Hunter Douglas Sunrise

Jag och mamma tappade hakan idag när Imke Schellekens-Bartels kom in med sitt sto Hunter Douglas Sunrise i dressyren i Skandinavium. Vilken jäkla häst!
Utstrålningen, kroppen, utseendet, rörelserna- hela hästen är perfekt!
Haha mamma kom fram till att vår nästa häst ska se ut som henne, och hon bad mig kolla upp henne stam. Hon är efter Singular Joter som är en hopphäst, jag hade aldrig hört om honom tidigare. Men såg att han hade bland annat Landgraf i sig.
Så jäkla snygg häst!

Dagens Ridpass

Saga var så sjukt fin idag, är fortfarande helt exalterad! :DRed ut och fokuserade mycket på galoppen. Tänkte verkligen på min sits, mina händer och rätade mig upp mig för att hitta en bättre sits. Hon gick som en klocka! Avslappnad, mjuk och lyhörd. Ökade galoppen för att sedan ta tillbaka henne och korta ordentligt, kunde i princip galoppera på stället till slut- det har vi aldrig kunnat tidigare. Något jag är extra glad över är att jag kunde variera så mycket i galoppen, om jag ökade på var det inga problem att ta tillbaka henne och hon orkade gå kvar i en riktigt stadig form där hon inte hängde i handen som hon har tendenser att göra annars. Även traven var riktigt, riktigt fin. Balanserad, fokuserad och lyssnade hela tiden. Kunde gå från galopp till halt, rygga 4-5 steg och sedan gå över till en stadig trav. 

Känns som att jag har kommit på hur jag ska rida henne nu, jag har hittat de viktigaste knapparna och jag vet hur jag ska jobba vidare nu. Är så himla glad efter det här passet! :DVi ska försöka åka till Kicki nu i veckan och träna, hoppas att det går! Kommer att bli jätteroligt, ska bli intressant att höra vad Kicki säger om henne också. Det var ju ett tag sen hon såg henne och jag tror att hon har ändrat sig rätt så mycket.Falsterbo Horse Show

Nu i sommar har jag och mamma planer på att försöka ta oss ner till Falsterbo och se på Horse Showen. Har aldrig varit där utan bara sett sändingarna på tv men har hört att det ska vara jättebra. Tycker om att det är utomhus också, blir mycket roligare.
Ska ni till Falsterbo i sommar? Isånna fall, vilka dagar?

Håller på att bli sjuk som vanligt när det är lov

Som vanligt, håller jag på att bli sjuk på mitt lov. Min hals känns som torr och gör ont, mitt huvud dunkar och jag känner mig allmänt häning. Varje lov måste jag tydligen bli sjuk! Väldigt irriterande, men jag tänker inte ligga hemma i sängen för det.

Idag blev det ingen ridning, men har tänkt rida ut imorgon. Kanske ska försöka mig på ett videoinlägg? ;)


GHS på tv

Sitter just nu och kollar på hoppningen från Skandinavium, det är på kanal 2. Verkar vara så härlig stämning därborta och jag hoppas att alla ni som är där har det bäst :P Nu kommer Edwina in, skriver mer sen för att det här måste jag se!


JW England

Ni som känner mig vet min kärlek till England, och nu har jag hittat mitt drömschabrak hos Internationalshowjumping:


Är det någon som vet vart man kan få tag på ett sådant?? Jag är helt kär i det haha :P

Visitering

Det finns en sak som många glömmer i den dagligen rutinen, nämligen att visitera sin häst. Om du visiterar hästen varje dag upptäcker du lättare om det är något fel på hästen eftersom att du lär dig hur det brukar vara varje dag.

Jag har en rutin som jag brukar köra varje dag. Oftast innan ridning men ibland även efter, det är lite varierande.


Jag börjar med att känna på frambenen; finns det några svullnader, sår, ömhet eller är de varmare än vanligt? Jag vet att många är osäkra på hur man känner om det är något annorlunda, eller hur man bedömmer om en häst är svullen på ett visst ställe eller inte. Men om du känner igenom hästen varje dag kommer du lära dig hur ojämnheter känns, och du lär dig att känna även de minsta förändringarna!


Använd dina fingrar och dina händer för att känna utmed hästens rygg. Jag brukar klämma och trycka för att se så att hon inte reagerar och har ont, och kollar även att hon inte har några knölar eller är svullen.
(OBS bilderna är klickbara)


Precis som frambenen känner jag igenom bakbenen, och efter samma saker. Jag brukar kolla lite extra på insidan av benen då de brukar lyckas med att få sår och liknader när de håller på i hagen.


Känn på hovarna, även här märker du om det är något fel så som att de är varma.Jag torkar alltid hennes näsborrar och ögon. Detta gör jag med en tuss bomull och vanligt vatten. Tycker att det är mycket fräschare om deras ögon blir ordentligt rengjorda, men egentligen tror jag inte att det behövs haha. Det är bara någon sak jag fått för mig, och nu kan jag inte sluta eftersom det ingår i min "dagliga rutin" :P
(OBS bilderna är klickbara)


Jag kollar alltid hennes mun och tänder. Dels för att kolla om det finns några sår och för att hålla koll på färgen på tandköttet. Är hästens tandkött ovanligt blekt kan det betyda att hästen är sjuk av något slag, kontakta din veterinär.


För att kolla om hästen är uttorkad kan du ta hästen skinn med dina fingrar, dra lite upp och släpp sedan ut huden. Huden ska då direkt slätas ut och bli som vanligt, dröjer det eller om huden stannar kvar uppdragen kan det betyda att din häst är uttorkad.
(OBS bilderna är klickbara)Jag brukar dra några fingrar över magen för att känna hur hullet är.

Detta har jag alltså som daglig rutin. Detta tar sammanlagt ungefär 15 min, alltså inte alls mycket. Gör upp en rutin som passar dig och som du försöker följa, som jag sa tidigare så kommer du märka när det är något som är fel snabbare.Dagens Ridpass

Visste inte vad jag skulle göra idag, men det fick bli paddocken. Kände mest igenom henne men det blev en hel del tempoväxlingar, övergångar och volter. Hon var väldigt fin idag, mjuk och mycket bärigare än hon varit tidigare. Ibland kunde hon bli hängande i handen eller protestera men det gäller bara att vara bestämd, sen ger hon upp väldigt snabbt och gör det man ber om :)


En söt Saga efter ridningen när jag borstade ansiktet. Har jag berättat att hennes man blir helt lockig när hon går ut, ser precis ut som mina lockar haha :P

Schabraket

Har fotat schabraket nu, bli så förvånad varje gång jag tar en bild hur bra kameran är på mobilen!


Jättefina färger, och gillar att det är två flätade snören/streck/linjer osv (stavning till passopaler eller vad det heter, haha?). Och skulle ni tro att bilderna är tagna med en mobil? :)

Torsdag

Eftersom att vi har så många som bloggar från Göteborg så känns det ändå helt okej att jag inte är där. Men det svider ändå. För att trösta mig själv lite idag blev det ett impulsköp...


Vi var först på Foderboden för att jag skulle handla kraft och B-vitamin, sen bad jag mamma att stanna vi Lyckås en snabbis eftersom att det är så nära. Dock var ju halva butiken tömd eftersom att de är nere i Göteborg, men jag hittade ändå något att pilla på. Med hem från Lyckås fick ett grönt, underbart schabrak från GG följa med :)
Har ingen bild på den nu, men ska fota när det ligger på Saga imorgon. Först var jag väldigt tveksam när jag köpt det och tänkte lämna tillbaka det, men färgen är verkligen jättesnygg och det kommer passa jättebra till Saga och våra andra färger.
Så jag behåller det nog!


Nu MÅSTE jag sova, ni kommer bli rädda när ni får veta hur lite jag sovit de senaste 2 dygnen. 8 timmar sömn sammanlagt har jag sovit, vilket betyder att jag varit vaken i fyrtio timmar haha. Gör inte som mig! Jag säger bara tack gode gud att det är lov snart så att jag kan soooova och rida hela dagarna haha.


Samma färg som den gröna huvan, fast lite lite ljusare. Två säckar Kraft Grund på foderboden.

Läsarfrågor

Vet du hur man registrerar sig som hästbogg? ;)
Svar:
Ja, det är jättenkelt! :) Först måste du ha ett konto på bloglovin, sen lägger du till din egna blogg och samtidigt kan man välja i vilken kategori man vill ha sin blogg placerad i. Du kan även gå och ändra detta efter, på samma ställe som du kan ändra info om din blogg, din bild osv :P

Vart tror du tävlingen kommer bli någonstans o har du någon favoplats att åka till?
Svar:
Jag har kollat på tävlingskalendern och det ser ut som att det blir Botkyrka eller Gustavsberg som är första, jag har inte riktigt koll känner jag haha :P Men ska göra en tydligare planering snart, just nu känns det bara så hopplöst att man planerar och planerar och sen funkar inget tack vare snön! Jag tycker att Sollentunaär väldigt bra, än sålänge har jag bara varit där en gång men hitills har den varit bäst :)


Detta kom jag och Ronda med hem efter en lokal i Sollentuna :)


Läste på Marions blogg att hennes häst är mamma till din? Så kul, Alice var verkligen ett toppen sto, synd att hon inte finns i liv längre :(
Svar:
Helt rätt, Alice är mamma till Saga. Håller helt med dig, det är otroligt synd att hon inte finns kvar. Av det jag läst om henne så har jag fått uppfattningen att hon var en väldigt fin häst men framförallt en riktig kämpe. Vi får hoppas att hon har det bättre nu när hon inte har ont, men det är klart att det är tråkigt för oss här. Speciellt för Marion som förlorade sin vän!

Så segt med vädret och tävlingar :( Ska du vara med i allsvenskan div 2? Vilken klubb tävlar du för och varför just den?
Svar:
Ja, jag är sjukt trött på det här vädret nu! Jag vet faktiskt inte, jag har precis mailat till Årsta Runsten och frågat om lag, så vi får se om vi kanske kommer med :) Vore jätteroligt, jag har aldrig ridit i lag förut så det skulle nog bli kul. Jag tävlar för Årsta Runstens Sportryttare. Jag har ingen direkt koppling till Årsta Sportryttare men eftersom att i stort sett alla våra träningar är på Runsten, vi åker ofta på Pay & Jump där, mina kompisar tävlar för dem och vi känner mest folk där så har jag valt att tävla för dem. Tycker att det är en väldigt bra klubb, många fina erbjudanden och sen är det en härlig stämning!


Kan du inte skaffa en katogari för alla dina bilder du lägger upp t.ex på hästar och sånt? :)
Svar:
Absolut, inga problem! Bra att du nämde det, har börjat fundera på vilken kategori jag ska lägga alla inlägg som bara innehåller bilder och inte har någon direkt mening, men det är ju lättare att bara skapa en ny kategori:P


Hej! Vet du någon häst som nån söker fodervärd till eller så? Du kan ju höra av dig isåfall! :)
Svar: Hej, tyvärr vet jag ingen just nu! Tycker att det är väldigt få hästar som ska ut på foder, brukar sitta inne på Hästnet, Hästfynd och liknande men tycker inte att det finns så mycket.. Om jag hittar något hör jag av mig på en gång :)


Jag är 170 lång och min ponny är 143 i mkh. Är jag för lång? :/ han är ganska nätt men de är jag också. Vi tävlar lite dressyr och lite hoppning, typ LB/LB. Jag har två ponnyår kvar (eller 1,5 nu då, är 93:a), tycker du att jag kan ha kvar honom tills jag blir 18 eller tycker du de är taskigt?
Svar: Ronda var också 143 cm i mkh, och jag var också 170 cm lång. Ronda var ju också väldigt nätt, och jag kände mig stor på henne förra året. Om du är nätt tror jag inte att det är så stor risk, jag är inte speciellt nätt så jag blev för stor för Ronda. Ett starkt tips är att prata med din tränare, för att det var Kicki och KG som sa till mig att nu måste jag byta till stor häst. Det är svårt att känna sånt själv också, för att man rider sin häst varje dag och då har man ju bara en och samma känsla. Men som när jag t.ex. red Ronda i julas efter att bara ha ridit stor häst i tre månader märkte jag verkligen hur liten hon var, det upptäckte jag inte när jag ägde henne och red varje dag. Så prata med dina tränare och se vad de säger, för det ska ju kännas rätt för både häst och ryttare :)


Hej :) Vad har du för storlek på din GPA hjälm, och vad har du på andra hjälmar? :p
Svar: Hej, i min GPA har jag storlek 60 (!) och på min Charles Owen har jag 57 och en halv :P Blev en väldig skillnad mellan dem, men GPA:n tycer jag var små i storlekarna :)

Dagens Ridpass

Hej, nu är jag hemma igen från stallet. Gick jättebra med hovslagaren så nu är Saga nyskodd, skönt. Skrittade ut en sväng efter, hon var pigg och väldigt lyhörd. Lät henne mest gå på långa tyglar men kortade upp några gånger för att "checka av". Testade lite ibörjan för att se om hon kom undan jobb men sen var hon verkligen jättefin. Bar upp sig, jobbade med ryggen och inte alls hänging i handen :) Red på det nya bettet, tycker att det funkade bra.

bloglovin

Två till, en verkade hoppa av igår så nu behövs det bara två till :P
Fotade med nya mobilen, blev faktiskt bra bilder. Synd att man inte kan filma med den också :/

Dålig uppdatering

Det blev dålig uppdatering igår, men ska bli bättre idag! Nu ska jag dra till stallet för att hovslagaren kommer. Vi hörs sen när jag kommer tillbaka.

/ Sabina


Gammal bild

Gästinlägg från Hannah/Bilder

 

kaptenlauree.blogg.se

Dagens Fråga

När kommer eran tävlings debut vara?

Svar: Förhoppningsvis i mars, antingen ibörjan eller i mitten. Det beror helt på hur vädret är! Vi vill inte åka ut med transporten om det är osäkert väder så som snöstorm eller storm i största allmänhet. Sen är det ju inte speciellt roligt att vara en hel dag på en tävlingsplats i sånt väder heller. Men i mars troligtvis :) Vi får se vilka höjder det blir, vi kanske hinner med en till Pay & Jump på Runsten och beroende på hur det går då kommer jag välja klasser efter hur känslan är just då.

 

Första Pay & Jumpen förra året


Dagens Ridpass

Saga var så himla fin idag!


Red ut för första gången på några veckor när det var ljust, väldigt skönt. Red ut i skogen för att komma ut i Vidja där vi körde mycket sidförande; skänkelvikningar, öppna, sluta. Hon var väldigt mjuk och fn. Galopperade även i en brant backe upp, ville få henne lite mer på bakbenen så satt lite tillbaka i backen så att hon verkligen fick jobba. Gav resultat! Kunde korta henne samtidigt som hon hade tryck i sig, precis den känslan jag eftersträvar och som jag vill att hon ska ha ovasett underlag, tempo eller övningar. Ska absolut fortsätta på samma spår och det känns skönt att vi går mot ljusare tider så att jag inte bara kan göra det någon gång varannan vecka när jag hinner rida när det är ljust :)


Blev mycket klättring i skogen i den djupa snön vilket också är jättebra styrketräning. Ett väldigt givande pass!

Nu är det hela 199, alltså bara en till och sen har jag nått mitt mål som var meningen att det skulle vara klart i slutet av 2010 :D Ett grymt stort tack till er! Får sätta upp ett nytt, vågar jag säga 250? :P

/ Sabina


Haha Saga tackar :D

Oj :D

Jag hade ett mål för 2010 att få 200 prenumeranter på bloglovin, nu när jag kollade var det bara 6 stycken kvar :D Vore sjukt roligt om jag kunde få 200 prenumeranter redan nu, så lägg jättegärna till bloggen. Ikoner hittar ni lite överallt i bloggen, bland annat i menyn. Tack på förhand :D


Dagens Fråga

Hur hög är Saga och hur lång är du? :)

Svar: Saga är hela 1.76 m hög, en riktigt stor häst alltså haha :) Jag själv är ungefär 1.71 m lång, alldeles lagom enligt mig :P Första gången jag såg Saga tyckte jag att hon var för stor, men hon är väldigt lättriden med tanke på hennes storlek. Idag ser jag inte hennes storlek som något hinder alls :)

Hur höga är era hästar? Och hur höga är ni själva? Tycker ni att ni har en lagom längd och att er häst är lagom? :)

 


Ut och jogga i snöstorm...

Idag var allt.. kaos. En resa som normalt tar 1 och  en halv timme tog idag 2 och en halv timme. Folk var helt galna, klättrade på varandra och slog ner vakter för att hinna med bussar/tunnelbana. Jag själv var helt slut när jag väl kommit fram till skolan och jag kände inte en enda del på min kropp.
INTE KUL.

Idag har jag inte gått till stallet, dels för att det är ungefär en meter snö i skogen där jag går och sen för att det är så sjukt kallt. Min medryttare hjälpte mig och fixade istället. Så nu ska jag fixa lite läxor, titta lite på tv och sen faktiskt ge mig ut och jogga. Är tveksam om jag kommer kunna ta mig till skolan imorgon då det i princip kommer vara samma problem imorgon som det var idag och jag kommer verkligen inte klara av en sån resväg igen.

Jaja, skriver mer sen :) Det har varit lite dåligt med frågor på sistonde så jag har inte kunnat haft någon Dagens Fråga. Om du har någon fråga så skriv och berätta.

/ SabinaSött, eller vad?

Vår ena stallkatt har upptäckt förtjusningen med att sitta på hästryggar. Det är högt, varmt och man har bra uppsikt över hela stallgången:


Tigern anfaller Sagas man!!! :O


Ser ni, den äter på Sagas man :OVisst är de söta?! :P

Dagens Ridpass

Red ut i paddocken, hon var sjukt pigg redan från början så hade inte lust att ge mig ut i det inte alltför mysiga vädret haha. I paddocken var det djup och väldigt hård snö så det var jobbigt för henne, men jättebra träning. Red mycket galoppjobb och hon var verkligen hur fin som helst idag!
Öka långsidor och samla på kortsidorna, in på en volt där jag försökte samla henne ännu lite till.
Gick hur bra osm helst, något som tidigare varit ett problem. Bra form, kunde få upp henne något högre men hon jobbade fortfarande avslappnad. Mycket tempoväxlingar i traven också och la ner henne rätt så lågt i slutet.
Gick kanon!


Blir ingen hoppträning på tisdag, vi kan inte åka nu när det är såhär mycket snö :(
Usch, jag hatar snö när det gäller att åka på träningar-tävlingar.
Därimot är det KANON som underlag att rida på, du kan göra hur mycket som helst :P

Tävlingen är avslutad

Nu är tävlingen jag haft tillsammans med Stockholms Häst Butik avslutad och jag har dragit en vinnare som kommer få ett Schockemöhleschabrak hemsickat till sig :)


Vann gjorde Rebecca, stort Grattis! :D

Och tusen tack alla som varit med, ni var otroligt många. Helst hade jag velat att alla skulle vinna men det går ju inte haha :P Dock kommer det nya tävlingar inom en väldigt snar framtid, och ni kommer inte bli besvikna!

Självklart ett otrligt stort tack till Stockholms Häst Butik som sponsrade bloggen med priset.
Utan dem=ingen tävling :D
Så det tackar vi väldigt mycket för :)


Hästkatalogen

Ni anar inte vad min mamma hittade på internet! En grym sida där man kan lägga in sin häst, och det är som en katalog som man kan bläddra i och se andra hästar samt hela sin hästs härstamning. Hon som driver sidan är en privatperson som har lagt ner ett otroligt jobb med allt. Layouten är sjukt snygg.

Här hittar ni Sagas "sida":Jag tycker att alla mina läsare ska lägga till sina läsare, om ni inte redan gjort det :) Det blir ju ännu roligare om man kan se flera olika hästar, oftast märker man att ens häst har flera släktingar än vad man tror :)

Alltså, Hästkatalogen!

BIG NO

Jag klarar inte av mer snö! Skulle gå till stallet imorse och jag höll helt seriöst på att blåsa bort. Kunde inte se framför mig vart jag gick och hela jag var som en vandrade ispinne. Min buss var inställd när jag skulle till jobbet, allt har bara varit KAOS!

Är väldigt tveksam till ridning idag, vi får se! Hur är det hos er, håller ni också på att drunkna i snö? Säger bara stackars er som tävlar idag! :(Jag vill ha vår, jag vill se mark och grönt gräs men framförallt se vart jag sätter ner fötterna!!!

CWD träns

Har hittat ett jättesnyggt träns från CWD. Om jag någonsinn får råd (det är inte helt omöjligt) så ska Saga få sig ett träns från dem!Dessa tyglar till skulle inte vara helt fel:

Påminnelse!

Imorgon avslutas tävlingen där ni kan vinna ett Shockemöhleschabrak sponsrat av Stockholms Häst butik. Ni kommer kunna anmäla er fram till klockan 24.00, sen presenteras vinnaren på söndag.

Ett otroligt stort tack till Stockholms Häst Butik för att de sponsrade, jag har sagt att jag ska komma förbi några gånger men det har inte blivit av för att jag har helt enkelt inte hunnit! Men ska verkligen försöka pch prioitera det så fort jag får en ledig lucka!

Som sagt, glöm inte att anmäla er nu :)Steel Joint

Steel Joint är ett mineraltillskott till hästar som innehåller bland annat Kisel, Bor, Magnesium och Dolomitkalk. På Steel Joints hemsida skriver dem:

" Ges med fördel till dräktiga ston, högpresterande hästar och hästar med försämrad hovkvalite men självklart även till Dig som bara vill ge Din häst det bästa"

Kisel: Ingår som viktig komponent i brosk, bindväv, senor och hud. Studier har visat att vid stress som hästen utsätts för vid t.ex. träning och tävling ökar behovet av kisel markant för att uppehållas kärlens elasticitet och motverka förkalkning.

Dolomitkalk (kalcium-magnesium karbonat):  Hästar har av tradition utfodrats med foderkalk, oftast med fri tillgång. Senare forskning har visat att kalk måste tillföras i rätt proportion då kalciums placering i skelettet styrs av kisel, magnesium och bor tillsammans med vitaminerna A, C och D. Den sammansättningen som vi använder oss av i Steel Joint har visat att brosket och bindvävernas ämnesomsättning och ledernas ”smörjning” blir effektivare

Bor: En mycket viktig mineral där en brist kan leda till benskörhet. Bor minskar utsöndringen av kalcium, magnesium och fosfor från kroppen. Bor deltar även i kroppens egen produktion av D3 vitamin.

Magnesium: Reglerar aktiv kalcium transport och har stor inverkan på bendensiteten. En brist kan leda till försämrad utveckling av skelettet.
Priser:
5 kg Hink- 444:-
10 kg Hink- 640:-
15 kg Hink- 795:-
För mer info, gå in på Steel Joints hemsida. Information kommer från deras sida, bilderna är tagna av mig.

Nytt bett

Hittade ett bett för halva priset igår i Täby Galopps lilla hästbutik:

Skrittade ut barbacka idag och hade det på henne, tyckte att det låg bra i munnen. Saga verkade trivas med det också, tuggade och var mjuk.

Jag är kär..

Hej är jätteledsen för HEMSK uppdatering!

Vi var på Täby Galopp igår och provred en föredetta galoppör, och jag är helt kär. Det var första gången jag satt på "riktig" galoppör, och jag har hittat vilken häst jag vill ha i framtiden (eller helst nu?)! Det var bland det häftigaste jag suttit på, det kanske till och med ÄR det häftigaste jag suttit på. Grymt fin var den valacken vi provred.

De kunde dock inte så mycket vanlig ridning, men med träning tror jag det kan bli en jättefin häst. I det stallet han stog i var det flera andra galoppörer och jag måste säga att de var alla väldigt välmusklade och hade otroligt fin päls. Men det vi alla reagerade mest på var hur snälla och väluppfostrade alla var. Du kunde stå och mysa med vilken som helst!

Jag har alltid, alltid haft en dröm om att bli jockey, vilket tyvärr aldrig skulle gå då jag är alldeles för stor och jag skulle inte klara av att äta på det sättet som jockeys är tvugna att göra hehe :P Men det är verkligen en sån där "hemlig dröm" jag har, och det är ju alltid härligt att få drömma ;)

Vi får se vad mammas kompis tyckte om hästen, är hon intresserad ska vi tillbaka och provrida en gång till. Jag blev ju nästan lite sugen på att ta den själv...


OS gör om sina pannband

Ni vet pannbandet som jag har tjatat om i flera månader?
Det som jag beställde i oktober förra året? Jag var inne på Lyckås igen och nu berättade de att OS (Otto Schumacher) är så trötta på alla kopior av deras pannband att de för tillfället har slutat tillverka dem, helt!! Det betyder såklart att det inte blir något fint, blått pannband till Saga :(
Hon sa att de håller på att jobba på en ny modell som kommer att vara mycket svårare att kopiera, de ska sätta stenarna på ett sätt som tydligen inte går att göra likadant.
Hon visste inte när dessa skulle komma, och hon sa att de kanske skulle bli dyrare också..
Men hon ska ringa mig när de har skickat katalogen från Tyskland med de nya modellerna och färgerna så får vi se hur jag gör.
Just nu har jag lust att köpa ett "fejk" för att jag vill verkligen ha den färgen!
Tror att jag gör det, så kan jag om jag vill köpa ett OS i någon annan färg om jag vill sen :)Det var det ljusblåa i mitten....

Dagens Fråga

Varför har du tagit bort filmen för? Hoppas den kommer tillbaka.

Svar: Anledningen till varför jag har tagit bort filmen är för att ägaren till hästen inte ville att jag skulle ha någon film på internet. Det måste jag ju acceptera eftersom att det inte är min häst. Så tyvärr får jag inte ladda upp den igen :(

 

Lolita som jag provred


Provridning?

Imorgon ska jag iväg och med mamma och hennes kompis för att provrida två hästar....

Blev ni nyfikna? ;)

Jag avslöjar mer imorgon!


Första veckan med Saga


Ska jag?Ska jag klicka hem denna från Joules? Jag har äntligen hittat en Jouleströja, som dessutom är på rea! Snälla, söta rara Mamma om du läser detta (vilket jag vet att du gör) kan jag låna pengar tills lönen kommer?

Mylerbett

Vad tycker ni om detta bett? Har ni kanske erfarenhet av det eller har hört något? Jag har nämligen hittat ett begagnat som jag är intresserad av, dock blir jag tveksam efter att ha sökt fakta om Mylerbetten. På Bukefalos till exempel finns det många diskussioner där det både är positiva och negativa kommentarer. Just det här bettet kan användas både som gagbett och sen är det som krokar/öglor där du kan fästa tygeln. Låter rätt skarpt, och det finns så himla olika kommentarer om det.Vad tycker ni? Ska jag slå till? Eller vänta tills jag fått hem något Sprengerbett? Jag behöver verkligen hjälp så skriv snälla!

Vilken dag!

Jag kan bara säga att jag har haft en grym dag i skolan! Har precis som förra gången bloggat sjukt mycket, nu börjar jag få in taktiken och vet vad jag ska titta lite extra på för att få med så mycket bra som möjligt. Det är jäkligt roligt iallafall!! :D

Jag bjuder på en ehm.. inte så fin bild på mig men det var den bästa jag kunde hitta där hela jag var med :P


Hehe ibland måste man ju bjuda på sig sjäv...

Fick också en kommentar angående bilden jag la in här:
gash, hur får du ditt hår satans snyggt ,tror att väldigt många skulle uppskatta om du gjorde ett inlägg om ditt hår, vad du använder och så ;)
Svar: Haha, Tack! :D Jag är HELT ärlig när jag säger detta, jag använder inget alls! Jag duschar håret på kvällen, går och lägger mig och sen vaknar jag och mitt hår är lockigt. Jag har självlockigt hår vilket jag vet jättemånga vill ha. Men som alltid är det så att de som har rakt vill ha lockigt och de som har lockigt vill ha rakt. Samma sak gäller för mig. Jag älskar mitt hår och tycker det är jättefint när det är lockigt men efter ett tag tröttnar man. Därför plattar jag det rätt så ofta, som ni ser på bilden över. Så, inga produkter i håret och det ända jag gör är att sova med blött hår så får jag lockar!

Svar;

Hej Sabina!

Verkligen en superbra blogg, följer den stenhårt! För några veckor sedan så var det någon (i din klass tror jag) som skrev ett gästinlägg, gästbloggade på din blogg. Skulle du inte kunna låta några fler göra det? :) t.ex. kristin från säva, rondas fodervärd, sagas medryttare? Det skulle vara kul!

Det är inte för att du bloggar ointressant för de gör du verkligen inte utan mer för att de kan vara en rolig grej :) kanske ett gästinlägg i månaden?

Kram kram
carro


Svar: Hej Carro, och verkligen jätteroligt att du tycker om bloggen! Det värmer mycket :D
Och roligt att du tyckte om gästinlägget från Hannah. Hannah och jag hade häst i samma stall förut och vi var (och är?) jättebra kompisar, bland annat går vi i samma klass :) Iallafall, åter till frågan;
Tycker att din idé är riktigt bra, så jag ska förska fixa några intressanta personer som kan skriva. Har redan tagit kontakt med ett par, så förhoppningsvis dyker det upp ett gästinlägg idag eller senare i veckan! Jag skapar en kategori som jag döper till "Gästinlägg" där jag lägger alla som bloggar här, och en i månaden ska jag nog kunna fixa! ;)


Tack för din smarta idé och alla ni andra; fortsätt ge förslag och idéer för at det gör skrivandet lättare för mig. Det är ju bland annat för er skull jag bloggar haha! :P

Dagens Fråga

Vem hade Saga innan du köpte henne?

Svar: Vi köpte Saga från Patricia som har ett stall i Östervåla, Harby stall. Patricia hade ägt henne i cirka 8-9 månader och innan det var det en tjej som heter Rebecka som ägde henne, hon är även Sagas uppfödare. Det är lite roligt för att Rebecka hittade min blogg och och skrev till mig, och nu har jag fått reda på mycket info som Saga. Det har sin fördelar att blogga! :)

 

Saga andra dagen hemma hos oss.

 


Krångel, krångel och krångel..

Jag blir så trött på blogg.se! Kom inte in på hela kvällen igår och det har även strulat nu på morgonen. Därav blev det ingen uppdatering igår..

Idag har jag ett jätteviktig jobb, jag ska blogga för min skola! Precis som senaste gången kommer det massor med personer fast idag är det ännu större. Ska verkligen bli jättekul för att jag har fått en lite "högre" position nu, jag ska ta hand om de andra som bloggar plus att det är ännu viktigare personer som kommer. Kommer att bli skitkul!


Ni kanske kan få se lite bilder och sånt sen! Jag åker till Saga efter det här, vi får se vad vi hittar på :)


Såhär såg jag ut sist, ska försöka få en bättre bild ;)

Tack Gålöstiftelsen :)

Jag fick förra året ett stipendium på 5000:- av en stiftelse som heter Gålöstiftelsen, och man delar upp det så att man får 2500:- per termin. Nu är det dags igen så nästa vecka trillar 2500:- in på mitt kort, Tackar! :D


BioGlucomin

Igår köpte vi en burk BioGlucomin för att prova på Saga. Glucomin är bra för hästarnas leder och bra för hästar som tränas och tävlas. Vi får prova och se om man märker någon skillnad, att de blir rörligare och liknande, oftast tycker jag inte att alla dessa "tillskott" fungerar utan är bara en massa burkar.
Men
, vissa har visat sig vara riktigt bra så man ska inte ha förutfattade meningar om allt :PTack!

Jag vill bara tacka er, alla läsare, för allt stöd och alla fina kommentarer jag får av er!

Att blogga får mig att må bra, jag får alltid så fin respons från er och ni peppar mig verkligen. Jag är också väldigt glad att det är så många som läser bloggen varje dag. Räknade just ut att det är hela 2000 och lite till som läser bloggen varje vecka. Visst, det är inte något Kenza-tal, men det är inte det som har betydelse för mig. Bara det att det faktiskt är någon som vill följa min vardag med Saga, som läser och tycker om det jag skriver och som ger mig och Saga underbara kommentarer- varje dag. Det betyder för mig.

Hoppas ni haft en underbar <3-dag, jag har iallafall det tack vare min mamma, gulliga sms från vänner, alla på Runsten men först och främst Saga som ger mig lyckorusningar varje sekund.

Många och stora kramar till alla som tittar in här :) Jag har ju ingen aning vilka det är som läser här varje dag, men lämna en kommentar så kan jag få ett hum om er :P


Dagens Fråga

Vad har saga gått innan du köpte henne?

Svar: Saga har tävlat debutant fälttävlan och L:A hoppning innan jag köpte henne :) Hon har även startat L:B dressyr, så hon har gjort lite av varje.

 

Förra året gjorde hon dock inte så mycket, så hon är lite sen kan man säga. Jag tror inte att det kommer bli några problem alls för henne att jobba sig uppåt i klasserna, det hänger bara på att jag sköter mig och ser till att hon får de bsta förutsttningarna hon kan få. Och jag ska som vanligt och självklart göra mitt absolut bästa! :)

 


Pay & Jump 14/2-10

Hej!


Jag är så himla nöjd med idag, allt har gått så mycket ÖVER förväntan. Hon var lite på tårna idag, sprallig och tyckte det var jätteroligt att komma bort. Jättefin på framridning, lyssnade på tempoväxlingar och halvhalter mycket bra. Även halter och ryggningar var inga problem. Inne på framhoppningen var det kaos men Saga lyssnade lika bra iallafall.

I 90 cm var vi nolla, fick en jättebra känsla redan här. Hon lyssnade, drog inte iväg och kom tillbaka på mina förhållningar utan att tjaffsa ett dugg. Tittade inte en gång på hindrena, fick in i stort sett alla avstånd utan problem och hade fina språng. Grymt skönt var det att komma ut från banan.

I 100 cm fick vi ett pet på andra, helt pga mig som klantade till det och började joxa med henne istället för att låta henne rulla på. Jag tycker att den här rundan var ännu bättre än förra trots nedslaget, för att vi fick ännu bättre flyt än rundan innan. Det felet som uppstod är inte ens något jag tänker på längre, jag vet att det var mitt fel och hon hade inget med det att göra. Jag fick också känslan att hon hoppade bättre i 100 cm, sprången kändes ännu rundare än tidigare och även här lyssnade hon hela tiden på mig.

Det enda minuset jag har idag är min ridning. Jag är inte nöjd med den alls när jag tittat på filmerna! Långa tyglar, flaxande skänkel och för rörliga händer. Det måste det bli ändring på! Ska skriva ett tydligare inlägg om det senare.90 cm:


Anledningen till varför jag bryter av till trav efter sexan är för att det var sjukt smalt mellan oxern och väggen, jag trodde inte att vi skulle komma igenom. Det gick dock fintfint så i klassen efter gick det bra att galoppera också :)
100 cm:


Ariat

Jag tycker det är svårt att hitta snygga ridskor, men Ariat har allt man kan önska sig. Dock så är det ju som alltid-smakar det så kostar det. Runt 2000:- får man lägga ut för dessa, men jag vad jag har förstått av andra är att de verkligen är värda de priset.

Jag skulle gärna vilja ha dessa till mina Dyonchaps, nu har jag ett par från Mountain Horse men de blir så klumpiga. De passar bäst till stalljobb och liknande. Behöver alltså ett par skor för att ha som "finskor".

Ska försöka spara till dem, de lär ju finnas kvar länge så det är ingen jättepanik.
Det finns också ett kit med lädervårdsprodukter till dina Ariat skor:

Trött men taggad

Gud vad jag är trött. Måste verkligen sova inför imorgon när vi åker på Pay & Jumpen! :D Ska försöka få filmer, mamma kanske kan stå på läktarn för att det blir bäst filmer därifrån :)

Jag ska även försöka mobilblogga, dock har jag inte riktigt lärt mig min nya mobil helt ännu så risken är att jag inte vet hur man gör hehe... Men ska försöka!


Jag hade bilder från idag men glömde kameran i stallet, så ni får se dem imorgon istället. Roligt att det är så många som vill vara med i tävlingen, ni som inte har anmält er tycker jag ska göra det nu! Den avslutas nästa vecka på lördag och då kommer en lycklig vinnare få hem ett Schockemöhleschabrak sponsrat av Stockholms Häst Butik, inte så illa det ;)Från förra Pay & Jumpen

Lördag

Hej!


Har varit i stallet hela förmiddagen och ska nu in till stan. Skriver mer ikväll :)En ny, underbar bild från Josefin. Tusen tack!

Hemligheten..

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg där jag var väldigt glad :) Nu kan jag äntligen berätta varför!

På påsklovet ska jag praktiskera en vecka hos Marcus Westergren! :D Jag får ta med mig Saga till hans anläggning och även jag kommer bo där. Tänk vad mycket jag kommer lära mig! Pratade med Marcus idag och det var inga problem att jag kom, vi ska bestämma allt tydligare när det börjar närma sig eftersom att det är ett bra tag kvar.

Men tänk vilken chans, man kommer få massor med erfarenhet! Och det är extra roligt med tanke på att jag har tränat för Marcus och han är en av mina favorittränare :P
Är JÄTTEGLAD :D
Tävlingar

Jag är aldrig med i tävlingar, men någon gång ska man väl börja? :)Klicka här för att vara med ni också!

Och här är en till:


Klicka här för att tävla ni också!

Man kan ju alltid hoppas iallafall :)

Nya regler för bakbensskydd

Det är nya regler för bakbensskydd för unghästar.Bild från Equipage

Såhär står det på Ridsportsföbundets hemsida:

Detta gäller för alla hästar tom. 7 år.
 • varje skydd får väga max 200 gram
 • skyddet måste täcka kotleden
 • högsta höjd på insidan är 15 cm
 • lägsta höjd på skyddet på utsidan är 5 cm
 • insidan av skyddet måste vara slät
 • rem/remmar, oelastisk/oelastiska dvs ej töjbar/töjbara, för knäppning är tillåten och ska knäppas på utsidanDet jag undrar är om det gäller hästar som är sju eller för de som är under sju?? Saga fyller sju i år, vad gäller för henne?


Eighty Eight Keys xx

Som de flesta vet har hingsten Eighty Eight Keys xx dött. Jag har inte hunnit skriva här, men nu har jag fått mail och sms från så många nu som berättar att han är död. Nu är både Sagas föräldrar döda :(

88:an är född 1985 och blev alltså 25 år. Han var en amerikansk fullblodshingst som ägdes av Flyinge. Han är uppfödd på Elmendorf Farm i USA men 1999 köptes han alltså av Flyinge.

Vila i frid fina 88:an :( <3Bloglovin

Ni som vill följa alla de inlägg jag skriver kan lägga till bloggen på bloglovin, då slipper ni klicka er in här varje dag! Jag använder mig i stort sett bara av bloglovin för att ha koll på de bloggarna jag läser, tycker att det är mycket lättare att gå in på bloglovin och se vilka som har uppdaterat än att gå in på varje blogg. Man sparar lite tid iallafall :P

Det är bara att klicka på knappen så kommer ni enkelt dit!

bloglovin
Rodis<3

Josefin på Säva hittade några bilder från sommarhoppet förra året, underbara bilder! :D
Jag hoppas det var okej att jag tog dem Josefin, blev så glad när jag såg dem på din bdb haha :P

Mina hopptränare genom tiden som hästägare

Fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om de tränare jag har tränat för. Ska försöka sammanfatta det så bra som möjligt.


Till att börja med tycker jag att det är viktigt att man provar på olika tränare, och att man hittar någon/några som verkligen känns bra. Jag tycker också att det är bra att man varierar tränare, för att varje tränare har olika kunskap och de kan hjälpa dig och din häst med olika problem. Det ska kännas bra när du tränare för din tränare!
Innan jag fick Ronda har jag ridit på Farsta Ridskola, Rasaborgs Ridskola, Ågesta Ridskola och Tyresö Ryttarförening. När vi köpte Ronda började jag träna hoppning för en kille som heter Rickard Pallin. Han hade träningar på Ågesta så det var jättenära och bra för oss. Jag kunde till och med rida dit.

För Rickard tränade jag i lite över två år, och den tiden har varit väldigt viktig för min utveckling som ryttare. Det var mycket att lära som ny hästägare och just ridningen var annorlunda. Plötsligt hade man ju en häst som man skulle rida varje dag, man ville utvecklas och man vill få sin häst att utvecklas. Rickard fick lära mig "grunderna" igen och framförallt Ronda som inte kunde något alls i stort sett. Efter något år och lite mer började man se resultat och det var verkligen grymt roligt. Jag slutade dock träna för honom för ungefär ett och ett halvt år sen då jag kände att jag inte utvecklades längre och vi hittade andra tränare.

Rickard var bra på många sätt. Han förklarade bra, hade ett bra upplägg under lektion och kunde verkligen säga till en på skarpen. Men det jag tror att jag gillade mest med honom var att han hade så jäkla bra övningar som alla var roliga att göra. Det var alltid en bra stämning på träningarna och det tycker jag är viktigt. Men som sagt, till slut kände jag att det var dags att gå över till något svårare och då bytte jag. Men jag har faktiskt planer att åka på några markarbetspass för honom, just för att de var dem bästa och väldigt nyttiga!

Det här var den enda bilden jag kunde hitta på Rickard. Har tyvär inga bilder från träningar :(

Efter det började jag träna för Ted Nätterqvist, och det var verkligen en ny start i min ridning! Ted är A-tränare i hoppning och han hade träningar på Runsten. Nu har han tyvär flyttat dem till Mariefred, får se om vi kanske kommer iväg till honom nu i vår. Jag har tyvär inte tränat för honom sen vi hade Ronda men jag vill verkligen komma igång och träna för honom igen för att han är en av de bästa jag tränat för!

Ted är hård, och det tycker jag är superbra. Jag var jätterädd första gången jag skulle träna för honom, men det man måste tänka på är att en tränare vill ju aldrig varje dum mot dig utan bara hjälpa dig. Efter några träningar för honom gick det bara bättre och bättre för mig och Ronda, så det gav verkligen resultat.

Ted är rätt så tyst under träningarna och man får säga mycket själv. Efter att jag hoppat fick man alltid komma fram till honom och sen frågade han enkelt hur man tyckte det gått. Du fick analysera din ritt själv och plocka ut de fel du gjort samt varför de gjordes och hur du ska göra det bättre till nästa gång. Det tycker jag är jättebra och en sån sak som jag gör idag också.


Ronda innan en Ted-träning


Ted under en träning. Bild lånad från Björnäsgård, anläggningen i Mariefred. Jag och Ronda har varit där på Pay & Jump förut, en jättefin anläggning!
Samtidigt som jag tränade för Ted började jag träna för Marcus Westergren på Berga (Berga Naturbruksgymnasium). Gud vad jag älskade honom som tränare! Så jäkla positiv hela tiden, glad och alltid stöttande. Hans träningar var väldigt roliga och en underbar stämning. Marcus som tränare var väldigt bra på att förklara vad man gjorde för fel och han fick det att bli enkelt att lösa problemen som eventuellt dök upp.

Ett av de bästa minnerna jag har från Marcus-träningarna är när jag och Ronda hoppade 1.25 m för första gången. Det roliga var att Marcus hade satt upp ett räcke som han ville att jag skulle komma diagonalt på, och han sa att det låg på 1.15 m ungefär. Jag hade innan lektionen startat sagt att jag ville hoppa 1.15 m för första gången och då sa han visst vi fixar det i slutet av lektionen. När vi då skulle hoppa över det här räcket som jag trodde var på 1.15 m, kom vi perfekt på det och klarade det utan problem. När jag landat och var så lycklig att jag trodde jag skulle börja gråta, sa Marcus;
- Jaha, nu har du hoppat 1.25 också.
WHAT skrek jag och tittade lite bättre på hindret, DÅ upptäckte jag hur högt det faktiskt var haha :P Efter det var det inga problem för oss att hoppa banor på 1.20 :)

Vi var tvungna att sluta träna för honom för att han slutade att ha träningar på Berga och det är för långt att åka till hans anläggning, men nu verkar det som att han har börjat med träningar på Berga igen så vi ska anmäla oss snart. Längtar grymt mycket!
Marcus under en tävling


Ronda innan en träning
Januari 2009 började jag träna för en ny tränare, KG Svensson på Runsten. Efter första träningen var jag fast, han är nog den bästa jag tränat för. Han har fått min sits till hur den är idag, och han har fått mig att utvecklas så himla mycket.

Hans träningar är alltid roliga och det som är så bra med KG är att han alltid är glad och positiv. Istället för att stirra sig blind på felet så hittar han lösningar och uppmuntrar en till att prestera ännu bättre. Jag kommer aldrig sluta träna för honom, han är helt enkelt bäst!

Det som också är så bra med honom är att an hjälper och är engagerad även utanför träningarna. Jag brukar ta hjälp av honom med tävlingar och berätta mina planer så att han kan säga vad han tycker. Det har pushat och hjälpt mig mycket. Han erbjöd sig även att hjälpa oss att leta häst, och det tycker jag är jättesnällt av en tränare att ställa upp på.


Ronda innan en KG-träning
Det var lite om de hopptränarna jag haft, om ni vill kan jag berätta om mina dressyrtränare också? :P

 


Torsdag

Hej!


Jag skulle ju till Stockholms Häst Butik idag, men jag hann inte! :( Måste försöka hinna det på lördag...

Idag har jag ingen häst så sitter faktiskt hemma framför tv, typ första gången på några veckor haha. Ska plugga idag och bara ta det lugnt för att vila upp mig inför helgen. Ska skriva här också, ordentlige till skillnad mot vad det varit de senaste dagarna!

Vi hörs snart och glöm inte tävlingen där ni kan vinna ett Schockemöhleschabrak sponsrat av just Stockholms Häst butik.En bild jag fixat på mig och Saga :)

Dagens Fråga

 

Hur mycket betalar du för att träna för honom ?

Svar: En träning för KG kostar 430:- Vissa tycker att det är mycket för en tränare och blir helt galna när de får reda på att jag betalar så mycket för en träning, men det är det klart värt. Man får verkligen ut kunskap för dem pengarna och jag kan utan problem säga att jag har lärt mig och utvecklats efter varje träning med KG. Och sånna tränare älskar jag!

Att KG är så himla positiv och bra på att instrurera gör det till en självklarhet för mig att träna för honom.

 

Hållre faktiskt på med ett inlägg om just tränare nu som snart är klart för publicering :)

 

Bild lånad från Runsten.


Hoppträning 10 februari

Hon var så jäkla fin! Det kändes mycket bättre än vad det ser ut, och det är känslan som räknas. Mycket cavaletti ibörjan som ni ser och sedan gymnastik, hoppning på böjt spår och sist satte vi ihop en liten bana.


Det som jag egentligen är mest glad över är hur lätt det var att kunna variera tempot, för att det har varit ett av våra största problem. Det har verkligen inte gått, och just att kunna variera tempo är bland det viktigaste i banhoppning. Utan problem kunde jag ta tillbaka henne och rida i ett lugnt tempo mot bommarna.

Det var också riktig kvalité på hennes trav över bommarna, vi fick en bra takt varje gång. När vi kommer lugnt in och verkligen balanserat=hon sköter resten och gör det jättebra.


Även hoppningen gick bra. Hon rusar inte så som hon gjort tidigare, och det är jätteskönt. Nu kan jag koncentrera mig på allt annat; min ridning, vägarna, blicken, avstånd m.m.


Det minuset jag har är mina tyglar. Jag måste bli bättre med dem, för att jag rider så jäkla dåligt när jag har de så pass långa som jag hade cirka 75% av träningen. När jag sista rundan kortade dem fick vi in den där känslan där allt klickar, så jag måste tänka på tyglarna hela tiden för att uppnå det resultatet vi fick då varje gång. Det är superviktigt! Jag vill tacka er för att ni nämnde det förra gången vi tränade, jag har insett att det är nog det största felet jag gör. För att när jag har de så långa kan jag inte ta en förhållning eller liknande utan att händerna hamnar i magen och min sits blir jättedålig.
Så det är något jag ska träna på!


Men med tanke på att det är mitt problem och inte Sagas, så skötte hon sig utmärkt hela passet. Hon var heller inte lika svettig som efter förra gången så hon har fått bättre kondis. Man känner att all träning de senaste veckorna har gett resultat för. För att läsa vad jag gjort varje dag kan ni kolla i kategorin "Dagens Ridpass".


Är jättetaggad inför söndag :) KG tyckte att det var bra att vi åkte på Pay & Jump och han trodde inte att det skulle bli några problem alls, alltid härligt att höra från sin tränare. Han tyckte också att hon blivit väldigt fin och att om jag tänker på mina tyglar kommer ridningen gå ännu mer framåt för att hon kommer inte bli lika störd av mig och därmed kunna hoppa och koncentrera sig bättre.Tisdag

Idag är det dags för hoppträning, äntligen! Vi har en timme senare än vanligt så vi kommer hem mycket senare, vilket kan göra att det blir dålig uppdatering. Men ska försöka få mamma att filma också, filmen kommer isånnafall imorgon :P


Hörs kanske senare och håll tummarna för att det går bra :)


Alice

Det var en läsare som för några veckor kommenterade och sa att hennes tränare hade ägt Alice innan hon dog 2008. Jag bad läsaren att maila bilder om hon hade, men hon mailade en länk till ägarens hemsida och där hittade jag flera fina bilder på Alice. Jag mailade till ägaren och nu har jag fått godkännande att publicera bilderna här i bloggen.


Nu ser man verkligen vem Saga har fått sin färg från, och hennes läppar! Hon ser verkligen underbar ut, och det är riktigt tråkigt att hon har gått bort :( Alice har även fått två söner efter Saga, så alltså har Saga två halvbrorsor. Det är så himla kul nu när jag fått reda på så mycket om Sagas stam, och speciellt om Alice. Visste inget alls om henne tidigare.


Vila i frid Alice <3

Sprenger bett hos Stockholms Häst Butik

Fick just ett mail från Stockholms Häst Butik, de berättade att man kan hyra bett där! Så på torsdag ska jag dit, jag har ingen häst då så det passade bra. Ska försöka fota lite också, om det är okej för ägarna :)

Glöm inte tävlingen jag har i sammarbete med Stockholms Häst Butik.


Ska först och främst kolla det här bettet.


Kan ni påminna på mig imorgon att jag ska mäta Sagas bett?? Annars kommer jag glömma det!

Bett

På Ronda hade jag flera olika bett, och bytte i stort sett varje dag. Hade ett träns till varje bett, och hade även olika nosgrimmor. Jag tycker att det viktigt att byta bett ofta, om du rider på samma hela tiden tycker jag att det lätt blir att man "låser" sig fast vid samma ridning och även hästen lär sig att komma undan arbete på olika sätt. Om du varierar bett får du olika uppfattningar på både din ridning och jag tycker att du kan rida hästen på olika sätt beroende på vilket bett du har.


I och med att Rondas bett är på tok för små för Saga så är jag i stort behov av nya bett. Bett är alltså det som står högst upp på min priolista för utrustning just nu. Och träns? Ni vet ÖB tränset jag köpte förut? Mamma köpte ett till eftersom att det är perfekt att ha hemma och det kostade löjligt lite. Flera träns får införskaffas med tiden, tills dess får man helt enkelt stå ut med att byta bett mellan tränsen.
De bett jag är mest intresserade av just nu tänkte jag skriva lite om. Har ni bettet eller har testat det får ni väldigt gärna kommenterar och skriva vad ni tyckte och liknande. Det handlar ändå om jäkligt mycket pengar för ett bett så jag vill verkligen vara säker på att det här är något jag vill testa innan jag spenderar min lön på det :)
Beskrivning: Dynamic RS-betten är ergonimiskt utformade för att ligga helt perfekt i hästens mun. Mjukt och jämnt tryck läggs över hela tungan, vilket uppmuntrar hästen att tugga på bettet. Liksom hos KK-Ultra betten är mittdelen vriden i en 45° vinkel, detta innebär att bettet inte åstadkommer något tryck på hästens gom.

Bettet är i ett material som är helt nickelfritt- aurigan! Det innehåller 85% koppar, 4% silizium och resten zink. Kopparen gör att bettet får samma färg som mässing. Bettringarna är i rostfritt stål.

Varför är jag intresserad av bettet? Jag har hört väldigt mycket positivt om det från kompisar och läst bra kommentarer om det. De står också:

"Genom att utnyttja tungans finkänsliga områden bätttre får hästen mer exakta instruktioner via tygeln."  

Jag tror att det kan passa Saga som ibland kan bli hängande i handen, och som behöver bli lite mer lyhörd. På ett vanligt tredelat går det inte att rida ut och t.ex. galoppera, inte i dagsläget. Jag vill kunna använda mig av så små hjälper som möjligt, som är mitt stora mål. Det här bettet är lite, lite skparpare än ett vanligt tredelat, så om jag kan börja rida ut på det här är det en bra början, tills jag i slutändan kan rida ut på ett vanligt tredelat.


Beskrivning: Ergonomiskt utformat pelham vilket ger ett jämt tryck på både tunga och laner. Främjar att hästen tuggar på bettet och tar ett jämt stöd. Material: Aurigan med rostfria ringar.

Varför är jag intresserad av bettet? Som jag skrev i ett inlägg tidigare så har jag ett från Hööks nu. Jag både rider ut och hoppar på pelham, och jag tycker att hon går väldigt bra på det. Jag kan använda små hjälper, och hon trivs mycket bra på det. Eftersom att Sprengerbetten ska ligga extra bra i hästens mun vill jag därför testa detta och seom det gör någon ännu större skillnad.Beskrivning: Nytt bett med en rullande rörlig del i mittdelen på bettet. Den rörliga delen är assymetrisk. Den unika rullen ger en mjuk stimulans till tungan, vilket får hästen att tugga. Det stimulerar salivavsöndringen. Hästen får lätt att acceptera bettet och blir harmonisk och avspänd i käken. I aurigan med rostfria bettringar.

Varför är jag intresserad av bettet? Som jag sagt tidigare: Saga har tendenser att bli stum i munnen och ta bettet. Med detta bett ska hästen reagera positivt och lättare bli mjuka samt acceptera och lyssna på ryttarens hand. Saga behöver bli lite mer känslig och uppmärksam, därför tror jag att det här bettet skulle passa på henne.
Beskrivning: Mjukt bett i Polyuretan och rostfria ringar. Viktigt med rätt längd och välskötta tänder då betet är mjukt och kan bli skavt.


Varför är jag intresserad av bettet? När jag ville få Ronda i en längre, lägre form tyckte jag att Novabettet fungerade väldigt bra. Hästen liksom suger tag i bettet och det är lätt att få ett ärligt svar. Och sen tycker jag att även fast du kan ha den lång och låg så bär den fortfarande upp sig själv. Den effekten fick jag på Ronda, och min tanke är att Saga behöver några/någon dag i veckan ha pass där hon går i en längre och lägre form för att stretcha ut ryggmuskeln och verkligen jobba med hela kroppen. Då tror jag att Novabettet kommer att passa bra. Sen kanske vid longering också.
Detta är några av de betten som jag är intresserade av, men dessa är de jag satsar främst på. Självklart är det viktigt att komma ihåg att det är hästens utbildningsnivå och ryttarens erfarenhet som bestämmer hur hästen ska gå, och att ett bett aldrig kommer kunna göra hela jobbet. Men ett bett ligger ändå i hästens mun och därför är det viktigt att det passar och att hästen trivs med det.
När jag köper någon av betten kommer jag efter att ha använt dem skriva och berätta vad jag tykte om dem.

Glöm inte när ni köper bett att storleken alltid är det viktigaste!


Lite nytt

Hello!

Vet inte om ni märkt det men det finns nu en kategori för er som vill kolla på de provridningarna jag gjorde när jag letade häst, alltså innan vi köpte Saga. Ni hittar de här.

På tisdag är det också dags för träning igen på Runsten-äntligen! Här är från en tidigare KG-träning:

 

Jag hade även tänkt att boka in ett dressyrpass för Kicki i helgen men var inne på Runstens hemsida och såg då att de flyttat Pay & Jumpen som skulle vara senare i månaden till 14 februari, alltså nästa söndag. Eftersom jag planerat första lokala i början på mars vill jag gärna ha "tävlat" på de höjderna innan, så på söndag näst vecka åker vi till Runsten och hoppar 90 och 100 cm :) Kommer nog gå bra, hoppas vi iallafall hehe :P


Från förra Pay & Jumpen i höstas


Benstrukturer i och fakta om hoven

Denna bild är lånad från AlltOmHästar
En bra bild på hur hästens benstruktur i hoven ser ut. Jag tänkte ha en liten "serie" där jag tar upp hästens muskler, skelett och anatomi. Tror ni det skulle vara intressat? :)

1. Skenben
2. Kotben
3. Frambenets långa tåsträckare
4. Kronben
5. Hovben
6. Hornväggen
7. Hornsula
8. Ligament
9. Elastiska putan
10. Strålben
11. Nedre gaffelbenet
12. Djupa bojsenan
13. Kotsenben
14. Ytliga böjsenan
15. GaffelbenetSåhär ser hovbenets läge ut i en frisk hov. Bild lånad från Hovvårdsförbundets hemsida.

Kan dra några exempel från AlltOmHästars hemsida:

" När hästen sätter ner sin hov i marken och belastar den så tas stöten och hästens vikt först upp av strålen och den elastiska putan. Elastiska putan belastas dels uppifrån genom att hovben, kronben och strålben trycks bakåt- nedåt tillsammans med den djupa böjsenan, samtidigt som det här sker så utsätts elastiska putan för ett mottryck underifrån av strålen som pressas mot marken. "

" Man uppskattar att ca 70% av all stötdämpning hos hästen sker i hoven. "

" Hästens hov kallas ibland för hästens extra hjärta detta är inte helt fel eftersom den ”pumpande” rörelsen som sker i elastiska putan (se ovan) behövs för att pumpa upp blodet från hoven tillbaka till hjärtat. Den här ”pumpande” rörelsen och också viktig för ämnesomsättningen i hoven, utan den skulle hovarna bli spröda och få sämre motståndskraft. "
En hov underifrån


Vi vet alla hur otroligt viktigt det är med bra hovar, så ta hand om dem. Hästens hovar kan jämföras med våra fötter, alltså bär de upp hela hästens kropp och tyngd. Det är hovarna och hästens ben (skelett) som tar imot all tryck vid ridning så det är viktigt att dessa delar på hästen verkligen sköts om på rätt sätt. Att börja med att ha en bra hovslagare som kommer var 6-8 vecka borde vara en självklarhet.


Sköt om din hästs ben, leder, hovar och skelett. Tänk att det på ett sätt är grunden till din hästs förmåga att röra sig och utföra de rörelser/övningar du ber den om. Utan en väl fungerande kropp kan inte hästen jobba eller prestera.Sagas hovar efter en smörjning.Häst med hålvägg, bil lånad från Bukefalos.En hov som inte är bra skött.Ännu en dåligt sköt hov.


Såhär ska en frisk hov se ut:För att läsa mer om hoven rekommenderar jag starkt att gå in på Hovvårdsförbundets hemsida och AlltOmHästar. Jag lärde mig väldigt nyttig fakta som alla har användning av.


-

 

Vad tycker du om en ponny som krigar rätt mycket med munnen (hoppas du fattar) svårt att förklara, en irländare då som har mycketmycket motor? dåligt köp, för att det är motsattsen till stor häst.

Svar: Oj, svårt att säga när jag inte har sett hästen i verkligheten.
Mycket lydnadsövningar som tempoväxlingar, övergångar och liknande är bra. Jag har kört mycket sånt med Saga den senaste månaden och hon är helt annorlunda nu, lyssnar och är känslig för mitt säte och respekterar min hand vilket hon inte riktigt gjorde tidigare. Hon drag gärna iväg innan och tog bettet, vilket resulterade i att jag inte hade så mycket att säga till om. Speciellt när vi red ut.Sen bytte jag också till pelhambett, vilket gjorde saker mycket lättare. Saga var väldigt stark och stum i munnen på vanligt tredelatbett, och det var svårt att kunna jobba henne.
Hon blev också rätt så tjaffsig och var inte alls nöjd. På pelhamet är hon mycket lugnare och hon trivs på det bettet.
Även jag har märkt skillnad på min ridning, jag använder små hjälper och behöver inte bråka med henne. Idag går det bra att rida på tredelat i dressyr, hon är inte hängande i halsen eller drar iväg utan hon bär upp sig själv och lyssnar. Genom att ha varit konsekvent i ridningen och verkligen jobbat så har de gett resultat!Kanske är det en för stark ponny för dig? Vi hade förut på KG-träningen en irländare och hon var kraftig och tung, ryttaren hade problem att få fram henne. Nu verkar det ju vara tvärtom med din häst men det kan hända att du köpt en för svår ponny. Den frågan tycker jag att du ska diskutera med din/dina tränare, för att det kan inte jag säga.  
Saga med sitt pelham


Jag sparar just nu till Sprengers Dynamic RS Pelham, deras bett ska ligga bättre i hästens mun. Har läst mycket på bukefalos och hittar många bra kommentarer om betten.Det pelhamet jag har nu är från Hööks, tycker att det funkar bra också.


Springfield Farm

Ni vet elitfamiljen Zetterman? Har ni hört talas om deras anläggning Springfield Farm? Här är några bilder på deras helt underbara gård som tro det eller ej ligger i Sverige.
Deras anläggning kan vara en av de vackraste och genomtänkta jag vet, just för att det både är sjukt snyggt och bra byggt.Fler bilder och mer info hittar ni på Springfield Farms hemsida.

Fredag

Idag kom jag sent till stallet, kände att jag ville spendera lite tid med mina kompisar efter skolan innan jag åkte hem. Men ska rida tidigt imorgon innan jag börjar jobba, tänkte att vi skulle backträna lite i snön :)Så idag har det alltså inte hänt så mycket på hästfronten. Jag har äntligen fått en ny mobil, väldigt skönt! Jag betalar även allt för min mobil själv, och den här gången satsade jag på en lite bättre och finare mobil. En Iphone blev det. Älskar Apples produkter, har nu en Iphone, och sen har jag min Macbook och en Ipod touch :P Den är även perfekt att blogga ifrån, så nu kommer det att kunna bloggas ordentligt när jag inte har tillgång till data.
Jag har fri surf så det kan inte bli bättre ;)

Dagens Ridpass

Saga gick jättebra idag.
Red i paddocken där det just nu är väldigt mycket snö, så det var extra jobbigt för henne.
Övergångar och tempoväxlingar fokuserade jag på idag, och hon var så himla fin.
Kunde jobba henne i galoppen ordentligt och verkligen minska/öka, något vi behöver jobba med.
Idag kunde jag minska betydligt mycket än vi annars kan, så det känns som ett bra steg framåt.
Annars var hon lång och låg, men ändå lätt i handen och inte hängande som hon har en tendens att bli annars.


Känns väldigt bra just nu :P
Älskar sista bilden på henne ;)

Martha Ridewear

När vi var på medlemskvällen på Hästbiten hade de som startat Martha Ridewear en liten "visning" av sina plagg, och jag blev verkligen kär i deras jacka och byxor.
Underbart material och mycket, mycket snygga.
De två tjejerna som har skapat märket var väldigt trevliga och vi stog och pratade rätt så länge.
För er som inte vet så har Martha Ridewears kläder tagits fram med designer från bland annat Filippa K, Hope, Adidas, Fjällräven, Acne mf.
Och det tycker jag att man ser i designen på kläderna också, väldigt snygga och inte på något sätt finare än "vanliga" byxor.
De var inte dyrare än vanliga byxor heller, kostade som Pikeurbyxorna ungefär.


 

Jackan, västen och byxorna blev mina favoriter. Vi som var på medlemskvällen fick 10% rabatt på ett par valfria ridbyxor från Martha Ridewear, jag tror faktiskt att jag kommer köpa ett par. Tror att det blir de längst ner, tyckte om de jättemycket.

 

För att läsa mer om dem och se fler bilder på produkterna gå in på Martha Ridewears hemsida.


Jag ser inte fram imot helgen...

Hej, ledsen för en tråkig blogg just nu.
Men jag har så jäkla mycket. Just nu känns det som att jag har tusen saker att göra och att jag inte gör något trots att jag gör massor med saker hela tiden.
Känner ni igen er?
Jag har mycket i skolan, plus att jag ska jobba jättemycket i helgen.
Hela lördagen ska jag först jobba i butiken och sen på kvällen ska jag sitta barnvakt, och sen hela söndagen ska jag jobba igen.
Känner att jag skulle behöva semester, annars kommer jag inte orka!
Eller bara några dagars ledigheter och ligga i soffan och käka godis.
Man kan ju iallafall drömma hehe :PSka till stallet senare efter skolan, blir ridning om det går. Nu är det tack och lov inte snöstorm längre och inte heller så kallt. Har inte träffat Saga sen i måndags, känns tomt :) Ska försöka fota lite också, vet inte riktigt vad men något finns det alltid.


Vi hörs senare, idag ska jag verkligen försöka skriva mer. Men om jag inte hinner ber jag er att ha förståelse för det :P


Glöm inte att anmäla er till tävlingen, ni som inte gjort det!


Vintern i Vidja är så jäkla vacker.

Dagens Fråga

 

Vem är din medryttare? :)

Svar: Min medryttare är en av ägarna av stallet jag står i. Hon har bland annat tävlat mycket dressyr på ponny samt haft problem och unghästar som hon ridit till. Jag brukar behöva hjälp de dagarna jag jobbar och då är det jättebra att ha en medryttare som man kan lita på, och det är tro det eller ej rätt så skönt att vara ledig en-två dagar i veckan. Speciellt för mig som har rätt så mycket på gång. Det är också bra att veta att om det skulle krisa sig så har man en som alltid ställer upp och hjälper.

 

Vet att många är tveksamma till medryttare, jag var också det innan jag jag mötte Jasmin som var medryttare på Ronda. I tre år var hon medryttare på Ronda, och jag kommer aldrig att kunna tacka henne tillräckligt. Hon är fortfarande en av de väldigt få personerna jag litar på, speciellt när det handlar om min häst. Jag hatar att låta andra ta hand om min häst, men med Jasmin var det aldrig svårt. Tyvär har vi förlorat kontakten lite nu, men jag hoppas att vi kan få tillbaka den igen!

 

Det är rätt så skönt att slippa gå den här backen två dagar i veckan...


Onsdag

Står just nu på jobbet men slutar snart. Hade tänkt skriva ett inlägg om antingen visitering eller mina träningsskor då det var någon som undrade det. Vi får se vad det blir :) Har inte varit i stallet idag utan det var min medryttare. Hörs senare!


/ SabinaSötnosen som äter min sko =)


Svar;

Har du något tips på hur man ska få hästen att gå framåt? Min häst har blivit så seg på sista tiden.och har ingen aning om varför. Tänkte om du hade några tips? :)
Kanon blogg!

Svar: Om den har blivit seg på sista tiden tycker jag att du ska börja med att försöka tänka på några anledningar som det kan finnas till varför den har blivit så. Ändrad foderstat? Är hästens motion ändrad? Verkar hästens tillstånd annorlunda, är reaktionsförmågan nedsatt eller liknande? Är den öm eller har ont? Det kan vara flera saker som påverkar hästen.
Det är lite svårt att säga när jag inte vet något om hästen, men några tips som jag kan ge är:
Se över hästens foderstat och motion- tränas den mer i förhållande till vad den äter? Räkna om och se om du kanske behöver öka/minska eller tillsätta något etc.


Sagas kvällshö

Är hästen för smal? Detta hör mycket ihop med meningarna ovan, är det maten som det handlar om? Utan fett att ta ifrån kan hästen inte bygga några muskler.
Om det är ridningen som allt handlar om; vad för typ av ridning är det som gäller för din häst? Kanske har den tappat lusten och behöver göra något annat ett tag. Uteritt brukar liva upp även de sega hästarna, även hoppning. Variera din ridning mycket från dag till dag så att det inte är samma hela tiden. Även hästarna tröttnar som de flesta vet, och just bjudningen framåt brukar vara en sak som tyder på att hästen helt enkelt inte tycker att det är roligt längre.Saga älskar att komma ut, en viktig del i våran planering.

Hur är den när du rider förutom  att den är seg? Är den mer stel i något varv, sur eller irriterad? Stretar den imot eller verkar den ha ont när du ber den om vissa övningar eller rörelser? Är den sur som:
-" Jag har ont"
-" Jag vill inte göra som du säger" eller
-" Jag är bara lat"?
Kan vara sadeln som spökar. Hästen kan även ha fått stela muskler/spänningar i musklerna eller sträckt sig pga något. Har du möjlighet att ta ut en massör eller kiropraktor som kan kolla hästen?
Känn igenom hästen ordentligt, hittar du något som är onormalt? Svullnader, ökad puls, ömhet m.m. Ska återkomma i ett separat inlägg om just den dagliga visiteringen.
Om du känner att hästen är mycket ändrad skulle jag själv ta hjälp av veterinär eller liknande. Be din veterinär komma ut och titta igenom hästen. Det kan vara något som vi "vanliga" människor inte kan se eller upptäcka.
Har din häst haft något vintervila eller liknande, att den bara fått gå i hagen och vara häst i en vecka eller så? Om inte kan den kanske behöva en paus och bara ta det lugnt.


Som sagt så är det svårt när jag inte vet så mycket hehe :P Men hoppas det hjälpt dig lite!
Och Tusen tack för berömmet, värmer!! :D


Såg också att det var många som undrade om Fuxan (den andra hästen i stallet) och kan säga att det mest var ytliga sår som idag är jättefina. Jag tvättade av och kollade så att hon inte var svullen eller så, vilket hon inte var. Hon har inte heller varit varm eller svullen de senaste dagarna och såren har redan börjat läka fint. Antagligen har hon lyckats sparka sig själv (hon har brodd på sig) i hagen när hon och Saga hållt på med sina galenheter :P


Fuxans ben efter en dag i hagen...

Dagens Fråga

Vilken hovslagare och veterinär har du? :)

Svar: Som hovslagare har jag en kille som heter Peter, han skor bland annat Helena Perssons hästar. Veterinär har jag Marianne Lindsjöö. Både två är grymt bra och finns alltid där när man behöver dem :)

 

Det är viktigt att man har både en bra hovslagare och veterinär, och att det funkar mellan hästen och människan.


-

Jag är så jäkla sugen samtidigt som det tar imot.Beslutsångest på hög nivå...

Dagens Ridpass

Kom på att jag glömde skriva ridning igår; red i paddocken och på pelhamet. Fokuserade mest på takten och få henne lång och låg.
Blev mycket tempoväxlingar i trav, jag ville verkligen kunna få tillbaka henne med mitt säte medans hon samtidigt jobbade med bakbenen och inte bara slötravade.
Gick väldigt bra, hon var finare än på länge. Kunde i princip trava på stället och hon hade fortfarande schvung i steget. Stor skillnad mot för bara några veckor sedan.
Jobbade också vidare med skänkelvikningar, provade några i trav och även här var det inga problem. Hon har en tendens att skuta fram rumpan först vid skänkelvikning men inte idag.
Hela ridpasset gick alltså väldigt bra.


Den andra hästen i stallet kom in från hagen såhär igår...

Idag; Skrittade ut i cirka 40-50 min.
Kravlöst och mest på långtygel, kortade en stund och jobbade henne i en något högre form för att se om hon orkar att bära sig.
Vilket hon gjorde!
Sålänge jag inte blir passiv och bara "åker häst" så går hon som en klocka, och även idag var hon väldigt fin! :)Har sovmorgon imorgon så ska passa på att sticka ut och jogga en snabbis nu.
Jag ska sätta igång nu smått, men med tanke på mitt ligament så är det väldigt lugnt i början.
Jag har inte joggat på snart tre månader, bland annat pga min fot men också av tidsbrist.
Nu ska det dock bli ändring på det! Har saknat löpningen jättemycket, så det ska bli skönt att komma igång igen.
Tar ju som sagt lång tid att få tillbaka den konditionen jag hade för cirka 6-7 månader sen, men jag har ändå grundkondition i botten så med rätt träning och upplägg kommer det bli bra :P


Köpte nya joggskor nu till vintern igår, samt några andra träningssaker.
I vanliga fall har jag ett par löparskor som är utprovade till mig från löplabbet, men de kan man inte ha nu när det är så mycket snö.
Kanske ska berätta mer och fota i ett separat inlägg? :)


Viktigt med rätt skor vid löpning, annars riskerar du att få skador och liknande lättare..

Dagens Fråga

Var kan man köpa såna? :)

 

Svar: Jag köpte mitt på Hästbiten förra veckan. Har letat runt efter vart man kan köpa men har inte hittat någonstanns :) Vet att de har på Lyckås också, fast jag vet inte vad priserna ligger på eller vad det är för material. Kanske ni kan hitta dem på Göteborg Horse Show, ni som ska dit? :) Själv har man inte råd men ska kolla på tv, om de visar såklart :P

 

Det nya ridtäcket som är det bästa jag har.


Kolik

Jag lovade förut att skriva ett inlägg om kolik, har försökt att få ihop ett någorlunda bra inlägg nu. Blev en del kopierat, men känner att jag annars inte riktigt har tid.

Iallafall: Kolik.Första och enda gången Ronda hade kolik var under sommarbetet -08. Jag hade tur som lyckades vara där samtidigt som hon fick det, eftersom att hon gick ute dygnet runt så kunde det ju lika gärna ha inträffat när jag inte var där ( vilket det i och för sig alltid kan göra när som helst men jag hade verkligen tur). Det jag märkte först var att hon var ovanligt irriterad, stog och viftade på svansen och stampade. Därefter började hon titta och sparka mot magen, och då fattade jag att nu är det något. När hon sedan några sekunder senare var på väg att lägga sig ner var det bara att få upp henne på fötter och börja gå. Att magen var helt tyst stärkte mina misstankar om kolik.

Detta är alltså några av tecken som kan uppstå vid kolik.
När du misstänker att din häst har kolik är det viktigt att du börjar gå direkt med den, och den får absolut inte lägga sig ner.
Du ska gå tills hästen bajsar, alternativ börjar låta i magen igen.
Och ja, det får ta så lång det tar!
Ring veterinären, men är inte läget akut så brukar de inte komma ut.
Det veterinären kommer att säga är det jag skrev över, men om den skulle bli värre så ring igen till veterinären och be dem komma ut. De kan också be om att få veta vissa uppgifter, så som:
- Hur är hästens puls?
- Temperatur. Försök att tempa din häst varje dag eller minst några dagar i veckan för att veta vad den normalt har. Då märker du lätt när något är fel.
- Har hästen haft kolik tidigare? Är det ett problem som återkommer?
- Tarmljud? Det ska låta mycket i en hästs mage, gör det inte det är det stor risk för kolik.
- Avföring. Hur är konsistensen och när bajsade den senast?

Veterinär ger endast kramplösande om hästens tillstånd döms till att vara akut, annars kan man inte göra mer än att gå med den.


När hästen förhoppningsvis bajsar är det okej att gå in med den i stallet.
Det bästa är om du har tillgång till en stor box, t.ex. en fölbox så att hästen har mycket plats att röra sig på och lägga sig ner om tillståndet eventuellt skulle bli värre när du inte är där.
Hästen ska inte ha någon mat alls, absolut inte!
Det är bra om den har vatten men det bästa är om du kan ge vattnet lite ljummet och inte helt kallt.
Stanna kvar någon/några timmar efter du ställt in hästen och håll koll.
Verkar läget OK kan du gå hem, och be stallägaren eller den som har öppningen att kolla extra på hästen.
Om du har möjlighet så åk gärna till stallet på natten för att se hur det är.

Jag har kopierat lite från Agrias hemsida där de skriver om kolik.
Symtom:

 • nedsatt aptit eller helt upphörd foderlust
 • nedsatt allmäntillstånd
 • oro
 • skrapar med hovarna
 • tittar mot buken
 • sparkar mot buken
 • förändrade eller upphörda tarmljud
 • rullar sig och skakar inte av sig när den rest sig upp
 • kastar sig omkull
 • upprepade urineringsförsök
 • svettas
 • ökad puls
 • ökad andningsfrekvens
 • upphörd avföring
 • diarré
 • feber

Orsak till kolik:
Kolik kan ha många olika orsaker. En av de vanligaste orsakerna till kolik är att hästen drabbas av förstoppning i samband med snabba foderbyten och/eller minskad motion, exempelvis när boxvila ordineras av annan orsak. Gaskolik är också vanligt och uppkommer oftast då hästen fått i sig något olämpligt, t.ex. dåligt foder.

Andra orsaker till kolik är inflammation i tunntarmen, tumörer som orsakar stopp i tarmen, parasitskador, fellägen på tarmen, till exempel omvridningar, eller inklämning av tarm i navelbråck eller pungbråck.

Även smärtor från andra organ i buken kallas kolik. Till exempel smärtor från livmodern eller urinvägarna..


Saga precis efter koliken.Att tänka på för att förebygga kolik:
 • Kontrollera hästens tänder
 • Avmaska hästen rätt
 • Vänj hästen sakta vid nya foder
 • Utfodra hästen på bestämda tider vid minst 3-4 tillfällen per dygn
 • Vänj hästen vid det färska gräset innan du släpper den på bete
 • Blöt upp foder som sväller mycket och snabbt vid kontakt med vätska
 • Minska kraftfodergivan enligt råd av veterinär om du ställer av hästen helt
 • Ge hästen fri tillgång till vatten dygnet runt
 • Motionera hästen ordentligt varje dag
 • Se till att hästen får röra på sig så mycket det går.

Efter ett kolikanfall:
 • Ge bara vatten de första 12-24 timmarna efter kolikanfallet, inget foder, om inte den behandlande veterinären ordinerar något annat.
 • Dagarna efter räcker det med hö, ge små doser 5-7 ggr/dag
 • Var försiktig med kraftfoder
 • Ändra på det du tror ha orsakat koliken
 • Se över motion och foderstat
 • Har du fått råd från veterinären, följ dem!
 • Har din häst haft kolik ofta under tiden du haft den, gör en utredning på en klinik!


Saga hade kolik för någon vecka sen, som tur var gick allt bra! Mer om det kan ni läsa här. (Bilden har ingen koppling med henns kolik)


Detta är mina erfarenheter och kunskap om kolik.
Vad kan ni som jag inte tagit upp, och har ni några speciella tips som ni burkar använda på kolikhästar?

RSS 2.0