krav som helst hur det ska bli. Kan iallafall säga sen att vi har startat dressyr tillsammans, ovasett hur det går :D Som sagt, inga krav utan vi ska bara ha kul.

Jag fick ett jätteintressant mail häromdagen som jag hoppas kunna presentera så snart som möjligt... Och angående La Kim tävlingen, jag vet att den har slutat men jag har lite strul med att få kontakt med sponsorn just nu. Så fort det är löst kommer vinnaren upp här!!


Dressyrträning 4 Maj

Jag är helt lyrisk och uppspelt efter dagens träning! HERREGUD vad bra det gick :D


Idag ville Kicki som sagt att vi skulle prova att sätta graman på Saga, och jag var rätt så orolig för hur det skulle sluta. Hade bilder framför mig där hon stegrade, bockade och gjorde allt för att få av mig. Även jag är oerfaren på gramanpunkten och har aldrig ridit med två tyglar tidigare. Men så fort vi satte på den och Kicki visat hur jag skulle hålla blev det ett helt nytt ekipage!


Mitt största problem med Saga är att hon blir väldigt tung, inget stöd på ytter och blir väldigt stark. När vi hade på gramanen kändes det äntligen som att hon kunde slappna av vilket jag nästan aldrig har kännt förut när jag ridit dressyr. Det var bara att hålla stöd på ytter, leda lite med inner och forma runt innerskänkel för att sedan mjukna och hon gick kvar i form, jobbade bakifrån och var mjuk och lätt i handen. Jag behövde inte ens hålla i gramanen stundtals utan den hängde fritt, det verkade som att bara genom att ha den där gick det bättre.


Det kändes verkligen som att jag kunde rida idag, fokusera på min sits, mina rörelser och reflektera över hur jag ska gå till väga för att genomföra en rörelse med så mycket perfektion som möjligt. Vi jobbade mycket basic, framdelsvändningar, sidförande på öppna delen av volten, rakriktning, grundformen.

Hon gick helt klockrent hela passen och det kändes så himla kul. Har fått låna hem gramanen av Kicki så att jag kan ha den hemma tills jag köper en egen. Åhh vad glad jag är just nu! :DPlanering

Inför både träning och tävling har jag alltid en lista där jag ser vad jag ska ha med mig inför varje gång vi åker. Listan skiftar lite mellan tävling och träning men är i stort sett samma. Ibland händer det att jag glömmer listan, men efter två år med samma lista har jag fått den i huvudet. Jag tycker att det är jätteskönt att veta vad jag ska ha med mig inför varje gång och att jag inte behöver oroa mig för att jag har glömt något, så länge jag följer listan.

För Saga ser det ungefär ut såhär:


För mig ser det ut såhär:

Och sen tillkommer det några småsaker som kamera, alla licencer och papper som har en egen tävlingsmapp mfl.


Transporten packad för tävling

Hästen

Det är jättemånga som har frågat hur det blev med hästen jag provred för någon månad sen. Som ni vet tyckte jag om henne otroligt mycket och ville jättegärna köpa henne. Men så blev det inte, pga min ekonomi.

Som ni vet betalar jag allt för Saga och jag får redan kämpa ihjäl mig för att ha råd med en häst, så en till känns för mäktigt. Självklart tråkigt eftersom att jag tyckte om henne så himla mycket, men samtidigt så känns det också bättre att lägga ner alla resurser så som tid, pengar och omsorg på Saga fullt ut. Risken med två hästar och dålig ekonomi är att allting blir lite slarvigt, så känner jag iallafall.

Så nej, det kommer inte bli något med henne :/


Hästen jag provred


Kommande träningar

Den här vecka har jag och Saga två roliga träningar att se fram imot. Imorgon ska vi till Kicki igen för att träna dressyr, Kicki vill även prova graman på henne. Så tanken är väl att Kicki rider och visar först och sen är det min tur, eftersom att jag aldrig ridit på graman tidigare måste jag ju se hur man gör och så först.

Och sen på lördag ska vi på vår första terrängträning på Botkyrka. Kommer bli jättekul! Det är för samma tränare som jag tränade terräng för med Ronda så jag har tränat Yvonne som hon heter i ungefär 3 år. Mamma kommer att filma :)Till er

Jag har nu sagt det, men jag skriver det också:

Tusen miljoner tack för allt!

(Och ja, jag känner mig hur töntig och muppig som helst som står och snackar med en kamera i skogen!! Men allt för er haha :)


Förklaring

Ingen uppdatering alls den här veckan.

Jag mår väldigt dåligt psykiskt nu pga saker som hänt och händer, vilket påverkar mig på många sätt. Jag är i stort sett alltid glad när jag skriver här, trots att jag har riktiga skitdagar ibland. Men jag har liksom aldrig visat något här utan ni har alltid fått höra att jag är glad osv. Vilket jag inte alltid är.

Så nu går min hälsa ut över i stort sett allt jag gör. Jobbet. Skolan. Saga. Bloggen. Kompisarna. Familjen. Vilket känns jättejobbigt. Och jag vet inte alls hur jag ska göra just nu. Många av er tror att jag har ett lätt och väldigt okomplicerat liv, just för att jag inte berättar något annat här.

Det känns jättetråkigt att det här går ut över bloggen, för att tro det eller ej men bloggen har verkligen varit en "plats" där jag mått bra tack vare all fin respons och alla peppande kommentarer man får. Jag hoppas att jag kommer kunna skriva här som vanligt så snart som möjligt, redan i början av nästa vecka, men tills dess blir det nog inte så mycket gjort här. Det känns också väldigt tråkigt att tappa läsare pga det här men just nu måste jag fokusera på att försöka må bra igen. Och det kommer att bli en sån himla jobbig resa tillbaka till det bra så jag behöver lägga all energi på det. Jag hoppas att ni kan ha överseende och förstående för detta och att ni fortsätter läsa, trots att uppdateringen inte är på topp.

Stort tack för alla feedback jag får hela tiden från er som läser och kommenterar, ni är guldvärda <3

/ Sabina


RSS 2.0