Styrka-vecka

Några övningar/ridsätt jag brukar använda mig av när jag vill bygga upp Sagas styrka:

- Klättra! Klättring i backar och skog är bland det bästa du kan göra, du stärker hästen på många och bra sätt. Jag klättrar i både skogen och i backar. Viktigt när du väljer backe är att underlaget är tillräckligt mjukt så att det inte blir för hårt för hästen. Du bygger styrka bäst om du klättrar i antingen skritt eller i lite mer samlad eller varierad galopp. Backen behöver inte gå rakt upp men en liten lutning är att föredra. Tänk på att stå balanserat själv över hästen så att du inte stör den och att du lägger in små pauser då och då så att hästen får chans att återhämta sig.

- Intensiva, men korta, pass i snön. Inte galoppera runt, runt flera varv utan fokusera på en viss gångart eller t.ex någon rörelse som du rider lite mer effektivt och intensivt i några minuter i snön. Ibland fokuserar jag på skänkelvikningar diagonalt, då rider jag med väldigt vakna och så exakta hjälper som möjligt i låt säga 5-10 min för att sedan låta Saga pusta. Längre behövs inte, snön gör det dubbelt så ansträngande för dem och här kan man bygga mycket styrka. Tänk som sagt på att inte hålla på för länge, hästarna blir trötta snabbt!

- Teknik- och styrkeövningar med bommar/markarbete. Hoppa mycket studs på lagom höjd (inte på "normal" träningshöjd) för att träna upp styrkan, smidigheten och tekniken. Lägga ut bommar i olika banor där det krävs styrka för att orka ta sig igenom allt så felfritt som möjligt. Använd fantasin! Jag tycker om att variera så under ett markarbetspass vill jag att det ska innehålla både någon form av studs (flera hinder på rad/båge) och cavaletti så att hästen är tvungen att variera sin styrka, och även jag i min ridning.

 

 

Lite tips att tänka på eller för att komma igång:

- Hitta en backe du tycker känns bra. Jag har några stycken som är olika i lutning, underlag och längd så att jag kan variera.

- Försök att lägga in styrka så mycket som möjligt. Om jag har gott om tid brukar jag t.ex rida genom skogen och klättra i en av backarna två-tre gånger innan jag skrittar hem och rider ett pass i paddocken. Hästen blir uppvärmd och få ett varierat ridpass.

- Rid alltid lagom av allting. Ös inte på med max från början, en häst som kanske inte är fullt tränad kommer få motsatt effekt om du börjar uppbyggnaden med att galoppera upp för en backe 6-7 gånger. Ta det lugnt från början, då håller hästen längre och kommer orka jobba bättre.

- Bygg på sakta. Rusa inte fram i utvecklingen. Vi hade t.ex 5 gånger upp som max under två-tre månader innan jag verkligen kände att nu orkar hon för att lägga på 1-2 vändor. När hästen har byggt upp styrkan och musklerna för att orka kommer du känna att det inte är lika jobbigt för den att ta sig upp i vare sig skritt eller galopp som det var när du började.

 


En bra övning för att bygga upp styrka

En övning vi gjorde för några veckor sen som egentligen är svårare än vad den ser ut att vara. Det är fyra små (40-70cm) räcken som står på en båge längs med långsidan så att man kommer på dem precis ur volten. Viktigt att man kommer i mitten och varken för långt ut eller långt in. Tränar hästens styrka och hästen blir även kvickare och mer alert.


Vegetarisk mat- Tips

Hos oss är det i stort sett endast mamma som lagar mat. Detta för att jag hinner inte, jag kommer hem runt nio varje dag och då blir det för sent om jag ska ställa mig och laga mat.. Det är synd, jag skulle gärna vilja hjälpa till mer och komma med idéer till mamma.

Men något som hon brukar göra som är otroligt gott är att hon wokar väldigt mycket. Eftersom jag inte äter kött så har hon i räkor istället, blandat med wokgrönsaker, thailändska kryddor och sen med ris alternativt nudlar till. Dem thailändska kryddorna köper hon i en speciell thaibutik där dem säljer thailändsk mat och tillbehör. Som sagt, himla himla gott och man kan egentligen välja vad man vill att ha i.


Jag vet inte alls vad jag ska skriva om

Precis som rubriken lyder så har jag ingen aning om vad jag kan skriva om. Därför vore det väldigt snällt och behövligt om ni gav mig några tips!

Vegetarian

Jag har nog aldrig nämt det här tidigare, men jag är vegetarian för er som inte visste det. Har varit det i cirka två år och jag trivs otroligt bra som det. I dagsläget har jag väldigt svårt att se mig själv äta kött, dels för att jag är så van att inte göra det och för att det är inget jag suktar efter.

Många undrar varför jag blev vegetarian, speciellt personer runt omkring mig som har kännt mig länge. När jag var liten och innan jag blev vegetarian älskade jag kött, men dem sista månaderna innan jag slutade äta kött helt tyckte jag inte att det var lika gott längre.
Ju längre tiden gick, ju mer försökte jag undvika kött medvetet.
Till slut bestämde jag mig för att sluta helt, men jag trodde aldrig att det skulle hålla så länge som det gjort.

Sen gör jag det faktiskt väldigt mycket för djurens skull också.
Jag vet att bara för att jag slutar äta kött så kommer inte alla världens djur att må bättre, men nu känner jag iallafall att jag bidrar med något för att dem ska få leva, och att kanske något djur räddas från slakt. Jag är ju en otrolig djurvän (har en häst, tre hundar och tre katter) och jag mår verkligen dåligt när jag ser hur vissa slaktdjur föds upp endast till ett syfte, att bli mat åt människan, och sedan dem förhållanderna dem tvingas leva i.


Bildkälla

Det bästa med att vara vegetarian är nog alla nya maträtter jag har provat på dem senaste åren! Jag känner att jag har en mycket mer varierande kost, äter saker som jag inte tror jag gjort annars och framförallt så har jag börjat äta mer fisk (äter fisk) vilket är jätteviktigt. I och med att jag äter fisk är jag något som kallas för demi-vegetarian, då äter man inte kött men fisk, ägg och övriga mejeriprodukter. Jag tror att jag kommer fortsätta vara vegetarian flera år framöver, jag hoppas iallafall det!


Bildkälla

Är det någon av er som är vegetarian eller liknande? Hur länge har ni varit det?

Det här med att hinna..

Jag har så himla mycket som händer i mitt liv! Skolan, Saga, vänner, jobbet, bloggen, resor (ni får veta snart) och triljoner andra saker. Men iof är det väldigt kul..

På söndag är det iallafall hoppträning och det ska bli kul! Det går ju knappt att rida nu eftersom att det är snorhalt överallt. Igår kunde jag rida ut och travjobba henne rätt så ordentligt åtminstonde, men hon är så himla pigg nu eftersom att man inte kan rida ordentligt och hon kräver ju rätt så mycket. Men hon kändes jättefin!

Filmen med mina övningar kommer upp i helgen!Presentkort

Jag har fått ett presentkort på Hästbiten på cirka 800kr för att jag handlade så mycket förra året, kul! Jag funderar på att köpa gramantygeln från Glengordon nu när jag ändå får den "gratis". På deras hemsida hittar jag dock bara den med rep och inte i helläder vilket jag helst vill ha. Men jag ska förbi dom och höra om dem kan ta hem den, eller om den rent av finns där men bara inte finns på hemsidan.Har ni något annat tips på vad man kan köpa för pengarna?

Dagens Fråga

Om man ser dig, får man gå fram och hälsa? :)
Svara i bloggen! :D

Svar: Självklart får man komma fram och hälsa, det uppskattar jag alltid och blir väldigt glad :D Det är bara att komma fram, när som helst!

 

 


Midnattsloppet 2011

Nu har jag bestämt mig, jag ska springa Midnattsloppet 2011! Loppet är 10km och man springer det på kvällen/natten. Jag är superpeppad och ser verkligen fram emot att få testa mig själv lite mer och att ha ett tydligt mål med min löpning igen. Det kommer bli rätt så mycket träning blandat med häst här i bloggen dem kommande månaderna, och jag har inte glömt filmen med mina övningar och men den kommer upp snart!


Bloggmonter på Eurohorse!

På Eurohorse kommer det finnas en helt egen monter för hästbloggar! Stort cred till Frida som fixat allt och som själv kom på idén.

Hon har fixat så att det kommer finnas en monter där du kan komma för att prata med bloggare, blogga på plats och de 100 första får en exklusiv goodiebags med produkter från bland annat Charlies Häst och Hund, Libresse, Hööks mf.

Jag och Karin (även flera bloggare) kommer att stå lördag och eventuellt fredag också! Vore kul om ni kom förbi och hälsade :)


Årsresumé 2010: April, Maj, Juni

Det går VÄLDIGT segt men här är del två av mitt 2010:


April
Snön höll sig kvar ett tag in i April men till slut smälte den och det blev underbart väder. Jag och Saga startade våran andra lokala tävling på Sandö vilket gick sådär. Jag hade haft en kraftig förkylning som satt sina spår, jag hamnade efter mycket i skolan och hade jättemycket plugg. Övervägde rätt så länge på att byta skolan men till slut bestämde jag mig för att gå kvar på IB. Jag och Saga hade en svacka, kändes inte riktigt som att vi kom framåt i varken dressyren eller hoppningen. Hade två tävlingar här i bloggen som var uppskattade. Det var rätt så dålig uppdatering i bloggen och det blev många mobilbloggar. Ingenting jättespeciellt hände den här månaden.Saga på Sandö när vi tävlade på första bilden. Andra är Saga under en varm och fin dag i april när vårvädret äntligen började komma. Tredje bilden är från ett markarbetspass i paddocken och sista bilden är på ett nytt schabrak jag köpte-min shopping fortsatte även i April.Maj
Vi la hoppningen åt sidan för några veckor och tränade endast dressyr för Kicki. Vi provade graman för första gången och det blev verkligen en sån himla stor skillnad på både henne och min ridning. I slutet av månaden åkte vi på en Pay & Jump på Runsten som gick jättebra och det var stor skillnad från innan vi hade tränat så mycket dressyr. Jag kom igen i skolan och kände mig väldigt motiverad, samtidigt som sommarlovet närmade sig med stormsteg. Uppdatering var sådär även i maj här i bloggen, men jag kämpade vidare.Första bilden är när vi provar graman för första gången. Andra bilden är det fina settet från Tattini jag blev sponsrad med och trejde bilden är från när transporten var packad inför en tävling. Sista bilden är på Saga innan en dressyrträning.Juni

Skolan slutade äntligen och jag gick ut ettan, vilken lättnad! Saga åkte till sommarbete här i Vidja där jag bor, i mitt gamla stall där jag hade Ronda och hon trivdes jättebra där. Hon fick gå ute dygnet runt vilket var väldigt uppskattat. Resten av juni jobbade jag bara och tog det lugnt och vilade mig upp mig lite efter terminen. Jag och Saga hade ett uppehåll från träningarna i och med att det var terminsavslut hos dem flesta, det blev mycket uteritter istället. Jag laddade för en vecka i Falsterbo och för att sedan åka vidare till Säva i några veckor.


Första bilden är en padd från Back on Track, jag vann valfria BoT-produkter för 800kr på Stockholms Häst Butik, lycka! Andra bilden är från midsommar när vi tog några fina bilder på mig och Saga. Tredje bilden är från en hoppträning för KG och sista bilden är från ett ridpass hemma i paddocken.

Nu är det bara två delar kvar, ska försöka bli lite mer effektiv så att dem kommer upp den här veckan iallafall :)

Har haft några upptagna dagar

Har haft  så himla mycket att göra den här veckan och nästa ser egentligen likadan ut.. Men nästa vecka har vi iallafall två träningar inbokade; på tisdag är det dressyträning för Caroline och på söndagen hoppning för Rickard. Nästa vecka har jag även två prov, två böcker att läsa, två uppsatser att skriva, math och history homework och något annat jag inte kommer på just nu.. Så vi får se hur mycket jag kommer hinna uppdatera här, men förhoppningvis hinner jag förbereda lite imorgon så att något dyker upp här!


Dressyrträning 18 Januari

 

Vi var som sagt iväg och tränade dressyr för första gången den här terminen, och för en "ny" tränare i dresssyren, Caroline (har ju tränat för henne tidigare men då endast markarbete/hoppning). Jag hade inte så jättehöga förväntningar på varken mig eller Saga eftersom det var cirka två månader sen vi tränade dressyr sist och hon har kännts väldigt stel dem senaste dagarna.

Två problem som vi har är att hon blir så himla tung i handen och att hon gärna springer iväg oavsett gångart. Så det var dem sakerna vi la fokus på mest. I skritten blev det mycket halter där bakbenen skulle under och att hon inte skulle rusa in i skritten. Halvhalter på yttertygeln hjälpte mycket! Mellan halterna fick vi flytta några steg innan jag rätade upp henne och gjorde en ny halt. Fortsatte i trav med att flytta och behålla en lugn trav.

Sen gick vi över till att rida längs långsidorna och få en böjning i bogen, men viktigt att baken inte flög ut och att hon bara sprang. Här kändes det som att jag till slut fick igenom henne bra och att övningen gjorde gott för henne; hon blev lösgjord och väntade på mig.

En sak som Caroline poängterade med min sits är att mina skänklar gärna åker fram, det är viktigt att jag tänker på att hålla om henne hela tiden utan att vara rädd för att hon ska öka. För att jag ska ha en chans att orka rida ihop henne krävs det att mina skänklar håller baken på plats. Blev stor skillnad när jag tänkte på det, både min position i sadeln och på Saga.

Avslutade med lite galopp, mycket övergångar från skritt till galopp där hon verkligen fick ta i bakifrån. Tycket att det gick väldigt bra med tanke på att vi nog är lite ringrostiga efter julen, även fast hon inte har vilat. Kul! Nästa vecka ska vi träna igen för henne. Jag tycker att hon var väldigt bra att träna för, hon såg direkt vad våra problem var och hon förklarade på ett enkelt men samtidigt bra och lärorikt sätt.


Dag 02- Mina Föräldrar

Haha det går ju inte så jättebra med min lista, här är dag två..

Det här blir en upprepning av det jag skrev i första inlägget men jag skrev rätt så mycket där:
Jag har aldrig träffat min pappa, som kommer från Tunisien. Vet att han kanske bor i Sverige idag, vet också att jag har minst två halvbröder som jag jättegärna skulle vilja träffa men har inga uppgifter alls. Har även (vad jag tror) en fet släkt i Tunisien som jag också skulle vilja träffa. Just nu vill jag inte träffa min pappa och så har jag kännt dem senaste åren. Jag tänker inte försöka ta kontakt med honom förens det verkligen känns som att jag är redo eller vill det. Min mamma är halv tysk och halv finsk- min mormor var tysk och min morfar var finsk. Alltså är jag en riktig blandras! Min fina morsa ställer alltid upp med träningar hit och tävlingar dit och allt möjligt annat, samtidigt som jag är väldigt självständig. Jag ser upp till min mamma väldigt mycket som klarade av att uppfostra och ta hand om mig helt ensam enda sen hon blev gravid med mig, hon är verkligen en självständig och stark person och jag hoppas att jag har fått min starka kraft från henne! Mamma har bott i bland annat Tunisien, Paris, Singapore, något ställe i Italien mf, skulle så gärna vilja göra det också men känns jobbigt att släpa med sig en häst hela tiden hehe :P

Jag och min mamma bor som sagt tillsammans i ett hus tillsammans med våra tre hundar och tre katter. Det är självklart skönt att vi inte är så många, men samtidigt kan det vara riktigt jobbigt.. Tänk er själv att endast vara två personen som lever tillsammans i 17 år, ibland går man varandra på nerverna ordentligt. Men värst var det egentligen när jag var i tonåren, 12-15år, då kunde vi ha väldigt olika tankar och åsikter om saker haha.

Mamma och Rolf på Säva förra julen
Äntligen dags för dressyrträning

Idag är det äntligen dags för dressyrträning! Vi kan fortfarande inte åka till Kicki för att det är så halt på vägarna och det tar ett tag att åka dit. Men idag ska vi till Caroline och träna dressyr för henne för första gången. Det ska bli jättekul, var längesen vi tränade dressyr och vi behöver all träning vi kan få för att snart ska vi tävla nämligen :)

Kameran är laddad så film blir det sen!


Ni bestämmer

Fick en kommentar förra veckan där en läsare undrade om jag inte kunde lägga ut dem övningarna jag gör när jag tränar. Jag har faktiskt gjort en liten film där jag visar mina basicövningar, men vill ni se den? Om det inte finns något intresse av det känns det ju lite onödigt att lägga ut den...


Jobbar för fullt på att muskla upp magen, det är ju inte bara hästen som ska vara vältränad..

Ett litet tips för att bli mer hälsosam

Ett vanligt och väldigt simpelt tips för att bli lite mer hälsosam i sin vardag är att ta trapporna så ofta och mycket som möjligt. Jag har t.ex slutat att ta rulltrappan i tunnelbanan och försöker ta trapporna i skolan (vi ligger högst upp i huset så jag orkar inte gå cirka 10x8 trappsteg varje gång jag ska ner/upp till/från maten eller göra andra ärenden, mina knän klarar inte av det). Mitt hus ligger även högt uppe och det är cirka 60 trappsteg, snabb och bra vardagsmotion!

Som sagt, det är ett enkelt sätt för att få lite mer motion i din vardagliga rutin. Gör man det till en vana kommer man märka hur mycket lättare det är efter några veckor.


Bildkälla

Snygga Dressyrschabrak

Jag är på jakt efter några snygga dressyrschabrak då jag endast har ett, jag rider med vanligt när jag behöver byta men jag tycker inte det ligger bra under dressyrsadeln.

Men det är svårt att hitta riktigt snygga dressyrschabrak. Har ni några tips? Jag är inte ute efter någon speciell färg men helst något som ni kan tänka er passa till Saga. Gärna med matchande lindor till!


Bildkälla. Jag har redan två Schockemöhle schabrak så gärna något annat märke. Vilket märke det är spelar egentligen ingen roll utan prio ett är att det är snyggt!

Vinnaren!

Vinnaren i den fina tävlingen med Hööks där man kunde vinna ett träns är...

REBECCA

Stort Grattis till dig, mejla min din adress, storlek och färg så fort som möjligt så att tränset kan skickas!

Och till alla er som inte vann den här gången, jag har en ny tävling på g så snart har ni chansen att vinna något igen :) Tack till alla som ställde upp och var med, kul att det var så många! Och så självklart ett grymt stort tack till HÖÖKS som sponsrade med det fina tränset.

Bloggfri dag

Idag har jag varit hästledig då min medryttare kommit tillbaka. Jag har även jobbat. Nu ska jag slänga mig i soffan och kolla film, vi hörs imorgon!


Hästbloggar

Antar att dem flesta sett att Dressyrmupparna har varit med i tidningen SOLO. Det tycker jag verkligen är jättekul och super att medier äntligen börjar få upp ögonen för hästbloggarna! Det som dock stör mig lite är att dem i tidningen skrivit "Även här handlar det om att provocera". Va? Jag tycker det är skittråkigt om det är det hästbloggsvärlden ska bli till; spydiga och provocerande bloggar som slåss om att få mest läsare genom att skriva, enligt mig, sånt som inte ens har med hästar att göra. Kommer hästbloggarna vara uppbyggda på liknande sätt som Kissie är i framtiden?

När jag började blogga fanns det ingen hästblogg som endast fanns till för att få mest läsare eller provocera, och jag vet att det var något jag tycket var så skönt jämför med dem vanliga bloggarna där folk hade bloggbråk kors och tvärs. På "min tid" när hästbloggar var relativit nytt handlade bloggen om att dela med sig av sitt hästliv, sin och sin hästs träning och utveckling, sina egna tips och funderingar kring ridsporten. Det var mer som en plats där själva HÄSTEN och ryttaren var i fokus. Självklart finns det flera som fortfarande skriver om det idag, jag är bland annat en av dem, men jag har märkt en tydlig ändring av teman och ton i nya bloggar som dykt upp på senaste tiden.

Missförstå mig inte. Jag förstår att vi går framåt och allting utvecklas, likaså stilen och tänkandet inom bloggvärlden men jag hoppas att bloggarna inom ridsport i framtiden endast inte kommer innehålla skvaller, skitsnack eller kamp om mest publicitet.

Detta är inte riktat direkt till någon blogg, och absolut inte till/mot Dressyrmupparna men eftersom det var dem det stog om i tidningen var jag ju tvungen att nämna deras namn! Detta är mina funderingar och tankar som dykt upp inom ämnet.


Bland mina träns del 2

Här kommer del två:


Sista dagen imorgon

Tänkte bara påminna er en sista gången om att imorgon är det sista dagen för tävlingen! Ni har fram till midnatt på er att vara med, på lördagen kommer jag dra en vinnare av det fina tränset.


Bland mina träns

Jag var tvungen att dela upp det i två delar, här kommer första delen:


Träningsverk..

Jag har faktiskt träningsverk från träningen igår, kul! Inte så ofta jag brukar få det men igår jobbade vi lite extra bra tydligen, bra att det ger resultat.

Hoppträningen kommer i ett seperat inlägg men jag har inte hunnit föra över filmern ännu till datan, får se om jag hinner göra det ikväll då jag har ett prov imorgon som jag måste plugga till först och främst.

Tack för alla kommentarer på både inlägget om license och på inlägget om bettet. På bettinlägget hade ni väldigt blandade svar, men jag ska ringa och prata med någon affär. Läser man i TR (som några gulligt nog länkade till) står det vad jag kan se att bett med fasta ringar är tillåtet. Det finns iallafall med på sidan där alla bett visas upp och det finns avbildat i både gummi och i vanligt material.

Filmen med mina träns är också påväg upp, håller på att klippa ihop den nu så inom ett par dagar kan ni se den här :)


Dagens Fråga

Hej Sabina... Är dt mkt svårt att klara de antagningsproven(engelsk+matte)får man veta resultat efter man har gjort klart de?
Och hur många poäng krävs dt ? Jag har bara 240p :(
Hur är det med intervjuen? Har man intervjuen samma dag med antagningsproven?
Tack ska du ha :D


Svar: Hej! Du gör inga direkta prov när du söker till IB på Ybc, därimot vet jag att IB i Skärholmen har intagningsprov. Här på Ybc krävs det endast att du skriver ett personligt brev på engelska, kommer hit på intervjun där du får prata med både rektorn och några IB-lärare och berätta mer om dig själv. Det är inte svårt alls! När jag gjorde min intervju var vi flera stycken som satt och pratade med en av lärarna, då fick jag berätta om mig själv men det var inget speciellt och inte direkt svårt. Kanske lite nervöst, men alla som är där är nervösa!

 

Jag vet inte hur mycket poäng som behövs, men prata med din studievägledare i skolan för att dem har skyldighet att ta reda på all fakta du behöver när du ska söka till gymnasiet. 240 är bra! Min kompis kom in på 240, det gäller att du skriver ett bra brev och gör bra ifrån dig på intervjun. Du kan säkert ringa till Ybc och fråga dem också. Intervjun sker i slutet på vårterminen i nian, alltså den här terminen. Om du har Ybc och IB-linjen som första val kommer dem skicka en inbjudan till intervjun där det står datum, plats och allt som behövs veta.

 

Hör gärna av dig om du ska komma och kolla nästa vecka på Öppet Hus, jag kommer vara på skolan och jobba då så vore kul att träffas! :) Kan svara lite bättre på frågor också.

Tack själv!


Tillåtet att tävla?

Är det någon som vet om det är förbjudet/tillåtet att tävla dressyr på det här bettet?


Bildkälla

Stolt över mig själv

Är lite nervös över att lägga ut dem här bilderna egentligen, men jag vill så gärna dela med mig av hur min träning har gett resultat!

 

Jag skrev ett inlägg tidigare om att träningen har gick väldigt upp och ner under hösten, men sen tog jag tag i det direkt när lovet började och det har gått supersnabbt att komma tillbaka i den normala formen igen. I Augusti hade jag legat i hårt och det höll i sig i nästan hela september.

Musklerna började sätta sig och jag kände mig bra i form. Sen blev det så himla mycket och därmed las träningen åt sidan för ett tag, vilket jag märkte snabbt. Min kropp ändrar sig väldigt snabbt, på bara några dagar kan jag gå upp/ner ett visst antal kilon och det märkte jag tydligt under tiden jag inte tränade.

Det ser man även på bilder!

Men sen började jag som sagt träna ordentligt igen och på bara några veckor var tillbaka på samma spår som i Augusti, det blev till och med bättre och just nu känns det jättebra! Jag har kommit in i rutin igen och jag hoppas att detta håller i sig även fast skolan och allt har börjat, jag vill ju inte tappa allt igen!

 

Sen när snön försvinner och det går att jogga lite mer normalt har jag tänkt att försöka slå två flugor i en smäll genom att jogga till stallet! Det är perfekt väg dit och på det sättet tjänar jag dyrbar tid. Oftast när jag ska ut och jogga på kvällarna orkar jag inte eller så blir det så sent, men om jag joggar till stallet och sen hem så har jag ju det klart! Stallkläderna kan jag bara låta ligga i stallet så byter jag om till dem när jag kommer dit :)

 

 


Licenseproblem

Nu när det är nytt år måste det beställas ny license, men jag är lite osäker på om jag fortfarande kan ha juniorlicense. Så här står det på Ridsportsförbundet:

Juniorlicensen gäller för både ponny och häst. Juniorlicenser gäller för alla typer av tävlingar ända upp till och med elit, samt internationellt. Du kan rida på juniorlicens till och med det året du fyller 18.

Betyder det att man kan ha licensen även det året man fyller arton eller måste jag ha seniorlicense? Kanske är en dum fråga men jag blir jätteosäker! Det borde ju vara så att man har juniorlicensen även det året man fyller arton, eller hur? :)

Tacksam om någon har ett bra svar!

Är så tävlingssugen!

Lugnare tempo

Några övningar/ridsätt när Saga har en lugn vecka:

Promenera- Ett bra och mysigt sätt att bygga upp relationen mellan dig och din häst. Egentligen samma princip som långa skrittpass förutom att du inte belastar hästens rygg och att du själv får motion samtidigt. När ni är ute och går kan ni samtidigt träna ledarskap.

Långa skrittpass- Många glömmer eller vet inte om det, men att ta långa skrittpass på ungefär 1h på olika underlag och långa tyglar är riktigt muskelbyggande. Det bygger upp både hästens styrka och kondtion och är ett bra sätt att träna upp hästens senor och ligament för att bli mer hållbara. Jag brukar försöka lägga in ett pass i veckan när vi skrittar i cirka en timme på både asfalt, grusväg och skogsväg om det finns möjlighet. Du förbättrar även hästens gång, det vill säga hästens skritt. Jag gjorde det här väldigt mycket med Ronda då hon hade en kort och inte speciellt mjuk skritt men efter att ha skrittat på lång tygel i cirka två-tre månader vilade hon på steget, tog långa och stadiga steg med schvung i och hon blev harmonisk i skritten.

Longering- Hästen får chans att jobba utan ryttare. Växla mellan att ha hästen inspänd eller utan, man kan longera med eller utan inspännigstyglar. Tänk på att volten inte får bli för liten!

Vilodagar- Hon brukar normalt ha en vilodag per vecka men när hon ska ta det lite extra lugnt kan jag ibland lägga in två dagar. En chans för henne att återhämta sig mentalt och för muskler att bygga upp sig, samt att bara få vara häst och inte göra någonting!

Mjukgörande och enkla dressyrpass- Jag brukar rida henne i en kanske lite lägre form, fortfarande bärig, där jag försöker stretcha ut överlinjen så mycket som möjligt. Dessa pass brukar endast innehålla skritt och trav, men självklart är det inte fel att rida i galopp också! Mycket avslappnade övningar, sidförande och tempoväxlingar.

 


Söndag

Imorgon är sista dagen på lovet, sen börjar jag min fjärde termin av gymnasiet och har därmed bara två kvar sen :) Gäller ju att se positivt på saken!

Jag skrittade ut på Saga i cirka en timme idag, det gick bra men hon har kännts lite stel nu dem senaste dagarna. Jag har nog blivit väldigt bortskämd med att det går så bra nu eftersom hon har varit fin i stort sett varje pass dem senaste veckorna, men å andra sidan har jag ridit ordentliga pass varje dag och pressat henne rätt så mycket- hon kan säkert vara trött i kroppen. Tror konditionsveckan har tagit lite på henne också, förra veckan hade vi ju styrka så hon har jobbat på bra. Nu kommer det en lugn vecka innan vi kör en dressyrvecka. Nästa vecka kommer jag skritta ut mycket, promenera och jogga henne i en avslappnad form några dagar. Mer info kommer imorgon!

Dagens Fråga

Kan inte du visa upp alla din träns, eller finns det i ett annat inlägg? :)
Svar:
Självklart kan jag göra det! Nej jag har tyvärr inte hunnit göra någon film ännu om mina träns, men om jag kommer ihåg att ta med mig kameran imorgon till stallet så ska jag försöka få ihop en film :) Blir något i stil med "Bland mina träns", har ju några filmer sen tidigare med det temat.


Ett av mina favoritträns


Känner nån av er igen er?

Just nu är jag inne i en period där jag tar avstånd helt från människor. Den senaste veckan har jag endast spenderat all min tid hemma eller i stallet. Jag har jobbat också, men då är det ju ett måste att träffa andra personer. Men det har varit så himla skönt att få vara ensam, andas ut och ladda om. Jag är en sån person som behöver det, speciellt efter en sån hektisk höst då jag hållt på med tusen saker hela tiden och haft människor runt omkring mig jämt. Precis som jag sagt tidigare så klarar jag inte av för mycket social kontakt, till slut måste jag gå undan och bygga upp mig själv igen. Nu känner jag mig så redo att gå till skolan nästa vecka, jag har fått ta hand om mig själv och fått välja om jag velat träffa människor eller inte. Saga har hjälpt mig som vanligt och jag är så glad att jag har henne. Hon är min terapi och min väg för att hitta tillbaka till mig själv igen.

Det är okej nu. Jag ska ge allt som vanligt, och våren 2011 kommer blir grym!


Ska ni?

Ska ni till Göteborg Horse Show i år? Isånnafall, vilken/vilka dagar?


Markarbetsträning 5/1-11


Åh vilken träning! Fick en underbar Aha-upplevelse och nu vet jag äntligen hur jag ska göra!

Mitt problem med min sits är att jag får för långa tyglar och hamnar i bakvikt, antagligen för att försöka bromsa med sätet men det blir ju bara motsatt effekt. Jag har även svårt att samla ihop Saga ordentligt i galoppen och verkligen få in bakbenen in under henne.  Caroline bad mig att räta på mig och korta tyglarna, göra en halvhalt på ytter tygeln och helt pltösligt så gick det! Man ser det väldigt tydligt i videon (tycker jag) för att hon blir myket kortare i språnget men förlorar inte kraften utan trampar under sig och höjjer även nacket ett snäpp och blir lite högre i formen än den långa och låga som det lätt annars blir. Så himla kul att känna, och framförallt att veta hur jag ska göra! Jätteviktigt det med sitsen och det är något jag måste träna på hela tiden, men eftersom att det blev en sån himla skillnad kommer jag tänka på det extar under varje pass.

Träningen bestog väldigt mycket av att kunna variera galoppsprång och tempo men att samtidigt inte rida fort utan behålla en arbetsgalopp fast med olika nivåer i den. Supernyttiga övningar och Saga var ordentligt svettig när vi var klara, men så fin hon varit under passet och jobbat på riktigt, riktigt bra! Känns så himla kul för att hon blir bara bättre och utvecklas för varje ridpass vilket är jäkla kul eftersom det minst sagt var en helt annorlunad häst när vi köpte henne. Vi har verkligen hittat varandra, och vi har så kul tillsammans, varje dag!

Borstiq Farm

Mina favoritborstar kommer alla från Borstiq Farm. Alla är tillverkade av naturmaterial och har superbra kvalité. Dem håller väldigt länge, beror nog på att dem är gjorda i ett bra material. Kostar kanske lite mer än vanliga plastborstar men jag uppfattar dem som mer skonsamma mot hästens hud. Jag har köpt alla mina på Hööks men har även sett några på Häst & Hund Huset i Stockholm. Rekommenderas verkligen! Här under är några fler varianter på borstar från dem, kolla även på Hööks hemsida där ni hittar fler.


Bildkälla

Några tips?

Har ni några tips på hur man ska göra rent själva fårskinnsluddet på bootsen? Ska jag tvätta dem med fårskinnstvätt (det man kan köpa på Hööks t.ex) och bara låta dem torka sen?


Tisdag

Idag är det skritt som står på vårat schema. Mamma har pratat med Caroline och imorgon ska vi iväg på markarbetsträning halv tolv, kul! Vi hörs senare.


En fin sommarbild

Glöm inte tävlingen

En liten påminelse till tävlingen bara:


Bildbomb ovisade bilder

Här kommer massor med bilder som är helt ovisade från höstens tävlingar med Ronda. Alla är fotade av Sara Bjerkliden.


Jag saknar henne så himla himla mycket och önskar att hon var här med oss.

Konditions-vecka

Några övningar/ridsätt jag brukar använda mig av när jag vill bygga upp Sagas kondition:

- Intervallträning. Att intervallträna tror jag alla vet är ett bra sätt att bygga upp konditionen. Välj vad du vill träna på, jag brukar köra korta episoder där vi ska rida i ett visst tempo, oftast lite snabbare eller långsammare än arbetsgalopp, där jag pressar henne lite extra under en viss tid. Detta kräver att du har något att ta tid med. Här är det viktigt att man försöker hålla sig till en viss tid varje gång så jämt som möjligt så att du får ut något från det. Det som är roligt med intervallträning är att man kan känna skillnaden och utvecklingen hos hästen tydligt- när den blir starkare kommer ridningen under dem där minutrarna kännas mycket lättare än hur den var när ni startade för att hästen har blivit starkare och orkar mer. Då får du bygga på det!

- Långa skrittpass. Många glömmer eller vet inte om det, men att ta långa skrittpass på ungefär 1h på olika underlag och långa tyglar är riktigt muskelbyggande. Det bygger upp både hästens styrka och kondtion och är ett bra sätt att träna upp hästens senor och ligament för att bli mer hållbara. Jag brukar försöka lägga in ett pass i veckan när vi skrittar i cirka en timme på både asfalt, grusväg och skogsväg om det finns möjlighet. Du förbättrar även hästens gång, det vill säga hästens skritt. Jag gjorde det här väldigt mycket med Ronda då hon hade en kort och inte speciellt mjuk skritt men efter att ha skrittat på lång tygel i cirka två-tre månader vilade hon på steget, tog långa och stadiga steg med schvung i och hon blev harmonisk i skritten.

- Långa galoppass. Hitta ett område som du vet det finns utrymme för att galoppera en längre tid. Jag har ett stugområde där det går långa grusvägar i cirklar, kvadrater och rakt fram vilket gör att jag kan variera mycket. Jag brukar t.ex på den kvadratiska rundan rulla på 3-4 varv åt varje håll i en jämn galopp där hon inte ska rusa på utan helst jobba lite lägre och i en normal galopp. Det är jättenyttig träning! Pusta några minuter innan du byter varv, viktigt att man kommer ihåg att lägga in pauser när man tränar kondition (gäller även övriga grupper) så att musklerna får en chans att återhämta sig, det räcker med 3-4 minuter. Sen byter du varv och gör samma sak åt det hållet. När du börjar konditionsträna är det precis som vid styrka, att du inte kör för hårt från början och inte bygger på för snabbt så att hästen blir överansträngd.

Lite tips att tänka på eller för att komma igång:

- Pressa inte hästen för hårt. Det tar tid att bygga upp konditionen både för människor och hästar och om man pressar för hårt kommer hästen att tröttna men i värsta fall blir överansträngd.

- Viktigt med bra underlag. När du konditionstränar är det jättevitkigt att det är bra underlag eftersom att du ska galoppera under en relativit lång tid. En hårt packad grusväg t.ex. är inte att rekommendera! Vanliga grusävgar som är mjuka (inte för tunga), ängar och fält (kolla bara så att du har tillstånd att rida på bondens mark), snötäckta vägar och skogsvägar som inte är för stumma ger bra inbjudan för hästen att våga ta i och jobba. Är det halt eller för hårt finns det risk att hästen går och spänner sig istället.

- Kondition är alltid något man kan jobba på. En häst (eller människa) kan få en "färdig" kondition, den kan alltid förbättras coh finslipas. Det är viktigt att man kommer ihåg att fortsätta jobba med hästens kondition för att hästen ska orka. Oftast tycker dem också att det är väldigt kul!

- Bli inte arg om det inte blir perfekt från början. Om du precis börjat jobba ordentligt med din hästs kondition och t.ex. börjat kräva att den ska jobba i form samtidigt som du galopperar längre sträckor måste du vara beredd på att den kommer tycka det är skitjobbigt och därför kanske bråka eller protestera. Minska på tiden och fokusera och hellre på att den går jämt, lugnt och rätt några meter, sakta av för att pausa och sen fortsätta och nöj dig med det, istället för att bara bråka vidare och försöka tvinga den. Motarbete inte hästen utan ge den schyssta förutsättningar att jobba utifrån.

Såhär kommer vår vecka se ut:

Måndag: Längre konditionspass på kvadratformad grus/snöslinga.

Tisdag: Ett längre skrittpass i blandad terräng.

Onsdag: Konditionspass i snön.

Torsdag: Vila.

Fredag: Ett längre skrittpass i blandad terräng.

Lördag: Längre konditionspass på kvadratformad grus/snöslinga.

Söndag: Eventuellt markarbets/hoppträning för Caroline.

Kommer bli en riktigt rolig vecka!


Ny vecka-nytt tema!

Nu är det ny vecka vilket betyder att jag kör igång med ett nytt tema, den här veckan är det kondition som står på schemat. Det kommer upp en liknande beskrivning som med Styrkan senare idag, nu ska jag gå till stallet!


I sadelkammaren

Här är lite bilder från sadelkammaren:
Lördag

Mammas kompis var och red Saga idag för första gången, det gick jätterbra och hon verkade tycka om henne. Jag själv red Ivory, vi red nere i en av våra hagar där vi trampat upp ett spår. Det gick jättebra, han var superfin i både trav och galopp. Dock bockade han rätt så många gånger i galoppen, men jag har sett honom göra värre med Lina :P Efter han bockat av sig lite blev han jättefin i galoppen. Lina har iallafall gjort ett enormt bra jobb med honom, han känns tusen gånger finare än jag red honom sist vilket var för cirka tre månader sen.

Jag red förresten både honom och Saga igår också, men orkade inte skriva. Då red jag också i hagen men travjobbade bara.


Börjar nya året tidigt

Idag gick jag upp halv åtta för att gå till stallet, börjar alltså 2011 tidigt! Hoppas alla mår bra där ute, någorlunda iallafall :P

Jag red ut en sväng i skogen och backtränade i skritt i den nya snön som kommit. Kravlöst annars, men det blev jobbigt för henne i backen. Tog i bra! Red inte så länge, men hon flåsade lite.

Nu ska vi till stallet igen för ytterligare ett ridpass, hörs senare med nya bilder jag tagit.


Gammal bild, gillar Sagas min!

Gott nytt år snyggingar!!

img_8497 (MMS)

Gott nytt år snyggingar!!


RSS 2.0