Dressyrtränat!

img_6807 (MMS)

Dressyrtränat!


Hur man hinner med häst, träningar, tävlingar, jobb, kompisar, familj, egen träning, läxor, tuff linje på gymnasiet, blogg etc.

HUR hinner man? Det finns så mycket man vill göra, men jag tycker alltid att när det är dags att sova har jag fortfarande miljoner saker kvar att göra. Och då har jag ju varit igång hela dagen, och gjort minst miljoner saker? Det är så många som frågar mig hur jag hinner. Hur jag gör för att hinna med allt pysslar med varje dag. Skola, häst, jobb. Kompisar, läxor, familj. Träningar och tävlingar.

Det här är upp till var och en, beroende på hur tålig man är. Hur mycket pass stress man klarar varje dag och vad man har för mål. Jag vet att jag själv klarar extremt mycket stress utan att få panik eller liknande. Jag har inte problem med att klara av situationer där det krävs att jag gör flera saker samtidigt, snabbt.


Den enda tipset jag egentligen har är att planera. Planera, planera, planera, strukturera upp ditt liv och följ din planering! Det är samma sak som med pengarna. Följer man sin planering kan det inte gå fel, förutom om det skulle hända oplanerade saker men bortsett från det; har man en planering blir allt så mycket lättare. Alla planerar olika, jag gillar t.ex. att ha en kalender med alla mina saker uppskriva, dag och tid. Min kalender är även fylld med små notislappar vilket jag vet att vissa tycker är irriterande men för mig underlättar det. Jag vill även ha ett block per ämne i skolan då jag hatar att blanda. Jag skriver för det mesta med bläck i skolan men alltid med blyerts i kalendern.


Bild lånad från Google

Det är sånna här småsaker som gör att det är lättare för mig att hålla reda på allt jag gör i mitt liv, och då är det inte omöjligt att göra flera saker. Jag har ett val, det finns ingen som säger att jag måste göra allt, utan jag gör det för att jag tycker att det är kul och för att det är så jag vill att min vardag ska se ut.

Det finns ingen som säger att det du vill göra är omöjligt. Vem har rätt att säga så, förutom du själv? Det är du och endast du som vet dina egna gränser, det är bara du som har dina egna mål och därför är det endast du som kan uppnå dem. Jag blir jätteirriterad på folk som har all tillgång till att klara det dem vill men som klagar på att det inte går. Vad är det som inte går? Vad du vill, går att göra. Du sätter gränserna. Sen finns det såklart vissa saker som inte går att göra, men man ska aldrig glömma att det är du själv som lever ditt liv, och det är du som måste göra saker för att få det du vill ha.

Att planera dag för dag kan verka tråkigt, men i slutändan blir det så mycket lättare.
Saker som du helst inte vill göra är sånna saker som göt det möjligt att få det du vill ha.
Glöm inte det!
Så bara för att du måste skriva in att du ska göra läxorna en viss dag, betyder det inte att det är något som ska få dig att tappa lusten. Det som är bland det viktigaste med din planering är att du inte kommer med undanflykter. T.ex; "Jag gör det här imorgon". Nej, har du bestämt att du ska göra en sak så gör du den när det är dags, annars har du en hel hög med "jag gör det sen"-saker som bara kommer orsaka obehaglig stress. Ta tag i sakerna direkt så är det över sen.

Dagens Ridpass

Hej!

Idag fick jag låna Ivory för att en tjej som förhoppningsvis är medryttare nu på Saga skulle rida ut för första gången, så jag följde med och visade lite vägar och så. Det gick jättebra, tjejen är jätteduktig med Saga och tycker om henne väldigt mycket, är noggrann och hjälpsam. Det känns skönt för mig eftersom att jag är väldigt "mammig" när det gäller Saga, men samtidigt är jag i grymt stort behov av hjälp. Hon ska iallafall ta hand om Saga nästa helg (fredag, lördag, söndag) när jag är på Säva och tävlar. Kommer nog bli kanon det här. Bra också med lite extra pengar i kassan.

Ja, Ivory var iaf väldigt fin, första gången jag red honom och det gick bra. Han var pigg och tyckte allt var kul men lyssnade hela tiden och tog förhållningarna fint. Spänd ibörjan men avslappnad och mjuk i slutet. En väldigt trevlig och fin ponny! Lina har gjort ett bra jobb med honom, han har blivit så mycket finare sen hon köpte honom. Kul, hoppas jag får rida honom någon mer gång :)


Dagens Ridpass

Satte upp tre låga räcken på rad i mitten av paddocken, på cirka 40-50cm. Alltså inte högt. Red fram med mycket slutor på långsidorna och sidförande. Hon var mjuk och fin redan från början vilket kändes jätteroligt. Hoppade sedan studsen några gånger med byte av varv efter varje gång. Hon var så fin. Väntade mot hindrena och hoppade lugnt och stadigt, bytte efter och vände på en femöring. Det var så kul, ville inte sluta rida haha. I slutet travade jag av i en låg och lång form där hon hade en stadig men mjuk kontakt och stretchade ut överlinjen fint. Är jättenöjd med ridningen idag.


Babyprodukter

Så fort Saga kom in i stallet efter sommarbetet började hon brunsta när hon såg Ivory. Som tur var är hon inte extra jobbig när hon brunstar som många andra ston kan bli. Men allt kiss fräter på huden i hennes rumpa och så var hon alldeles kletig och äcklig.

Då har jag använt mig av Babyservetter, oparfymerade, för att torka bort och sedan smörjt in med Babyolja. Funkar jättebra! Jag har köpt dem i min butik där jag jobbar men de finns att köpa i de flesta mataffärerna, och de finns även från olika märken och förpackningar. Babyoljan gör att det inte blir så uttorkat men är samtidigt väldigt snällt mot huden.


Heeej dålig uppdatering!

Ja inte så bra uppdaterat... Men skolan har dragit igång och jag har helt enkelt inte haft tid att tänka på bloggen. Men nu är det helg, och jag har en video på väg upp som jag tror ni kan uppskatta (jag hoppas det iallafall) och lite tips. Kommer alltså i helgen.

Nu är det bara en vecka kvar till jag åker till Säva och ska tävla Rodis. Känns fortfarande helt sjukt, men väldigt kul! Har bytt klubb nu också så nu tävlar jag för Säva och inte för Runsten som tidigare.

Onödigt inlägg men men... Saga vilade idag men imorgon ska vi rida ut.


Filmer

En markarbetsövning

Hoppträning 25 Augusti

Ännu en övning


Hoppträning 25 Augusti

Oj vad bra det gick idag! Eller nja, inte ibörjan. Hon var superfin på framridningen där vi gjorde mycket öppnor och slutor i både trav och galopp. Sluta in mot mitten och sen öppna ut på spåret igen. Här var hon riktigt fin, kände att jag kunde reglera både tempo, tvärning och form relativt mycket. Kul! Sen började vi hoppa och det kändes konstigt på något sätt. Hon kändes vinglig och lite loj och dök med huvudet och fick all vikt på frambenen. När vi kom fram till hindret hann hon inte ta upp huvudet vilket resulterade i att vi kom fel.

Men Cahtrine hjälpte mig verkligen bra här. Hon sa att jag skulle rida på den övre tygeln, inte på den understa och korta tygeln (ett av mina starkaste problem, har för långa tyglar) så att hon hade huvudet mycket högre. Jag provade och OJ vilken känsla! Vi fick vägen rätt, avstånden, sprången.
I slutet låg hindrena på 1.20m, inte något problem. När jag red så som Catherine sa red jag verkligen rätt och vilken häst jag fick under mig. GUD vad kul det var att hoppa! Att känna hur man kommer perfekt på ett hinder, på den höjd som för mig är ett mål jag har planerat att vi ska klara nästa år, ligga perfekt över hindret och landa i balans och rida vidare till nästa är ren lycka för mig. TYVÄRR fick vi inte den sista rundan på film vilket var den som kändes bäst. Men men, nästa gång så!Dagens Ridpass

Det blev ingen dressyrträning idag :( Jag red själv i paddocken och det gick jättebra. Lite seg och loj ibörjan men efter mycket lösgörande jobbade hon bra med bakbena, avslappnad och fick till den takt i traven som jag är ute efter. Jättekul! Hade lite bommar framme som vi gick över i alla gångarter vilket ökade koncentrationen hos både henne och mig.

Får se om det blir hoppträning imorgon istället, men som det ser ut i dagsläget är det fullt. Vi får se!


Fota Alexandra Neu

Kommande datum

23 Augusti- Dressyrträning för Kicki, första på terminen. Ska bli kul och se vad som har blivit bättre och vad vi ska jobba vidare på.

1 September- Hoppträning för Cathrine. Sista hoppträningen innan tävlingen.

2 September- Hovslagare.

3 September- Jag åker till Uppsala för att stanna över helgen. Hopptränar Ronda på kvällen.

5 September- Tävling med Ronda på Upk L:C och L:C+5 (lagklassen tror jag).

7 September- Dressyträning för Kicki.

12 September- Tävling med Saga på Mälarhöjden 1m och 1.10m.

15 September- Hoppträning för Cathrine.

Har några veckor framför mig fullproppat med häst, så kul!


Övning

Ännu en övning från min bok. Glöm inte halten efter första hindret, och att rida in i en lugn och balanserad trav.


Dyon remontträns

Jag tycker att Saga går bäst på remont och kommer fortsätta hoppa på det. Jag ska försöka spara ihop till Dyons superfina remontträns som hos Ryttarstugan kostar 2400:-. Jag tror att jag kommer vänta till Globen för att försöka hitta det där. Eller så önskar jag mig det i julklapp, eller halva summan så betalar jag halva själv. Det skulle vara en lagom julklapp tycker jag! Ska prata med mamma. Det är iallafall väldigt snyggt och jag tror det kommer passa Saga, hennes huvud passar bättre med remont då det ser lite mindre ut.

Jag har dock hört att själva nosgrimman är stor i förhållande till resten av tränset och att många har varit tvugna att ta storlek cob fast de i vanliga fall har full. Har ni någon aning om hur storlekarna är, och om ni tror att det skulle passa med full på Saga?


Dagens Ridpass

Idag red jag och Lina ut en sväng. Jag satte på gramanen mest för att jag ville få henne i en lite lägre form även i galoppen ute, hon tar gärna upp huvudet och drar vidare.
Det blev lite trav på grusvägar, mycket ridning i skogen där vi klättrade upp och ner i backar med stenar, lite galopp på grusvägar och sen en lång skrittsträcka hem. Lite av allt.
Saga hade fin bjudning, mjuk och stadig så jag använde inte gramanen speciellt ofta.
Blev lite öppnor och sidförande längs vägarna och hon svarade bra.
Tyckte det var kul med sällskap av Eivor och Lina :)Ronda


Ronda

Född 1998
e. Grandor u. Ronja
143,5cm i mkh


Ronda var min första häst som vi köpte 2006. När hon kom gick det inte att sadla, sko, longera, rida ut, binda upp henne eller lasta. Ibland gick det inte att sitta upp då hon kastade sig och la sig ner. I ridningen var det mest näsan rakt upp. Efter tre långa och mest underbara år i mitt liv blev det en ny häst. Tillsammans tävlade vi upp till L:B i hoppning och var klara för L:A när vi var tvugna att sälja henne pga övergång till stor häst. Hon såldes till min mosters ridskola Säva där hon går lektioner med både knattar och rutinerade ryttare. Hon har blivit en stor favorit och trivs bra där med massor med kompisar, fodervärd som rider tre dagar i veckan och en stor fin box.

Vi ska den här hösten tävla i Sävas allsvenska lag och första omgången är snart. Jag hoppas att vi även kommer tävla till våren, vi får se. Det ska bli så himla roligt att få vara med henne igen, jag älskar henne fortfarande.

Ronda har tre bra gångarter, något kort steg men när man rider igenom henne blir hon riktigt, riktigt fin. Hon ser ut som en liten-storhäst och har en väldigt bra hoppteknik. Älskar att (trots sitt förflutna) rida ut och ta långa galopper, hoppa terräng och även vanlig hoppning. Kan kicka mot skänkeln men om man bara får igång henne lägger hon av. Det är en häst som det tar ett tag att rida sig in på, men när man väl kan henne är det bland den roligaste hästen att rida!Dagens Fråga (frågor)


Ska du tävla Ronda i vår också eller bara i höst? :)
Svar:
Jag vet faktiskt inte, jag hoppas såklart på att det blir till våren också men det får vi se. Jag har inte pratat så långt med Katta, men jag hörde att det var ett önskemål om dressyrekipage i ponnyallsvenskan, vi kommer inte hinna det nu i höst men kanske till våren? Vi får helt enkelt se, jag vill och hoppas att det blir så!

När ska du träna för henne nästa gång?:) super bra blogg!!!
Svar:
Jag ska träna för Cathrine inte den här veckan som kommer utan veckan efter. Nästa vecka ska vi nämligen till Kicki och träna dressyr så vi kör varannan vecka hopp och varannan vecka dressyr. Känns lagom! Dressyrträningarna är på tisdagar och hoppträningarna på onsdagar så det hade varit lite mycket att åka två dagar i rad, plus att jag måste jobba så det hade jag inte hunnit.
Tusen tack för det jättefina berömet, jag blir verkligen jätteglad :D


SagaSaga
Född 2003
e. Eighty Eight Keys xx u. Alice
Cirka 178cm i mkh

Saga är min första storhäst som jag köpte hösten 2009. Hon har tidigare gått Breeders finalen som 5-årig med 4 fel, tävlat debutant fälttävlan och L:B dressyr. Med mig har hon startat 1.10 med 4 fel. Målet är att debutera 1.20 nästa år, medverka i allsvenskalaget till våren och göra stadiga rundor på 1.10-1.15 den här hösten.

Världens snällaste häst trots sin mankhöjd. Älskar att gosa, pussas, kramas och mysa. Kommer mot en i hagen och älskar verkligen människor. Härlig galopp och ett super psyke i hoppningen. Hoppar allt och är mjuk och vändbar trots sin storlek. Börjar bli riktigt fin i dressyr och markarbete också. Ska bli kul och se vad hon har att ge i framtiden. Har på mammas sida Cortez, Aerline H mf.Den stora hemlisen kan avslöjas...

... vilket är att jag ska börja tävla Ronda igen! Yes, vi ska tävla i Sävas allsvenskalag och första omgången är 5 september, så det är bara två veckor kvar. Jag är helt överlycklig för att få den här chansen, det är ju ändå "min" ponny som jag egentligen inte skulle ha något med att göra längre, men som tur var så står hon ju hos min moster och därför är det möjligt. De hade ingen som kunde rida henne då hennes fodervärd tyvärr (fast det är superkul att hon fått chansen, alla vi andra saknar henne bara så mycket!) ska bo i USA i ett år. 

Tanken är även att vi ska vara med i dressyrlaget också, men det blir nog till våren. Vi får se! Det betyder att jag kommer att tävla Ronda och Saga den här hösten och till vår, kommer bli många upptagna helger framöver. Som ni vet tävlar jag den 12 september med Saga så veckan innan är det Rodis.
Känner på mig att det här kommer bli en kanonhöst! :D

Ska skriva en presentation om "Mina Hästar" och sedan skapa en kategori där man kan läsa om dem. Så nu vet ni varför det är bilder på Ronda i headerna också :) 


MarkarbetsövningJag beskriver det mesta i videon. Kan säga det igen, 14m mellan bommarna och du ska kunna variera mellan 5 och 3 galoppsprång, ursprungsläget ligger på 4 galoppsprång så det handlar om att öka och minska galoppen. Från min bok och du hittar övningen bland de fösta sidona i boken. 


Nya sadeln

Här är nya sadeln! Det är alltså en Pessoa i modellen Rodrigo. Man sitter väldigt väl i den och jag gillar den skarpt!

Dagens frågaHej!
Jätte fin blogg! :D
Jag har en liten fråga som du kanske kan svara på?
Hur stor galopp har Ronda och Saga?
Det lät lita konstigt men jag vet inte hur jag ska fråga på för sätt.
Svar:
Hej och tack för det fina berömmet! :D Jag ska göra mitt bästa för att svara på din fråga, som jag tror jag har uppfattat rätt, vi får se.

Saga och Ronda har helt olika galopper, men det kan också bero på att det skiljer sig mer än 30 cm mellan dem i mkh. Saga har en stor, vägvinnande galopp som är hennes bekvämaste gångart att rida i. Det är också den hon har fått högst betyg på när hon har varit på bedömningar. Det känns som att man flyger fram samtidigt som det är lätt att hänga med då den som sagt är väldigt rund och stadig. När man ökar känns det knappt som att man tar i marken någon gång, speciellt när jag brukar släppa henne lite extra på t.ex skogsvägar och på ängar. 

 Ronda å andra sidan är ju mycket mindre, och har lite kantig galopp om man jämför med Saga. Får man henne därimot att verkligen jobba under sig så är den, tillsammans med Saga, en av de mjukaste galopperna jag ridit i. Men då krävs det att man verkligen jobbar igenom henne på rätt sätt och att hon börjar trampa under sig. Ronda är den enda hästen jag litar på (ännu) så mycket att jag utan problem kan släppa henne till max, för att jag vet hennes knappar och jag vet att hon lyssnar. 

Hoppas du fick ett någorlunda bra svar på din fråga!
Kram


  


Hoppträning 18 Augusti

Jag är fortfarande uppe i varv efter träningen. Så himla lycklig, stolt och glad över min fina Saga. Det har aldrig gått så bra på en hoppträning som det gjorde idag, aldrig! Vi tränade för en ny tränare som heter Catherine Persson som är syster till Helena Persson. Jag har hört både och om henne men jag kände att jag villa prova då deras stall ligger väldigt nära oss när vi trailar.
Jag har haft en av mina bästa hoppträningar så jag är alltså otroligt nöjd med henne som tränare.


Vi hade först gemensam framridning där vi i trav fick rida öppna&sluta på ena långsidan och serpentiner på andra för att lösgöra hästarna, hitta bjudning och få igång bakbensmotoriken. Efter det blev det galoppjobb på ena volten där vi skulle rida tempoväxlingar i vart fjärde galoppsprång och flytta in bakdelen.
Sist under framridningen skulle vi öka på en långsidan (Sagas favorit!!), ta tillbaka dem på kortsidan och sedan rida tempoväxlingar längs den andra sidan. Saga var mjuk och fin i båda varven, det enda jag skulle tänka på i öppna/sluta var att inte tappa bakbenen utan verkligen rida henne bakifrån och framåt. När jag väl gjorde det blev traven mycket bättre så det är viktigt att fortsätta tänka på.


I hoppningen gjorde vi lite olika övningar, bland annat en linje som såg ut såhär:
 


Det var alltså två studs in, ett galoppsprång till en oxer, ett galoppsprång över en bom till ett räcke och sen vidare tre galoppsprång till en oxer (den röd-gråa hehe). Saga hade problem i början av serien då vi kom in i för högt tempo vilket gjorde att hon kom fel, men sista gången fick jag verkligen till den där riktigt korta galoppen och då kom vi helt perfekt. Oxern låg på 1.15m i slutet. Utöver den här övningen hade vi lite olika linjer och svängar, och det är här jag är så himla nöjd för att vi:
- Kom rätt på alla hinder vilket betyder att jag såg vartenda avstånd
- Hade en jämn och lagom rytm genom hela banan
- De gångerna jag behövde ta tillbaka henne för att hon blev lite för pigg räckte det med att jag rätade mig, slöt om med skänkeln och millikramade med tygeln. Jag menar verkligen toucha tygeln. Helt plötsligt hade jag hela hästen under mig som var fullt fokuserad på vart vi skulle och vad vi skulle göra 
- Hon landade i rätt galopp efter varje hinder
- Inget stress alls mot, efter eller imellan hindrena

Allting kändes så lätt och okomplicerat, jag red bra och Saga var så jäkla fin! Höjden kändes inga problem alls, hon hoppade upp sig så fint och rörde aldrig bommarna, sprången kändes så lätta och jag tycker att jag kunde tänka på min sits vilket jag gjorde. Åhh jag kan helt enkelt inte förklara hur bra det kändes! Idag var det verkligen en superträning. Jag gillade Catherines sätt att förklara, upplägg för träningen, ge kritik och tips, "humör" och hennes typ av tränare. Jag kommer defenitivt fortsätta träna för henne. Det är skönt också för det tar oss bara 15 min dit.  


Träningstajm! :D

img_6807 (MMS)

Träningstajm! :D


Tips&Tricks

Pälsglans från TIB. Luktar jättegott, gör päls och svans mjuk, lätt att borsta rent och ger en fin glans. Dryg och klibbar sig inte i pälsen/svansen. Rekomenderas starkt!

 

Bland det smartaste verktyget man kan ha i stallet. Som ni kanske förstått är det en hammare som man kan "förvandla" till flera stycken skruvmejslar i olika storlekar, och skruvmejslarna är inbygda i hammaren. Som om det inte var smart nog så är den också riktigt tuff till utseendet och rolig att använda. En pryl som alltid är bra att ha i stallet!


Mot stallet

Nu går jag mot stallet för att skritta ut en sväng, får se om Lina kanske är i stallet samtidigt. Vi ska hoppträna imorgon så det blir bara lugnt idag, ska passa på att rida i nya sadeln och fota den bättre. Hörs!


Efter ridpasset i lördags som jag aldrig hann skriva om. Hon gick iallafall riktigt fint, och det var extra kul när jag såg att hon hade jobbat bra också.

Vinn en av mina favoritböcker!

Jag vill att min blogg ska vara lärorik och en plats där jag delar med mig av vad jag kan och vad jag vill kunna och uppnå. Därför känns det extra kul att jag har fått den fina chansen att tävla ut två exemplar av den boken jag har lärt mig otroligt mycket av på en kort period.
Boken heter Övningar och Banor för Hästhoppning och i den får du flera markarbetsövningar, hoppbanor, gymnastikövningar som stärker, hjälper, är roliga, muskelbyggande, effektiva, lösgörande och på alla nivåer vilket gör att alla som rider kan ta del av boken. Det är företaget Cavallus som sponsrar och för att ha chansen att vinna ett exemplar ska du:

1. Kommentera med ditt namn, din mail och eventuellt blogg, bilddagbok etc tillsammans med en kort motivering till varför du vill ha en av böckerna. Inte långt, utan bara några ord/få meningar.
2. Klistra in bilden här under i ett inlägg och länka till ronda.blogg.se
3. Hålla tummar och be alla dina kompisar att göra det också så att du vinner en bok!

Tävlingen avslutas 30 September.

Dagen

Guuud vad jag är trött! Vill bara sova men ska skriva först om dagen. Vi var ju som sagt och provade ny sadel idag och vi kom hem med en Pessoa i modellen Rodrigo. Knappt använd och satt jättebra på Saga och var superskön att rida i. Kände direkt när jag satte mig i den att det kändes bra, hoppade även och satt mycket bättre än i min gamla. Mycket bättre stöd och inte lika "hal". Så den blev det!

Efter det var vi och lämnade Saga, åkte till Foderboden och köpte torv och kraft, åkte sedan till min mammas kompis stall där jag red hennes häst. Den har verkligen blivit så fin sen hon köpte den i mars och hoppar som en galning trots att den bara är fem nu. Efter det åkte vi tillbaka till stallet igen där vi lastade av allt och gjorde iordning innan vi åkte hem tillslut. Jag ska fota sadeln imorgon så får ni se.


Tror det är den här modellen fast i svart. Ni får helt enkelt se imorgon :)

Ny sadel :D

img_6807 (MMS)

Ny sadel :D


Terrängträning

Det gick jättebra idag! Hon hoppade allt, tittade inte och jag fick bra tips på hur jag ska rida.
T.ex när jag sänker handen mot hindrena kommer vi oftast rätt för att hon får tänka mycket själv och jag blir lugn i min ridning. Jag måste också tänka på att räta upp överlivet när det går nerför och inte hjälpa henne för mycket. Jag får helt enkelt inte rida så mycket som annars! Oftast är det också så att hon löser det mycket bättre själv än om jag lägger i mig för mycket.

Sist så måste jag våga att faktiskt driva på henne.
Yvonne sa verkligen till att driv mer så att det går fortare och då går hon som bäst, då är hon stadigast.
Jag har inte riktigt hunnit "vänja" mig vid att hon har blivit så lydig som hon har blivit så jag tänker fortfarande att hon ska sticka eller inte lyssna, men vi kommer aldrig till det läget längre.
Vilket verkligen är jätteskönt och en boost för mitt och hennes självförtroende, för att det räcker med att jag säger proo och rätar upp mig så saktar hon ner eller kortar sig.
Men hon gick verkligen klockrent annars!

Det enda som hon reagerade på var vattnet, det var ett nerhopp i vattnet som är rätt så stort och vattnet var alldeles brunt. Det kändes som att hon inte riktigt visste vad hon skulle göra, för att hon var inte dum utan det var mest oförstånd så hon försökte hoppa över hela graven (en grav på närmare 4-5m), men så landade hon mitt i vattnet och förstod att hon skulle galoppera igenom det.
Hoppade något hinder på 1.10 och hon brydde sig inte alls, det var bara hoppa och springa som var intressant haha.


Nytt

Smet in på Lyckås en snabbis på lunchen och hittade exakt dem sakerna jag skulle ha. Super!


149:-


79:-

Och sen ett vanligt grimskaft. Lite "bra att ha" saker :)

Tips och TricksLädertvål från Stübben. Rengör, ger glans men inte så att det bli halt och går snabbt in i lädret. Kanon resultat!

119:- på Hööks


För smart förvaring, lite plats och ett lagom pris är bandage/benskyddsväskan från Eskadron en bra produkt för vem som helst.


159:- hos Filippas Ridsport


Terrängträning på söndag!

Nu på söndag ska vi åka på terrängträning på Botkyrka för min tränare Yvonne Söder. Första gången jag tränar med Saga för henne så det ska jättekul! Och bra att vi får träna på en annan bana också, Botkyrkas är jättefin. Det är nog där jag har fått bäst känsla med Ronda de gångerna vi tränade terräng. Bra hinder, mycket utrymme och olika typer av hinder vilket ska bli kul att testa.

Blir mycket att åka för Saga. Söndag, måndag och onsdag nästa vecka :) Tur att hon har blivit så van att åka nu.Torsdag

Jobb, jobb, jobb...

Jag jobbar hela den här veckan förutom igår. Nu på vardagen börjar jag nio och slutar sju och på helgen börjar jag nio och slutar fem. Lagom segt kan jag säga, men man får helt enkelt tänka pengar vilket jag är i behov av som ni vet.

Igår red jag ut med Saga till ängarna där vi konditionstränade lite. Jag hade vanligt bett och hon lyssnade jättefint, min plan går helt åt rätt håll! Jag är supernöjd efter gårdagen. Idag tänkte jag rida ut igen och antingen backträna (vilket jag förövrigt gjorde i tisdags men glömde skriva) eller intervallträna.

På söndag åker Saga hem till sitt vanliga stall, på måndag ska vi till Stav och prova ut ny hoppsadel och på onsdag ska vi förhoppningsvis träna för en ny tränare. Mer om det senare.

Nej, nu ska jag fortsätta jobba. Lunch snart!!


Mål och planering

Jag vill skriva lite om vad jag har för planer med den här hösten. Tidigare i år skrev jag att jag ville debutera 1.20 men jag har skjuitit upp den starten till nästa år- pga av en väldigt rolig anledning.

Det jag vill med den här hösten är att stärka henne på alla sätt och vis, få rutin och en säker känsla i hoppning samt utvecklas mest i dressyren. Jag har redan börjat på min plan.

I våras kunde jag inte rida ut på vanligt bett för att hon stack med mig såfort jag skulle galoppera. Det blev dragkamp och slutade med att båda var irriterade på varandra. Även i dressyren har det varit fighter, men med tack av Kicki och gramanen några gånger är det en helt annan häst.

Nu känns det som att jag verkligen kan rida henne ordentligt, harmoniskt och mjukt. Saga känns mjukare än någonsinn vilket jag tror beror på att jag verkligen har jobbat så hårt med just den här punkten i flera månader, och nu börjar det äntligen ge resultat.

fälttävlanslägret red vi två pass dressyr och där var hon så fin. Jag kände en sån stor lättnad att veta att allt jobb faktiskt ger resultat. På uppvärmningen till dressytävlingen satt jag och skrattade för att hon var så fin. Det var den bästa belöningen jag fått.

Det jag vill efter höstterminen är slut är att hon ska vara så genomriden och stabil att vi ska kunna åka ut och starta någon dressyrtävling. För att kunna göra detta tänker jag lägga ner en stor del av allt arbete på dressyren och markarbete, träna dressyr för Kicki regelbundet och rida så noggrannt och precist som bara är möjligt.

Jag vill lägga mycket fokus på hennes trav för att få den ännu mer taktmässig, stadig och mjuk. I galoppen vill jag försöka stärka henne så att man kan variera mellan flera lägen. Att kunna gå från ökad galopp till en samlad galopp utan tjaffs eller att det tar ett helt varv. Det ska kunna gå på några få steg.

I hoppningen, som för tillfället känns underbar, vill jag hitta rutin och lugn ridning. Jag vill kunna se mer avstånd, rida lugnt och känna att hon svarar på mina hjälper utan att dra iväg. Under sommaren har jag ridit mycket markarbetsövningar vilket har gett otroligt mycket, så det är något jag absolut kommer fortsätta med.

Detta har gjort väldigt mycket för hoppningen. Hon rusar inte mot eller efter hindrena, lyssnar på mina små förhållningar och hoppar på mer styrka och teknik än på fart.

Jag rider mycket lugnare, hetsar inte upp mig mellan hindrena utan jag vågar rida mer ordentligt och satsa på bra ridning. Jag vågar lägga ner tid och ork på att verkligen rida rätt under banan.

Även avstånden har blivit mycket bättre, men jag vill jobba upp det ännu mer.

Tävlingsmässigt vill jag göra stadiga 1.10 rundor och om det känns bra gå upp på 1.15. Anledningen till varför jag skjutit upp 1.20 starten är för att jag ska rida i Sävas allsvenskalag nästa termin och då får man inte ha startat 1.20. Men det kommer bli så himla, himla kul att få rida i Sävas lag!!

Jag kommer även att byta hopptränare nu till hösten då jag känner att jag vill gå vidare och utvecklas mer. KG har tagit mig till en nivå jag inte trodde jag kunde komma till, han har hjälpt mig så otroligt mycket men tyvärr känner jag att jag inte kommer så mycket längre just nu, och vill pröva en ny tränare.

Känns det inte som någon skillnad provar jag att träna för KG igen och ser hur det känns. Men som sagt, i dagsläget ser det ut som att jag kommer byta helt. Känns sorgligt men vill man gå vidare ännu mer måste man.

 

I dressyren kommer jag alltså fortsätta för Kicki. Förhoppningsvis blir första träningen nästa vecka eller veckan efter.

Men viktigaste under all träning är att vi har kul tillsammans!


BilderFoto: Josefin Andersson

Dagens Ridpass

Red Saga i paddocken med gramanen. Gud vad fin hon var idag! Jag höll knappt något i gramanen alls, den hängde mest löst. La upp det lite som jag brukar- sluta på långsidorna, skänkelvikning på öppna delen av volten och snett igenom, tempoväxlingar, övergångar m.m. Idag var hon verkligen så fin. Red halva passet utan stigbyglar och traven var bättre än den någonsinn varit. Takt, schvung och reglerbar. Galoppen kunde jag variera genom att enkelt spänna magmusklerna/bålen så kortade hon sig och sedan slappna av lite så gick hon tillbaka till arbetsgalopp. Travade av i en låg form och där stretchade hon ut hela överlinjen jättefint.

Tror hon har mått bra av några dagars vila. Förra veckan kom vi ju hem och då red jag tisdag och onsdag. På torsdagen vilade hon och på fredagen red hon ut. I helgen har hon bara fått gå i hagen och fått komma in och bli pysslad. Vill passa på att låta henne bara vara häst nu för att sedan är dagarna späckade med träningar, tävlingar och vanliga hagen.


Saga och Ronda
Hopptränat

Idag hopptränade jag och Ronda lite smått. Första gången på över ett år jag hoppade mer än ett språng på henne så det kändes naturligtvis jättekul. Hon har ändrat rätt så mycket på sig, men jag tycker fortfarande att jag vet knapparna.

Körde en övning ur min bok som än en gång visade sig vara väldigt givande. Ska visa sen när jag är hemma och kan använda internet fullt ut, det funkar sisådär just nu.

Ronda gick iallafall riktigt fint i slutet. Ibörjan var hon stel, ovillig och mest tjurig. Gick inte framåt för skänkeln. Blev mycket övergångar, sidvärts och volter för att mjuka upp henne, fokuserade samtidigt på att hela tiden ha henne i ett bra tempo. Efter halva passet släppte det och hon var så fin! Jobbade igenom kroppen bakåt och framåt, ärlig form och stadig kontakt. Hoppningen var inga problem alls, klarade övningen utan några problem alls. Kortade sig fint när jag satt tillbaka och längde när det behövdes. Filmer kommer!

Väntar på några mail, sen får ni veta allt!


Förra året, på sommarhoppet


Frågor och svar

Har du bilder från första gången du red henne så man kan se skillnad från hur mycket bättre de ser ut nu? (:
Svar:
Yes, dock har jag ingen bild men en film som du kan kolla på. Slänger upp en film från markarbetspasset som var för nån vecka sen. Tycker att det är stor skillnad från då till nu.Va har du ett märke? Jag fick underskrift i ryttarboken att jag var godkänd & hon som godkände sa att om man fick godkänt i häst så var man godkänd i både häst & ponny :o
dock har jag bara godkänt i ponny så jag vet ju inte om det stämde med häst. :P
Svar: Enligt den som jag tog kortet för så måste man ha ett för ponny och ett för häst, min kusin som tävlar fälttävlan säger likadant. Jag ska fota och visa märket sen när jag kommer hem!

Jag tog fälttävlanskortet för några veckor sen och jag behövde inte göra något skriftligt? :o

Svar: Det var konstigt! Jag tog för en kvinna som är godkänd att vara "kortinstruktör", och vi var tvugna att göra ett prov som kommer från Svenska Ridsportsförbundet. Kolla upp det med hon/han du tog det för så att du är på säkra sidan :/

Vad roligt att det gick bra! :D Fälttävlan är så himla kul! Vart är du och tränar? :)
Kram Emma!

Svar: Ja det var riktigt roligt! :) Just den veckan var på vi på Säva och tränade för Gudrun Orava, men hemma tränar jag för Yvonne Söder på både Botkyrkas anläggning och Ryttarstadion. Nu blir det förhoppningsvis en träning för Gudrun på Rimbo i slutet av augusti med Sävagänget, hoppas att det blir så för att hon var en jättebra tränare!

Vart är du på läger? :)

Svar: Jag var på läger på Säva, min mosters ridskola och som jag jobbade på. Det var ett fälttävlansläger med inriktining på träning och tävling.


Vet du om boken finns att köpa i butik?
Bra blogg!!!:)
Svar:
Jag tror inte att den gör det, men jag har ingen aning.. Ska kolla upp det närmare när jag har lite mer tid! Tusen tack!! :D

Erat stall ser jättefint ut, kan man få se lite fler bilder ? :)
Svar: Slänger upp en film jag och Kristin spelade in i vintras! :DLika snygga som vanligt:D Rider du på kandar eller ser jag helt i syne?
Och sen, hur blev det med allt som du skulle välja mellan ?? :(

Svar: Tackar! :D Mjo, det är visserligen två tyglar men det är ett pelham jag rider på. Jag tycker att det funkar mycket bättre med två tyglar än delta, men det är lite beroende på häst också.
Förhoppningsvis har allt löst sig, jag vill inte skriva något tills jag vet.. Men jag tror att allt kommer bli bra :)

Har den här saken att göra med Ronda, eller är det en helt ny sak :P?
Svar: Hehe, kan avslöja att saken har med Ronda att göra :) Mer får ni som sagt veta snart!

Vad har du för sadel på Saga? :)
Svar: Jag har en Henri De Rivel hoppsadel och en County dressyrsadel. Den 16:e ska vi in till Stav och prova ut en ny hoppsadel då jag inte tycker att jag sitter lika bra i den längre, och sen tror jag att Saga har musklat om sig en hel del.

Vill bara veta jättemycket vad det är för någon stor sak som kommer hända! Nu får du skriva! ;D
Kram!

Svar: Lugna, lugna all info kommer om bara någon vecka! :D Ni får hålla ut tills dess. Kramar till dig också!

Har du provat bett med fasta ringar?
Svar:
Nej, men tänkte köpa ett och prova för att se om det är bättre. Tack för tipset!


Ny header

Som ni ser så har jag ändrat om lite.
Vad jag är väldigt missnöjd med är mitt ansikte. Jag skulle få ut mig och Saga ur bilden och har suttit och klippt, suddat och dragit linjer, så lyckades jag köra sudden rakt i mitt ansikte och så glömde jag bort att ångra, så jag var tvungen att rita dit lite fult...
Men men, jag orkade inte göra om allt så nu är det så.
Funderar dock på att sätta dit en eller två bilder till, nu ser det väl lite för naket ut?
Dock är det skönt med den nya, jag var så himla trött på den gamla!


Bettskivor

Saga är så känslig i mungiporna, och nu har hon ett sår som bara går upp när man rider. Tänkte köpa bettskivor och se om det blir något bättre för henne.


Bild Hööks

Torsdag

Idag åker vi till Säva igen! Saga stannar dock kvar hemma, men det ska bli underbart att komma tillbaka till Säva. Vi får se vad som ska göras därborta, men det brukar alltid finnas något att göra :P

Vad har ni för planer i helgen? Träna? Tävla? Kolla på SM på Ryttarstadion? Jag själv hoppas göra det sista på söndagen.


Foto: Sara Bjerkliden
Ja, jag vet att nosgrimman sitter för högt där ;) Det rättades till efter.

Anmäld

12 September åker vi iväg på en lokal tävling på Mälarhöjden. Det blir 1m och 1.10m. Ser fram imot det och ska bli intressant och se om det är någon skillnad från sista tävlingen i min ridning och hur Saga har utvecklats.


Sandö i April

Löp och Ridning

Det är vad som står på mitt schema idag. Ska dra ut och springa några km nu, sen hem och byter kläder för att sedan gå ner till stallet och rida. Jag hade tänkt att rida ut idag och intervallträna men det lär vara så himla halt i gräset eftersom det regnat så mycket så jag tror vi jobbar i paddocken med lite bommar.

Som ni ser dyker det upp rätt så många övningar i bloggen just nu, jag kommer inte på något annat att skriva om. Hoppas ni uppskattar det!


Mjukgörande rörelser

För att få en lösgjord häst krävs arbete i stort sett varje dag. Det är lätta rörelser som ger en mjuk och följsam häst, om de rids på rätt sätt. Jag tänkte ta upp en rörelse per gång.

Sluta:
Stärker hästen, tränar upp koordinationen, bra för att få igång den önskade bakbensaktiviteten hos hästarna och lösgörande för hela hästens kropp.
Rörelsen är trespårig vilket betyder att hästens ben går i tre spår; frambenen har ett spår, vänster bakben har ett och högerbakben har ett. Går att rida på fyrspår men det krävs otrolig bra ridning och kontroll samt välriden häst. Både öppna och sluta är bra då hästen inte kan "smita" undan. Jag rider sluta i alla tre gångarter, dock med lite mindre flyttning av bakdelen i galopp då hon kan tycka att det är svårt ibland. Viktigt att komma ihåg när du rider sluta och övriga rörelser är att inte rusa in i övningen, utan samla ihop hästen och rid i en lagom snabb takt så att både du och hästen hinner prestera erat bästa.
Kom ihåg att ha hästen innåtställd och ej rak- eller utåtställd för att nå den önskevärda effekten av sluta. Dra heller inte bak innerskänkel- då ger du istället signaler för att rörelsen skänkelvikning, utan innerskänkel håller kvar sin position och formar hästen.
Nya löparprylar

Idag smet jag in på Löplabbet för att beställa tid för skoprovning då mina gamla börjar ge upp. Det slutade med att jag provade ut nya skor när jag var där. Det visade sig att jag välter väldigt mycket innåt när jag springer med foten, så jag behövde en sko som stabilserade upp foten. Anledningen till varför jag stukar foten så mycket är antagligen därför. Det blev ett skor av samma märke som tidigare fast en annan modell. De är otroligt sköna och sitter perfekt på mig. Jag köpte även till en sula för att stabilisera upp min hålfot. Det gick totalt på 1950kr- skorna 1500kr och sulorna 450kr. Jätteskönt att ha ett par nya skor då jag fick ont av mina gamla.

Köpte även ett par nya shorts att springa i och en ny sportbh. Var inne en snabbis på Lyckås också och där var det lite rea så det blev en underbar tjocktröja som är perfekt nu till vintern. En hinkhållare till Sagas box följde även med.
Dagens Ridpass

Idag red vi ut en runda på ungefär 1h. Mest skritt, lite trav. Skrittade 80% av passet på lång tygel med kortade och jobbade lite sidvärts på vägarna. Mjuk och pigg, jobbade på bra. Underlaget var asfalt och grus och vi varierade plan mark med backe.Finaste tjejerna på Säva. De blev bästa kompisar och hängde ihop som om de var fastklistrade. Gjorde så ont att sära på dem, och att säga hej då igen...

Ny månad, nya tag

Redan augusti. Sommarlovet är snat slut, och det ha varit det bästa lovet någonsin. Igår kom jag och Saga hem från Säva, och det känns konstigt att vara hemma igen. Vi ska iallafall tillbaka till Säva på torsdag, fast inte med Saga.

Jag har bra nyheter om hösten, men jag vill inte avslöja något innan allt har gått igenom. Det är en väldigt stor sak som är helt fantastisk. Ni får veta snart :)

Jag ska försöka blogga bättre den här månaden än förra, hade inte så mycket tid som ni märkte.

Hörs senare!
RSS 2.0