Nyårsafton- hur gör ni med hästarna?

Idag är det som alla vet Nyårsafton! Nytt år på ingång vilket ska bli jätekul, trots att jag kommer sakna 2010. Det har varit blandat med både bra och dåliga saker precis som ett år ska vara.

Men det största minuset med Nyår är ju såklart alla fyrverkerier och smällare, hästarna brukar inte uppskatta det och oftast börjar dem smälla väldigt tidigt. Vi har varje år tagit in dem tidigare än vanligt men dem har alltid gått ut på morgonen som dem alltid gör, ibland har vi även haft på radion under kvällen/natten för att "minska" ljudet. Det har funkar bra tycker jag.

Hur brukar ni göra på Nyår med era hästar? Tar ni också in dem tidigare? Har ni något smart tips ni brukar använda er av?


Bildkälla
 


Dag 01 – Om mig

Dag 01 – Om mig

Jag heter som ni alla vet Sabina, fyllde 17 år den 14 oktober 2010, går andra året på IB-linjen på YBC och ägare till Saga (eller ja, mamma äger ju henne men ni förstår vad jag menar). Är en extremt envis person, sätter jag upp ett mål eller har en plan SKA jag klara den/det oavsett hur många problem som dyker upp på vägen eller hur mycket jag måsta jobba för att nå dit jag vill. Som jag brukar säga; problem är till för att lösas. Sätter oftast andras behov framför mina egna- sålänge det är på min vilja. Jag är inte en person som faller för grupptryck utan är väldigt tvärtom, vågar säga vad jag tycker även fast resten av gruppen tycker något helt annat och älskar att argumentera och diskutera. Ger mig oftast aldrig. Har en otrolig vilja som jag är väldigt tacksam över. Anser att man har rätt att tycka exakt vad man vill- inom rimliga gränser såklart, jag menar inte att terrorister etc kanske har rätt att tycka så som dem gör och sedan handla utifrån deras tankar..

Är nog vad många kallar för en ensamvarg. Har inget imot att vara ensam, burkar tvärtom njuta av det. Har inte så mycket socialt behov- det gör inget för mig om jag inte umgås med kompisar på några veckor. För mig har det sociala blivit stallet och hästarna. Är fullt medveten om att många anser att detta är konstigt, min söta mamma brukar bli orolig då och då för att jag tillbringar så mycket tid med djuren och nästan inget med "människor". "Dem kan ju inte prata eller tänka på samma sätt som oss. Jag vill bara att du ska träffa dina kompisar också", ungefär så kan det låta haha. Då brukar jag förklara att Saga är min bästa kompis, jag umgås med henne cirka 3-4 timmar nästan varje dag året runt; självklart kommer man varandra nära och bygger upp en speciell relation- en kompisrelation. Men det håller ju inte alla med om haha... För mig är det exakt samma sak att stå och prata med Saga som att stå och prata med en människa, oftast lättare när det handlar om något jobbigt. Därför ser jag inget konstigt i att jag har så starka känslor för Saga, och för resten av mina djur då det är mitt sätt att hitta lugnet inom mig. Jag lever verkligen för mina djur, dem är mitt allt.

Har väldigt svårt att lita på folk och är svår att lära känna då jag aldrig släpper in någon nära inpå mig. Detta får jag höra ofta, speciellt när det har gått ett tag efter jag träffat en person, då brukar dem till slut avslöja att dem var lite rädda för mig ibörjan och inte riktigt visste hur dem skulle läsa mig. Detta kan ibland tyvärr uppfattas som en "bitchig" attityd- jag är helt enkelt inte lika öppen som många andra tjejer/ungdomar är. Det tog mig t.ex. två år att berätta ett par saker för en av min närmsta kompis. Men när jag väl litar på någon släpper jag aldrig den personen och gör i princip allt för att hon/han ska må bra. Än sålänge är det inte så många på den listan haha! När man väl lär känna mig tror jag att man ändrar uppfattning helt, för att jag är väldigt snäll och trevlig, lätt att prata med men jag måste bara bygga bort muren runt omkring mig som jag slänger upp såfort jag får känslan att någon tränger sig på. Det är nog så enkelt att jag inte gillar när någon försöker tvinga sig på mig. då backar jag direkt. Och sånt känner jag snabbt på folk.

Jag har aldrig träffat min pappa, som kommer från Tunisien. Vet att han kanske bor i Sverige idag, vet också att jag har minst två halvbröder som jag jättegärna skulle vilja träffa men har inga uppgifter alls. Har även (vad jag tror) en fet släkt i Tunisien som jag också skulle vilja träffa. Min mamma är halv tysk och halv finsk- min mormor var tysk och min morfar var finsk. Min fina morsa ställer alltid upp med träningar hit och tävlingar dit och allt möjligt annat, samtidigt som jag är väldigt självständig. Jag ser upp till min mamma väldigt mycket som klarade av att uppfostra och ta hand om mig helt ensam enda sen hon blev gravid med mig, hon är verkligen en självständig och stark person och jag hoppas att jag har fått min starka kraft från henne! Mamma har bott i bland annat Tunisien, Paris, Singapore, något ställe i Italien mf, skulle så gärna vilja göra det också men känns jobbigt att släpa med sig en häst hela tiden hehe :P När min mormor dog i April 2008 dog även en liten del inom mig. Jag stog min mormor jättenära och vi pratade om allt. Saknar och tänker på henne varje dag. Är väldigt nära min moster som bor här i Stockholm, vi ses ofta och med henne kan jag också prata med om vad som helst. Nina träffar jag ju inte så ofta och dem gångerna vi ses är det alltid full rulle. Säva har en stor plats i mitt hjärta, jag saknar hela stället och alla människor där hela tiden och önskar att jag kunde vara där oftare!

Ja, vad mer finns att säga.. Älskar att träna, oavsett vilken sorts träning. Tycker det är kul att gå till skolan. Blir lika förbannad varje gång jag hör reklam om Viasat fotboll, premium league och allt vad dem heter för att jag önskar jag också hade en egen kanal med endast ridsport på. Är nattmänniska, hatar att gå upp på morgonen, trots det har jag kanske en sovmorgon i månaden (kommer aldrig lära mig att gå och lägga mig i tid så att det faktiskt inte är så jobbigt att gå upp på morgonen). När jag var 14 och cyklade mot stallet en morgon blev jag påkörd av en moppe och bröt fem revben, spräckte ena tanden, hjärnskakning, minnesförlust, medvetslöshet och en fet fläskläpp. Blev direkt in till akuten! Fick reda på för två veckor sen att jag har astma, och i tisdags bekräftades det att min andning blir nedsatt med 51% när jag får astmakänningar- vilket är i princip varje dag. Sover med öppna ögon. Blöder näsblod minst en gång i veckan, ingen doktor har hittat orsak hitills och vi har varit hos en del. Så har det varit sen jag var 4 år. Drömde om mitt drömstall för någon månad sen, ritade upp det direkt när jag vaknade och visade mamma. Kom ihåg exakt varenda detalj på hela gården och kunde beskriva små saker som man inte borde veta. Creepy, men nu måste jag ju bygga ett sånt stall någon gång när jag blir vuxen! :P

Kommer inte på så mycket mer just nu :P Det var iaf lite (mycket) info om mig!

Hoppträning 29 December

Gagbett var inte våran grej kan jag konstatera efter dagens träning. Men nu har vi iallafall provat det också!

Hon kändes okej när jag travade på det men hon låg på väldigt mycket. I galoppen blev det liksom aldrig bra och jag kände direkt att det här var inte vårat bett så vi bytte tillbaka. Ibörjan när jag red på vårat vanliga bett kändes hon fortfarande väldigt "upprörd" efter gagbettet, så det tog ett tag att hitta tillbaks till den mjuka ridningen och känslan, men helt plötsligt släppte det! GUD vad fin hon var! Allting verkligen flöt och stämde, vi kom rätt och min ridning kändes bra. Ibland blev hon lite för pigg men inte mer än att jag kunde kontrollera det. Vi hoppade en liten bana som bestod av olika svängar, transportsträckor och linjer och där kändes hon så fin.

I slutet hoppade vi även serien som står på mitten. Det var: bom, kryss, bom, kryss, bom, bom, bom, bom, oxer. Varannan gång höger och varannan gång vänster. Går inte att förklara vilken känsla jag fick där. Ibörjan var oxern rätt så lång men vi höjde succssesivt upp den och i slutet låg den på cirka 1.35m och hon hoppade så himla fin. Tog i och kändes alert och vaken hela tiden. Paletten börjar verkligen trilla ner, som Cathrine uttryckte sig! Superrolig träning!


Onsdag

Idag är det träning! Innan det så ska jag städa här hemma, träna och plugga. Mycket att göra! Mitt rum ser ut som ett bombnedslag så det måste fixas, sen ska det dammas, torkas och damsugas i hela huset :) Vill försöka hinna jogga en sväng också!

Juste! Nu har Lina åkt till USA och ska vara borta i en vecka så jag kommer ta hand om Ivory tills dess. Det ska bli väldigt kul, han är så himla fin!

Kameran hänger som vanligt med, vi får se hur mycket film det blir!


Årsresumé 2010: Januari, Februari, Mars

Nu kör jag igång! Hela mitt 2010 ska sammanfattas och jag har delat upp det i fyra delar.

Januari
Alla var chockade över den stora mängd snö som kommit under vintern och för mig var det ett stort problem som går till stallet varje dag genom en skog.. Men jag kämpade på! Skolan drog igång igen och jag var fortfarande tveksam på om jag valt rätt. Shoppade också onaturligt mycket, egentligen hela det första halvåret av 2010. Det blev mycket ridning i snön och det tyckte vi båda om väldigt mycket. Vi utvecklades också tillsammans, även om det kändes till och från vissa dagar. Mitt ligament skadades ordentligt vilket gjorde att min fot var svullen ett bra tag- den är fortfarande inte helt bra. Hade en tävling i samarbete med Stockholms Häst Butik där man kunde vinna ett Schockemöhle schabrak, den tävlingen blev riktigt populär!
Första bilden är efter en kväll när Saga hade fått kolik. Tack och lov var det inget allvarligt och något jag kunde lösa hemifrån. Andra bilden är en av dem backarna jag går för att komma till stallet, kan faktisk säga att det är mer snö i år. Tredje är från ett ridpass på Gladö som jag kommer ihåg gick bra. Fjärde är efter en uteritt och sista är under en uteritt på ängarna i Vidja. Underbart väder var det!Februari

Minns inte så mycket av februari, mest att det var snö i stort sett hela tiden. Träningar blev inställda för att det inte gick att åka med transporten. Vi var iallafall iväg på vår andra Pay & Jump på Runsten som gick superbra! Hade jättemycket att göra i skolan och på jobbet, kommer ihåg att jag började må sämre i den här månaden då det var så mycket att göra hela tiden och jag hittade aldrig en balans imellan allt. Fortsatte att shoppa mer än vanligt..
Första bilden är ett schabrak jag köpte i samma veva som min shoppinghysteri, ett grönt GG som jag iof älskar haha. Andra bilden är när jag, mamma och hennes kompis var och provred fullblod på Täby galopp, det var så häftigt! Tredje är efter vår andra Pay & Jump, nolla i ena klassen och ett ynka skitpet i andra, så nöjd. Fjärde bilden är på Saga efter innan ett ridpass och sista är ännu en shoppingpryl, världens bästa skritttäcke som är fodrat och har reflexer.Mars

Jag var sjuk nästan hela Mars, vilket ledde till att jag missade mycket i skolan och orkade lägga lika mycket energi på allt som jag brukar göra. Provred ett sto som jag föll för helt och jag började fundera på vad jag skulle göra. Funderade ett tag på att sluta på IB och börja på ett hästgymnasium till hösten, men till slut bestämde jag mig för att stanna kvar. Tur var det! Jag och Saga gjorde vår första lokala/regionala start som gick över förväntan! Tyvärr rev vi sista hindret i 1.10 m men jag var så nöjd! Min shoppingturné fortsatte...Första bilden är från vår första start, kommer ihåg att det var så himla lerigt och äckligt. Andra bilden är på mitt trejde par Tretorn inom 2 veckor då alla gått sönder. Även dessa gjorde det men till slut lämnade jag tillbaka dem och tog pengarna istället, orkade inte! Tredje bilden är från en hoppträning för KG och fjärde är från en dressyträning för Kicki.

Nästa gång blir det April, Maj och Juni :)Styrka-vecka

Några övningar/ridsätt jag brukar använda mig av när jag vill bygga upp Sagas styrka:

- Klättra! Klättring i backar och skog är bland det bästa du kan göra, du stärker hästen på många och bra sätt. Jag klättrar i både skogen och i backar. Viktigt när du väljer backe är att underlaget är tillräckligt mjukt så att det inte blir för hårt för hästen. Du bygger styrka bäst om du klättrar i antingen skritt eller i lite mer samlad eller varierad galopp. Backen behöver inte gå rakt upp men en liten lutning är att föredra. Tänk på att stå balanserat själv över hästen så att du inte stör den och att du lägger in små pauser då och då så att hästen får chans att återhämta sig.

- Intensiva, men korta, pass i snön. Inte galoppera runt, runt flera varv utan fokusera på en viss gångart eller t.ex någon rörelse som du rider lite mer effektivt och intensivt i några minuter i snön. Ibland fokuserar jag på skänkelvikningar diagonalt, då rider jag med väldigt vakna och så exakta hjälper som möjligt i låt säga 5-10 min för att sedan låta Saga pusta. Längre behövs inte, snön gör det dubbelt så ansträngande för dem och här kan man bygga mycket styrka. Tänk som sagt på att inte hålla på för länge, hästarna blir trötta snabbt!

- Teknik- och styrkeövningar med bommar/markarbete. Hoppa mycket studs på lagom höjd (inte på "normal" träningshöjd) för att träna upp styrkan, smidigheten och tekniken. Lägga ut bommar i olika banor där det krävs styrka för att orka ta sig igenom allt så felfritt som möjligt. Använd fantasin! Jag tycker om att variera så under ett markarbetspass vill jag att det ska innehålla både någon form av studs (flera hinder på rad/båge) och cavaletti så att hästen är tvungen att variera sin styrka, och även jag i min ridning.

 

 

Lite tips att tänka på eller för att komma igång:

- Hitta en backe du tycker känns bra. Jag har några stycken som är olika i lutning, underlag och längd så att jag kan variera.

- Försök att lägga in styrka så mycket som möjligt. Om jag har gott om tid brukar jag t.ex rida genom skogen och klättra i en av backarna två-tre gånger innan jag skrittar hem och rider ett pass i paddocken. Hästen blir uppvärmd och få ett varierat ridpass.

- Rid alltid lagom av allting. Ös inte på med max från början, en häst som kanske inte är fullt tränad kommer få motsatt effekt om du börjar uppbyggnaden med att galoppera upp för en backe 6-7 gånger. Ta det lugnt från början, då håller hästen längre och kommer orka jobba bättre.

- Bygg på sakta. Rusa inte fram i utvecklingen. Vi hade t.ex 5 gånger upp som max under två-tre månader innan jag verkligen kände att nu orkar hon för att lägga på 1-2 vändor. När hästen har byggt upp styrkan och musklerna för att orka kommer du känna att det inte är lika jobbigt för den att ta sig upp i vare sig skritt eller galopp som det var när du började.

 

Den här veckan kommer jag rida mycket i skogen och även klättra i olika backar i både skritt och trav. Jag kommer även lägga in stärkande dressyrpass i snön.

Måndag: Longering

Tisdag: Backträna

Onsdag: Hoppträning

Torsdag: Vila

Fredag: Dressyr i snö

Lördag: Backträna

Söndag: Backträna+Dressyr


 


Dagens Ridpass

Jag och Lina red till Gladö för att trimma lite i ridhuset, men när vi kom fram, cirka tjugo i sex, visade det sig att det skulle vara hundträning klockan sex så vi hann inte rida sålänge.

Jag hade på gramanen och vanliga bettet. Det märktes att jag inte ridit ordentligt dressyr på ett tag, hon var väldigt stel. Men i slutet precis när vi skulle avsluta kändes hon riktigt fin och började släppa i sidorna. Jobbade henne mycket sidförande både diagonalt, längs långsidorna och på volterna. Skrittade hem i cirka en halvtimme också.

Nästa vecka är styrka som gäller, imorgon tänkte jag longera med gummisnodd i en av hagarna där det är rätt så hög snö. Kameran hänger med så film kommer! Det var länge sen jag longerade så det ska bli nyttigt för henne att börja igen. Jag vill ju köpa longeringsgjorden från Hööks men den får vänta tills nästa lön. 


Så fin

Har aldrig sett en sån fin video förut:

 


Julklappar 2010

Åh vilken underbar jul jag haft! Vi var på Säva och det var jättemysigt, god mat och fint sällskap. Kunde inte blivit bättre. Här under kommer det jag fick i julklapp, jag är hur nöjd och tacksam som helst! Jag hade inte önskat mig något speciellt alls så detta var verkligen över förväntning.

Av min ena moster fick jag mina "önskekläder". Det blev så att jag fick välja vad jag ville ha i julklapp så gick vi och köpte det tillsammans, hon var nämligen inte med på Säva så jag fick dem två dagar innan. Dessa plagg har stått högst upp på min vill-ha-lista för kläder så blev jätteglad :D

Här är ett par mörblåa byxor, lite chinos aktiga. Dem är upprullade i anklarna och är fodrade med silke.
Köpta på Urban Outfiters:


Ett underbart linne från Acne i gammledagsrosa med en fin dragkedja mitt på:


Och kanske det finaste av allt; en lång, transparent skjorta/kofta/klänning från Acne i en gråaktig färg. Den är SÅ vacker på! Den räcker ner över knäna och blir perfekt till ett enkelt linne och snygga svarta byxor med ett par högklackade. Åh lycka!


Av mamma fick jag den här grymt sköna och snygga Kingslandtröja. Den har ludd i luvan och på armbågarna och sitter väldigt fint på. Den hade jag i och för sig faktiskt önskat mig på kom jag på nu!


Kolla luvan!


Av Kristin och Anna fick jag ett SUPERFINT schabrak och matchande luva från Lamicell Elegance! Jättefint och kommer passa Saga perfekt:


Av Katta fick jag ett par strumpor från Mountain Horse som är i svart och rött (Säva färger!) och matchar min nya tröja plus mina svarta byxor perfekt. Kommer representera Säva perfekt!


Sen fick jag även pengar som kommer användas till mat åt Saga! Ska åka imorgon och handla kraft och vi ska ändra lite, det kommer i ett separat inlägg sen. Jag är som sagt OTROLIGT nöjd och glad över mina fina julklappar, kommer leva ett bra tag på det här :D

Kraft Sport

Imorgon ska vi till Foderboden för att hämta ny torv, jag ska samtidigt köpa ny kraft till Saga då den snart är slut. Jag tror att jag ska börja blanda in Kraft SPORT i hennes fodergiva. Jag har lagt upp ett träningsprogram dem närmsta veckorna där jag kommer rida två gånger per dag, vissa dagar. Plus att vi jobbar ju i djupsnö hela tiden, och jag känner att hon inte riktigt orkar ibland. Jag har redan ökat på högivan ordentligt under en tid men jag känner att jag vill prova att lägga till det här också. Jag kommer dock inte ge lika mycket som kanske en tävlingshäst på hög nivå utan en liten extra giva vid varje mål. Jag köper en säck och provar!


Gagbett

Cathrine gav som förslag att vi skulle prova Gagbett på nästa träning. Jag har aldrig ridit på det tidigare, har ni något tips eller är det något speciellt man ska tänka på när man använder sig av det?Bildkälla

Jag har hört både bra och dåligt om Gagbettet. Nu tycker jag att det pelhamet jag rider på funkar väldigt bra men Cathrine tyckte att vi kunde prova bara och se hur hon reagerar. Funkar det inte alls är det ju bara att plocka av och köra med det vanliga, men ibland kan sånt man inte tror funka visa sig ge överraskande resultat!


Än är inte julen slut..


Var inte ledsna för att julen snart är slut! Nu har jag äran att få presentera en tävling där ni kan vinna det otroligt fina tränset Claridge House Ashford, ett remontträns med välsydda sömmar, superkvalité (har själv tränset) och snygga design! Tävlingen startar den 24/12-2010 och kommer att avslutas 14/1-2011. Reglerna är följande:

1. Kopiera bilden här ovanför, klistra in den i ett inlägg på din blogg, bdb, facebook eller liknande och länka hit. Om du inte har något av det jag nämt kan du självklart vara med iallafall!
2. Länka inlägget till mig i det här inlägget så att jag vet att ni gjort punkt 1. Lämna även er mailadress (det är endast jag som kan se den) så att jag kan kontakta dig såfort som möjligt om du vinner.
3. Håll tummarna riktigt hårt så att du vinner!
4. Lägg till bloggen på bloglovin om du inte redan har gjort det.

Lätt, eller hur? Som det står på bilden får vinnaren välja valfri färg och i valfri storlek, så att det ska passa just din häst! Jag har bloggat om det här tränset ett flertal gånger tidigare och har som sagt ett själv och är mycket nöjd med det, passformen är super, det är skitsnyggt på och det är mjukt redan när man köper det.

Stort Tack till underbara Hööks Hästsport som sponsrar!

Det var inte planerat, men snyggt blev det!

Det blev ett litet missförstånd mellan mig och Saga över bommarna igår på träningen, men måste säga att hon gjorde det riktigt snyggt! Ser ju nästan ut som en riktig dressyrpålle!


Ny tävling på G!

Inom dem närmsta dagarna kommer det upp en sen jultävling! Ett superfint pris som ALLA kan använda sig av. Kolla in här då och då så får ni snart veta! ;)

Hoppträning 22 December

FY vad kallt det var idag! Nog det värsta jag varit med om faktiskt. Var påväg många gånger att strunta i att åka men bestämde mig i sista sekund för att köra iallafall.

Hoppträningen gick jättebra! Cathrine tycker det har blivit STOR skillnad på bara dem två senaste träningarna, då berättade jag att jag i stort sett endast ridit i djupsnö dem senaste veckorna.. ;) Det har alltså gett väldigt bra resultat på henne, kul eftersom att jag tänkt bygga på ridpassen dem kommande veckorna nu när jag är ledig!

Det var många blandade övningar på träningen idag; lydnad, smidighet, styrka och teknik. Hon kändes lite bråkig ibörjan men efter att jag koncentrerade mig bättre slappnade vi båda av. Viktigt verkligen att man som ryttare tänker på vad man SJÄLV gör för fel först, det är något jag kommit underfund med den senaste tiden och verkligen märkt skillnad när jag rättat mig själv först. Oftast brukar det räcka, resten kommer automatiskt nästan.

I slutet hoppade vi en liten bana som tyvärr inte kom med på filmen, det kändes superbra! Hon var uppmärksam, lyssnade och var försiktig över hindrena.


Hoppträning!

Idag är det hoppträning för Cathrine! Kameran hänger med men vi får se hur mycket batteri det finns kvar då jag glömt att ladda.


NU ÄR SKOLAN SLUT

YES!!!! Nu är höstterminen över och jag är ledig i tre veckor :D Så nu kommer uppdateringen gå tillbaka till det vanliga!

För att lära känna mig bättre

Dag 01 – Om mig Dag 02 – Mina föräldrar Dag 03 – Mina första kärlek Dag 04 – Mina ambitioner Dag 05 – Vad är kärlek? Dag 06 – Min favoritplats Dag 07 – Min bästa vän Dag 08 – Ett ögonblick Dag 09 – Min tro Dag 10 Mina rädslor Dag 11 – Mina syskon Dag 12 – I min handväska Dag 13 – Den här veckan Dag 14 – Det här saknar jag Dag 15 – Mina drömmar Dag 16 – Min första kyss Dag 17 – Mitt favoritminne Dag 18 – Min favoritfödelsedag Dag 19 – Detta ångrar jag Dag 20 – Det här får mig att gråta


Dekommande veckorna, dock inte varje dag utan när jag känner för det. För mig är det här känsliga ämnen (vissa av dem) när det kommer till att skriva såhär öppet på bloggen, men jag vet att många av er vill veta mer om mig.

 Ligger efter här och där

Jag har så himla mycket att göra nu innan jullovet, det tar liksom aldrig slut! Den här veckan har i princip bestått av läkarbesök....med i stort sätt bara dåliga beskedd. Lagom kul, men snart är det lov och det är det viktigaste!


När tidningen skrev om Sävas lag i höstas efter en andra placering i andra omgången av allsvenskan! Saknar!

Dagens Ridpass

Första dagen på vår vecka med dressyrtema. Red på novabett och graman, då jag ville ha henne i en lite lägre form men fortfarande med bärhet, och att hon var allert och vaken. Jobbade i skritt först, fokuserade på att hon skulle trampa igenom. Mycket skänkelvikningar och övergångar.

Hon kändes så fin! Precis som min plan så hade jag henne relativt låg (med låg menar jag att hon stretchade ut hals-ryggmuskeln samtidigt som hon bar upp sig själv, var lätt i munnen och jobbade med övriga muskler) och det kändes som att jag kunde reglera henne rätt så mycket. Kul! Höll knappt i gramanen. Fokuserade på att rida mycket med säte och inverka så mycket som möjligt med endast det. Hon lyssnade bättre och bättre och i slutet räckte det med små, små signaler för att hon skulle lyssna, precis det jag strävar efter!

Växlade mellan skritt och trav och i slutet travade jag av henne i en fortfarande bärig men ännu ett snäpp lägre i formen, lyssnade riktigt fint!


Produktrecension


Bildkälla


Produkt: Sprenger Dynamic RS med fasta ringar
Produktbeskrivning: Bett som är bra för hästar som har svårt att ta stöd på bettet. Ergonomiskt utformat vilket ger ett jämt tryck på både tunga och laner. Främjar att hästen tuggar på bettet och tar ett jämt stöd.
Tjocklek: 14mm
Material: Aurigan med rostfria ringar.

Pris: 1195-1395:-
Utvärdering: Ett av mina favoritbett! Hyrde bettet då jag hade hört att det skulle vara bra men kände inte för att lägga ut en så stor summa på ett bett som kanske inte fungerade, men eftersom att många affärer ger en möjligheten att hyra sprengerbetten gjorde jag det så att jag var mer säker på hur hon gick på det. Jag blev snabbt väldigt positivt överraskad. Saga som normalt kan bli lite stum och hård kändes otrolig mjuk och tuggade naturligt på bettet direkt. Bettet är också lite skarpare än ett normalt tredelat eftersom det har fasta ringar därför brukar jag rida ut mycket på det här då Saga lätt blir stark ute. Det ligger väldigt bra i hästens mun, det ser nästan ut som att det är format speciellt efter Saga när hon har det i munnen. Enda minuset är att det har blivit väldigt flammigt på så kort tid trots att jag har tagit speciellt bettputs för att försöka rengöra.
Betyg: 4 av 5
Finns att köpa hos affärer som är återförsäljare av Sprenger, t.ex: Hästbiten, Stockholms Häst Butik, Häst och Hund, Lyckås Ridsport, Skara Hästsport etc.


Enda bilden jag har på datan där jag rider med det bettet. Vet att vissa tycker det ser för långt ut, men det är inte det. Har dubbelkollat med mina tränare!

Söndag

En bild från idag.

Hej! Idag har jag bara jobbat och det var väldigt mycket att göra. Kunde inte rida idag då det var cirka -20 och jag som är förkyld har svårt att andas ansåg att det inte var så bra om jag begav mig ut i den här kylan som det är svårt att andas i. Så hon fick vila idag.

Nästa vecka kommer temaveckorna att dra igång på riktigt, jag kan konstatera att den här veckan inte gick bra men det kom massor med saker ivägen. Men nästa vecka kommer bli dressyr, med undantag för onsdag då det är hoppträning, och sen rullar det på som jag skrivit tidigare. Här är några flera bilder från idag:


Satte upp hennes plakett idag, titta vad fint det blev:


PLANER PÅ G!!

Åh, GRYMMA planer är på G och jag HOPPAS verkligen att det här går igenom! Den kommande tiden kommer bestå av ett satans mycket planerande och massor med roligheter! Kan avslöja att allt är bloggrelaterat och att det är ett stort sammarbete som påbörjas!

Håll koll dem kommande månaderna så får ni veta! :D


Min träning

Under den här terminen har min träning gått lite upp och ner. Det började bra i augusti-september och halva oktober, sen blev det så himla mycket att göra så i halva oktober och hela november blev det inte så mycket som jag egentligen önskar. Sen kom ju sparken vilket gjorde att jag inte kunde jogga. Jag har dock fystränat hemma till och från, men planen är nu att under jullovet börja bygga upp igen och fortsätta nästa termin.

Jag tror inte att jag kommer hinna jogga så mycket som jag gjort tidigare år nästa termin då det kommer vara en väldigt fullspäckad vår, men jag har sattt upp att minst en gång i veckan iallafall. Det behöver inte vara värsta passet på en och en halv timme utan så mycket som jag känner att jag orkar för stunden. Men jag ska komma ut och springa en gång i veckan för att löpningen är verkligen en av dem bästa träningsmetoderna enligt mig, och roligast! Jag köpte ju även nya skor ibörjan av den här terminen och jag vill att dem ska bli välanvända ;)

Med fysen kommer jag köra på, öka och lägga till fler övningar. I dagsläget ser det ut som så att jag försöker köra lite varje kväll men ibland hinner/orkar jag inte för att det blir för sent. Som det ser ut idag brukar jag köra ungefär
SIT-UPS 60-80 STYCKEN. BÅDE SIDA OCH RAKT FRAM
ARMHÄVNINGAR 30-40 STYCKEN
RYGGLYFT 15 SEKUNDER X 6 GÅNGER
PLANKAN 1 MIN X 3-4 GÅNGER

Det här är alltså min basic träningsplan som jag försöker göra varje dag, men som sagt så har jag inte hunnit varje gång den senaste tiden. Ju bättre tränad jag är, ju mer ökar jag ju självklart på antalet. För nån månad sen, i slutet av september tror jag det var, låg jag uppe på cirka 200 Sit-ups och cirka 80 armhävningar per dag. Sen kom skolan igång på allvar, träningar och tävlingar med två hästar och sena kvällar för att hinna plugga så allt det hamnade tyvärr lite åt sidan. Men nu är jag back on track igen, och med ett jullov framför mig är det perfekt att försöka göra det till en rutin plus att bygga på med fler övningar!

Jag har ju även en rockring som jag använde väldigt flitigt ibörjan och som är extremt bra träning. Ska filma nästa gång jag använder den! Problemet med den är att jag måste stå ute då det är för litet i mitt rum för att jag ska ha plats att använda den hehe.


Min rockring, bild från Google

Som ni ser så sker all min träning hemma, och det har den alltid gjort om man borster från yoga, dans (den träningen har jag flyttat hem istället), simmning och boxning men allt annat gör jag endast hemma. Dels för att jag aldrig skulle ha tid att sitta och åka till gym för att träna, och sen för att jag tycker det är så stört tråkigt att stå på ett gym bland massor med andra människor och trampa och lyfta maskiner. Jag trivs bäst att träna utomhus oah använda mig av det jag har här! Att springa på ett löpband i en timme är verkligen ingenting för mig, jag måste springa utomhus alternativt gymnastikhall för att jag ska kunna ge allt.

Sen har jag har funderat på att börja med yogan seriöst igen, för att det var så himla nyttigt och gav mig otroligt mycket. Jag ska se om jag kan gå dit jag var förut på lovet och se hur tiderna ser ut. Om det inte skulle funka funderar jag på att börja simma en gång i veckan, jag simmade i tolv år tills jag var tvungen att sluta för att jag inte hann med både det och ridningen.


Bild från Google, den typen av yoga som jag gör/gjorde var Ashtanga Yoga vilket är väldigt ansträngande, men gud så stark och bra man bli/mår efter ett pass på 1 timme. Jag har världens bästa instruktör också!

Det kommer att komma upp filmer där jag visar bland annat övningarna jag nämde i mitt basicprogram.Lördag

Idag har det verkligen inte hänt något roligt alls, jag har bara jobbat hela dagen och sitter nu hemma med ett bord med lite plugg som ska göras. Kul lördag? Njaa, men sånt måste man ju också göra.

Man måste verkligen försöka vara positiv KONSTANT för att orka med plugg, skola och häst men jag tycker att det är bra. För att man blir väldigt ödmjuk och det mesta i livet känns inte så tungt, och man hanterar jobbiga saker lättare/bättre än normalt.. Sen kanske det inte alltid är så lätt, men ju mer man försöker ju bättre blir man!

Funderar även på att dra ut och jogga en liten sväng. Eller kanske göra en "Bland mina ridbyxor"? Vi får helt enkelt se! Jag har även en idé jag kom på angående bloggen som jag sitter och funderar lite över, mer info kanske kommer!


Gammal bild

Dagens Ridpass

Idag var jag väldigt nära på att inte rida; det går ju nästan inte att andas i -12 och jag är dessutom förkyld vilket inte gjorde saken bättre direkt. Men Saga kollade så förväntasfullt på mig så det var bara att tvinga sig ut. Jag är glad att jag gjorde det för att det gick så himla bra!

Red ut till ett fritidsområde där det finns många grusvägar som är bra att rida på. Det finns även en stor grusparkering som nu är helt täckt av snö. Väl där red jag mycket sidförande först i skritt och sedan i trav. Jobbade mycket med min sits idag; fokus på att inverka så mycket som möjligt endast med säte och tänka på hur JAG jobbade. Ju mer jag tänkte och "rättade" mig själv, ju bättre gick Saga! Till slut var jag avslappnad i alla dem områdena på kroppen som ska vara mjuka och jobbade endast med musklerna som får spännas. Saga blev avslappnad, jag kom åt henne på ett bättre sätt t.ex så jobbade jag mycket på att öka och minska endast med min sits i alla gångarter och det gick så himla bra. Ju mer jag jobbar på det här, ju känsligare kommer Saga att bli. Jag märkte redan skillnad idag under tiden jag red.

Jobbade ett tag i galopp och ibörjan var hon lite springing med jag försökte bli mjuk i kroppen och endas jobba med benen och JISSES vilken galopp jag fick till! Kändes som att sitta på en gunghäst i slutet. Jag jobbade alltså med att korta henne med hjälp av mitt säte, för att sedan öka lite och sedan ta tillbaka och det funkade utan problem. Travade av henne i slutet och hon bar upp sig så himla fint, till slut höll jag knappt i tyglarna men hon gick kvar i stadig form. Finaste hästen.


Bilden är inte från idag

Onsdagen

Min vecka har sett ut sådär.. I onsdags var jag tvungen att stanna kvar i sklan en timme extra. När jag och mamma väl kom hem visade det sig att lilla Shia inte alls mådde bra, hon skakade och orkade knappt resa sig upp. Så det blev lite pyssel runt henne innan jag kunde komma iväg till stallet, och då var klockan redan halv sju. Så jag hann inte rida, tråkigt nog! Men det är helt enkelt sånt som händer. Shia blev iallafall bättre sen på kvällen och nu mår hon helt bra igen!


Idag ska jag dock rida, och jag tänkte köra lite mer intervallträning på grusvägar (dock täckta med snö nu). Mer update kommer ikväll, samt en film också!


Ibland glömmer jag hur mycket jag älskar det här

Jag glömmer allt för ofta hur mycket jag älskar det jag håller på med. Glömmer hur mycket jag älskar att kämpa mig genom en halvmeter snö för att komma till den jag älskar mest. Glömmer hur obeskrivlig känslan är att trycka ansiktet mot hennes hals och andas in det jag värderar som den högsta friheten. Glömmer hur lycklig jag blir av bara att få sitta på hennes rygg. Glömmer hur det känns inom mig varje gång jag tittar på henne, glömmer hur allting inom mig stannar till för några sekunder. Jag glömmer det ibland. Men så kommer jag på allt det där, och det känns som att jag ska explodera om jag inte får va i närheten av henne på en gång. Det krävs all kraft för att inte ställa mig upp, ta mina saker och åka raka vägen till henne.

Det finns verkligen inga ord för hur mycket jag älskar Saga. Och ibland glömmer jag det men när jag kommer på det gör det så himla ont i mig. Det gör så ont av kärlek. Och jag blir så lycklig när jag tänker på att det finns någon som kan få mig att känna så, och att denna någon råkar vara min alldeles egen och ingen annan.

Vi glömmer allt för ofta hur mycket något kan betyda för en, och tar saker för givet. Jag gör det, och ni gör det säkert också ibland. Det här som är så viktigt för oss, som vi ger så mycket av det vi har men som vi framförallt får så otroligt mycket tillbaka från. Jag vill försöka bli bättre på att komma ihåg, och just nu räcker det med att jag tänker på hennes namn för att jag ler och blir varm. För att jag älskar henne, så himla, himla mycket.Dagens Ridpass

Jag har bytt lite på mina temaveckor, skulle ju egentligen ridit dressyr den här veckan men jag hade studiedag idag och det var så fint väder så jag ville passa på att rida ut när det var ljust. Så jag bytte till kondition!

Red ut till en av våra största ängar där jag först lät henne gå i en stadig galopp med rätt så låg form runt ängen, två hela varv åt bägge håll med 3 minuters paus när jag bytte från höger till vänster. Efter det jobbade jag lite i trav på en volt, skänkelvikningar diagonalt och tempoväxlingar. Sist lät fick hon öka en hel långsida, avbrott till skritt och pusta i cirka 1-2 minuter och sedan en långsida till. Gjorde detta kanske tre gånger i varje varv. Efter det skrittade vi upp för några backar och hem.

Hon kändes stark men efter traven och lite lydnad väntade hon bättre på mig. Den här typen av intervallträning tog väldigt bra på henne, plus att det var hög snö så hon fick jobba ordentligt. Hon blev trött i slutet vilket var lite det jag strävade efter. Men hon återhämtade sig snabbt; hon flåsade när vi gick från ängen och efter fem-sju min skritt andades hon helt normalt igen.


Från i somras på lägret

En hoppträning från i höstas

Jag hittade en film från en hoppträning i höstas som jag inte publicerat tidigare. Slänger upp den sålänge tills jag har fått upp filmen från igår!

Hoppträning 5 december

Idag var vi ju och tränade för en ny tränare, Caroline heter hon. Det var en jättebra träning!Det var markarbete/hoppning med mycket fokus på lydnad. Det handlade också mycket om att kunna reglera galoppen så som man kan behöva göra när man hoppar en bana. Vi skulle t.ex. rida en linje som stog lite snett igenom, mellan dem två första var det 4 språng och mellan dem två sista 3 språng; du skulle alltså kunna ta tillbaka hästen. Det här är verkligen något jag velat träna på med Saga, och hon behöver bygga upp styrka för att orka.

Vi värmde upp självständigt och där kändes hon inte alls arbetsvillig, hon var stel och småreste när jag bad henne jobba i öppna/sluta. Men gav mig inte, precis som Kicki visade när hon red, och till slut kändes hon fin. Själva träningen började med en övning där vi skulle trava över cavaletti, göra en volt och sen travhoppa ett lågt räcke. Gjorde några följande liknande övningar och varierade mellan böjt och rakt spår. Hindrena låg på max 50cm, och det är sånt här Saga behöver för att få respekt även för småhinder. Normalt struntar hon i dem, går gärna rakt igenom och lyfter inte med speciellt mycket vilja. Nu började hon faktiskt jobba och hon lyssnade bättre och bättre efter varje övning.

Vi gjorde en övning, som vi alltid gjorde på KG-träningarna förut och som vi alltid misslyckades på då. Man rider in över ett räcke och sen ska man få in ett visst antal språng imellan innan man avslutar med ett till räcke. Vanligast är det att man ska träna på att korta och få plats med så många som möjligt. Förut när jag försökte minska och behålla en stadig galopp drog hon alltid iväg med mig, men idag när vi gjorde samma övning kunde jag reglera och behålla en aktiv galopp! Vi fick med det på film, se nedan. Vi fick in exakt det antalet språng som det skulle vara varje gång, kul!

I slutet la vi ihop allt till en liten bana och det kändes som att allt stämde. Avstånden satt, hon lyssnade och jag kände att det blev ordentlig ridning från min sida, förutom på sista linjen där jag klantade det lite, men det blev bättre sen när vi gjorde om. Men annars tyckte jag att hon framförallt lyssnade väldigt bra idag, och det känns som att lydnaden börjar bli mycket bättre.

Filmen är som sagt på g, men det tar ett tag att ladda upp den ;) LIGGER LÄNGST UPP I INLÄGGET! Får bli några stillbilder från filmerna sålänge:
Den kommande tiden: Temaveckor

Dem kommande veckorna både i bloggen och i vår ridning kommer vara lite speciella. Dem kommer nämligen att vara upplagda med ett speciellt tema som ändrar sig varje vecka. Det här är något jag kom på igår påväg till stallet faktiskt. Eftersom att jag har svårt att jobba med t.ex bommar och liknande så kommer det vara mycket lättare om jag har en plan att följa, och som jag sagt tidigare kommer vintern vara en uppbyggnadstid för oss för kommande säsong. Dem punkterna jag kommer jobba efter är:

Nästa vecka, som kommer att vara en Dressyrvecka, kommer jag lägga fokus på dressyr dem dagarna jag rider, vilket är fem dagar. Det kommer bli mycket jobb i paddocken men även uteritter, men allt kommer vara inriktat på dressyr. Här i bloggen kommer jag försöka lägga upp övningar och tips inom den punkten vi jobbar med, samt skriva om hur våra ridpass känns och om jag känner någon skillnad i slutet av veckan. Jag tror att detta kommer underlätta för att dels hålla motiviationen uppe och för att ha en tydlig struktur och kortsiktigt mål i vår utveckling.

Vecka 49 (nästa vecka): Dressyr
Vecka 50: Kondition
Vecka 51: Lydnad
Vecka 52: Lugnare Tempo
Vecka 1: Syrka


Så ser dem kommande veckorna ut. Jag vill poängtera att jag har egentligen med dressyr i alla mina ridpass, men dem veckorna jag har dressyr som tema kommer jag gå in djupare och jobba mer på "finliret" och smådetaljerna. Det här kommer vara väldigt nyttigt för oss!


Dagens Ridpass

Backtränade även idag, men med varannan gång skritt och varannan gång galopp. Att skritta upp för en backe som dessutom är helt i snö är bra ansträngande för dem, och att varva med galopp och skritt gör verkligen att dem får jobba. Saga fick ta i ordentligt men svarade bra hela tiden.

Det är bra att man också tränar på att skritta upp för backar och inte bara galoppera, hästarna lär sig väldigt snabbt vart dem brukar galoppera och kan lätt dra iväg automatiskt såfort man kommer till den platsen. Om man varierar mellan olika gångarter och övningar blir det naturligt för hästen att vänta på vad du säger att ni ska göra!


Förra vintern i hagen

För er som undrar vart jag har köpt mitt ridtäcke

Det är många som undrar vart jag har köpt det här täcket eller vart man kan hitta den, nu kan jag visa vart ni kan beställa det! Det är bra för er som har stora hästar också.


Bild från Hästbiten

Det finns att köpa på Hästbiten (där jag köpte det tidigare i år) för 689:-. Modellen heter LANDA och täcket är från Weather Beeta. Det finns i storlek X-large, tror det är slut i övriga storlekar men man kan säkert beställa- det brukar man alltid kunna göra på Hästbiten och dem är otroligt trevliga och måna om kunderna. Jag har som sagt ett själv och är jättenöjd med mitt! Det är tjockt för att vara ett skrittäcke så det är perfekt dem här dagarna när det är jättekallt.

Här är en direktlänk till täcket.


Årsresumé 2010?

Jag är sugen på att dra ihop en årsresumé för 2010, precis som den jag gjorde förra året. Är det något ni skulle vara intresserade av? Om inte så tror jag det är kul och bra för mig själv att kunna gå tillbaka sen och se hur allting var, plus att det känns som att det har hänt så himla mycket i år!
Här kan ni läsa om hela mitt 2009.


Framtidsplaner

Jag har funderat väldigt länge på vad jag egentligen vill göra efter gymnasiet. Jag tänker hela tiden att det är så långt tills dess, men det är faktisk inte mer än ett och ett halvt år. Och jag vet att jag inte vill plugga direkt, och jag vet heller inte VAD jag skulle vilja plugga.

Men parallelt som jag "inte har någon idé alls", så har jag faktiskt bestämmt, eller snarare tänkt ut, vad jag vill göra. Ju mer jag har funderat, planerat och gått igenom det, ju säkrare har jag blivit och kommit fram till att det är ett bra beslut som jag tror kommer passa mig väldigt bra.
Jag har bestämmt mig för att åka utomlands i ett-två år för att jobba hos någon ryttare.
Målet är England eller Irland då jag alltid varit intresserad utav båda länderna, nästa år planerar jag även att åka till det första.


Bildkälla

Jag vill hitta en tjänst hos någon duktig och välmeriterad ryttare där jag kan arbeta som beridare, i stallet och lite allt möjligt. Få möjlighet att följa med på tävling och lära mig massor med nytt. Ett krav är att man kan ta med hästen, och helst att man kan bo på gården. Jag har inte bestämmt om det ska vara dressyr- eller hoppstall, men det känns som att det kan jag bestämma när jag väl vet vad jag och Saga kommer vara mest inriktade på.

Jag är verkligen så himla taggad på det här! Jag VILL verkligen! Det spelar ingen roll vad jag tjänar, sålänge lönen räcker för att täcka upp boende och hyra för stallplats etc. Jag vill bara bo, lära mig och utvecklas, arbeta och göra det jag älskar. Att spendera alla mina dagar i stallet! Tänk vad mycket man kommer utvecklas, både i ridningen och i hästhållning men även som person. Jag tror verkligen att det är jättebra att göra något sånt här, att man tar det man verkligen lever för på allvar. Och något som man kanske egentligen inte vågar göra, något som man bara drömmar om. Jag tror att jag kommer må väldigt bra för att jag är en väldigt självständig person som tycker om att klara mig på egen hand och få utmaningar!

Hösten 2012 hoppas jag alltså på att det blir, inte så långt kvar med andra ord. Jag är så peppad!


Veredus

Har ni sett dem här skydden från Veredus förut? Det har inte jag. Såhär beskrivs dem:
absolutely innovative tendon boot characterized by a perfectly anatomical shape that guarantees the maximum comfort and perfect positioning on the horse´s limb | knee extra protection | anatomically shaped | double density shell | Carbon and Gel protection | Elastic straps | Quick-release tipBildkälla
Framskydden ska alltså ge extra skydd uppåt medans bakskydden ska gå ner mot hoven. Tycker inte att dem var snygga alls! Jag tycker också att det känns som att framskydden stör mer än hjälper till, speciellt när hästen ska hoppa. Vad tycker ni?

Reitsport Schockemöhle

Är sugen på en beställning till jul från Schockemöhle. Jag beställde från dem tidigare i år och leveransen är verkligen grym! Då beställde jag:

Jag är väldigt nöjd med täcket, har använt det till både transport och som stalltäcke. Det bästa med det är att det sitter så himla bra på hästen, det är verkligen ett praktexemplar på perfekt passform. Kan fota lite tydligare i helgen när det är ljust utomhus. Nu är jag mer sugen på att beställa det här:


Eller den här:Bland mina Pikétröjor

Här kommer en ny video! Jag känner fortfarande att jag måste jobba på det här med att göra filmer, den här gjorde jag om tre gånger innan jag lyckades säga rätt :P Men nu är den klar iallafall!


Idag blir det ridhuset

Yes! Jag har snackat med Lina och idag ska vi till Gladö för ett pass i ridhuset. Mamma kan inte skjutsa mig så vi skrittar dit, men det tar bara 30 min så det är perfekt uppvärmning. Och på söndag ska vi prova att rida för en ny tränare som har blandade träningar, både dressyr, markarbete och hoppning. Ska bli kul!


Från början av året på Gladö

RSS 2.0