Några bilderFinaste Saga <3


Gårdagen

Saga var så himla fin igår! I dressyren var hon mjuk och lösgjord, på ett sätt som hon aldrig varit förut. Vi red vårat första dressyrprogram tillsammans och jag kunde inte vara mer än nöjd. Vi fick 10 sexor, 4 sjuor och 1 åtta! Åttan fick vi på en galoppvolt (den sista i filmen). Jag är riktigt nöjd och faktiskt pepp på att tävla mer dressyr nu. I hoppningen hoppade vi 1m och nollade, avstånden satt och hon lyssnade under hela ritten. Efter lunch var det dags för det roligaste, terrängen och där nollade vi också. Hon var helt klockren!

Jag känner att vi verkligen har utvecklats den här veckan, jag har lärt mig hur jag kan rida henne och vi har kommit ihop mer. Nu vill jag bara träna ännu mer haha!


Dressyren:


Hoppningen:


Terrängen:


Vad tycker ni om min matchning i terrängen? ;)
Tack för alla fina filmer Kristin :D


Godkänd!

Yes, nu är vi godkända för att få tävla fälttävlan! Vi klarade ridprovet och jag fixade det teoretiska igår :D Fick ett märke som jag ska sätta på mitt gröna kort så nu kan jag alltså tävla fälttävlan på häst, men ej ponny. Det är två separata kategorier så man tar ett fälttävlanskort på ponny och ett på häst. Men det är inte speciellt troligt att jag kommer tävla ponny mer heller.

Imorgon ska vi ha vår "tävling" här vilket betyder att vi först har dressyr, sen hoppning och sist terräng (beroende på om det hunnit torka upp lite då det har regnat jättemycket). Har inte så speciellt höga förhoppningar i dressyren utan bara att vi tar oss runt.

Bilderna är på G men det är cirka 200 bilder som ska skickas så det tar ett tag :)

/ Sabina


Saga och sin gamla ägare när de tävlade fälttävlan


Fälttävlanskortet

Igår kväll skrev jag provet för fälttävlanskortet, och om en halvtimme ska jag och Saga göra själva ridprovet. Det är Gudrun Orava som är instruktör och tydligen ska hon vara väldigt sträng. Grymt kul ska det bli iallafall! Saga älskar ju terräng och har hoppat allt utan att blinka så jag tror inte att det blir några problem. Sålänge jag rider rätt funkar allt. Jag hör av mig senare och berättar hur det gått!

Håll tummarna!

/ Sabina


Boots

Jag har haft dessa boots i tre år och har aldrig blivit besviken. De sitter super på hästen, snurrar inte och ger inte skav. Helt klart värda sitt pris och då dem inte är dyra heller kan det inte bli bättre. Dem går inte sönder speciellt snabbt heller. Jag har fyra stycken till Saga som jag använder när jag rider terräng.


Dag 2

På morgonen hade vi hoppning. Vi hoppade först enstaka hinder och sen la vi ihop det till en bana. Saga var så himla fin. Och jag har äntligen börjat se avstånd på henne! Första hindret var ett räcke med bom framför som var ett travhinder, efter det var det snett igenom till ett räcke med plank, vände runt och kom till en oxer med galoppbommar innan, snett igenom och hoppa ett räcke. Hon lyssnade, rusade inte och tog mina förhållningar. Det räcker med att jag rätar upp mig, samlar henne och  behåller tempot ända fram till hindret. Jag är väldigt väldigt nöjd efter lektionen idag.

Efter lunch red vi terräng för första gången. Saga gick klockrent! Bjöd, lyssnade, tvekade inte och tyckte allt var jättekul. Hon tittade inte en enda gång. Det märks att hon har gjort det här tidigare och att det är nått hon verkligen tycker är kul.

Imorgon ska jag rida dressyr på morgonen. Meningen var att jag jag skulle rida terräng efter lunch men det kommer en tränare på torsdag som vi ska ta fälttävlanskortet för och tydligen brukar den träningen vara relativit tuff och på fredag kommer det att vara en avslutande fälttävlanstävling. Saga kändes redan idag rätt så matt så jag vill inte ta ut henne för mycket så jag kommer ta en privatponny som jag ridit ett ta på terrängen imorgon. Kommer bli jättekul! Ska presentera honom sen.

Jag har massor med bilder att visa men får göra det såfort jag fått alla!

Första passet klart

Nu är första passet på fälttävlanslägret klart. Det var ett tempopass där man tränar olika tempon så som banhoppningstempo och terrängtempo. Saga klarade tempot väldigt bra och hon hade mycket fördelar med hennes galopp som är så himla vägvinnande. På banhoppningstempot var målet att rida på 45 sek och där hade vi 43 sek, på terrängtempot skulle man ha 15 sek mindre alltså 30 sek och där fick vi 26, men då fick hon också gå lite snabbare med flit ;)

Innan red vi fram dem inne i paddocken och det var mycket flyttningar i både trav och galopp. I galoppen skulle vi flytta in rumpan en aning vilket gick jättebra. Hon var väldigt fin i traven. Flyttade på öppna delen av volten, öppnor på långsidorna och öka och minska traven.

Nu ska vi rida dressyr, skriver mer sen och har förhoppningsvis massor med bilder på datan då!


Dags att rida

Nu ska jag ut och rida två hästar, hörs senare!


Ronda

Red Ronda i torsdags och här är några bilder. Hon kändes inte alls lika liten som hon gjorde i vintras, kanske beror på att jag vant mig vid storhäst och ridit flera ponnyer nu under veckorna på Säva. Det var underbart att äntligen få sitta på min Rodis igen:


Dagens Ridpass

Idag red jag en ny övning från min nya bok vilket bestog av bom-oxer-bom-oxer-bom-oxer-bom.


Övningen var mycket givande. Jag hade cirka 3 meter mellan varje bom och hinder, lite mer. För Saga var det bra för att hon var tvungen att korta ihop sig och inte rusa mellan samtidigt som hästarna får jobba. Du kan göra övningen svårare genom att lägga till fler hinder. Oxrarna var först på 50 cm och i slutet låg den sista på cirka 1.10. Red fram med mycket lösgörande som flyttningar, öppnor och tempoväxlingar. Saga var så fin! Samlad och mjuk i båda sidorna samt bärig. Kändes vaken och alert i övningen och hon var väldigt rädd om sig när vi höjde lite. Hon rusar inte mot hindrena lika mycket som tidigare vilket känns väldigt skönt.

En jättebra övning som verkligen rekommenderas! Jag har bilder att visa också.


R.I.P OKIDOKI

Det är hemskt. Jag kan fortfarande inte förstå det. Okidoki är död. Hästen alla ville ha, förebilden för så många. Jag älskade honom, han verkade ha en sån fantastisk personlighet. En av världens vackraste och bästa hästar.

R.I.P
Markarbete

I tisdags red jag och Kristin ett markarbetspass klockan sex på morgonen för att hinna innan vi började jobba. Lade ut fem bommar i en cavalettiserie på ena långsidan samt tre upphöjda galoppbommar på ena volten. Jobbade mycket lösgörande hela passet. Övergångar, tempoväxlingar och sen la jag in bommarna så att det blev blandat.

Saga kändes otroligt fin. Hon var och mjuk och följsam från början och det kändes som att hon kommit upp ett snäpp i sin form vilket betyder att hon börjar bära sig bättre. Väntade över bommarna och rusade inte i galoppen alls.

 


Saga

Från markarbetspasset igår:Svar;

Louise om Vad gör jag på Säva?:
Stackars häst! Hur kan du sätta på en remontnosgrimma när du rider med ett pelhambett? Var snäll mot din häst och sätt på en engelsk nosgrimma så hästen kan få komma undan din hand ibland också!
19 Juli, 09:57Jadu, jag ska berätta varför jag rider med remont och pelham just nu.

För några veckor sedan hade vi vår veterinär ute för att kolla Sagas tänder. Det som behövdes var att raspa lite. Hon undrade vad jag red på för bett samt vilken nosgrimma/grimmor. Hon tyckte att jag skulle byta till remont, men sa att jag efter ett tag kan rida på vanlig nosgrimma med pelhamet, men det är bra om hon får gå med remontet ett tag då det inte trycker på de tänderna som behövdes raspa.

Jag vet att jag snörar ihop munnen, och jag vet hur ett pelham fungerar. Men jag tycker att ej bör säga så mycket om saken då den här frågan har diskuterats och lösningen har varit i samråd med min veterinär samt tränare. Det har funkat väldigt bra med den här kombinationen och jag upplever att hon är mycket lugnare. Mitt mål är självklart att kanske inte behöva rida på pelham alls och vanlig nosgrimma, men å andra sidan tycker jag inte att pelham är det värsta bettet du kan rida på. Det kan tvärtom bli mycket mjukare och effektivare än ett tränsbett. Det beror helt på ryttaren och vad du har för häst. Men som jag sagt tidigare så är det bättre att kunna använda små och fina hjälper än att sitta och slita och dra i hästens mun. Så är det för mig och Saga och därför tycker jag att det är ett bra bett till henne.

Även när du rider med Aachenrem får du "snöra ihop"- effekt, inte lika kraftig som med remont men du har den fortfarande i syfte om att motverka att hästen gapar. Kollar du på de flesta i världseliten som rider på pelham rider de med Aachennosgrimma. Självklart ska man ha sin egna åsikt och inte apa efter andra men någonstanns tycker jag att man efter vad man själv är kapabel och vad man har för erfarenhet ska vara öppen och se sig om vad de bästa använder för sätt i både ridning och övrig hästhantering.

Några av världseliten som rider med kombinationen pelham och Aachennosgrimma:
Onsdag

Idag fick vi sovmorgon, riktigt skönt! Saga fick även nya skor på förmiddagen och hovslagaren tyckte att hon hade fina hovar, kul att höra. Idag tänkte jag bara skritta ut på henne då vi red ett ordentligt markarbetes pass igår. Jag har filmer från det som jag ska visa er.

Mer update kommer, jag försöker verkligen hinna med allt!


Shoppingen på Falsterbo

SEN men här är den!Det blev också ungefär 10 betfor påsar, ett Kingsland täcke (för er som inte hör vad jag mumlar om haha), en täckesgjord, ett bett och en till tröja. Jag är som sagt väldigt nöjd med utbudet och vad jag lyckades få med mig hem. Utvärdering på en sak har redan kommit upp, ska försöka skriva om resten sen. 


Produktrecension
Produkt: Ridbyxor från John Whitaker
Produktbeskrivning: Byxa i 4-vägsstretch normal/låg midja.Tygskodd. Snygga sömmar i kontrastfärg röd-vit-blå, bruna byxan är med beiga dekorsömmar även loggan i beige.
Pris: 700-900 kr
Utvärdering: Jag tycker att ridbyxorna är väldigt, väldigt snygga och inte minst sköna. De finns i färgerna blått, brunt, vitt och rött och jag har de bruna. Minuset jag har med byxorna är att de inte har så bra kvalité. Det har redan börjat gå upp sömmar och jag har ridit i dem kanske två-tre gånger. Min kompis Kristin köpte likadana och även hennes har börjat gå upp. Bra design och passform, men ingen bra kvalité!
Betyg: 3 av 5

Finns att köpa på Lyckås Ridsport, Skara Hästsport, Charlies mf.


Vad gör jag på Säva?

Många undrar vad det är jag gör på Säva. Just nu har ridskolan "sommarvila", det vill säga att alla hästar går ute på bete och gör ingenting. Då passar vi på att renovera och fräscha upp anläggningen!

Jag kom ju förra söndagen och på måndagen började jag jobba. Det vi gör är att vi först tömmer alla boxar så noga som möjligt, högtryckstvättar dem, grundmålar och sen målar dem med vanlig färg. Detta tar ungefär sammanlagt kanske 5 dagar och är minst sagt ett jobbigt jobb. Men det är kul när man är klar, för att man ser en sån stor skillnad! Vi målar även staketen runt själva stallet, målar ridhuset, fixar hagar, städar i sadelkammaren, har vanlig stalltjänst för de hästarna som är inne på nätterna osv. Jag kan säga att jag börjar halv åtta på morgonen och brukar sluta nån gång vid elva på kvällen, ni kanske förstår nu varför jag inte har så mycket tid att uppdatera haha.

Sen rider jag även några hästar. Just nu har det varit ungefär 3 hästar per dag, inklusive Saga. Det är både privatponnyer som ägarna vill ska ridas till, ridskolehästar som behöver trimmas och skadade hästar som ska sättas igång. Jag måste säga att jag trivs extremt bra med den här typen av jobb! Jag brukar rida första hästen nångång vid fem och sen rullar det på efter med dem andra.

Jag ska jobba nästa vecka också, men veckan efter det ska jag vara med på deras fälttävlansläger de har så då blir det inget jobb för mig. Jag försöker bli bättre på att uppdatera men som sagt, det är väldigt mycket att göra och det är väldigt kul!


Saga förra måndagen


Saga

Tips!

Jag vet att uppdateringen inte är bra nu men jag har verkligen sjukt mycket att göra, kommer sätta mig ner ikväll och ta ordentlig tid åt bloggen. Sålänge vill jag tipsa som den här boken:Jag köpte den på Falsterbo och den är kanon! Jag har inte provat nån övning ännu men jag har läst igenom den flera gånger och tycker verkligen att den har bra övningar som man kan få ut något från. Jag tänkte rida en i helgen och då kommer jag även filma så att ni får se. Rekomenderas!


En häst klar, en kvar!

img_6807 (MMS)

En häst klar, en kvar!


Onsdag

Nu är min själva "arbetsdag" slut men jag ska byta om och rida två hästar. Ikväll SKA filmerna upp här, igår spelade jag iallafall in dem. Jag ska börja mobilblogga mer nu också så att ni får se lite vad jag gör.


Mer update kommer, har massor med saker att berätta för er!!!

/ Sabina


Säva

Uppdateringen är hemsk! Men jag har inte hunnit. Vi kom hem från Falsterbo igår och åkte direkt vidare till Säva dit vi kom sent på kvällen. Idag har jag bara slitit ute i stallet och ridit Saga, allt plus värmen tar mycket på krafterna! Jag har inte heller nått internet till min bärbara vilket är jobbigt men jag ska försöka fixa det.

Red iallafall Saga idag första gången på en vecka och hon har verkligen blivit hur tjock som helst. Men pigg var hon! Lite stel i höger men annars fin. Blev ett väldigt kort pass. Ska börja rida en till häst som heter Tequila imorgon+ att jag har en FILM från shoppingen på Falsterbo samt summering av Falsterbo. Så det kommer nog upp imorgon när jag har lite mer tid :)


Solsting blandat med åksjuka och allergi f...

Solsting blandat med åksjuka och allergi fick mig att skriva fel! Såklart menade jag att vi var påväg från underbara Skåne!!!


Nu är vi påväg hem från underbara Stockholm!

img_6807 (MMS)

Nu är vi påväg hem från underbara Stockholm!


Falsterbo dag 2

Hej!

Nu är dag två avklarad. Gud vad jag älskar Falsterbo. Mycket bättre än t.ex. Globen. Idag har jag och Kristin suttit på hoppläktaren vilket var väldigt roligt. Mycket avramlingar var det idag. Jag träffade även Karin idag, väldigt roligt! Hon är jättesnäll och himla trevlig :) Superkul eftersom att jag älskar hennes blogg så himla mycket. Ska fota det jag köpt och lägga upp ikväll. Blev en hel del igår, idag var det å andra sidan Kristin som shoppade.

Uppdateringen blir bättre när jag kommer hem!

/ Sabina

Snart börjar huntingen, jag har lyckats kö...

img_6807 (MMS)

Snart börjar huntingen, jag har lyckats köpa lite fast jag sa att jag inte skulle göra det :P


FALSTERBO SNART

Just nu ligger jag och Kristin i min säng och är helt döda. Idag har vi tvättat boxar på Säva och sen åkte vi hem till mig i Stockholm, nu har vi städat huset och lagat mat. Dags att sova snart eftersom att vi åker hemifrån runt sex imorgon på morgonen. MEN SNART ÄR VI I FALSTERBO! :D

Jag vet att det är många som ska till Falsterbo, och har pratat med några om att träffas. Tänkte höra om det fanns intresse från flera, isånnafall skulle vi ju kunna träffas alla på en gång? :P Lämna en kommentar om ni vill!


På Säva

Ska gå och lägga mig snart, tänkte bara berätta hur dagen varit. När vi kom till Säva bestämde vi oss för att släppa ihop Saga med resten av stona direkt och inte vänta tills imorgon då det var lika ljust som på dagen när vi kom fram. Ihopsläppet gick superbra, Saga ställde sig i princip och åt direkt.

Efter det hjälpte vi till att avmaska ridskolehästarna. Tillbaka i stallet plockade jag ur transporten med hjälp av Kristin. Nu har vi ätit middag och jag ska hoppa ner i sängen med en bok tänkte jag. Imorgon åker vi hem och hämtar vår packning innan och byter bil innan vi åker ner mot Falsterbo på tisdag morgon. Kommer bli grymt!

Får se om det bli någon ridning imorgon eller kanske lite bilder :)

/ Sabina


Påväg!

Nu är vi påväg mot Säva! Sitter i bilen och är glad att lastningen gick så bra, hon gick in på direkten. Så nu rullar vi alltså mot Säva. Skriver mer sen.Jag håller på att paka, hatar det för att ...

img_6807 (MMS)

Jag håller på att paka, hatar det för att man vet aldrig vad man behöver och inte behöver! Packningen är för tre veckor på säva, sen måste jag packa en till väska för falsterbo! Jaja, bäst att fortsätta så att jag blir klar. Vi hörs sen, ikväll åker vi och lämnar saga på säva!


Sagas man

När jag tog in Saga i fredags såg jag att det var väldigt tunnt med man på vissa ställen. När jag kollade nogare såg jag att hon kliat av sig manen helt på vissa ställen. Det såg inte klokt ut! Jag var tvungen att klippa resten av manen i samma längd för att det såg verkligen sjukt ut. Vilket det även gör nu, men det är iallafall i någorlunda samma längd. Tur att vi inte ska tävla de närmaste veckorna!


Har ni haft samma problem med era hästar på sommaren? Kliar de av sig sina manar och svansar?

Dagens Ridpass

Åh jag är så stolt över min mamma! Idag red hon för första gången ut på Saga :D Jag skulle ta hand om min kompis häst också och då frågade mamma om vi inte kunda rida ut, vilket jag såklart ville! Var verkligen jätteroligt att kunna rida ut tillsammans, speciellt att se mamma på Saga. Hon var jätteduktig.

Igår tömkörde jag Saga för första gången och OJ vad jag kunde komma åt henne.
Jag har inte så jättestort vana av tömkörning men har gjort det innan, och jag vet inte hur mycket Saga har gjort det. Började i paddocken och det visade sig att hon var mycket nöjd och duktig.
Vi gick ut en sväng till våra backar, och där fick hon verkligen jobba. Så jäkla roligt att se, och faktiskt känna. Först skrittade vi upp i backarna och då fick hon gå i form, vilket jag annars inte brukar kräva när jag backtränar.
Men nu fick hon ta i hela vägen bakifrån.
Sen travade vi även upp, då la jag henne i en väldigt samlad trav, i form och i uppförsbackar. Det var verkligen nyttigt arbete för henne, för att hon fick verkligen jobba igenom kroppen.
Riktigt kul att "upptäcka" det här, och något jag absolut ska fortsätta med! KG har mycket tömkörningslektioner så när nästa termin kör igång igen ska jag anmäla oss till en sån.
Kan tillägga att det blev ett ordentligt pass för mig också, att jogga bakom en häst på 177 cm i mkh samtidigt som man försöker få den att jobba är krävande.
Två flugor i en smäll!


Saga kom in med det här igår, inte något djupt iallafall! Tvättade och smörjde, såg bättre ut idag.

Vinnaren!

Nu är vinnaren dragen i tävlingen om ett Pessoaschabrak!
Det var kul att så många var med, och jag önskar att jag hade kunnat ge er alla ett schabrak :(
Men fler chanser kommer!
Vann gjorde iallafall Tellan, STORT grattis!
Maila mig så fort som möjligt med din adress så att schabraket kan skickas :)


Bilder från Jasmin

När min kompis Jasmin var här sist och red så tog hon även med sig sin systemkamera. Här är några jättefina bilder:
Älskar den första och den tredje sista! Tack Jasmin, besök gärna hennes blogg http://jcbs.bubbleroom.se/.

Frågor och svar

Istället för bara en dagens fråga lägger jag upp några stycken frågor jag fått på sista tiden.

Vad tycker du om boken? :D
Svar: Jag tycker att boken är väldigt bra då den innehåller mycket tips och steg för steg hur man ska gå tillväga med en unghäst. Men det som också är bra med den att tipsen man får inte bara är för unghästar utan också sånt man kan använda till alla hästar oavsett ålder. Bra övningar och råd (kommer lägga upp lite här snart) och fina bilder. En bra bok helt enkelt!

Vilken dag ska du till Falsterbo? :)

Svar: Jag tror att vi kommer att va på Falsterbo från onsdagen till och md lördag alternativt söndag. Är så galet pepp! Kristin ska åka med oss och det kommer bli så himla kul ;)

Vad jobbar dina föräldrar med, och hur bor du? kan du inte visa bild på ditt hem, alltså invändigt och så!? :D
Svar: Min mamma är administrativ sekreterare (fråga mig inte vad hon gör, vet bara att hon har ett eget rum och jobbar mycket med datan haha). Min pappa har jag aldrig träffat eller haft kontakt med. Visst kan jag göra det, nu håller vi dock på att göra om i vårat kök men kan fixa när allt är klart :)

Jag älskar er

Även idag var det en underbar bild i min inkorg i mailen:


Gjord av tildebergman.blogg.se

Tusen miljoner tack Tilde! :D Blir som sagt otroligt glad och rörd när ni skickar in fina bilder, och självklart lägger jag ut alla jag får. Har du en? Maila in på ronda.blogg@hotmail.com. Tack igen Tilde!

RSS 2.0