Ingen hoppträning eller dressyträning

Vi kan inte åka ut till Kicki sålänge vädret är såhär då vägen till henne är svår att köra på med det här underlaget. Så det kommer bli hoppträningar tills det är möjligt igen. Hahah så bra går det med min plan att endast köra dressyr... Jaja, jag har börjat hitta en riktigt bra känsla nu i hoppningen, och på sista hoppträningen (som jag förresten inte hunnit skriva om..) fick jag en såndär underbar aha-upplevelse, kändes som att saker helt plötsligt föll på plats! Kommer skriva ett inlägg om just den hoppträningen och ställa in inlägget så att det publiceras den dagen, det vill säga förra onsdagen.

Iallafall, vi hade tänkt att åka och hoppträna även denna vecka, men fick nyss ett mejl från Cathrine som berättar att hon är sjuk! Så det blir ingen hoppträning heller. Men tror jag såg att Lina skulle till ridhuset, så jag har sms och frågat om vi kan hänga på, vore verkligen super om vi kunde rida ett pass den här veckan i ridhus.


Dagens Ridpass

Jag är, på ett sätt, så himla glad att snön har kommit! Det ger sånna otroliga rid- och träningsmöjligheter.

Idag red jag genom skogen och till min backe där vi backtränade, och oj så hon fick jobba tack vare både backen och snön. Hon har inte några snösulor men det går lika bra utan tycker jag konstigt nog.. Men oftast brukar det bara bli problem när det är kramsnö, nu är det mer puderaktigt så det blir inte styltor på samma sätt.

Påvägen dit var hon iallafall tvungen att klättra i backarna i skogen (samma skog som jag går i för att komma till stallet) där det ligger helt orörd snö. Alltså väldigt bra styrketräning. Väl framme vid backen blev det totalt 6 gånger upp och ner, jag har ökat med en vända upp. Under hösten har jag kört 5 gånger, men känner nu att vi kan börja öka på! Nästa gång kommer jag nog lägga till så att det blir 7, hon har blivit så pass stark att jag måste öka för att det ska bli jobbigt för henne. Idag var hon iallafall riktigt fin. Red varannan gång samlat och varannan gång ökat, under dem gångerna jag ökade la jag även in tempoväxlingar i mitten för att få henne att vänta och tänka till. Påvägen hem i skogen är fick hon klättra igen och det var bra ansträngande för henne- hon flåsade när vi kom ut från skogen.

Hon kändes riktigt fin och hon är så lycklig med all snö! Som sagt, jag kommer verkligen ta vara på dem här månaderna med snö och bygga upp styrka så mycket som möjligt. Det som är så bra med snön är att man kan rida ÖVERALLT för att det är både ljust och perfekt underlag.


Lite juligare här!

Nu är det lite juligare här, fast det känns som att det fortfarande fattas något. Äsch det får vara såhär tills vidare!

Original:


Lite juligare:


Den får sitta till över jul!

Varit lite tomt

Ja det har varit tomt här i helgen. Men jag har inte haft något speciellt att blogga om, plus att jag har jobbat hela helgen och det har varit så sjukt mycket att göra!

Men nu är jag tillbaka, så den här veckan blir det normalt med uppdatering :)


Dagens Fråga(or)

Är Ronda D-ponny?har hon exem?

Svar: Yes Ronda är en D-ponny, men hon har inte exem.

 

Vet du vart den marinblåa KL tröjan finns att köpa?:)

Svar: Oj det var ju rätt sålänge sen, över ett år. Jag köpte min på Sporren i Uppsala, men ring och hör med din närmaste ridsportsaffär om dem har Kingsland ylletröja :)

Intressant :) Förstår om du inte vill svara på det men vad hade du för betyg när du gick ut 9an? Vad hade du tänkt göra efter gymnasiet, vad ska du plugga/jobba med? För olika utbildningar på universitet i sverige kräver man ju att man har läst vissa kurser på gymnasiet, hur funkar det för er? Hur omvandlar man betygen, alltså hur räknar man ut era slutbetyg? Vart ligger skolan och hur fick du upp ögonen för den? Jag har aldrig hört talas om den. Kul att du hittat en skola som du trivs så bra på :)

Svar: Hej! Det är ingen fara, jag berättar gärna om mina betyg :) Jag gick ut med 11 MVG:en och 6 VG:en. Hade MVG i: Svenska, Engelska, Historia, Religion, Geografi, Samhällskunskap, Biologi, Slöjd, Hemkunskap, Idrott och Bild. Jag hade VG i: Kemi, Fysik, Teknik, Matte, Musik och Tyska. Jag var så stolt över mig själv när jag gick ut nian! Totalt blev det 295 poäng efter att man räknat bort ett ämne.

 

Jag har inte någon plan vad jag ska plugga till direkt efter gymnasiet, och jag kommer heller inte studera direkt. IB är som ni vet en krävande linje så när jag går ut kommer jag inte ha orken att börja plugga direkt igen, dessutom vet jag inte vad jag vill göra. Jag ska åka till Irland eller England och jobba i stall i ett-två år efter gymnasiet, det är min plan än sålänge. Sen får vi se om jag kommer på vad jag vill studera vidare till under tiden där.

 

Vi har ju som sagt siffror som betygssytem, max är 45 poäng och för att bli godkänd ska du ha 24. När du söker till Universitet i Sverige går man efter poäng så det på det sättet är det lugnt. IB elever är oftast väldigt eftertraktade på Universitet, iallafall utomlands då vi är väldigt studiemotiverade, har mycket kunskap och har läst flera ämnen på Universitetsnivå (HL-ämnen). Jag tror inte att jag kommer studera i Sverige, men det vet man aldrig.


Skolan ligger i Sickla, Nacka i Stockholm. Det var faktiskt min kompis som tipsade mig om den, jag hade egentligen redan bestämt mig för en annan skola men så fick jag höra talas om YBC, var där på öppet hus och tvekade inte för att börja där istället! Ja, jag är verkligen jätteglad att jag har hittat en skola som passar mig så himla bra, och jag är glad att jag vågade ta en linje som egentligen inte alls var min tanke eller min "stil".


Blir ingen Globen för mig i år!

Nej, precis som rubriken lyder kommer jag inte att gå något på Stockholm International Hors Show i år! Dels för att jag inte har några biljetter och för att jag inte har så mycket pengar den här månaden så då skippar jag att gå dit, finns ju alltid en risk för impulsköp och liknande när man är på sådär stora mässor och det har jag helt enkelt inte råd med den här månaden ;) Första gången på cirka tio år jag inte är på Globen, känns lite konstigt.

Men, jag är inte ledsen för det, för att nästa år åker jag och mamma till Göteborg Horse Show!!!!! DET kommer bli så sjukt kul och då kommer jag ha en bra budget eftersom att det nästan precis är efter jul och jag ska jobba jättemycket nu under lovet. Jag har även hört att utbudet är tusen gånger bättre på Göteborg, så vad passar inte bättre än att spara alla sina pengar dit istället...

Bildkälla

Alla ni som är i Globen, hoppas ni har det sjukt kul, hejja och shoppa lite extra för mig ;)
Min shoppinglista jag gjort till Globen får helt enkelt hänga med till Göteborg istället.

 


Ut och rida i snön

Snart drar jag till stallet för att rida ut i all snö, mysigt! Vi hörs ikväll!


Och vinnarna i Libresstävlingen är:

Nu har vi gått igenom alla bidrag och kommit fram till vilka vi tycker förtjänar varsitt pris! Det var som sagt väldigt svårt och jag funderade ett tag på att lägga till ett fjärde pris då vi hade lite svårt att bestämma oss ett tag..

Men nu har vi alltså bestämmt oss! Vinnarbidraget till "Häst och Höst" är:
Hästar och höst är härliga turer i skogen, skogen blir ett enda hav av olika färger som faller där på stigen framför dig.
Hästen och du i en vild galopp över åkern som precis fått sin sista skörd!
Du känner doften av höst, drar in den friska lukten och stryker hästen sakta över vinterpälsen som börjat titta fram.
Hösten är frisk, vind och blåst, strålande sol. Alla regniga dagar räknar vi bort för en solig höstdag slår allt.
Vad passar då inte bättre än en härlig och uppfriskande tur i skogen!
På hösten kör man på, för tävlingarna håller på  att ta slut och det är ibland tävlingar flera helger i rad! Men det är livet!
Hästar är livet, hur kan man leva utan hästar!
Hösten vore rena rama skiten utan dem! En dag, en natt utan en häst är en plåga!
Hösten och hästen är ett!
Man får passa på för hösten är årstiden innan vintern! Vinterns kalla dagar känns in i märgen! Hösten finns för att härda! Härda din kropp för den kyla som väntas! Det är nu man ska passa på! Rida ut, träna på ridbanan för snart väntas ridhuset!
Snart är värden vit! Men just nu, idag, är hösten här! Njut av alla färger!
Ta fram kameran och rid ut och fota! Bilderna kan inte bli vackrare än nu!
Lev livet för nu är det höst!

Tjejen som skrivit den här dikten heter Agnes Cornelia Åberg, stort GRATTIS TILL DIG! Juryn tyckte att texten var otroligt genomarbetad och välskriven, men framförallt väldigt fint skriven. Agnes fick verkligen fram hur fin och underbar Häst och Höst är tillsammans! Du får 3 biljetter till Göteborg Horse Show och ett schabrak från Libresse. Grattis igen!

På andra plats har vi:
Något jag tänker på varje dag är hur sjukt tacksam jag är som får hålla på med det jag älskar varje dag, jag har en alldeles egen häst att ta hand om som baaaara är min :)
Så dom hära kalla höst/vinterdagarna när man verkligen drar sig för att åka upp till stallet, då soffan/sängen är bra mycket goare och varmare, brukar jag tänka på alla själar där ute som faktiskt inte får/har möjlighet att faktiskt få ha en egen häst. Plötsligt flyger ridkläderna på och man är redan iväg upp till stallet för att pussa på sin häst :)
Så jag vet inte riktigt om detta är ett "hästhösttips" eller något, men till alla dom som drar sig för att åka till stallet nu när det är ruttet väder, eller drar sig för att rida då det är svinkallt: Tänk att du får göra det du älskar varje dag, du har en alldeles egen häst som du får bestämma mat, täcken och ridpass till och du får faktiskt frisk luft+motion varje dag :D
Hade man inte haft ett så stort ansvar som vi hästägare har varje dag, så hade man nog inte kommit utanför dörrn mer än när man ska till och från skolan! Iallafall jag, haha ;D

Grattis till Jennifer Bergström! Det jag och juryn gillade med den här texten var att Jennifer lyfter fram hur lyckliga vi med egen häst är och att vi alltid ska uppskatta det, även den här årstiden när det mesta känns tungt och kanske lite jobbigt. Riktigt bra skrivet! Du kommer få 2 biljetter till Göteborg Horse Show samt ett sadelöverdrag från Libresse.

Och på tredjeplats har vi:
Hösten är för många den tråkiga årstiden mellan en varm sommar som man längtar tillbaka till och en kall, mörk vinter som bara är till besvär. Men som ryttare tänkte jag på ett annat sätt för att jag får verkligen uppleva hösten! Många andra ser bara hösten på stan och på vägen till skolan, men jag får se den ute i naturen, där hösten bara är vacker.

Som ryttare får jag uppleva hösten där den är som bäst!
Jag kan ta ut min häst och rida ut i skogen och bara njuta av alla färger och för att det äntligen inte är för varmt för att rida. När jag skrittar ner i Hågadalen under höstens vackra dagar med några vänner och får se den vackra miljön får jag verkligen en ”må bra” känsla. Dessutom måste det vara bästa årstiden att fota sina hästar i!

De minnen jag har från hösten är framförallt underbara uteritter. Men även att se min fina häst i hagen med orangeröda träd i bakgrunden och att hästarna sätter päls är fint.

Vi ordnar varje år en halloweenövernattning för barnen i stallet som också är höjdpunkten på november. Där kopplar jag hösten på så sätt att när det är höst är det äntligen snart dags för Halloween, då får man börja längta och förbereda!

Ett tips för hösten: Rid ut nu när det är lagom varm och när det än inte är vinter och för mörkt!

En bifogad bild:


Grattis Klara Hovstadius!

Klara ansträngde sig; hon skickade in en text, en bild och även en film. Det visar att hon verkligen försökt! Texten innehåller massor med tips om vad man kan göra med hösten med sin häst. Bra jobbat! Hem till dig kommer 4 stycken stallpaddar från Libresse skickas!


Kul att så många var men och ett otroligt STORT TACK till Libresse som har sponsrat med alla fina priser! Och Grattis igen till alla som vunnit!

Att ha hästarna i hage med sällskap eller inte, din åsikt?

Det är så många som efterlyser debattinlägg av olika slag. Fick en kommentar för någon vecka sen som frågade vad jag tyckte om hagar- hur mycket hästarna ska gå i hage, om hästarna SKA gå i hage, storlek, typ, underlag, antal timmar osv.


Jag har skrivit ett inlägg tidigare om just hagar, men jag skulle kunna skriva lite mer om det. Kan ju börja med att säga att Saga går i en stor hage mellan 7-8 timmar per dag. Hon har hagkompis, vatten och backar att klättra upp och ner i. Hästarna står sällan helt stilla; utan cirkulerar runt om i hagen, pillar i marken, äter eller busar/kelar med varandra.


Bildkälla

Jag skulle aldrig, verkligen aldrig, kunna ha min häst ensam i en hage om det inte fanns några speciella anledningar; hästen kanske skadar sig extremt lätt eller om hästen är naturligt aggressiv mot andra hästar. Det finns kanske någon mer utöver dem här två, men inget jag kan komma på nu. Om man har hästen ensam i en hage för att minska skaderisken tycker jag att man endast gör det för sin egen vinst, och glömmer att hästen är ett flockdjur som kräver sällskap. Det spelar faktiskt ingen roll om hästen har gått EM eller SM, om den kostar 20.000kr eller 150.000kr; den har fortfarande samma behov som alla andra hästar. Jag kan förstå att man är orolig för att man har en värdefull tävlingshäst och är rädd för att den ska skada sig för att den kostar mycket pengar, men åter igen så är det fortfarande ett djur och inte matriell ägodel.

Så här ser jag på ämnet! Som ni förstår är det mina personliga åsikter som alla har rätt till, därför är det viktigt att dem också respekteras på samma sätt som jag respekterar att några av er kanske tycker helt annorlunda. Dela gärna med er av vad ni tycker, ovasett vad det är!


Hösten 2010:s resultat

Den här hösten har varit väldigt bra både tränings och tävlingsmässigt för min del, och mina hästar. Om man tänker tävlingsmässigt har jag startat fem tävlingar:

Uppsala Ponnyklubb 5/9 L:C & Lagklass L:C+ omhoppning L:B med Ronda
Mälarhöjden 12/9 1m & 1.10m med Saga
Gimo Ridklubb 4/10 L:C & Lagklass L:B med Ronda
Lurbo Ridklubb 31/10 L:C+5 & Lagklass L:B med Ronda
Botkyrka Ridsällskap 7/11 1m & 1.10m med Saga

Av fem tävlingar har jag blivit placerad på tre; Gimo, Lurbo och Botkyrka. Det började med en andra plats i L:C på Gimo, 0+0fel och 0fel i Lagklassen vilket gav laget en andra placering i andra omgången. På Lurbo red vi 0fel i Lagklassen vilket gav vinst i sista omgången och total två i hela allsvenskan. På Botkyrka red vi 0+0fel och kom på 9:e plats av 80 startande. Totalt blev det fem rosetter den här hösten och jag hade inte kunnat vara mer nöjd. Både Ronda och Saga har känts riktigt bra i alla starter och jag har haft bra känsla i varje klass även fast resultatet kanske inte varit det bästa. Men att ha haft bra känsla på samtliga av höstens starter är inte fy skam, och
dessutom blivit placerad i fem av tio!

Vinstrundan!

Träningsmässigt har det gått upp och ner, men det känns som att vi efter varje träning har kommit på något nytt, jobbat vidare med det hemma och blivit bättre, kommit tillbaka till en ny träning och stött på ett nytt problem som vi löst på samma sätt som föregående. Vi har liksom inte fastnat vid en specifik punkt utan faktiskt kunnat jobba på flera olika problem. Men sen tycker jag också att vi har utvecklats, väldigt mycket! Jag har börjat förstå hur jag ska rida och på vilket sätt jag rider rätt men även hur jag rider fel. Jag känner att jag har utvecklats mycket och jag tror att det har varit väldigt bra för både mitt självförtroende och för min ridning att tävla två så olika hästar. Det har gett mycket! Det har varit så himla himla kul och jag hoppas att jag får möjligheten att göra det nästa termin också!

En av dressyrträningarna i början av terminen

Jag känner även att träningen har varit kontinuerligt under hela hösten, det vill säga att vi har i stort sett tränat varje vecka och ibland flera gånger. Träning ger verkligen resultat, och det är nog en av de viktigaste punkterna jag har lärt mig den här hösten. Man måste få hjälp och lära sig nya saker hela tiden och genom att träna för tränare ger du både dig och din häst möjligheten att uppnå dem målen du har. Det är något jag kommer tänka mycket på i framtiden, och jag tror inte att jag kommer slarva med träningen som jag kanske har gjort tidigare.



Jag är väldigt nöjd med den här hösten, nöjd är inte ens ett ord som räcker utan det har varit så över förväntan och jag hoppas som sagt att det inte är sista gången jag får tävla och och ha roligt tillsammans med dem två jag älskar mest, och för att inte glömma vårat fantastiska lag och hejjarklack som har varit bland det viktigaste också!

 


 


Svårt att välja vinnare

Jag sitter och läser igenom alla era fina bidrag och har så svårt att välja tre stycken som ska få priser! Som tur var är jag inte ensam om att utse vinnare och övriga pristagare. Ni har verkligen skrivit jättebra, allihopa och det gör det bara svårare. Nu har jag iallafall plockat ut tio stycken som jag ska ranka, sedan får vi se vad min "medhjälpare" tycker och vad vi kommer fram till för beslut. Resultaten kommer upp senast onsdag!


En höstbild för mig, hösten 2008 då jag och Ronda kom hem från en tävling med två placeringar.

Hoppträning 21 november

Vi var iväg och tränade hoppning för Rickard och det gick sådär. Stundtals kändes hon fin medans vi ibland inte kom rätt alls eller så kände jag att hon stack med mig. Men om man jämför med för några månader sen är hon mycket lugnare.

Vi jobbade vidare lite med övningen från markarbetsträningen, slingan på mitten var nu upplagd till hinder istället. Där kändes hon fin även fast vi rev några gånger. På linjerna längs långsidan kände jag att jag tappade henne ibland. Men överlag var det väl en helt okej träning, det gick inte bra men heller inte dåligt. Sånna dagar och träningar har man ju också!


Markarbetsträning 20/11-10


(Jag vet redan att min sits inte är den bästa på bilden, men det blev stillbild från kameran. Inga kommentarer om detta behövs!)

Vi tränade som sagt markarbete för Rickard Pallin som jag tränade mycket för ibörjan med Ronda. Det jag gillar med hans träningar, speciellt markarbete, är att han bygger kluriga och väldigt roliga banor/övningar. Dem innehåller alltid mycket, mycket bommar där hästarna och ryttarna verkligen får tänka och jobba. Och jag behövde inte bli besviken den här gången heller, det var supernyttiga övningar för Saga!

Vi började med att rida fram och dela upp långsidan i tre delar; öppna första delen, ökning på mitten och sedan ta tillbaka och rida öppna ut. Saga var fin men det vi behöver jobba på här är att få igenom mer ställning och inte tvärning i öppnan. Hon var riktigt fin i ökningarna.
Galoppjobbade lite sen och gick till slut över till bommar.
Det var lite olika linjer som ni kan se på filmerna och den som var roligast var självklart den böjda (den liknade lite den här som jag har gjort tidigare) - och riktigt bra hjärngympa för Saga. Det skulle vara två steg mellan varje och saga satte dem varje gång, hon kändes riktigt fin. I dem andra bomövningarna handlade det mycket om att kunna variera; rida in i normalt grundtempo för att sedan på mitten behöva länga dem, även här var Saga riktigt fin och jag kände att jag hade mycket att jobba med, det vill säga att jag hade flera lägen jag kunde välja att rida mellan och inte bara två.
Sen la han upp allt så att det blev upphöjt och så jobbade vi i galopp och det är var så himla bra för Saga! Speciellt när den böjda blev upphöjd, till slut förstog hon verkligen att hon var tvungen att vänta på mig och inte bara rusa igenom.

Hon kändes jättefin under hela passet och jag tycker att hon svarade bra på den här sortens övningar, ska absolut göra liknande hemma (vilket jag också sagt tidigare) sålänge vädret tillåter.


Idag är det träning!

Om en stund ska jag gå till stallet och fixa inför dagens träning. Det är ett markarbetspass och kameran följer självklart med! Jag är så träningssugen så det ska verkligen bli jättekul.

Vi hörs ikväll med bättre uppdatering, filmer och kanske något mer intressant. Angående tävlingen som ska avslutas idag har jag flyttat fram slutdagen tills imorgon då jag inte kommer hinna idag. Så ni har alltså tills imorgon 00.00 på er att anmäla er!


Dagens Fråga

Kommer du att ställa av din häst på vintervila iår? :)
Svar:
Bra fråga! Nej, jag tror inte att hon kommer att ha en hel vila, jag kommer inte att ställa av henne medvetet. Men sen vet man ju aldrig med det här vädret. Så som det såg ut förra året gick det inte att rida pga stormar och för mycket snö. Lina som står i samma stall som mig brukar åka till Gladö rätt så ofta, ska fråga om jag kanske kan följa med någon gång. Jag red där förra vintern några gånger när vädret var som värst så det kanske går bra i år igen.

Om det är lagom mycket snö är vintern superbra att bygga muskler genom att konditionsträna i snön, det är jättejobbigt för hästarna och bygger upp bra styrka! Det är ju lättare på stor häst, kommer det extremt stora mängder med snö är det väldigt svårt att rida med små ponnyer men har man möjligheten så ska man rida så mycket som möjligt i snön. Sen är det såklart otroligt mysigt och härligt att rida ut i snö!

Saga brukar få sin vila på sommaren istället, då får hon vila några veckor och bara gå på bete.


En vinterbild från förra året

Veckorna går för fort

Veckorna går verkligen för fort! Det känns inte som att jag hinner göra något alls, imorgon är ännu en vecka slut igen.. Det är bara fyra veckor kvar till jullov. Jag har mycket plugg nu innan som måste bli gjort. Bland annat ett matteprov nästa vecka som jag fasar för...

Igår hjälpte Lina mig med Saga då hon skulle vila och jag skulle träffa min kompis i stan och idag hade Madde (medryttare) Saga. Imorgon ska vi åka till Kalsvik då Madde ska rida ett dressyrpass för Rickard. Och sen i helgen ska jag träna, är jättepepp!

Dressyrträningen i tisdags var väldigt nyttig för Saga, Kicki red henne och hon fick verkligen jobba. Jag satt bara upp några minuter i slutet för att känna och OJ vilken skillnad det var.. på allt! Det var även en söt läsare som red i ridhuset med sin ponny som hälsade, jättekul!

Nej, jag återgår till mitt pluggande nu så hörs vi kanske imorgon.


För några veckor sen när det fortfarande var varmt ute..

Mot dressyrträning!

img_6807 (MMS)

Mot dressyrträning!


Nytt träns

Titta vad min underbara mamma kom hem med förra fredagen!

Det finfina tränset från Hööks som jag har bloggat om tidigare! Det är verkligen kanonfint men det var svårt att få det bra med mobilkameran. Här kommer några fler bilder:


Det var lite stelt men mjukare än vad nya träns brukar vara. Kostade som sagt 359:-

Måndagar är inte så hemska som alla säger

Det har varit lite tomt här ett par dagar för att jag jobbade i helgen och hade så himla mycket att göra. Det var sjukt mycket folk och vi hade massor med varor som skulle plockas upp. Nu såhär mot jul kommer det ju bli extra stressigt och jag har fått massor med extra timmar men så mycket folk som det var i helgen var det inte om man jämför med förra året.

Jag vet att jag inte brukar vara så personlig i bloggen, skriver sällan ner mina tankar eller hur jag egentligen mår vilket jag ibland kan tycka är lite synd. Några har kommenterat om detta tidigare och jag ska försöka skriva mer om MIG också, det kommer fortfarande alltid vara hästrelaterat men kanske lite mindre... stelt? Formellt? Vi får se!

Jag kan ju börja med att säga att måndagar är bland den bästa dagen på hela veckan för mig! Jag börjar tio och slutar tjugo över tolv så jag hinner hem och rida innan det blir mörkt vilket verkligen, verkligen uppskattas. Idag var det ju dock spöregn hela dagen men jag hade planerat uteritt då det kommer bli fyra träningar för Saga den här veckan. Så vi red ut och backtränade, jag red på vanligt bett och hon var så fin. Hon försökte dra iväg ibland men då sa jag bara till henne och sen skötte hon sig. Det var bra att hon fick springa av sig lite också, plus att backträningen i skritt verkligen tog på henne.

Nu ska jag fortsätta med mitt plugg (svenska, engelska och historia) och sedan sova. Vi hörs imorgon, det är dressyrträning och kameran kommer vara laddad!


Dagens Ridpass

Idag red jag för första gången sen tävlingen. Har fortfarande ont i mitt ben men det var bara att köra iallafall, lite smärta dör man inte av.

Red iallafall i paddocken och hon var verkligen så sjukt fin! Började med mycket övergångar och tempoväxlingar vilket hjälper till att få igång bakbensaktivitet på hästen och ökar fokuseringen. Något som är viktigt att tänka på när man rider en övergång är att man inte glömmer att driva i övergången, även om man ska sakta av. Detta för att hålla igång aktiviteten i bakbena och inte tappa dem. Jobbade mycket i galopp sen, tempoväxlingar med fokus på att kunna använda så små hjälper som möjligt för att korta och sedan länga.
I höger var hon väldigt stel så där la jag mest arbete på att få loss henne och få igång galoppen och bakbena genom att rida mycket sluta längs långsidan och yttertygel-innerskänkel.

I vänster var hon så himla, himla fin trots att det är hennes svaga sida. Kunde öka och minska genom att bara använda mig utav sätet och bibehålla en otroligt mjuk kontakt mellan mun och hand. Just att korta galoppsprången var jag extra nöjd med då jag verkligen kände skillnad och hon kom ner i en väldigt samlad galopp som fortfarande hade power i sig. När jag efter kanske 10 minuters galoppjobb gick ner till trav igen var det en stor skillnad på traven, hon hade ett sånt steg att jag bara satt och skrattade! Det var så häftigt att rida i. Lätt i handen, och när jag la till skänkeln kom allt bakifrån och sköt henne framåt, så kul att känna! Travade av i en låg form där hon verkligen stretchade ut hals-nacke-ryggmuskeln. Frustade och var väldigt avslappnad.
Avslutade med att skritta av i cirka 15 min. Ett väldigt nyttigt och framförallt roligt ridpass!


En favorit i repris

Bland mina ridtäcken

Var tvungen att klippa i början och slutet för att få ner tiden. Om ni har några frågor är det bara att kommentera! Säg gärna vad jag kan visa nästa gång, så svårt att komma på.


Glöm inte tävlingen!

Ni glömmer väl inte bort tävlingen i samarbeta med Libresse? Bara en vecka kvar, skicka in ditt bidrag nu!
Du kan vinna massor med fina saker, bland annat biljetter till Göteborg Horse Show, schabrak, stallpaddar m.m.


International Baccalaureate- världens utbildning

Jag har senaste två månaderna fått massor med mail och kommentarer från läsare som ska välja gymnasium nästa år och som vill ha tips och undrar massor om den skolan och linjen jag går. Jag har svarat och ibland länkat till gamla inlägg jag skrivit om min skola men jag tänkte att jag kan förnya faktan nu när jag har gått här i ett och ett halvt år. Jag har även inlett ett samarbete mellan min skola och min blogg så då passar det bra att publicera det här.


Jag går som några av er vet en linje som heter IB- International Baccalaureate och på Wikipedia står det såhär: International Baccalaureate Diploma Programme är ett tvåårigt gymnasieprogram med internationell standard som erbjuds i ett flertal länder och ger tillgång till universitet över hela världen. All undervisning sker på engelska. IBO, International Baccalaureate Organisation, har sitt säte i Cardiff och Genéve.

I svenska gymnasieskolor som erbjuder International Baccalaureate måste eleverna först gå ett förberedande år, dels för att förbereda eleverna på språket och undervisningen, dels för att gymnasieutbildningen enligt svensk skollagstiftning måste vara tre år.

Programmet är uppbyggt av sex ämnen som eleven själv väljer efter vissa regler. Vidare finns de flesta ämnen på två olika nivåer, "Standard level" eller "Higher level". Minst tre och max fyra ämnen måste väljas på "Higher Level". Därutöver läser alla de tre ämnena i IB:s kärna: Theory of knowledge (ToK), Creativity, Action, Service (CAS) samt specialerbetet "Extended Essay"; IB:s motsvarighet till svenska gymnasieprograms projektarbete.

International Baccalaureate Diploma Programme sägs vara det mest krävande studieprogrammet på gymnasienivå i Sverige. Däremot är IB inte en svensk gymnasielinje utan en internationell och styrs från Cardiff och Genéve. De omfattande studierna på engelska som programmet kräver av eleverna ger mycket god möjlighet till fortsatt akademisk utbildning utomlands. Om eleven lyckas ta "Bilingual Diploma" klassas han/hon som modersmålstalande i engelska i Storbritannien när man söker till universitet.

Källa

På min skolas hemsida, YBC, beskrivs programmet såhär: International Baccalaureate Diploma Programme är bokstavligen världens gymnasieutbildning. Ingen annan gymnasie-utbildning kan mäta sig med IB när det gäller att förbereda dig för universitetsstudier. Och eftersom IB finns i över 100 länder över hela världen, så känner de flesta av världens universitet till IB-programmet, och de välkomnar mer än gärna elever från IB. Det speciella med IB är att kurserna är lika över hela världen. Planerna för de olika ämnena är lika i t ex Nacka, New Dehli och New York.

IB-programmet är en skräddarsydd gymnasieutbildning för dig som vill läsa vidare – även utanför Sverige! Bättre förberedd för detta är svårt att bli, utanför IB.

Vill du bo, plugga eller jobba utomlands? Då är IB det givna valet för dig! Givetvis är undervisningsspråket engelska, något som alla elever mycket snabbt kommer in i. Stämningen är en skön blandning av tydligt studiefokus och kreativa, spännande möten. Rejäla studier går hand i hand med varm kamratskap. IB-elever brukar berätta att de känner sig bekväma och trygga – och nyfikna! I IB-klasserna brukar det alltid finnas elever från olika delar av världen.

Det är också vanligt att klasserna har elever från olika delar av Sverige, eftersom IB har riksintag. Vi har sett att elever som har gått IB ofta söker vidare till Handelshögskolan, juristutbildningar, läkarlinjen och KTH.

Källa

 

Som ni kanske har förstått är en IB en engelsk linje så har jag alla mina ämnen på engelska, förutom svenska såklart. Det finns olika nivåer i varje ämne; Standard Level (SL) or Higher Level (HL). Du måste ha tre HL ämnen av dem sex ämnena du läser. Det går att läsa sju ämnen också, men det är verkligen inget som rekommenderas. HL motsvarar Universitetsnivå vilket betyder att dem tre kurserna jag läser på HL är på samma nivå som om jag skulle läsa på Universitetet- med andra ord är det alltså väldigt tufft. Därför bör man, och ska, verkligen tänka igenom innan man söker till IB för att det är en av världens tuffaste utbildningar.

Dem ämnena jag läser är:

* Svenska HL

* English A2 HL (A2 betyder att det inte är mitt modersmål, men jag har det fortfarande som ett HL ämne)

* History HL

* Environmental Systems and Society SL

* Business and Mangament SL

* Math Studies ( I matte kan man välja tre olika nivåer-studies är det lägsta och motsvarar matte C i svenska gymnasieskolor, alltså helt normalt. SL är upp till matte D och lite E också tror jag, HL är utöver alla bokstäver som finns och du bör se matte som en hobby om du väljer HL).

 

Dessa är alltså mina val som jag är väldigt nöjd och bekväm med. Som ni ser så läser jag svenska, engelska och historia på HL och jag valde att ha HL i dessa ämnen för att jag tycker dem är väldigt roliga, något som krävs om man ska orka prestera sitt yttersta. Jag har väldigt lätt för språk och historia har jag varit intresserad av sedan jag var 4 år, typ. Business tycker jag också är väldigt kul; det är relativit lätt och logiskt. Vi pratar mycket om vad business är, om företag, pengar i världen och hur synen på pengar ser ut samt hur allt binds ihop. Environmental är som en blandning av samhälle, religion, biologi, geografi, naturkunskap och kemi och väldigt intressant. Vi får lära oss mycket om naturen, hur det fungerar samtidigt som det inte är helt fokuserat på kemiska formler eller hur saker är uppbyggda som i biologi eller kemi, utan det är bredare upplagt. Matten passar mig bra då det inte är mitt starkaste ämne men vi tar allt i en bra takt samtidigt som vi får tillräcklig med lärdom i ämnet.

 

Man har inte betyg på IB som i svenska skolor; IG, G, VG och MVG utan på IB går man som sagt efter den engelska läroplanen som är siffror. 7 är högst och 1 är lägst. För att bli godkänd måste man ha 24 poäng, men helst högre. Man satsar på ungefär 35-40. Max är 45 poäng.

 

Utöver dessa ämnen finns det även; Economics, Chemistry, Physics, Psychology, Biology and Arts. Jag vet inte så mycket om dessa ämnen mer än det allmäna man vet om dem. Man har även något som heter TOK= Theory of Knowledge vilket man skulle kunna jämföra med Filosfi ungefär. Sist finns det något som kallas för CAS= Creativity, Action, Service. Där har man 150 timmar som man under två år ska utföra 50 i varje kategori. T.ex för Action kan jag träna med Saga eller dansa, för Creativity kan jag anordna en bal i skolan och för Service kan jag hålla i en ridlektion gratis åt någon. CAS är till för att man ska ha "ett liv utanför" skolan och inte bara snöa in sig i sina studier.

Bildkälla

När jag började IB var det svårt att komma in i först och främst engelskan, jag har bara gått i svensk skola tidigare med dessutom väldigt dåliga lärare, men det är något jag måste säga man kommer in i. Idag har jag inga problem alls. Självklart kan jag inte vartenda ord och måste kolla upp ibland i böckerna och texter men det blir bättre och bättre varje dag eftersom att jag pratar engelska mellan 20-30 timmar i veckan. Du kommer in i språket naturligt vare sig du var duktig på det tidigare eller inte, det viktigaste är att man vågar prata, vågar fråga om man inte förstår och vågar träna mycket själv. Jag står ofta hemma och övar framför spegeln, läser högt ur t.ex. historiaboken för att jag ska träna upp mitt uttal och som alla ryttare vet: träning ger resultat. Jag trodde aldrig för att år sen att jag skulle bli så bra som jag har blivit på engelska.

 

Eftersom att det är en internationell linje har vi många elever från andra länder som helt enkelt inte kan svenska och då är man tvungen att prata engelska, vi har flera i min klass så då blir det naturligt att kliva bort från svenskan och bara kommunicera på engelska. Jag är väldigt bra kompis med en tjej i min klass och hon kommer från Tyskland och kan inte svenska, så med henne pratar jag bara engelska men det är inget man tänker på längre. Det som är så skönt på YBC är också att det är ingen som bryr sig om man inte har perfekt uttal eller har problem med att uttrycka sig. Alla hjälps åt och stöttar, om man har problem med något får man alltid hjälp av dem i sin klass (och självklart lärare), man känner sig aldrig sämre utan det kan tvärtom bra när man frågor resten av klassen vad ett ord betyder eller hur jag ska uttala något. Gemenskapen är otroligt viktig och framförallt väldigt stark på IB, jag kommer tillbaka till det här senare.

 

Det man ska tänka på är, som jag nämde tidigare, en tuff linje som kräver mycket av dig hela tiden. Det är beräknat att man ska lägga cirka 20 timmar plugg i veckan, det är lite beroende på hur mycket man har men mellan 10-20 timmar minst.

 

Allt plugg och slit under två år är endast till för ett syfte: Examenproven i maj sista året. Det är det vi tränas till. Examenproven har man varje dag under två veckor, två prov per dag på cirka 4 timmar och på dem proven kan det komma vad som helst av det man har lärt sig under sina två IB-år. Det är därför man pluggar så himla mycket, varför trycket är så starkt och tempot så snabbt. För att om man inte klarar sig i något ämne måste man vänta ett år innan man kan göra om det. Innan man har den riktiga examen har man först en Practise Exam i tvåan (jag har nu i vår) och en Mock Exam som man har i februari sista året, alltså några månader innan riktiga Exam. Detta är verkligen jättebra för oss eftersom att vi får träna på gamla prov, känna hur det kommer vara och lära oss att hantera stressen lite bättre.

Bildkälla

Det är inte heller lärarna som sätter betygen utan det är examinatorer någonstanns ute i världen som sätter alla våra betyg. Det är ett nytt land varje år som är "värdland", så ett år kan alla prov skickas till Indien och nästa år till Kina, Australien, Spanien etc. Det här tycker jag är väldigt skönt dels för att då spelar det egentligen ingen roll vilken relation man har till en viss lärare (man kan t.ex. inte alls komma överns med en lärare och pga detta sjunker ens betyg) men relationen mellan lärare och elev blir mycket bättre för att dem är mer till för att hjälpa, lära upp, stötta, tipsa, förbereda och ge oss så bra förutsättningar som möjligt inför slut Examen. Jag tycker att det ger mycket bättre stämning och det passar mig bättre.

 

Så, det var lite grunder om vad IB är, det kommer två separata inlägg om själva skolan, YBC och alla mina tankar om linjen, skolan, miljon etc. Det finns ju så mycket att skriva! Förlåt att det blev så långt, säg till om det är något specefikt ni vill läsa mer om :)

 


Torsdag

Idag var det min medryttare som hade Saga och jag jobbade.

På morgonen var jag hos doktorn för att kolla knäet och fråga om mina händer. Knäet är nu friskförklarat då det blivit otroligt mycket bättre på såhär få dagar och doktorn har jämfört med andra benet, han hittade ingen vätska och det är full rörelsetillgång i benet. Jag fick även ta proverna för reumatism, blodsvaren kommer nästa vecka. Det var lite obehagligt att göra, dem sätter fast en kanyl i armvecket och sen har dom fyra rör som dom fyller med blod från kanylen. Gjorde inte ont men kändes väldigt konstigt. Så vi får se vad provresultaten säger!

Nästa helg ska jag och Saga på helgkurs för Rickard! På lördagen är det ett markarbetspass och på söndagen är det hoppning. Vi kör på det istället för Pay & Jump, det är bättre att träna och speciellt om man har möjlighet att åka på kurs. På tisdagen ska vi även till Kicki, så det blir en ordentlig träningsvecka, kul! :)


Under en Kickiträning

För er som ville se lilla Shia

I den här videon var det några som uppmärksammade vår nya lilla kattunge Shia. Här är en video där hon minst sagt klantar sig, men man skrattar som tusan!

Plakett

Det roligaste med att bli placerad är plaketten tycker jag.
Självklart är rosetten och allt annat roligt också men just plaketten tycker jag är speciell.
Den visar på något sätt verkligen att man har blivit placerad och sen är det roligt med alla klubbars loggor och egna design på plaketten, det gör det speciellt när alla ser olika ut. Man kan sätta den på boxdörren, eller som jag har gjort med dem som jag och Ronda har vunnit; hemma på väggen längs med spegeln.
Den som jag och Saga vann i söndags ska jag sätta upp på hennes boxdörr, förhoppningsvis blir det fler till samlingen i framtiden.
Det är jättefin med boxdörrar fyllda med plaketter, eller om man har möjlighet att sätta dem ovanför.
Egentligen tycker jag inte att det spelar någon roll om dem tillhör hästen som står där eller inte, fast det är ju lite av charmen med dem. Men jag skulle tänka mig att sätta upp Rondas plaketter på Sagas dörr, men dem passar så bra i mitt rum så dem kommer få stanna där haha. Älskar iallafall alla sorter av plaketter!



UPDATE: Haha FÖRLÅT för felstavning, var helt bombsäker på att det stavades plankett :P Så fel man kan ha ibland!

Broddat

Idag har det ju som alla vet varit galet väder, så jag kände att det var dags att brodda. Satte dock bara på två på varje hov, vi får se om det blir ännu halare så sätter jag på två till på varje. Det gick iallafall smidigt och snabbt att brodda, jag tycker inte det är speciellt jobbigt eller svårt men det gäller att man har bra verktyg till hjälp, annars gör man det bara svårare för sig själv. Här är det jag använder när jag broddar:


Den gula är ny, köpte den i helgen på tävlingen. Den använder man för att pilla ut smuts och liknande innan man använder gängaren. Superbra är den, mycket bättre än att ha en kniv med sig. Den röda är då gängare som man använder för att gänga ur hålen innan man kan skruva i brodden eftersom att dem oftast är fyllda med stenar och annat smuts (om du inte skruvar i broddarna direkt när hästern skos).

En vanlig skiftnyckel för att dra åt broddarna. Bra då man kan ändra storleken! Sen är det bara en vanlig hovkrats.

Bästa Elitbrodd! Har använt mig av dem sedan första året med häst och har aldrig blivit missnöjd. Håller mycket längre än vanlig brodd vilket är viktigt för mig då vi rider mycket på asfalt och broddarna slits fortare. Ger bra grepp för hästarna också. Jag brukar köpa en hel liten kartong (som den på bilden) och det brukr gå på kanske 250:- men då får man också runt 50 broddar, om det inte var mer till och med. Rekommenderar dem verkligen!

Jag skrev ett inlägg om broddar, snösulor och liknande förra vintern som ni kan läsa här.

Mitt knä är sämre..

Idag när jag vaknade upp på morgonen kunde jag knappt röra benet så jag blev hemma från skolan.. Hoppade på en krycka till stallet, den lär få hänga med till skolan imorgon också. Det gör så himla ont och varje rörelse är ansträngande. Jag ska röntga på onsdag så att vi kan vara säkra på att det inte är något.

Vi skulle ju tränat imorgon för Kicki, men tydligen ska det bli snöstorm i Stockholm. Vi kommer inte åka om det blir det, men om det visar sig att det inte blir så kommer vi nog åka så får Kicki rida ett pass på henne, för att jag kommer inte klara av att göra det. Hoppas verkligen inte att det kommer någon snö!

Nu ska jag fortsätta med plugget :)


Botkyrka 1m och 1.10m



Vilken dag det har varit! Jag är så stolt över Saga, allt har varit över förväntan.


1m 0+0

Hon var så fin! Redan på framridningen kändes hon lyhörd, mjuk och hon lyssnade mycket fint på mina hjälper. Red mycket övergångar mellan skritt och trav och tempoväxlingar i skritt samt sidförande. Inne på framhoppningen kändes det jättebra, det var lite trångt och inte så mycket plats men det gick bra. Inne på banan gick det väldigt bra, utöver förväntan efter den här veckans hoppträning och annat tjaffs. Vi gick nolla i grunden, kom till omhoppning och nollade där också vilket gjorde att vi hamnade på en preliminär 5:e plats. Jag red rätt så snabbt, vilket inte var planerat eller med avsikt, men Saga har en stor galopp och var relativit smidig att svänga så vi fick en fin tid. Jag var startnummer 30 och klassen bestog av 76 startande, så det blev en tids väntan. När det var kanske 7-8 ryttare kvar kommer det några stycken som petar ner mig och vi slutar totalt på en 9:e plats; rosett, plakett och en hink med priser! Vår första placering tillsammans, och vår första dubbelnolla! Hon lyssnade under hela banan, drog inte iväg och hoppade väl. Jag är fortfarande uppe i varv!
Ljuset är jättedåligt men man ser på ett ungefär


1.10m Ute.
Körde samma upplägg på framridningen och hon var jättefin. Inne på framhoppningen hoppade hon mig nästan ur sadeln för att hon tog i så över hindrena, kändes jättebra. När jag galopperar innanför spåret kommer en häst från motsatt håll, hennes häst sparkar helt plötsligt och utan anledning mot Saga och träffar mig rakt på knäskålen och på min fot. Jag tappade känseln helt i knät och benet. Det var så hemskt, det kändes som att jag hade tappat hela vänsterbenet. Tjejen bad om ursäkt och sa att hennes häst tydligen brukade göra så, kändes surt för mig eftersom att vi bara ridit förbi helt oprovocerat precis som alla andra gjorde... Jag försökte hoppa ett hinder på framhoppningen för att se hur det kändes och det gick för att jag hade fortfarande inte någon känsel. När jag är påväg mot insläppet kommer smärtan, först till knäet och sedan vidare som strålar ner mot foten. Jag började gråta, för att det gjorde så fruktansvärt ont. Men jag bestämde mig för att prova hoppa, något jag ångrar i efterhand för att det var inte schysst mot Saga då jag gav henne extremt dåliga förutsättningar och mot mig själv eftersom att jag inte kunde rida. Inne på banan gick det bara inte. Jag kunde inte använda benet alls, jag var så instabil inom mig och Saga kämpade så himla bra. Första och andra hindret bjöd hon så himla fint på, men mot trean tappade vi allt och stannade två gånger. Det gick inte, jag misslyckades totalt. Kom över det och fyran men sen på femman gick det inte längre.

Det är ingen idé att jag lägger upp den här filmen, är inte så mycket att se.


Det kändes så taskigt och hemskt mot Saga för att hon hade varit så fin innan det här hände på framhoppningen... Men jag är så himla nöjd och glad över idag, hon har kännts OTROLIGT fin och inte alls som hon har gjort tidigare. Min fina tjej.. Det känns tråkigt om vi ska avsluta terminen såhär, så den 20:e åker vi på en Pay & Jump på Runsten bara för att få avsluta bra. Jag kan fortfarande inte förstå att vi faktiskt blev placerade, 9:a av 76 startande!

Lista till Globen

Jag kommer självklart inte kunna köpa allt, men jag ska ju till Göteborg också i februari så man får beta av lite vid varje evenemang.

Det som är i collaget är iallafall; - täcke med hög hals, det på bilden är från Equiline men det spelar ingen roll vad det är för märke och det behöver inte vara någon speciell färg bara det inte är alltför dyrt och har bra kvalité. - Sen är det ett ylletäcke från Dyón som jag har velat ha väldigt länge, förra året på Globen var jag på väg att köpa ett men ångrade mig i sista sekund.. Hoppas på att det blir ett i år! - Efter det har vi ett bett från Sprenger som heter KK WH Ultra Snaffle och har som en liten skroll i mitten. Hyrde detta bett för några månader sen och Saga uppskattade det väldigt mycket. - Sen är det schabrak från HL (på bilden är det schabrak, täcke och huva), kommer nog köpa ett blått, likadant som Kristin har, jag har lånat det när jag har tävlat Ronda, Min dressyrtränare är återförsäljare och delägare i företaget, Kicki. - Sist har vi en graman från Glengordon. Jag har lånat en graman från Kicki i flera månader men känner att jag ska köpa mig en egen nu, den här från GG är i helläder och av väldigt bra kvalité.


Känns som en lagom och bra köp-plan! Kommer som sagt inte få med mig allt hem, men kanske två-tre grejer. Ska bli kul att se hur utbudet är i år, det brukar vara sådär tycker jag. Mest samma saker i varje monter.


Vi gick dubbelnolla i 1m och ligger just n...

img_6807 (MMS)

Vi gick dubbelnolla i 1m och ligger just nu på 5 plats! Ni förstår inte hur glad jag är !!!


Rolf Göran Bengtssons clinic på Strömsholm

I nyaste numret av RIDSPORT kan man läsa om clinicen som RGB höll på Strömsholm. Min kusin var där och det hade varit helt fantastiskt (vilket man hade kunnat förutse med RGB). I RIDSPORT kan man iallafall läsa om vilka övningar ryttarna fick göra och hur RGBs regler och tips:

Bildkälla

- Halvhalter och övergångar mellan gångarter gör hästen mer lyhörd. Aktivera, rid framåt i övergången. Vill hästen springa iväg i avbrottet- flytta hästen sidleds. Skritt -> Galopp, Galopp -> Skritt, Trav -> Skritt osv.
- Rakriktning. Bjud hästen stöd på den mjuka sidans tygel, mjuka upp den starka sidan. Gör den svaga sidan starkare. Hästen måste följa båda tyglarna.
- Fokusera mer på hur hästen arbetar med bakbena än var den vill placera huvudet. Det ska finnas driv i bakbena.
- Gas och broms måste fungera, hästen ska gå och länga och korta för mycket små hjälper.

RGB började clinicen med att ryttarna fick jobba med ovanstående punkter. När hästarna var väl framför skänkeln fick dem gå över till cavaletti på olika avstånd; en med längre och en med kortare. Dem var placerade längs långsidan och meningen var att fokusera på rakriktning. Efter det var det lite olika hoppövningar.

Jag ska försöka tänka mer på det RGB har tagit upp; halvhalter och övergångar, rakriktning, gas och broms osv. Det är ju som han säger, grunden ligger i det arbetet och det är först när hästarna jobbadr på rätt sätt man egentligen kan börja hoppa seriöst. Önskar jag hade varit där och sett clinicen, får hoppas att det kommer någon mer gång!

Dagen innan

Imorgon är det alltså dags för tävling! Känns bra, jag hoppade ju lite igår hemma och då kändes hon riktigt fin. Får se om det kanske kommer upp någon mobilblogg under dagen imorgon.



Har precis hoppat, gick super!!

img_6807 (MMS)

Har precis hoppat, gick super!!


Gårdagens hoppträning

Usch vad dåligt hoppträningen gick igår. Det gick verkligen inte bra alls. I slutet fick vi till det någorlunda bra, men känslan överlag var bara dålig.
Vilket känns jättetråkigt eftersom att vi ska tävla i helgen, men jag laddar om helt tills på söndag och tänker gå in med en positiv och bra inställning. Men efter den tävlingen kommer jag nog pausa ett tag från hoppningen och fokusera på dressyren några månader. Har strykt mig på tävlingen nästa helg.
Kommer fortsätta träna hoppning, men nog inte lika mycket som nu.
Jag känner, precis som Freja gör, att jag faktiskt har fått upp ögonen för dressyren mer och mer den här terminen, och jag tycker faktiskt att det just nu är roligare att rida och träna dressyr för att vi gör så mycket tydligare framsteg där än i hoppningen, och känslan när Saga går bra i dressyr är verkligen obeskrivlig!

Sen är ju dessutom grunden dressyr, så min tanke och idé är alltså att rida och träna dressyr och markarbete tills vi verkligen är redo. Det är ju inte så lång tid kvar på den här terminen så det blir nog ett bra upplägg tror jag. Kanske vi faktiskt är bättre i dressyren än hoppningen? Vem vet! Och om det nu skulle vara så, är det inget som bekymrar mig för att som sagt; dressyr växer mer och mer i mina ögon och det kanske är det jag och Saga ska göra.

Så ser det alltså ut för tillfället! Det här är egentligen något jag har tänkt över ett tag. Inte som sådär jätteseriöst, men jag har som sagt blivit mer intresserad av dressyr fast jag inte har nämt något här i bloggen eller annars heller. Men jag tycker verkligen att det är roligt att känna skillnaden och hur snabbt Saga utvecklas i dressyren.
Mot nya mål som man säger? Vad målet för oss just nu är kan jag inte svara på helt, men ett kortsiktigt mål på ungefär två-tre månader är iallafall att utvecklas mer i dressyren, och ibörjan av nästa är starta någon dressyrtävling.

Filmen kommer, ska bara orka föra över till datan och klippa ihop!

Hööks

Några prylar jag skulle behöva handla från Hööks, men prio ett ligger på tömkörningsgjorden. Allt får dock vänta eftersom att det är Globen snart och jag sparar till det först och främst! Täcket är jag också lite osäker på då jag skulle velat ha ett med lite högre hals, jag hittade ett på Globen för några år sen till Ronda så förhoppningsvis kan jag göra det i år igen. En lista för Globen kommer snart också.


Dagens Ridpass

Idag red jag min sötnos för första gången på en vecka. Har saknat henne så himla mycket!

Red i paddocken med graman och vanligt tränsbett. Jobbade helt vidare med det vi gjorde på dressyträningen och ville bara känna igenom henne. Hon var så fin idag! Mjuk och lugn redan från början. Jag började med att rida mycket flytta på öppna delen av volten och diagonala skänkelvikningar i skritt just för att verkligen få igenom henne rätt från början. Gick över till trav och jobbade med öppnor längst långsidan och skänkelvikningarna på diagonalen. Hon kändes jättefin, stadig och samtidigt känslig och lyhörd. Pressade henne lite extra i öppnorna och skänkelvikningarna så som Kicki sagt och det gav resultat; i slutet fick vi samma trav som vi hade i slutet på sista träningen och när jag travade av var hon jättefin!

Imorgon ska jag till stallet och rida först ett kort pass på morgonen, och sen på kvällen har vi hoppträning.


Dåligt samvete!

Åhh jag har så dåligt samveta att jag inte har skrivit så mycket! Speciellt också när jag får så många fina kommentarer som jag inte hunnit svara på ännu. Men nu är jag iallafall hemma från stallet och har placerat mig i sängen, ska sätta i laddaren så att jag kan skriva ordentligt nu! Jag har varit i Uppsala igen (åkte igår kväll och kom hem idag på eftermiddagen) för att agera spöke på Spökkvällen på Säva. Det blev väldigt lyckat, och vi hade sjukt kul! Total resa fram och tillbaka=6 timmar.


Från i söndags efter prisutdelningar

Fredags övningen

Här är övningen som vi gjorde i fredags:

 

Första hindret är ett räcke på valfri höjd, vi hade på cirka 80-90cm. Sen är det en mjuk båge till en upphöjd bom för att sist rida på en båge mot en oxer. Ibörjan red vi på mjuk båge mellan varje hinder, bild 1, fokuserade på att få igenom ställning i svängen och att sedan rakrikta mot hindret. I slutet skulle vi rida på en rak linje genom serien, som på bilden med ett rött streck. Det var väldigt nyttigt och en bra kontrollövning. Med samma linje kunde man träna många olika saker; kontroll, rakriktigtning, ställning m.m, och även träna på att kunna hoppa hinder som står snett rakt. Bra träning inför omhoppning. 


RSS 2.0