Tävling i helgen

Som rubriken lyder så är det tävling i helgen som gäller för mig och Saga. Red lite markarbete/hoppning och hon var så fin! Kändes riktigt bra då vi haft en ordentlig svacka och jag knappt velat gå till stallet. Nu jobbade vi MED varandra och inte MOT. Kul!

Skolan håller på som vanligt och tar upp i stort sett hela min tid. Pluggar till mellan 3-4 timmar varje dag, mer på helgerna. Men konstigt nog trivs jag väldigt bra med det!


En bild på mig och Ronda förr förra helgen vi tävla

Snygga Pikéer

Dessa tre pikéer från Hööks tycker jag är väldigt snygga! Jag skulle gärna vilja ha en av varje färg, mönstret är liksom perfekt och passar till allt. Prisvärda var dem också, 169:- styck.

Källa

Spöregn och första körlektionen!

Åh jag är så trött, kall och har kortslutning i hjärnan. Jag hade min första körlektion på körsskola ikväll, det var superkul! Jag har köpt ett paket med tio lektioner, teorikurs, böcker och 60 prov på internet så att man kan träna hela tiden, så nu är det bara att plugga och köra så mycket som möjligt så att jag lär mig allt perfekt! Jag älskar att köra bil, även fast det är otroligt svårt så är det precis som i ridningen att helt plötsligt faller allting på plats.

Innan det var jag i stallet och red ett dressyrpass på Saga, i spöregn. Jag var på henne från början så hon blev förbannad på mig, jag gav mig inte, hon blev ännu argare och sen till slut när hon insåg att jag kommer nog inte ge mig så blev hon jättefin. Känns bara tråkigt att jag måste bli så arg på henne för att det ska fungera, men å andra sidan så behöver hon verkligen en tillrättavisande och bestämd hand ibland som säger att nu är det såhär, skärp dig!

Nu ska jag återgå till mitt eviga IB-plugg; oral commentary, History IA, BAM IA, Math test, ESS test, ESS lab raports, EE ja ni förstår!


Frågor och svar

 

Svar; Jag har Swedish A1 HL, English A2 HL, History HL, BAM SL, ESS SL och Math Studies.

 

Svar; Hej! Ettan är egentligen helt ondödig.. Egentligen så är ju IB bara två år men eftersom det är lag på tre års gymnasieutbildning i Sverige så har dem varit tvugna att lägga till ett "Pre-IB". Så det första året är egentligen enligt det svenska systemet och har inget att göra med IB, förutom att dem har allt på engelska för att man ska vänja sig inför riktiga IB.

Det bästa och mest ärliga tipset jag kan ge dig är att göra klart allt i god tid. Ta vara på lektionstiden och plugga verkligen när du har sagt att du ska plugga. Skjut absolut inte upp något, speciellt inte sen när du börjar riktiga IB! Då är man körd direkt. Håll ALLA deadlines du får, försök bli klart med så mycket som möjligt när du kan. Till exempel på sommarlovet mellan tvåan och trean så SKRIV DIN EXTENDED ESSAY. Skjut inte upp den till när du börjar trean för du kommer ha så sjukt mycket att göra.

Det ÄR jättejobbigt och svårt att hinna med allt, men vänj dig nu med att göra klart saker i tid och hålla ett rätt så högt studietempo så kommer det underlätta för dig sen när du börjar tvåan.

Ett till tips är också att inte stressa upp dig för mycket för då kommer du inte får något gjort istället. Sov ordentligt och ät bra, rutiner är viktigt. Planera in vilka och hur många timmar du ska plugga varje dag så att du inte bara sitter och göra massor med saker istället för att under en begränsad tid fokusera helt på plugget. Jag måste t.ex. plugga 25 timmar i veckan (ett snitt på 4 timmar per dag) så då krävs det en del planering för att få allt att gå ihop eftersom jag har Saga också.

Lycka till, håll ut till tvåan för när du väl börjar tvåan blir det roligare :) Ettan är boooooooring!

 

Svar; Jag vet inte riktigt vad du exakt menar med "skämt". Vad vet du om ryttaren som red efter mig? Hon kanske inte ens kunnat åka ut på tävlingar tidigare? Hästen kanske vägrat gå in på banan? Dem kanske aldrig kommit över mer än ettan förut? Jag vet ingenting om det ekipaget men tycker iaf att det är tusen gånger bättre att ryttaren klappar och berömmer än sitter och sparkar och slår hästen. Döm inte någon du inte vet något om, det blir oftast fel när man inte vet bakgrunden.


Tävling 11/9-11

Igår var det ju som sagt tävling med Rodis! Det gick väl inte så jättebra, men jag är överlag ändå nöjd. Kom fram till att det är över 9 månader sen jag red henne, jag hann heller aldrig hoppa i fredags (så som jag brukar göra) så jag gav oss kanske inte dem bästa förutsättningarna. Men som vanligt är jag lika glad och lycklig över att få va med Ronda.


Förklass, LC: Ojoj vilken surhäst hon va idag! Stog mestadels på frambenen och sparkade med bakbenen i luften! Jag fick aldrig igång galoppen riktigt och gjorde henne mest irriterad istället för på hugget. Tror även att jag la mig i lite för mycket, Ronda vill ju helst bestämma själv och oftast är det bäst på henne för att hon vet alltid vad som ska göras. Vi stannade iaf ut oss, tråkigt nog men så kan det bli! Hon kändes även lite trött och mör så att säga, konditionen är inte den bästa nu efter ett långt och grönt sommarlov. Bara att ladda om till nästa klass.

Lagklass, LC: Hon kändes mycket bättre på framridningen och framhoppningen, tror att jag red fram för länge till första klassen. Med Saga måste jag ju ha en väldigt lång framridning och göra en massa olika övningar men med Ronda är det tvärt om. Det är därför det är så bra för mig att tävla två olika hästar, man måste då lära sig att variera sin ridning direkt!

Iaf, väl inne på banan var hon fortfarande väldigt sur och arg (sparkade en massa) så hon stopppade på första hindret. Det kändes liksom som att hon dog helt, jag tappade nog en del galopp i svängen men det kändes också som att hon verkligen inte ville hoppa. Tog iaf om det och kom över, resten av banan gjorde vi felfritt om än väldigt motvilligt.


Foto: Sara Bjerkliden

Dagens fel och missar i ridning står jag för, men Ronda känns inte helt villig längre. Hon har inte alls samma hoppglädje som tidigare. När jag red henne på marken på lördagkväll var hon så otroligt fin. Hon stog till och med imot på lilla på framhoppningen, det har jag aldrig varit med om förut.. Jag hoppas att hon inte har ont någonstanns eller liknande, att det bara var något tillfälligt. Min fina fina tjej! Spola fram till cirka 2.50 i filmen, då kommer min ritt!

Rule #1

Regel nummer ett numera är att vila och ta det lugnt så fort jag känner mig dålig. Förut har jag alltid kört på som vanligt och struntat i vad kroppen försökt säga; otroligt respektlöst mot en själv och framförallt väldigt dumt och onödigt!

Jag brukade heller inte vara hemma när jag var sjuk, utan det var först när jag typ inte kunde resa mig upp ur sängen som jag förstog att nu bör jag stanna hemma. Man känner ju oftast i kroppen när en förkylning eller liknande är på ingång och då ska man verkligen försöka ta det lugnt och inte överanstränga sig det minsta.

Som nu, jag ligger hemma och mår piss! Hade det varit för ett år sen hade jag ignorerat kroppen och gått till skolan och tränat som vanligt, men idag är jag bara hemma och tar det lugnt. ALL träning är inställd för att min kropp ska hinna återhäma sig och bli frisk! Det är superviktigt att man speciellt inte tränar när man är sjuk, vet att det är många som gör det. Du ger även dig själv det sämsta utgångsläget för att få till lyckad träning, och det gör man inga resultat på. Så vila hellre och bli frisk, så kan du träna ordentligt sen när du mår bra igen!


Superenkelt, supergott och supernyttigt! Egen pressad apelsinjuice och en god frukost.

För er som inte kan se

För er som inte kan se klippet jag la ut tidigare, byt webbläsare. Det funkar nämligen inte i Google Chrome men i Firefox var det inga problem. Har inte kollar hur det ser ut i Safari men det kanske funkar där med.

Klippet var iaf från tävlingen igår (som jag kommer berätta mer om). Hemsidan och företaget heter Sportwire.se och de har även något slags sammarbete med TV4. Dem kommer iaf vara med på varje allsvenskaomgång för att filma och intevjua. Vårat lag blev även fimat när vi gick banan men vet inte om dem lagt ut det. Min kusin Katta, som även är lagledare för Säva, är expertkommentator och sitter tillsammans med kamerateamet och pratar om allt från ritterna till vilka som är toppade som favoriter. Väldigt kul att dem har gjort en så stor satsning på "vanliga" ponnyallsvenskan!Sportwire.se


By Joules


Min nya piké som jag ääälskar! Kostade bara runt 200:- inne på Tom Joules butik så det kunde inte ha blivit bättre.

Peppad inför helgen

Det är en bra vecka, for sure! Känner att det ligger ett bra flyt i den, den har börjat bra och den kommer sluta bra har jag bestämt.

Skolan är som vanligt fram till fredag, sen ska jag ha dressyrträning på fredag eftermiddag för Kicki. På lördag åker jag till Säva och rider nog Rodis en stund. Kommer inte hinna åka på fredagen som jag brukar, villträna med Saga nämligen. Och på söndag är det självklart tävling som gäller, är så peppad! Saknar Ronda fruktansvärt mycket just nu så ska bli skönt att se henne igen. För att inte tala om Kristin och alla andra. Saknar alltid Säva!

Saga vilade idag men imorgon ska är det dressyr och klättring som ska göras. Nu ska jag plugga lite och sen jogga!Ett litet tips

Ett litet tips såhär på "förhösten"- lägg upp en smart plan inför terminen redan nu innan man är så inne i vardagen. Det kommer underlätta otroligt mycket. Det behöver inte vara detaljerat, inte ens nedskriven men bara så att du känner någonstans i dig själv att du vet vad som ska göras. Varierar från person till person.

Sätt upp små mål eller punkter, kortsiktiga och långsiktiga. Vad du vill ha gjort nu och det som är först om några veckor eller månader. Saker du planerar att inhandla och det som du känner att du kan sälja. Timmarna på dagen du ska plugga och dem timmarna du ska ägna dig åt dig själv. Tro mig, ge det några gångers försök så kommer ni märka hur mycket mer strukturerat och lätt livet blir!


Kalender, To Do-list, anteckningsblock med min svenska bok, och en liten liten snutt av matteboken.

Frågor och svar


Svar: Tack! Jag köpte henne från ett litet försäljningstall en bit ifrån Uppsala, men hon hade stått i flera månader innan jag fick henne så det var i princip att börja om från början. Nu den senaste tiden har jag kunnat börja rida mer ordentligt, vilket är jättekuL! Hon är en otroligt svår häst att rida, varken jag eller mina tränare trodde det från början men det har visat sig med tiden att det är en väldigt speciell dam det där :)


Svar: Ja men jag har eventuellt en på g. Jag hade ju en tjej tidigare men hon var tvungen att sluta pga hennes jobb, hon hade så oregelbundna jobbtider så det funkade inte. Synd, för att hon var väldigt duktig med Saga!Svar: Dem är köpte på Stockholms Häst Butik för ungefär ett år sen, kostade 149:- per par.Testar en grej... Ni får veta snart!!

img_8192 (MMS)

Testar en grej... Ni får veta snart!!


RSS 2.0