Tandläkarbesök 31/5

Idag var vi alltså hos tandläkare med Saga. Det gick mycket bättre än vad jag förväntat mig.

När veterinären var ute och kollade Sagas tänder i höstas raspade hon men sa att hon tyckte att vi skulle åka in till klinik och ta hjälp av tandläkarna då hon inte kom åt i hennes mun helt. Hon sa att vi skulle åka in den här terminen, så då gjorde vi alltså det idag.

Saga har på sista tiden varit lite irriterad i munnen, skakat och gapat en del vilket hon inte brukar göra. Det var dom symptomen jag hade vilket jag förklarade och berätta för veterinären på kliniken idag. Såhär såg det iaf ut när vi kom fram, Saga fick en egen box:Efter lite väntetid fick vi träffa veterinären och ledde in Saga till undersökningsrummet. Först fick hon lugnande, när det började värka ledde vi in henne i en liten, liten spilta/box som hon stängdes in i. Väl instängd i den här lilla rutan satte dem in en munstege i hennes mun och lyfte upp huvudet på ett bord. Hon fick även en mössa över öronen för att ljudet skulle dämpas. Sen började veterinären och hennes assistent att undersöka munnen.


Efter att dem undersökt visade hon mig att Saga hade mycket riktigt för långa hakar rätt så långt fram i munnen men även en lite längre bak. Dessa slipade hon ner, hon använde sig av flera olika nivåer av slipmaskin; började med en lite hårdare för att sedan byta till en mjukare och sen en ännu mjukare, allt för att det skulle bli så ovasst som möjligt i munnen.

Hon rekommenderade även att byta från gummipelham till ett metallpelham då gummit skapar friktion i munnen och Saga som är så känslig i hud och päls tar lätt skada av detta. Så jag sprang över till Stav när vi ändå var där och köpte ett rakt pelham.

Annars tyckte hon att Sagas mun såg fin ut! Hon hade inget karies. En lite intressant sak var att hon var otroligt svart i munnen och detta berodde tydligen på maskroserna. Det hade jag ingen aning om!

Vi måste tillbaka om cirka fyra månader för att slipa igen. När hakarna är så pass långa som på Saga kan man inte ta allt på en gång, risken är att man går ända ner på pulpan och förstör den, så man måste ta det succesivt och inte för drastiskt.

Efter det var klart ledde vi tillbaka en mycket vinglig och trött Saga till hennes box där hon skulle stå i cirka 30min för uppvakning:


Efter 30min började vi gå med henne, vid det här laget hade hon piggnat på sig rätt så ordentligt men vi gick i ungefär en kvart för att hon inte skulle vara för vinglig för att åka transporten hem.


Jag frågade om det var någon viss tidperiod man inte fick rida efter ett tandläkarbesök men det var det inte, men hon kommer nog få ta det lite lugnt imorgon och bara skrittas. Är glad att allt gått så bra idag, Saga har skött sig exemplariskt (som vanligt)! Dock blev det en dyr dag... bett 300:-, foder 500:- och veterinären cirka 2500:-. Tur att jag fick min löneförhöjning för nån månad sen, nu kan jag till och med betala alla vanliga kostnader PLUS sånna här veterinärutgifter och övrigt :D

Sjuk

Jag ligger hemma och är sjuk. Det kom smygandes i fredags, vaknade i lördags och mådde dåligt men sen i söndags så exploderade det. Idag har jag tappat rösten, kan inte prata!
Imorgon ska vi iaf in till Stav med Saga för att kolla tänderna, vi ska var där halv tre. Jag kommer inte att gå till skolan imorgon, måste försöka bli helt frisk först.
Lär ju bli lagom kul i plånboken efter imorgon...

Nytt

Det blev en sväng till Hööks idag efter tävlingen och med hem fick denna följa:

På hemsidan beskrivs den såhär:
Mycket justerbart, passar både ponny och häst. Går att fästa på olika sätt så att hästen först tränas i låg form för att sedan gå i en högre form. Hjälper hästen att inte lägga för mycket vikt i framdelen.

Jag tror att det ska vara en såkallad kopia av Pessoaselet som är några 100 lappar dyrare. Jag ska prova en gång och se hur det här funkar, ska försöka filma samtidigt och kanske jämföra med några andra longeringstyglar. Kostade i alla fall 299:-.

Botkyrka 28/5-11

Idag var det alltså tävling på Botkyrka, 95 och 100 cm.

95cm
I 95 blev framridningen alldeles för okoncentrerad och oplanerad och på banan lyckades vi riva två stycken. Halvhalterna gick inte igenom och jag red antagligen inte fram henne "rätt". Hon behöver ha ett visst system och vissa saker behöver man verkligen checka innan man går in på banan, vilket jag inte lyckades med helt. Hon var även väldigt tjaffsig i munnen och jag vill inte ta i henne så mycket, nosgrimman var knappt spänd för att den inte skulle trycka alls.

100cm
Laddade om till nästa klass och då fick vi ett så mycket bättre fly, men ett skitpet på trean. Vet faktiskt inte vad som hände där, tyckte att vi kom bra men antagligen var vi lite för nära. Framridningen gick mycket bättre men nu jag la också upp det så som jag brukar, det hjälpte!


Jag är iaf nöjd, första gången vi hoppade ute på gräs. Botkyrkas gräsbana är underbar, riktigt stor vilket var roligt att rida på! Här kommer lite bilder:


DET ÄR ÖVER!!

ÅH NI FÖRSTÅR INTE VILKEN LYCKA!

Igår skrev jag mitt sista prov, nu är det slut! I måndags skrev jag prov i tre timmar, tisdag i sju timmar, onsdag i sju timmar och igår i tre timmar. Har faktiskt kännts bättre än vad jag förväntat mig, men jag tänker inte ta ur någon glädje i förhand.

Nu kan mitt liv alltså gå tillbaka till normalt, inte lika mycket plugg! I helgen är det tävling på Botkyrka vilket kommer vara ute på gräs. Ni får en tydligare update ikväll om morgondagen. 


Fina Nellie

Här kommer lite bilder från dagens ridpass som var på Nellie. Saga hade medryttare idag så det blev bara en häst att rida, börjar ju lite smått vänja mig vid två ridpass per dag då och då!

Red i paddocken för första gången och det var väldigt kul. Hon är helt annorlunda mot Saga att rida så det krävs en annan typ av ridning från min sida vilket är riktigt nyttigt för mig att få göra då och då. Jobbade i alla fall med att hon skulle böja igenom vänster sida och få henne att lossna lite där, hon har svårare att jobba i vänster varv än höger. Annars blev det mycket tempoväxlingar, skänkelvikningar och övergångar- mina favorit "dagsövningar" som man kan använda sig av oavsett på vilken häst man sitter!

I högergalopp kändes hon väldigt fin, bar upp sig själv otroligt bra men såfort man bytte till vänster tyckte hon att det blev jobbigt. Hade svårare att bära upp sig själv men jobbade på att variera ställningen och i slutet kändes hon fin även i det här varvet. Slutade när hon gick som bäst.

Härlig söndag

Har haft en hektisk söndag, men gjort många roliga saker (och även några mindre roliga).

Det började med att jag vaknade åtta imorse och var jättepigg, vilket händer ungefär aldrig. Jag är en otroligt morgontrött människa men imorse kunde jag inte somna om alls. Slutade med att jag gick upp och städade mitt rum och sen åkte jag iväg till Nellie och red ut med Hannah.

Det gick superbra! Jag lät Nellie öka ordentligt i galoppen nån gång och OJ vad glad hon blev. Hon brukar ju bocka en hel del när vi rider ut men när hon fick chansen att få upp farten lite brydde hon sig inte om det utan fokuserade helt på att få springa. Hon var riktigt nöjd efter det. Vi red även ner till stranden och lät hästarna gå ner i vattnet. Förra gången vi gjorde det ville Nellie inte gå ner alls, tydligen var det första gången hon såg vatten ("vattehinder") men efter lite övertalning från min sida gick hon ner. Idag var hon lite tveksam först men sen gick hon ner, och så doppade hon hela huvudet och drog in vatten i näsan, stackaren! Hon visste antagligen inte hur hon skulle göra eftersom hon aldrig varit i vatten tidigare.

Efter det åkte jag hem och fixade lite här, sen begav jag mig mot stall nr 2 och åkte iväg på hoppträning med finaste Saga. Det gick så bra idag! Det var lite gymnastikhoppning i början och sen byggdes allt ihop till en bana med en linje och några svängar.

Hon kändes väldig fin som sagt. Ibörjan var hon lite hängig i handen men efter ett tag släppte det. Ibland blir hon lite för stark och försöker dra iväg men då gör jag bara en halvhalt på ytter så fokuserar hon på mig igen. Banan i slutet gick jättebra, så nöjd med träning och med Saga!


Efter nästa vecka kan mitt liv bli vanligt igen

Efter nästa vecka kommer allt att bli som vanligt igen.. Hela nästa vecka har jag nämligen Practice Exams så jag har två prov varje dag i nästan tre timmar (per prov) och då kan det alltså vara på vad som helst av det vi gått igenom det här året. Så det enda som finns på mitt schema just nu är plugg i stort sett!

Kul att så många fortfarande kollar in här! Jag LOVAR att så fort det värsta är över i skolan kommer jag uppdatera med bra och intressanta inlägg igen, får höra att jag måste börja skriva igen för att många saknar bloggen vilket självklart är superkul, men jag måste verkligen prioitera skolan och Saga först nu!


Nästa vecka ska jag även vara Nellie-vakt! Milla ska till Spanien så jag ska ta hand om Nellie några dagar vilket ska bli superkul. Nästa vecka ska även jag och Saga tävla, mer får ni veta nästa vecka.


En favorit som Jossan fotade för några veckor sen på Säva

Tiden kommer aldrig att räcka till

Sålänge jag går i skolan och det är i sluttampen på terminen kommer jag aldrig att ha tid att både plugga, jobba vara i stallet, träna OCH blogga seriöst. Det finns liksom inte tillräckligt med tid för det.
Idag har jag iaf varit hemma från skolan för att jag endast hade en lektion, och den lektionen kunde jag plugga på hemifrån. Jag har varit hos Milla och rida Nellie, sen hem och så red jag Saga. Båda gick superfint! Red ut med Nellie och hoppade lite med Saga, ska visa er övningen senare.
Resten av veckan är proppad även den. Jag ska hålla i två träningar, en för Johanna och en för hennes medryttare. Sen ska vi förhoppningsvis på terrängträning för en ny tränare på Runsten, jag ska jobba, plugga och träna. Utöver det är det skolan som vanligt varje dag. Med andra ord, för mycket att göra!
Men snart är det lov, och då kommer jag ha tid att uppdatera mycket. Även fast jag kommer vara tvungen att plugga på sommarlovet är det ändå skönt att slippa gå till skolan.

Jobb och ponnyträning

Vilken lång dag jag haft! Är helt slut nu! Tur att jag har sovmorgon imorgon.

Halva dagen spenderades i skolan, hade fyra lektioner. Har så jäkla mycket plugg nu, om två veckor har jag nämligen Practice Exams... Så jag bara pluggar och pluggar hela tiden känns det som.

Efter det åkte jag hem en sväng för att slänga i mig lite mat, måla lite på min garderob och ta in hundarna. Sen bar det iväg mot jobbet, jobbade två timmar och sen åkte jag och höll träning för Johanna. Det gick jättebra idag, tycker dem båda gick många steg framåt och jobbade väldigt bra. Superkul! Som vanligt kan ni läsa Johannas utvärdering på hennes blogg. Jag ska dit två gånger nästa vecka, en gång ska Johanna rida för mig och den andra gången ska hennes medryttare. Som sagt, väldigt kul!

Nu ska jag stupa i sängen tänkte jag. Imorgon ska jag till min finaste Saga, har saknat henne!


Dagens Ridpass

Idag gjorde jag 5,5:an och hade även två galoppbommar med 12 meters avstånd i syfte att öka och minska språnget i mellan.

Det var ett tag sen vi hoppade men hon kändes väldigt fräsch och pigg! Jobbade som sagt innan mycket med bommarna och hon svarade fint, jag använde mig av halvhalter på ytter och sätet när jag ville minska och lättade bara lite när vi ökade. Hon var lite för pigg ibörjan men efter några gånger blev hon mycket mer fokuserad på mig. Övade också mycket på byten, dom sitter 98% av gångerna nu vilket är kul, för ett år sen kunde hon det inte.

Själva hoppningen fungerade bra, hon blev lite för springing ibland men hon hade en fin bjudning och lyssnade på mig. Kändes alltså bra överlag!


Nyputsade skor

Nu har jag äntligen gjort rent mina stackars skor som stått och nästan torkat ut. Så här såg dem ut före:Efter en ordentlig rengöring ser dem nu nästan ut som nya igen! Jag använde mig av den nya putsmedlet jag köpte för några veckor sen. Tycker att det blev ett bra resultat, rekommenderas till alla som har Ariat skor. Vet inte hur resultatet blir på andra skor, men tror säkert att det funkar lika bra på dem.


Dagen har bara börjat

Kom hem för en liten stund sen och jag har så himla mycket att göra idag! På to-dolistan står det bland annat:
- Plugga
- Börja på båda mina uppsatser som ska vara 1500 respektive 2000 ord
- Gå ut med hundarna
- Fixa mejlen
- Jobba på ett uppdrag jag fått av ett företag
- Börja tvätta min garderob som jag ska måla
- Jogga till stallet och ta hand om Saga. Hon ska få vila idag
- Smörja mina skor+ chaps som står här hemma och torkar ihjäl

Ja så ser dem få resterande timmarna av det här dygnet ut för min del. Lika bra att sätta igång med andra ord!

Juste, det vore jättesnällt om ni kunde fortsätta bygga på med fler förslag i det här inlägget, har fått in några riktigt bra idéer men fler behövs!


Dagens Ridpass

Hon var så fin idag. Jag red i paddocken och fokuserade mest på min sits, att inverka så mycket som möjligt med den och vara superlätt i handen. Funkade så bra!

Jobbade mycket övergångar mellan skritt och trav för att få igång bakbenen. Även mycket skänkelvikningar i trav. Skänkelvikningarna tycker jag vi har blivit bättre på, vi hade ju en period där baken hela tiden flög iväg. Efter det gick jag över och jobbade henne mycket i galopp, tempoväxlingar och lite flytta på långsidorna. I slutet vände jag upp på medellinjen och flyttade henne ut mot spåret igen. Jobbigt för henne men nyttig träning.

Hon kändes fin hela passet!

Proffsiga filmer

Jag kommer snart ingå i ett nytt samarbete med en annan hemsida, och dem har gett mig ett litet uppdrag. Dem ska nämligen göra cirka tio olika filmer om allt som rör hästar, och då bad dem mig att helt enkelt se vad som är mest efterfrågat.

Detta kommer alltså bli filmer som är gjorde med ett kamerateam osv! Det spelar ingen roll vad det är ni vill se mer av i hästvärlden på internet, spåna på! Övningar, veterinärbesök, besök hos toppryttare, utrustning osv. Valet är ert!

Dem söker alltså 10 förslag, så skriv så många som möjligt så att man har lite att variera på.


Glengordon magplatta

Min ena magplatta kommer från Glengordon och den köpte jag hösten -09, precis när vi köpt Saga.

Jag tycker att designen är väldigt snygg och stilren, men tyvärr har den rätt så många minus också. Den är t.ex. väldigt stel och är det än idag trots att jag haft den i snart två år.

 

Själva modellen är även väldigt liten i storlekarna, jag köpt den vanliga storleken till Saga och den var lite liten. Det tar även väldigt lång tid att töjja gjorden, idag går det helt okej att spänna gjorden normalt.

 

För det priset som den kostade, ca 1400:-, tycker jag inte att den är värd det. Jag fick en annan av mamma som vi köpte på Globen mässan för 600:- som är tusen gånger bättre och lika snygg. Nu börjar GG-gjorden forma sig efter Saga lite mer, så nu passar den men jag tycker att det har tagit för lång tid. Ett plus är att det är både vanligt samt snabbfäste för martingal.


Lördag

Har varit i full gång hela dagen! Började med att jobba några timmar, sen åkte jag direkt till Ågesta för att coacha Johanna som skulle vara med i KM hoppning. Hjälpte henne att gå banan och sen även på framridningen och framhoppningen. Det gick jättebra för dem! Ska även dit på torsdag och hålla lite lektion, superkul!


Nu är jag hemma och har precis gjort mat till mig. Måste plugga idag så allt annat har fått gå åt sidan. Ska även till stallet och natta sen, tänkte jogga dit men det är inte förens om ett par timmar så då hinner jag plugga lite innan.

Det kommer upp ett viktigt inlägg senare som jag verkligen behöver ha svar på, kolla in här runt åtta-nio så ska får ni se!

Dagens Fråga

Jag kan försöka!
Till att börja med kan jag säga att jag inte fick reda på att jag hade astma förens i december 2010, alltså bara några månader sen. Det visade sig även att jag hade svår astma och att jag hade behövt medicinering för 6-7 år sen, men eftersom Vårdcentralen är så dåliga har ingen upptäckt det. Jag har ju allergier, men varje gång jag gått till läkaren för att få hjälp eftersom min allergi bara blivit värre och värre har dem gett mig nya tabletter eller sagt att jag ska kombinera dem med ipren för att det hjälper mot allergi... Hur sjukt är inte det?!

Det vara bara en ren tur att dem upptäckte min astma. Vi hade bokat tid hos en läkare inne i stan som hade vaccinationer på olika allergier vilket vi tyckte lät väldigt bra i och med att jag har så många och det skulle vara skönt att slippa en i alla fall. Vi fick tid och när vi kom dit skulle man göra lite olika andingstester och ta lite värden. Efter att jag tagit dem fick jag komma in till själva läkaren och då sa han att dem misstänkte att jag hade astma. Han frågade massor med med frågar för att se vad jag svarade, och då bekräftades det ännu mer att jag hade astma...

För att verkligen kunna klargöra om det var astma eller inte fick jag komma tillbaka några veckor senare för att göra ett speciellt test (som jag just nu inte kommer på vad det heter). Det man gör är iaf att man får andas in ämnen som dem tror man kommer reagera på, och sen ska man andas i en speciell maskin. Om det är något i dig som inte stämmer, kommer det bli svårare att andas efter att du fått i dig ämnet.

För mig gick det käpprakt åt helvet. Jag kunde nästan inte andas andra eller tredje gången, vilket betydde att jag var otroligt känslig=astma.

Så jag har blivit diagnoserad med svår astma och äter nu medicin dagligen. Dessutom är jag allergisk mot massor med saker så den kombinationen är inte så bra haha. Men det jag är glad över är att jag äntligen har fått hjälp, och att jag har fått en riktig doktor.

Symptomen jag har är att jag får svårt att andas så fort jag rör på mig, hade jag inte haft så bra kondition hade det varit mycket värre. Men det doktorn sa t.ex. var att när jag springer i en backe borde jag egentligen inte bli så ansträngd som jag blir idag för att jag har så bra kondition, men tack vare astman drar det ner mig. Det piper även ibland när jag andas och det är ett tydligt tecken på någon slags av astma. När jag vaknar på morgonen är jag även täppt i näsan trots att jag inte är förkyld.

Om man misstänker att man har astma tycker jag att man ska gå till en RIKTIG läkare direkt, inte till husläkaren för att du kommer inte få någon bra hjälp där.

Mitt allt

Mitt lilla äventyr i söndags var en dagstripp till Säva för att vara med på Hästivalen, gud så kul vi hade! Duktiga Josäfin tog även några helt underbara bilder:


I love you so much

Tips


Dagens Hiss och Tips blir helt klart lindor från Eskadron! Dem bästa som finns enligt mig. Super passform, lagom långa (tycker alltid alla lindor är för långa och ändå har jag stor häst), snygga färger och extra plus för dubbel-logga:

Kommer i fortsättningen endast köpa lindor från Eskadron. Tycker dem är väldigt prisvärda som sagt. Jag har ett set med dem blå/lila här över och ett med bruna:Starkare bett- mina åsikter

Ämnet bett är otroligt stort så jag kommer skära ner och inrikta mig på ett smalare område för att inlägget inte ska bli för långt.

Jag tycker egentligen att var och en har rätt att rida på det bettet som dem och hästen trivs bäst med, sålänge det används med förnuft. Många är helt imot dem lite skarpare betten så som pelham och kombinationsbett, men jag tycker inte att det är fel att använda dessa och liknande bett om det är det hästen trivs bäst på.Ronda gick bäst på tredelat kopparbett eller rakt gummi.

Nu tar jag Saga som exempel: hon går mycket bättre och stadigare på pelhamet, det går inte att beskriva vilken stor skillnad det är jämfört med ett tre- eller tvådelat bett. Hon är mycket lugnare i munnen och avslappnad i sig själv. Nu jobbar jag för att kunna rida på vanligt tredelat också (tränar ju dressyr på det) men det blir inte lika mjuk ridning från både hennes och min sida jämfört med pelhambettet.

Med pelhamet kan jag ge mer minimala hjälper och tänka på min inverkan bättre än med det tredelade. Som jag nämnde tidigare så är det även en betydligt stor skillnad även på Saga. Därför tycker jag inte att det är fel att jag föredrar att rida på pelhamet bara för att det är ett starkare bett, när både jag och hästen blir harmoniska av det.Sen så är det en självklart, min åsikt, att man varierar bett och strävar efter att kunna rida på så milt som möjligt, men det är inte fel att rida på andra bett än tredelat. Det betyder inte att man är mindre okunnig som ryttare eller att man är elak mot sin häst, eftersom att vissa helt enkelt trivs mycket bättre på andra alternativ.

Det finns självklart dem som använder sig av starkare bett i okunnighet och då tycker jag att det är en annan sak, då tycker jag att det är fel. Men om man har haft en seriös och kontinuerlig dialog med sina tränare och båda partner kommit fram till ett och samma beslut tycker jag att det är bra att man väljer att rida på det som känns bäst för både sig själv och hästen.

Jag tycker alltså att man ska vara försiktig innan man kastar ur sig vissa åsikter kring bett. Speciellt på bloggar, för att du har absolut ingen aning om hur hästen i verkligheten och jag anser att ingen kan döma helt utifrån ett par bilder eller filmer. Råd kan man ge, men då ska det vara mogna och inte att man misshandlar sin häst för att man rider på ett starkare bett.Nya äventyr

Noll tid som vanligt! Jag vaknade för ungefär 15min och ska bege mig mot stallet nu. Egentligen ska jag jobba men har bytt söndag för idag ska jag ut på ett litet äventyr faktiskt... Kan avslöja att det har med hästar att göra men mer än så kan jag inte berätta förens ikväll, tillsammans med bilder!

Så nu ska jag fixa stallet på morgonen innan jag beger mig vidare. Har faktiskt tidsinställt några inlägg men ibland kommer dem ju inte upp och/eller försvinner. Får hoppas på det bästa helt enkelt!
RSS 2.0