Nytt

Fynd! Var hos moster igår och sprang in på Hoppla en snabbis innan dem stängde, vi hittade en superfin jacka från Kyra (ÄLSKAR Kyra!) som var nedsatt med nästan 1000:-. Ett riktigt fynd alltså! Färgen är lite åt den isblåa hållet med fina detaljer. Insidan är även den riktigt snygg.

Åh jag älskar verkligen Kyras kläder, så tråkigt att det märket inte finns längre. Det har ju egentligen bara bytt namn till Gersemi men jag tycker inte kläderna har samma stil längre. Har både byxor, tjocktröjor, vanliga tröjor, strumpor och jackor från Kyra och dem har den bästa passformen. Och väldigt bra kvalité! Men nu avecklas det sista som finns kvar, Hoppla har rätt så mycket så man får passa på medans det fortfarande finns lite kvar.

Det blev även en fin borste från Borstiq Farm till Saga:

Dagens Fråga

Svar: Nellie är min kompis Millas häst som hon har för försäljning/tillridning, och som jag rider då och då. Hon är ett 8-årigt sto, vet tyvärr inte stammen mer än att den är fin. Kan höra med Milla idag, ska nämligen träffa henne senare :) Nellie är rätt så speciell, har nog skrivit lite om henne tidigare. Kolla under kategorin "Dagens Ridpass" eller "Dagligt". Jag trivs iaf väldigt bra med henne och tycker om hennes personlighet även fast hon kan vara lite knepig. Liknar Ronda väldigt mycket i beteendet! Antar att det är det som lockar.

Svar: Hej! Ja det kan man. Du kan alltid använda det i förebyggande syfte, det är aldrig farlig att använda hovolja/fett (iaf inte vad jag vet). Men absolut, använd det gärna för att motverka sprickor, plus att det gör hoven starkare efter en tid regelbunden användning.


Hoppträning 27 Juni

Åhhhhhhhhhhhhhhh!! Jag är helt lyrisk! Jag och Saga va iväg och hoppträna ikväll, och jag red på vanligt tredelat hela träningen!

Dem sista gångerna vi har hoppat har jag inte känt att jag haft henne framför mig. Tänkte att på den här hoppträningen så provar jag att rida på det tredelade men om det inte går så byter jag bara tillbaka (hade med mig båda tränsen). Men det gick så sjukt bra! Ibland blev hon lite för pigg och drog så att jag var tvungen att säga till på skarpen, men efter halva träningen så gick verkligen allt super.

Vi jobbade på en linje som krävde mer än vad man kanske tänkte. Såg ut såhär:
Två räcken med 8-9 galoppsprång i mellan på långsidan och sen en bit in mot mitten står det en oxer. Vi varierade övningar mellan att rida på räckena efter varandra för att sedan lägga till oxern vilket gjorde det mycket svårare. Direkt efter räcket (har ingen betydelse vilket räcke) är det en diagonal sväng mot oxern för att sedan redan i luften börja vända mot sista räcket.

Det gick jättebra! Ibörjan drog hon när vi red långsidan men jag gjorde en halvhalt vid pilarna ungefär och fick tillbaka henne. Viktigt att jag inte glömmer att räta upp mig också. Men för övrigt var hon ruskigt fin, kul!

Förberdelser

Här är en liten film med några av dem sakerna jag brukar pyssla med innan tävling:

Ett brev från min pappa

För några månader sen skrev jag det här inlägget. Ni som inte har läst det bör göra det innan ni fortsätter att läsa.

Den 24 Maj fick jag ett brev från min pappa. Bara några dagar innan hade jag suttit med ett papper framför mig och börjat skissa på ett brev som jag kanske kunde tänka mig att skicka till honom. Det hade då gått 3 månader sen jag skrev inlägget och jag kände mig någorlunda mogen att skriva till honom.

Men så kom alltså det här brevet istället, från honom. Han skrev om hur mycket han saknade mig, att han förstår att jag är arg. Han bad om en chans att få förklara allt, han ville träffa mig och berätta. Han skrev också att hela min släkt i Tunisien vet om mig och att dem så gärna vill ha kontakt med mig och träffa mig. Kusiner, farbröder, fastrar etc. Han berättade om min halvbror som bor i Sverige, som är två år yngre än mig. Han fyller år 7 oktober, jag 14 oktober. Han skrev att "vi talar ofta om dig och han är väldigt nyfiken och glad att du finns". Någonstans här började det krypa under skinnet på mig. Jag har en BROR som bor HÄR i SVERIGE. En BROR. Jag är alltså SYSTER. STORASYSTER.

Bifogat i brevet var adressen till min pappa och nummer till både honom och min bror. Det här var samma vecka som jag hade mina practice exams i skolan så jag la brevet åt sidan, fokuserade helt på mina prov och försökte att inte tänka så mycket på det. Ville inte att det skulle förstöra min koncentrationsförmåga.

Vilket det tyvärr gjorde. Som vanligt, som alltid blev jag sådär rasande, frustrerad och tryckte in alla känslorna ännu djupare inom mig. Som jag alltid gör så fort det handlar om känslor. Jag blir bara så arg så fort ämnet om Honom kommer upp, och jag som alltid kan styra mina känslor eller tankar blir disorienterad; fumlar, tvekar, styr åt ett håll för att sedan vända tvärt och gå åt motsatt riktning. Jag vet helt enkelt inte hur jag ska hantera det, känslorna.

Till slut efter lite prat och stöttande uppmaning från min underbara mamma ringde jag till min bror. Jag skakade så fruktansvärt mycket, la på, ringde upp, gick runt i cirklar, la på, ringde upp, satte händerna för ansiktet och tog några djupa andetag, lät signalerna gå ända fram den här gången, och till min stora besvikelse var det ingen som svarade. Upprepade proceduren men med samma resultat varje gång- inget svar.

Det gick några dagar. Sen fick jag plötsligt ett sms där det stog "Vem är du?". Numret tillhörde min bror. Jag svarade ärligt och artigt, berättade vem jag var och bad om ursäkt om jag verkat påflugen (antagligen eftersom jag tvekat tusen gånger men varje gång registrerades samtalet och han måste sett det som kanske 10 missade samtal från ett okänt nummer). Fick till svar att han var jätteglad att jag hört av mig och att han tänkte mycket på mig. Vi berättade lite om oss själva, men långt ifrån ens en ordentlig början. En dag efter detta fick jag ett sms från ett annat nummer.

Sms:et var från min pappa. Antagligen måste min bror gett mitt nummer till honom. Han sa att han blev otroligt glad att jag hört av mig till min bror, och att han undrade om han (min pappa alltså) kunde ringa mig?

Jag svarade att det går bra, men jag vet inte hur jag kommer reagera och därför kan jag inte styra över varken det jag säger eller det jag känner. Han accepterade det och dagen efter, runt klockan 12 ringde han.

Att prata med sin pappa för första gången i sitt liv hade jag föreställt mig skulle vara mycket mer... större? Känslosammare? Överväldigande? Smärtsamt? Jag vet inte helt vad det var jag räknat med, men absolut inte på det sättet som jag gjorde.

Jag kände ingenting. Det var inte hemskt och det var inte otroligt. Det kändes varken roligt eller tråkigt, inte sorgligt eller något jag längtat efter. Det vara bara tomt. Som att prata med en kund på jobbet. Och någonstanns här blev jag både rädd och förtvivlad. Över mig själv. Hur kan jag känna ingenting? Absolut inget? Jag visste att jag inte skulle ha några stakra känslor överhuvudtaget, och var helt övertygad att jag skulle bli arg. Men att inte känna något alls, att bara bli helt tom och ihåligt kall skrämmer mig. Väldigt mycket.

Han var så himla känslosam och beskrev hur han kände. Att han skakade i hela kroppen, att han längtat efter detta ända sen jag föddes, att han inte kunde kontrollera tårarna som kom. Egentligen var det väldigt fina och berörande ord han sa, men jag stog bara där utan att känna något. Jag svarade lika ihåligt som jag kände mig att "jaha, vad var det du ville säga". Svarade kort på hans frågor "Hur mådde jag? Vad gjorde jag på fritiden? Hur gick skolan? Hur mådde mamma?".

Jag fick lova honom att vi skulle prata igen, och sen la vi båda på. Efter samtalet fortsatte jag som vanligt med allt, kände inget och när andra frågade hur jag mådde svarade jag förvånat "Bra? Varför skulle jag inte må bra? Hur borde jag må?".

På midsommarafton sms:ade han och frågade om han kunde ringa. Ja det fick han. Den här gången kände jag fortfarande inget, och jag förstår inte vad det är för fel på mig. Varför känner jag ingenting? Inte ens en liten ynka känsla? Han pratade iaf om hur min bror snart ska åka till Tunisien, han undrade vart jag skulle åka i sommar och när jag förklarat att jag varken hade råd eller tid lät han bekymrad och sa "Oj men det ska jag fixa". Då, äntligen, kände jag något! Även fast känslan var ilska, var det fortfarande något. Han ska inte "fixa" något åt mig. Jag klarar mig bra själv, utan någons hjälp! Jag är ju hon, som klarar allt som alla säger är omöjligt.

Han undrade även om vi kunde träffas när jag har semester, vilket är om en vecka, och jag sa att jag skulle kolla kalendern. Även fast jag visste att jag har massor av tid ville jag inte ge honom ett förhastat och ogenomtänkt svar. Vet fortfarande inte om jag vill, samtidigt som en röst säger "Äsch, varför tänker du så mycket? Det är inte värsta grejen. Kör bara, som du alltid gör. Du klarar det. There is nothing to be afraid of."

Jag kommer nog lyssna på den rösten. Lyssna på mig själv och gå på min känsla. För att den har tagit mig ändå dit jag är idag, vilket är en otroligt lång och komplicerad väg. Jag kommer lyssna på rösten och tänka -Det här klarar du Sabina, för att du är stark.

Jag är ledsen för ett så konstigt inlägg mitt bland alla hästinlägg, men det här är verkligen jättekonstigt för mig. Och jag måste skriva någonstans när jag känner att jag inte vill prata direkt med någon. För att prata om känslor har aldrig varit en del av mig, och kommer aldrig att bli.


Planering inför kommande vecka

Såhär kommer vecka 26 att se ut för mig:
Måndag: Rida Nellie på morgonen. På kvällen är det hoppträning med Saga för Caroline.
Tisdag: Ska till Runsten på ett litet hemligt uppdrag, berättar mer sen! Saga ska gå ett dressyrpass på någon av ängarna. Kanske mamma kan komma och fota?

Onsdag: Hovslagare på förmiddagen, sen blir det lite hoppning i paddocken. Efter det ska jag in till stan med Milla och shoppa, äta och gå på bio!

Torsdag: En uteritt står på schemat för Saga. Blanding med klättring och intervallträning. På kvällen ska jag jobba.

Fredag: En sista check inför morgondagen i paddocken, mycket lydnad. Saga ska även tvättas och alla saker ska smörjas och packas. Hennes man ska även flätas.
Lördag: Tävling i Vallentuna.

Söndag: Vilodag/Promenad dagen efter tävling. Massor med ompyssling.

Fullt upp som vanligt!

Jag förstår inte grejen med att ta det lugnt på sommarlovet! Mina dagar är fullspäckade hela tiden. Tycker det är väldigt kul men hur tusan tar man det lugnt undrar jag?

Här är iaf två bilder på Sagosen från igår när hon vilade. Hon har flyttat till sommarbete i några veckor, det är i mitt första stall där jag stog med Ronda precis när vi köpt henne och där vi stog i två år. Världens mysigaste stall och hon som äger det är idag en väldigt bra kompis till mig. Trivs otroligt bra där, önskar att vi kunde stå där hela tiden. Fast iof älskar jag mitt stall där jag står normalt, vill inte byta det mot något nästan haha. Inte ens Runsten, skulle tacka nej om jag fick det erbjudandet!

Det kommer ett inlägg med planering för kommande veckan!

Dagens Fråga

Svar: Hej Emelie! Som det ser ut på hemsidan finns dem inte, men jag kan mejla dem och fråga om dom har kvar byxan eller vart man eventuellt kan köpa den. Återkommer med svar så fort jag har ett!

Från Runsten

Här kommer ett gäng foton som Anneli fotat på Runsten:
Tycker sista bilden är otroligt fin, en ny favorit!

Tisdag

Godmorgon! Idag var det jag som tog sovmorgon. Fast vaknade iof för en stund sen.

Idag ser dagen ut som så att jag ska till Saga nu en snabbis och bara fixa, sen ska jag på möte med jobbet. Efter det ska jag med mamma och besikta bilen, sen tillbaka till stallet och rida. Efter det har jag faktiskt inga planer. Plugga lite kanske?
Ännu en fin bild från Runsten som Anneli fotat

Bra tips

Tack för alla era tips och kommentarer på föregående inlägg. Ni verkar alla vara överns om samma sak och jag har fått många, många bra övningar och tips som jag ska jobba på! Tack!

Jag har anmält oss till en tävling nästa vecka, sen är det ett långt uppehåll på tävlingsterminen som inte börjar ordentligt förens i slutet på augusti.
Snygga är hon, även fast vi river :) Bild fotad av Anneli Elfsö som för övrigt faktiskt varit här och ridit Saga. Otroligt trevlig person, och fotar väldigt bra!

Dagens Ridpass

Idag jobbade vi upphöjda travbommar och även lite galoppjobb. Hon kändes faktiskt fin! Vad som var viktigt att tänka på med bomövningen var att rida in i en så kort och samlad trav som möjligt för att hästen ska hinna lyfta på benen ordentligt, speciellt om du kortar avståndet lite mer än vad det är tänkt.

I galoppen jobbade jag på samling, lite flytta, tempoväxlingar och även ett försök med den förvända galoppen. Bytena fungerade även om hon blev lite springig på något av dem. Tempoväxlingarna gick bra fast ibland tycker jag att jag tappar energin i galoppen.

Här är iaf en film från dagens ridning, det är mest på galoppen och sen även lite när vi travar över bommarna. Jag råkade vinkla kameran fel när vi skulle trava över bommarna så man ser i stort sett bara hennes ben hehe. Men bättre än inget!

Film från Runsten

Nu när jag tittar på filmen så ser jag ju problemet väldigt tydligt. Det ÄR ett väldigt undertempo! Måste alltså träna mer på det, prio ett på träningslistan helt enkelt. Hatar egentligen att vara så här efterklok men samtidigt är det ju bra att verkligen gå igenom dem felen man gör och lägga upp en plan till nästa tävling.

Som sagt, jättegärna tips och kritik men det ska vara KONSTRUKTIVT och inte några påhopp. Jag jobbar för att bli bättre, och då hjälper det inte att bli nedtryckt.


Lunch

Hej (kanske Godmorgon för vissa?)!
Jag har varit hos Milla nu på morgonen och red ut på Nellie. Det gick bra, vi skrittade mest men när vi travade blev hon lite väl hetsig och höll på så när jag sa till henne gjorde hon världens bakutsprång så att jag höll på att flyga av. Men det gick bra, jag överlevde! Kände att jag har trillat av och gjort illa mig så att det räcker på ett tag iaf hehe. Efter det var hon fin, jobbade lite i trav för att hon skulle koncentrera sig.

Nu är jag hemma igen och har kastat i mig lite lunch, ska börja gå mot Saga och rida henne. Ska jobba lite markarbete och kameran hänger med men vi får se hur mycket jag kan filma. Efter det ska jag hem igen, städa lite snabbt och sen in mot stan för att möta upp en kompis. Sen ska jag hem igen och träna. Vadå lov och ta det lugnt liksom?

Filmen från Runsten är påväg upp.


Runsten 1.10m

Usch idag gick det inge bra alls... Vill knappt skriva om det, men samtidigt vet jag att jag måste bearbeta och analysera för att hitta ny motivation.

För det första måste jag säga att jag är lite besviken på Runsten, trodde att det skulle vara mycket bättre "kvalité" på tävlingen eftersom att det är ett så pass stort meeting. Det som gjorde mig besviken var egentligen bara att det inte fanns några funktionärer. På framhoppningen var det en stackars tjej som verkligen gjorde sitt bästa för att vara till lags men då det var ungefär 20+ ekipage inne på farmhoppningen var detta väldigt svårt (och otroligt rörigt med så många). Jag blev helt förvirrad när jag kom in där, har aldrig ridit på en sån stor framhoppning förut och det var verkligen hästar och ryttare överallt. Min förvirring smittade nog av sig lite på Saga. Men på framridningen kändes hon faktiskt väldigt fin, lyssnade och svarade bra. På framhoppningen gick det okej, vi kraschade ett hinder en gång men förutom det gick det rätt så bra.Sen när vi kom in på den gigantiska tävlingsbanan fick Saga en ren chock. Jag vet inte om hon någonsinn tidigare varit på en sån stor tävlingsplats eller liknande. Det hängde bland annat stora reklamskynken längs med staket vilket hon tyckte var lite läskigt, även hindrena var hon lite fundersam om. Vi rev ettan, kom bra på tvåan, rev trean och hade allt för dålig fart mot kombination men hon hoppade första in i, sen stannade hon på andra. Hoppade om med bättre fart och då kom vi över den utan problem. Efter det tappade vi allt som heter rytm och fart. Rev femman och stoppade på sexan. Därmed var vi uteslutna. Hoppade sjuan innan vi gick ut vilket gick jättebra.

Jag och mamma har verkligen diskuterat vad det var som hände. Jag envisades med att säg att farten var bra medans mamma bestämt säger att vi hade för dålig fart, och ju mer jag kollar på filmen håller jag nog med henne.. Problemet är att det KÄNDES som att det var ett bra tempo, men alltid när jag känner så ligger vi ändå i undertempo. Det är nästan så att jag måste tycka "Oj, nu går det för snabbt" för att då är det oftast ett perfekt tempo.

Jag MÅSTE lära mig det här med Sagas tempo, och acceptera att det inte går fort och att hon måste ha den farten för att gå bra. Jag blir så arg på mig själv för att egentligen så VET jag ju det här!!

Jag tappar motivationen ett litet tag efter ett sånt här resultat för att det känns som att jag verkligen försöker hela tiden och lägger ner så himla mycket tid, tålamod och arbete för att det ska bli så bra som möjligt, men det känns inte som att det ger resultat. Saga är så himla svårriden, det är verkligen ingen häst som man kan glida med utan man måste jobba hela tiden och ibland så tappar jag det och då skiter sig allt. Hon är ju snäll på det sättet att hon nästan alltid hoppar oavsett hur man kommer men det krävs verkligen perfekt ridning för att allt ska stämma på henne, man får inte göra nått minsta fel vilket jag gör ibland. Det är ju både postivit och negativt.

Nu ska vi bara fortsätta träna med fokus på tempo och att jag lär mig vad som är bäst för henne. Kikar på lite tävlingar och tror jag hittat en som passar, är om nån vecka. Vi ska även göra en till rolig sak, men det får ni veta mer senare! Vet inte om jag vågar lägga upp filmen, vill ni? Konstruktiv kritik tar jag GÄRNA imot men inga påhopp isånnafall.

Dagens Fråga

Sv: Hej tack! :) Jag använder först och främst Ekols hovolja vilket jag gjort i fem år. Den är riktigt bra! Man får garanterat ett resultat och den är inte speciellt dyr; tror jag betalade runt 89:- för min. Eftersom att den är så stor räcker den väldigt länge också, jag har haft min nuvarande i säkert två-tre år.


SOMMARLOV

Idag fick jag äntligen lov! Fast det kommer inte bli så jättemycket ledighet för mig, har massor med plugg och sen ska jag jobba också. Men själva principen att inte behöva gå till skolan är väldigt skön, plus att jag har mer tid över till Saga och annat. Ska ta igen tid med kompisarna.
Har pysslat lite här hemma och gjorde en så god lunch, tycker mer och mer att det är roligt att laga mat. Nu när jag är ledig har jag ju tid också.
Halloumi, sallad, tzatziki och quornfilé i matgrädde och soja. Blev väldigt gott!
Nu ska jag börja röra mig mot stallet och fixa allt inför imorgon. Packa, putsa och om det inte regnar även tvätta Saga. Ska även förbereda knopparna. Tänkte försöka filma några delar, om jag kommer ihåg så laddar jag upp det här sen.

Dagens Ridpass

Åhhh! Jag är så glad! Vet ni vad jag och Saga gjorde idag? Enligt min planering så skulle vi hoppa idag så jag byggde lite i paddocken. Ville inte rida med pelhamet så jag tog novabettet (!!) vilket aldrig har hänt förut. Har jobbat bommar med det men aldrig hoppat. Det har liksom inte gått att hoppa på vanligt tränsbett sen hon kom, hon bara drog.

Men idag var hon helt fantastisk! Hade lagt ut bom-räcke-bom med lite kortare avstånd mellan för att hon skulle backa av av sig själv. Tror ni hon drog någon gång? Nej inte en enda! Var supermjuk och följsam när jag red fram. Jobbade tempoväxlingar, åttavolter och lite galoppombyten över bom i galoppen. När jag gick över till hoppningen räckte det med att jag rätade upp mig när vi kom mot hindret så kortade hon sig. Fick till riktigt fina språng men jag är som sagt gladast att vi HOPPADE på ett rakt novabett!

Travade av i en lång och låg form där hon var superlätt i handen och stretchade ut nacken och halsen fint. Ett himla lyckat ridpass!

Hovslagare var sjätte, sjunde eller åttonde vecka

Hur ofta skos era hästar? Har ni exakt lika många veckor mellan varje skoning?

Saga brukar skos var sjätte vecka ungefär, ibland var sjunde. Jag tycker att hennes slits väldigt fort, jämfört med Ronda som utan problem kunde gå i åtta veckor. Jag tycker också man hör på skorna när dem är slitna och brukar därför hålla lite extra koll på dem när det har gått ett tag efter skoning.

Jag brukar även boka nästa skoning direkt med hovslagare när han är där och skor, för att skippa den paniken som ibland uppstår när man plötsligt kommer på att hästen ska skos. Det är skönt att ha det helt inplanerat.

Jag vet att vissa hovslagare även hör av sig till ägaren när det är cirka en-två veckor kvar till skoning och bokar tid, otroligt ambitiöst tycker jag! Jag är dock väldigt nöjd med min hovslagare som jag har nu, han är riktigt duktig! Jag bytte till honom när vi köpte Saga ungefär och har max haft två tappskor sen dess, han kommer dessutom och slår på dem igen. Han tar även eget initiativ; är jag sen någon gång tar han in Saga från hagen/ut från boxen och börjar sko.


Tävling på torsdag

Trots vår dramatiska vecka så är varken jag eller Saga så skadade att vi inte kan åka och tävla.. Haha nej men hade hon inte kännts fräsch hade jag självklart inte åkt iväg men hon känns som sagt helt normal och är jättefin, är torr och fin i benen, inga svullnader och stretchar fint. Så på torsdag ska vi till Runsten för att hoppa en klass, 1.10m. Det är ute på deras fina gräsbana där jag ridit rätt så många gånger, dock aldrig med Saga men hon älskar ju stora gräsytor. Ska bli superkul och jag ser verkligen fram imot det! Jag tävlade ju tidigare för Runsten och tränade bara där men nu har vi slutat lite tyvärr.

Det jag är glad med olyckan är att det inte var i samband med något hinder. Det var ju som sagt i en vanlig sväng och varken riktigt efter ett hinder eller mot en anridning. Är rädd att det hade satt sig hjärnspöken annars i bådas hjärnor.Ska bli väldigt kul! På onsdag hade jag tänkt bada och tvätta henne ordentligt och sedan förebereda knoppar till torsdagen, klassen startar åtta och jag vill ha ordentlig med tid att rida fram.

Vardagslyx

Hovolja för att motverka spruckna hovar.

Stretching efter ridning.

Helosan/Idomin för mungiporna.

Lite vardagslyx även för hästarna! Saga har så torra mungipor så jag brukar smörja in antingen före eller efter ridning för att det ska bli mjukare. När jag tycker hovarna ser lite spruckna ut smörjer jag på hovolja runt om, brukar göra det egentligen hela tiden. På Ronda fick jag det tipset från min dåvarande hovslagare för att hennes hovar inte var så bra, efter sex månader med hovolja varje dag var dem så fina att hovslagaren bad om att får ta bild och visa upp för övriga kunder. Så det brukar Saga få ibland. Plus att det är snyggt! Stretchingen har jag ju skrivit om förut, här hittar ni inlägget.

Helt enkelt vardagslyx för hästen!

Tillbaka

Heeeeeeeeeeeeeeej!
Jag har egentligen varit hemma sen fredag natt klockan två, men jag har helt enkelt inte orkat uppdatera. Men jag har läst alla era fina kommentarer vilket värmer otroligt mycket!

Anledningen till varför jag låg på sjukhus kommer här:
Som ni vet så gick ju jag och Saga omkull förra söndagen. Jag och mamma åkte in dagen efter till Huddinge sjukhus pga mina smärtor i nacken och ryggen. När vi kom fram och väntat ett tag kom en läkare som undersökte. Han trodde att jag hade skador på kotorna då jag inte kunde röra mig nästa, så jag fick nackkrage på mig direkt och fick inte röra mig. Några timmar senare röntgades jag, och efter ytterligare några timmar fick vi svaret att inget var brutet eller skadat men att alla muskler sträckts.

Jag fick då av läkaren en medicin dosering på 8 ipren och 3 alvedon per dag. Började med detta på tisdagen och på onsdagen vaknar jag av att jag måste springa till toan och kräkas. Efter det börjar det hugga/krampa i sidorna på baksidan av magen, vid ryggen precis under revbenen. Det kommer i intervaller och under tiden jag har dem kan jag inte röra mig, utan måste stanna och gripa tag där det gör ont. Får ingen luft under tiden heller. Låg i sängen hela dagen med den här smärtan, nästan kröp till stallet för att fixa Saga och väl hemma igen gjorde det så ont att jag bara grät. Mamma ringde sjukvårdsupplysningen och dem rekomenderade att vi skulle åka in dagen efter om det inte blivit bättre.

Jag vaknade dagen efter med ännu värre värk så vi var först iväg till vårdcentralen där vi fick en akutremiss till sjukhuset och så åkte vi in igen till Huddinge sjukhus. Väl framme där fick jag träffa olika läkare och en kirurg. Dem trodde att det var något med organen, att det var en blödning någonstanns. Så jag skulle in på kontrasröntgen. Fick en kanyl i armen för att man sprutar in en speciell vätska i kroppen under denna röntgen så att det skapas så att säga 3Dbilder av kroppen.

Efter cirka 4-5 timmar av väntan på röntgen fick jag äntligen röntgas. Efter det väntade ytterligare tre timmar väntan innan läkaren äntligen kom med besked. Det var inget organ som gått sönder men magsäckshinnan var svullen och det var sår i magen. Och vet ni varför? Jo, för att läkaren från måndagens besök gett fel dosering av tabletter. Det skulle vara 8 alvedon och 3 ipren, han hade alltså sagt tvärtom till mig. På grund av detta så hade alltså min mage fått ta smällen. Hade jag fortsatt med tabletterna ytterligare en dag hade det varit risk för mycket större skador.

Kom hem runt två på fredagnatt och nu har jag fått en speciell magmedicin som jag ska äta i fyra veckor. Förhoppningsvis räcker detta men om jag fortfarande har ont kommer dem behöva gå ner i magen för att kolla. Jag är iaf glad att vara hemma igen, men så j'vla arg på doktorn för att han sa fel.

Jag mår i stort sett helt bra, får kramp ibland och nacken ömmar även. Men det blir bättre och bättre för varje dag och dem nya tabletterna är super! Saga mår jättebra även hon, har inte märkt något annorlunda med henne. Red en stund igår för att känna igenom henne och hon var lite stel men efter ett tag kändes hon riktigt fin!

SÅ, nu är uppdatering tillbaka till vad den ska vara! Känns som att jag sagt det hela tiden men det har hänt massor med nya saker jämt som kommer ivägen. Här är filmen från omkullridningen igen:


Är på sjukhuset, har varit några riktigt j...

img_5914 (MMS)

Är på sjukhuset, har varit några riktigt jobbiga dar och än är det inte slut. Därför är det obefintlig uppdatering, hör av mig när jag mår bättre!


Nacken inte bra

Usch vad ont jag har idag. Har knappt kunnat sova pga smärtan och nu när jag skulle resa mig upp ur sängen krampade hela nacken och ryggen ihop sig. Mina armar och ben känns helt ihoptryckta. Vill inte tänka på hur ont Saga måsta ha i kroppen också..

Tror att vi ska iväg in till läkaren idag för att få en bedömning, se om vi behöver gå vidare till en kiropraktor eller så. Funderar även på att ta ut en till Saga för att kolla igenom henne, vad tror ni om det? Är kiropraktor något ni skulle rekommendera?

Jag ska iaf försöka äta lite frukost nu och sedan får vi se vad som händer. Tror jag ska gå en promenad med Saga idag, stretcha både ben, nacke och hals och ge henne en ordentlig borstning.

Hoppträning 5 juni

Idag var det alltså hoppträning för Caroline. Förutom den hemska omkullridningen i föregående inlägg gick det otroligt bra!

Vi jobbade lite markarbete först på rak linje. Det var en övning som började med att trava in över ett kryss och sen var det ett galoppsprång till en oxer. Ju mer vi höjde ju mer fick Sag ta i och verkligen hoppa upp sig vilket var bra för henne. Sen gick vi över till diagonaler vilket ibörjan var lite svårt för att vi innan endast hoppat på rakt spår. När jag tänkte på yttersida och fångade upp henne i svängarna kom vi bra på hindrena men så fort jag inte hann ta upp henne ur svängarna tappade jag henne.


Sen kom då vår omkullridning. Jag kastades några meter fram och rullade runt, Saga föll och låg kvar. Efter ett tag reste hon sig och gick två steg, sen stannade hon vid mig. Jag själv fick ingen luft och benet krampade, men efter ett tag kunde jag andas rätt igen och reste mig upp. Saga mådde bra och visade ingenting tack och lov. Jag valde att fortsätta träningen men med ett lite lugnare tempo, jag tyckte att det kändes bäst att sitta upp igen så att varken jag eller Saga låste oss eller fick några hjärnspöken till framtiden. Min fina fina Saga jobbade som om inget hande hänt, hon ställer verkligen upp i vilket läge som helst, jag är så glad att jag har en sån stjärna till häst. Hon är mitt allt!Vi kom lite i otakt precis ibörjan men dem två sista sprången kändes så bra! Jag är trots olyckan väldigt nöjd med den här träningen!


Omkullridning med Saga

Hoppträningen idag gick så bra! Det hände dock en väldigt tråkig sak under träningen, vilket ni kan se i filmen här under. Vi båda mår bra, dock är min nacke inte helt okej tror jag. Förövrigt gick träningen helt underbart, jag ska skriva ett inlägg om det senare.

Nya bettet

Här är alltså nya bettet! Ett vanligt rakt pelham och sen har jag satt dit ett gummiskydd på kedjan- allt för att det ska minska skavrisken för Sagos. Nu har jag bara ridit på det en gång men vi ska hoppträna idag, jag tycker att det har kännts bra hitills.
Kommer från Globus och kostade 289:- om jag inte minns helt fel.

Dagens Ridpass

Idag red jag ut på det nya bettet (som jag glömt fota två dagar i rad, minnet är inte det bästa). Planen var att hon skulle få galoppjobba i ett varierat tempo, det gick jättebra!

Red på en lång grusväg där jag växlade mellan att låta henne öka, minska och träna byten. Öka går ju alltid bra haha, att korta tyckte jag fungerade bra idag. Ibland tycker jag att hon "dör" när jag kortar upp henne men idag lyckades jag hålla kvar trycket i galoppen även fast vi minskade. Byten gick det sådär idag, några satt medans det ibland var bäst att bryta av och börja om från början.

Jobba fick hon iaf! Cirka 40-45min galopp och kondition. Bettet fungerade väldigt bra, det kändes nog bättre på det här bettet så jag är glad att vi fick tipset om att byta.

Att tänka på vid tandläkarbesök

Jag lärde mig väldigt mycket nytt och bra idag när vi var iväg. Ibland är det "synd" (med synd menar jag att man lär sig mycket när man åker ut på sånt här, men i själva verket är man ju tacksam att ens häst är frisk och inte skadar sig. Man undviker ju helst veterinären och sånt så mycket som möjligt förutom vid vaccination etc) att man inte åker ut på liknande saker oftare.

Några punkter jag tänkte tipsa om är dessa:
* Hästen får inte äta på lite mer än två timmar framåt. Vi var klara runt tre coh då sa veterinären att Saga kunde få mat igen runt klockan 5 igen. Jag väntade dock lite extra och gav henne mat igen vid kvart över fem. Då hade hon nästan blivit helt sig själv igen!
* Hästarnas "system" kan vara lite ostabila när lugnande har släppt. Det här upptäckte vi faktiskt på min hund när vi var hos veterinären med henne också. När vi kom hem till stallet och jag skulle ta av Saga transportskydden i gången ställde hon sig och kissade, det har ALDRIG hänt förut. När hon väl kom in i boxen igen kissade hon säkert fyra-fem gånger till. Veterinären varnade oss för detta.
* Vänta gärna ett bra tag innan ni lastar hästen och va ordentligt försäkrade om att det inte är någon risk att hästen faller i resan på väg hem. Vänta hellre en extra kvart utöver den här halvtimmen så att hästen verkligen får chansen att vakna upp.
* Ta gärna med det bettet du rider mest på. Veterinären kan fråga om att få se det, samt att får prova det i munnen på hästen för att se hur det ligger. Vi tog med oss mitt och det var tur för att vår veterinär frågade efter det.


RSS 2.0