Fantastiska Kürten

Jessica Kürten lyckades vinna den sista klassen i lördags efter en som vanligt snabb och klockren runda. Det såg länge ut som att Douglas skulle ta hem vinsten men blev till sist nedpetad av den snabba irländskan. Jag gick åter igen gå ut på banan för att fota samt filma lite. Tyvärr ville hennes häst inte se glad ut utan hade mest öronen bakåt eller åt två olika håll. Men lyckades få nån bild!

Kommer faktiskt upp ett inlägg senare där just Jessica Kürten är med, varför får ni se senare.

Misstankar bekräftade

Det var en hovböld! Peter började med att klämma med en tång runt hela hoven och när han kom till ungefär mitten av innerkant exploderade hon och kastade sig bakåt i panik. Alltså ett rätt så tydlgit tecken på att något var fel. Efter det tog han av skon och så försökte han lokalisera den exakta punken där hon hade ont. När han gröpt ur ett tag så kom blodet pulserande och då hade han alltså hittat bölden.



Han kom iaf fram till att hon fått in något i hoven, men att det var positivt att det började blöda för att det betydde att det pulserade och var på väg ut. Han tyckte också att vi skulle sätta på skon igen då bölden inte satt i närheten av skon, och risken finns att hon istället förstör hoven om hon går utan. Så den sattes på igen. Han sa att jag skulle göra ett jodopaxpaket igen som hon skulle stå inne med tills imorgon och sen ska jag ta av och se hur det ser ut. Han trodde att det var en relativt lättläkt böld och att den skulle gå över om ett par dagar bara. Han kommer tillbaka på tisdag för en sista check.

Jodopax, bomull, tejp, plastpåse och självhäftande bandage.


Fixade ett nytt paket och pysslade om henne lite innan jag ställde in henne i boxen där hon får stå hela dagen samt imorgon. Hon var inte glad kan jag säga! Ska tillbaka till stallet om några timmar för att kolla till henne igen.

Hovböld

Ska om några minuter bege mig mot stallet och möta upp hovis för att kolla om det är en hovböld Saga har fått. Pratade med min kära kusin Katta igårkväll (hon pluggar till veterinär) och fick massor med hjälp så det slutade med att jag försökte mig på ett jodopaxinslag och ringde hovslagaren.

Eftersom jag aldrig haft några problem under dom snart sex åren jag haft egen häst blir allt sånt här nytt för mig, och det känns nästan som att jag inte kan någonting. Nu ska vi iaf kolla om det är en hovböld då symptomen stämmer överens med de hon visar. Tar jättegärna emot lite allmän fakta om hovbölder, och kanske om ni har några tips eller så.

Inspirationsväggen

Ibörjan av Globen-dagarna la jag upp ett inlägg om en vägg utanför pressrummet där olika artiklar sattes upp. När jag tog den här bilden var det endast tre artiklar uppsatta. Såhär såg det ut i söndagskväll:


Var kul att följa hur väggen bara byggdes på mer och mer under helgens gång!

Såg lite bättre ut

Var i stallet imorse för att kolla till Saga igen. Hon såg renare ut i skritten men var inte helt ok i traven. Kom nyss hem från skolan så ska kila iväg till stallet nu för att fixa och kolla lite till.

Skolan gick bra idag, lämnade in ett hometest i matte som tydlige gick riktigt bra och fick reda på att jag fått en 7:a på en jättestor uppsattsskrivning i svenskan förra veckan. För er som inte kan IB så kan jag tala om att en 7:a är det högsta man kan få, men det är extremt svårt att nå dit. Så det boostade mitt självförtroende enormt!

Förövrigt så undrar jag om det ÄR intressant att läsa om träning och hälsa? Och motivation och självförtroende? För att det är två områden jag känner att jag kan skriva väldigt mycket inom men jag vet inte riktigt hur eftertraktat det är egentligen. Jag har fortfarande ett inlägg med massor av basic styrkeövningar som jag inte lagt upp ännu, några enkla tips på hur man blir starkare inom ridningen utan att behöva lägga all för mycket tid på träningen. Är tacksam för all respons jag kan få!

Saknar Göteborg och Karin så himla mycket. Hoppas verkligen att jag kan åka dit nästa år igen, trivdes otroligt bra där nere trots att jag var ensam "08:a"



Frågor och svar

Svar: Ja jag har några stycken på henne! Har även en film när hon pratar om Tamina som jag kan lägga upp från presskonferensen :)


Live Performance from Stockholm International Horse Show

I lördags kväll hade Malin och Peder ett såkallat Live Performance för H&M We Love Horses. De hade två gäster, Patrik Kittel och Henrik Von Eckermann. Här är hela klippet:

Och ja, Patrik är ALLTID sådär glad när man möter honom. Varje gång han var uppe i pressrummet möttes man av ett megastort leende och glatt skratt från honom, på prisutdelningen när han vann i söndags såg han så glad ut att jag var orolig att han skulle glömma sitta av och köra sin bil han vunnit. Måste vara otroligt att ha en sån positiv och duktig ryttare omkring sig som samtidigt är så jäkla ödmjuk!

Snygga stövlar

Jag skulle vilja ha alla. Dom svarta, dom mörkbruna, dom ljusbruna, dom med snörning, utan snörning, konjaksfärgade, lackade, vanliga. Ja, alla! Från mässan såklart.

Tråkiga nyheter

Idag hände det som aldrig hänt under dom två åren jag haft Saga. Hon markerade på vänster fram när jag skulle ta ut henne ur boxen. Reagerade direkt på hur hon rörde sig men trodde först att det bara var hönsmamman i mig som var överregistrerade men sen kände jag igenom benet och det var lite, lite varmare än vanligt samtidigt som hon reagerade när jag tryckte. Det var inte svullet och som sagt ingen tydlig värme men det var fortfarande inte normalt. Eftersom jag visiterar hennes ben varje dag flera gånger så vet jag exakt hur dom ska kännas.

Gick upp till paddocken för att se hur hon rörde sig och i skritten var hon liksom stel, inte helt halt men rörde sig inte rent. Provade trava några steg men där såg det värre ut. Fortfarande inte helt halt men hon rör sig inte som hon ska.

Eventuellt är det väl en vrickning ute i hagen, det är ju så jäkla mycket lera och våra hästar busar en del. Men jag avvaktar och ser. Hon hade inte visat något igår och jag upplevde det som en blandning av stelhet och reaktion vid tryck på kotan och en bit upp. Hon fick sina BOT-paddar på runt om som hon haft tidigare vid svullnad/värme och som hjälpt. Jag sticker till stallet tidigt imorgon då jag ändå har sovmorgon till klockan 12 (tackar för att min history på morgonen blev inställd).

Min lilla pärla! Har så ont i hela kroppen. Hon såg så besviken ut när jag ställde in henne i boxen igen.. Snälla håll tummarna att det går över och inte är något som blir värre!


Helgens Shopping

Måste säga att jag har blivit sämst på att köpa saker den senaste tiden, speciellt på mässor. Alla jag går med hittar massor att köpa och kommer ut med flera påsar medans jag bara går runt och klämmer och är skeptisk till allt. Kan ha att göra med att jag har blivit väldigt duktig med min ekonomi sen jag började betala även veterinärkostnader och höleveranserna samt torvinköpen själv eftersom det handlar om så stora summor. Dessutom, jag behöver ju egentligen faktiskt ingenting. Jag har allt man behöver, det jag köper nu är ju bara extra saker för skojs skull om man har pengar över men absolut inte något livsnödvändigt. Under helgen lyckades jag skrapa ihop detta:
Putsmedel från Veredus
Magic Brush Limited Edition
Ett Mylerbett som det var halva priset på

Dom viktiga dekorationerna

Under hela Stockholm Horse Show har det använts mer dekorationer än vad man kan föreställa sig. Antalet personer som hade hand om blommor och dekorationer under hela helgen har jag glömt bort, men det var väldigt högt. Sjävklart skapar det en mer effektfull stämning och effekt ju mer det finns att titta på, plus att hästarna får mer att kolla på.
Personligen älskar jag svamparna som är återkommande år efter år!

Tillbaka till vardagen

Globen är över vilket känns skumt. Att vakna och gå till skolan var verkligen inte lika kul som att vakna och åka till Stockholm Horse Show. Men förhoppningsvis återkommer jag till Globen nästa år! Siktet just nu är inställt på Göteborg, även fast jag inte har några planer alls klara. Det löser sig säkert.

För alla er nya läsare kan jag berätta lite kort om mig själv. Mitt namn har ni säkert redan klurat ut, och hur gammal jag är. Jag går sista året på gymnasiet, en linje som heter IB vilket är en förkortning för International Baccalaureate och är en engelsk linje som är förberedande för utlands- samt universitetsstudier. Det är en av världens tuffaste utbildningar och jag jobbar hårt för att få dom betygen jag vill ha. Samtidigt som jag lägger cirka 30 timmar i veckan på plugg har jag en egen häst, Saga, som ni kan läsa mer om bland kategorierna. Just nu jobbar vi mest hemifrån men målet med henne är att i lugn och ro tävla oss uppåt. Som om inte häst och IB vore nog jobbar jag även i butik då jag måste betala allting själv för Saga, så ni hittar mig varannan helg i en inredningsbutik plus lite extra på loven.


Saga

Utöver IB, häst och jobb är träning och hälsa en viktig punkt hos mig. Jag älskar att träna och önskar hela tiden att jag hade mer tid för det. Har även upptäckt vilket otroligt viktigt samband det är mellan "vanlig" träning och ridningen, och självklart vad man äter. Så det får man läsa en del om här. Är extremt målmedveten och enivis, ger aldrig upp och vet hur man jobbar hårt för att nå det man vill. I min värld finns det inget som heter "Det går inte".
If you want something, then work for it.

Har ni frågor, ställ dom! Uppdateringen har varit lite upp och ner då jag inte riktigt haft motivation men nu är jag fast besluten om att skriva här så mycket jag bara kan.

Hello Kitty

Under mässans gång stötte jag då och då på söta Hello Kitty prylar. Hade så gärna velat ha tröjan men tyckte den var lite för dyr. Borstarna hade jag kunnat köpa men vågar nog inte komma med dom plus mina rosa/lila Magic Brush, min rosa/lila borstväska och Sagas lila vattenhink.. Risk för att kompisarna i stallet kommer börja undra hur gammal jag egentligen är! Fick ett par Hello Kitty strumpor från Equiline i present när jag fyllde år så tröjan hade passat perfekt!

Minna


Bra jobbat Roffe!

Vi fick oss ett gott skratt inne i pressrummet när detta kom upp på resultat listorna:
Bra jobbat Roffe, Kiara har en god framtid även inom dressyren!

Vilken helg...

Vilka dagar... Jag kan inte beskriva hur ofattbart TACKSAM och LYCKLIG jag är efter dom här dagarna. Alla dom möjligheterna jag har fått, alla människor jag träffat och alla platser jag har fått se. Helt otroligt, insane, fantastiskt och OBESKRIVLIGT! Önskar att jag kunde stanna här i pressrummet föralltid och aldrig lämna arenan.
Har fått massor av fina kommentarer och ord vilket värmer mer än något annat. Jag har verkligen försökt göra ett så bra jobb som möjligt och hålla alla uppdaterade om vad som händer här, jag hoppas att jag lyckats någorlunda. Har material för minst en vecka framöver så jag kommer ösa bilder och filmer över er tills ni aldrig vill se en bild från Globen igen haha. Nej, skämt osidå.
Ett STORT tack till Ulf Och Lotta som gav mig den här möjligheten och jag är mer tacksam än vad jag någonsin kommer kunna uttrycka mig. TACK!

Glada ryttare

Under hela helgen har vi fått se mycket skratt och glada miner bland ryttarna. Några har jag lyckats fånga på bild!

Glad tjej under helgen kan jag lova

Skulle gå ut genom dörren från pressrummet och fota väggen med artiklar som byggt på sig under helgen, och vem är det inte jag träffar på där? Jo Roffe såklart!
En glad och mysig Musse innan bangång för Stjärnornas hoppning
Turistar runt bland hinder, ryttare och hästar
Får syn på en Malin Baryard och är ju tvungen att ta en bild, come on det är ju ändå Malin!

Hyllning av vår hjälte

Ibörjan av kvällen hyllade alla i Globen Rolf-Göran Bengtsson för hans enomra insattser han gjort den senaste tiden. Jag pratar självklart bland annat om det omtalade EM-guldet i Madrid. Jag och Jenny följde åter igen med in på arenan för att fotografera när han hyllades uppe på scenen.


Kort film

Här är en kort film på Patrik och Toy Story under prisutdelningen:

Grattis Patrik!

Patrik Kittel och Toy Story vann nyss Reem Acra FEI World Cup med en ritt som slutade på 79,4%!

Prisbordet

Jag var bara tvungen att fota prisbordet där dom fina rosetterna ligger. Det var en tjej som råkade luta sig mot bordet och då blev funktionärerna inte glada, dom är extremt rädda om just priserna!
Vore inte helt fel att ha en sån här rosett hemma hängandes bland dom andra!

Presskonferens

Var nyss på presskonferensen med först Roffe där det pratades lite om flyget hit från Abu Dabhi och sen dagens runda (slutade på 8fel i omhoppningen). Han verkade vara lite blyg men svarade på alla frågor väldigt tydligt.

Efter det kom Nina Fagerström, John Whitaker, Malin Baryard-Johnsson och Jens Fredricsson in för en till presskonferens. Visste ni att John har kommit hit till Globen i 12 år nu? Eller att han vunnit lite mer än 200 bilar? Jag lyckades filma nästan allt dom sa och resultatet kommer här:

HP

Havrepappan stal nyckeln till J.Whitakers vinnarbil precis innan prisutdelningen!

Hästmagazinet.com

Såg nyss att ni hittar en länk till mig hos bland annat Hästmagazinet och på SIHS hemsida, kul!

Bakom kulisserna

Och såhär såg det ut inne i vattenspiltan:
Ett gäng ryttare stog och pratade
Såhär ser det ut där ryttarna rider in och ut

Hos Equipe

Jag och Jenny var förbi Equipes monter på mässan för att fota. Blev en lång pratstund med personalen där som blev glada över att vi skulle fota och blogga om några produkter så dom ställde glatt upp några saker så att vi kunde få snygga bilder.
Schabraket vill jag ha...
Både sadeln här nere och den med schabraket över är nya model från Equipe. Den här under ser väldigt bekväm ut och personalen sa att man satt väldigt bekvämt i den också.
En nyhet som dom gärna ville visa upp var den nya ridkjolen som har dragkedja fram istället för på sidorna vilket gör att man även kan rida med den utan att den är ivägen. En i personalen visade upp hur den skulle sitta och hur passformen var:

Hundarna tar över!

Tidigare idag var det dags för hundarna att inta Globen. Och inte vilka hundar som helst, utan ryttarnas hundar! Såklart var respektive ryttare med för att leda hunden runt den utsatta banan. Dom var indelade i ett hopplag och ett dressyrlag. I hopplaget var det Malin, Peder och Linda. I dressyrlaget var det Kristian, Minna och Charlotte tror jag, är lite osäker där på den sista. Kan iaf säga att dressyrlaget var ÖVERLÄGSET och hade mycket lydigare och koncentrerade hundar än hopplaget! Alla hundar var iaf superglada och tyckte det var megakul att rusa runt i arenan med matte/husse. Jag lyckades fånga några på film, kolla Minna!!

Dressyr och promenad in på arenan

Är faktiskt lite impad. Eller snarare, VÄLDIGT. Eftersom vi går som press har vi rätt att fotografera prisutdelningarna inne på arenan, så idag tog vi mod till oss och gick in för att ställa oss med proffsfotograferna framför Tinne som vann dressyrklassen. Kändes väääldigt häftigt att stå mitt inne i arenan och fota (även fast jag har sämsta kameran, den som jag skulle få låna blev glömd). SUPERKUL!! Jag ska lugnt tvinga in Jenny ikväll när det är prisutdelning för hoppningen!

Roffe felfri!

Alla här i pressrummet har suttit och kollat på livesändningarna från Global Champions Tour för att se Roffe. ALLA höll andan och bröt ut i ett jubel när han kom i mål felfritt! Alla håller även tummar och tår för att han ska hinna med sitt flyg som ska ta honom till Sverige och Globen. Han ska ju tävla här imorgon men Carsten-Otto Nagel var snäll att ta med sig hans häst Kiara La Silla i hans transport eftersom Roffe flyger direkt till Sverige och inte har någon häst med sig från Abu Dabhi där final hålls.

Clinic med Malin och Peder

Malin och Peder hade tidigare idag en kort clinic där dom visade hur dressyrjobbet (som även alla hoppryttare gör med sina hästar) kan se ut på både framridningen och hemma.
Det handlade om en del lösgörande ibörjan och sedan lydnaden som krävs när man hoppar t.ex. en bana. Vet inte om jag fick med allt men kul att se var det iaf. Tornesch busade lite med Malin då och då men hon satt bara och log. Hon pratade väldigt mycket med honom trots att hon hade mikrofon och hon berättade att hon ofta gör det, vilket jag tycker är väldigt trevligt.

Sharpman

Sharpman kan ha en av dom snyggaste montrarna under mässan. Den är både smakfullt inredd och innehåller fina produkter. Jag fick en påse med en putshandske och några erbjudande när jag var där, väldigt trevligt! Även personalen var trevlig, jag frågade nämligen först om det var okej att jag fotade, ibland kan ju folk bli besvärad, men dom verkade bara tycka att det var kul. Lite såhär såg det ut hos dom:
När butiker lägger upp produkter såhär och visar hur saker kan matchas blir man inspirerad som kund! Vet själv hur viktigt det är då jag jobbar i butik men tycker det är lite dåligt med fina uppläggningar just i Hästsportsbutiker. På bilden här nere ser det både snyggt och smakfullt ut!
Det här täcket är jag väldigt sugen på att köpa, men egentligen vill jag ha ett i blått. Har velat haft det sen två år tillbaka men aldrig slagit till. Vitt känns ju otroligt opraktiskt även om det säkert skulle vara väldigt snyggt på Saga som är skimmel. Jag ska kolla lite mer på mässan (har inte sett någt blått ännu) och vänta till imorgon för att se om dom kanske sänker priset lite. Jag älskar att pruta!

Fina miner

Vad är det Henrik ser?
Den är suddig, men Musse ser ut att vilja skrika varenda svordom han kan efter att han trillat av i en sväng. Såg så kul ut!

Close Up



Översta bilden är orörd, den nedre har jag gjort lite justeringar på. Från barbackahoppningen, den översta hästenär Pontus Westergrens (som jag glömt namnet på) och den understa är Robert Whitakers Waterstone om jag inte minns helt fel.

Mer Mässa

Här kommer några fler bilder från mässan, som vanligt en massa fint som man blir sugen på. Jag har hittat en sak jag vill köpa, men tänkte försöka spara mig till på söndag får då brukar det vara lite billigare ;)


Skydd från CWD


Som vanligt håller OS pannbanden en otrolig klass. Stöveln bredvid var inte helt fel den heller!


Skärp med swarovski från Charlies


Fint Mingel

Jag och Jenny blev inbjudna till Cocktailmingel för Stjärnornas hoppning vilket var väldigt trevligt! Vi var inte där så jättelänge men hälsade på några bekanta ansikten, fotade lite och pratade med några journalister och fotografer. Strax efter minglet var det dags för Stjärnstafetten där Caroline af Ugglas och Jessica Kürten tog hem vinsten tack vare ett grymt teamwork. För dom andra blev det lite blandade resultat, Musse lyckades ramla av i en sväng och Jenny, "Velvet", stannade tyvärr ut sig.

ROBERT WHITAKER





HAN GJORDE DET! NYTT VÄRLDSREKORD I BARBACKAHOPPNING! 2.12M AV ROBERT WHITAKER!

Triss i barbackaryttare



Mässan

Tog en väldigt snabb sväng till mässan, finns massor av fint!


Rabatt på Animo och JW- kavajer


Magicbrush i massor! Fanns både vanliga och Limited Edition, tror att jag ska köpa dom rosa.


Schabrak från BR i alla färgskalor du kan tänka dig. Var en jättetrevlig engelskman som sålde dom, jag köpte från honom förra gången jag var i Falsterbo. Bra priser också!


Olika färgval på Soft-Up


Ett jättefint täcke från J.VanD. Vågade dock inte kolla hur mycket det kostade, men kan tänka mig att det ligger på något/några tusen. Fanns även snygga schabrak


"Som två dansare i harmoni"

Kyras masterclinic är så lärorik! Hon är intressant att lyssna på och blir aldrig tråkig utan är väldigt levande och pedagogisk vilket gör det roligare att kolla på.

Jag tycker att hennes syn och ord om ridning, ryttaren och hästen, övningar och lärningsmetoder är vettiga och åter igen, inte minst lärorika. Vet att hon har en bok som jag tror jag såg på Hööks, blir väldigt sugen nu efter clinicen att köpa och läsa på. En övning som hon gjorde med första ryttare Mia har Kicki visat mig och den är verkligen nyttig för alla hästar!



5-6åringar

Man blir så otroligt imponerad av unghästarna som kommer in och går igenom ett program precis som att dom vore fem år äldre. Trots stor arena, mycket publik och dekorationer överallt var dom flesta väldigt lugna och fick fina procent och omdömen av domare! Vann gjorde Minna Telde på Isac med hela 84.80%, superfin häst!


Jag tänkte smita iväg till annexet lite snabbt och kika in alla prylar. Måste även äta, är döhungrig!


En vägg med inspiration

Precis utanför pressrummet finns det en svart vägg där det sitter några artiklar. Två med bland annat RGB och en inför OS i London nästa år. Har en känsla av att den här väggen kommer att fyllas på under helgen med flera artiklar. Det är väldigt inspirerande och peppande att gå förbi och läsa!


Arenan


Såhär såg det ut igår efter "stängning". Muren får ni se vad den ska användas till om några timmar!

Jag ska iväg till stallet nu och fixa med Saga innan jag beger mig till Globen för en heldag där. Längtar till mässan, hoppas på att se några nyheter och självklart spana på allt snyggt.

Agriahoppet och Stockholm Trophy Semifinal

Ikväll var det dags för semifinal i både Stockholm Trophy och Agriahoppet där sex ryttare från varje klass gick vidare till finalen imorgon.

I Agriahoppet var det Natasha Pedersen och Beach Belle som tog hem vinsten. Övriga placerade var 2. Matilda Petterson på Corace, 3. Amanda Eriksson Lucky One, 4. Linn Skjetne på Quite Lucky, 5. Hélen Lagergren på Hobie Cat N och 6. Jennikka Päivinen på Little Willie John.



I Stockholm Trophy som sponsras av Hööks tävlade ryttarna mot varandra på tre olika höjder. Det började på 1.10m för att sedan till slut höjas till som max 1.30m. Alla mot alla på olika höjder alltså. Här segrade Sissela Smith på Bahia Cabana som hoppade 1.30m. Övriga placerade och som gick till finalen imorgon var 2. Susanne Fälldin på Tryope C 1.10m, 3. Emelie Johansson på Esquire 1.10m, 4. Jennikka Päivinen på Little Willie John 1.20m, 5. Tina Andersson på Campione 1.30m och 6. Emelie Karlberg på Artemis 1.10m.



Dessa ryttare får vi alltså se i respektive final imorgon. Resultaten kommer självklart upp här när klasserna är avgjorda!

I pressrummet

Ja här har det minst sagt stått still den senaste veckan men skolan tar all min tid.

Men vet ni, nu befinner jag mig äntligen i pressrummet på Globen! Jag och Jenny har kollat på kvällens klasser och sitter nu och planerar lite inför imorgon. Är så peppad inför dom här dagarna.

Jag ska förhoppningsvis få låna en systemkamera till imorgon som jag kan ta lite bättre bilder med, försökte fota nu ikväll med min men det var alldeles för mörkt.

Ska ladda upp bilderna nu och se om något blev bra, resultat från kvällens klasser kommer inom kort!


Right now i pressrummet, underbar stämning, känner på mig att jag kommer stormtrivas här!

Funderingar kring Saga

Det har varit lite upp och ner den senaste tiden med Saga och jag har varit lite (läs mycket) osäker på vad jag ska göra då det har kännts som att jag inte har kommit någonstans.

Missförstå mig inte nu. Självklart har vi gjort stora framsteg från när vi köpte henne, det känns inte som samma häst men det har fortfarande kanske inte gått åt det hållet jag hoppats. Allting tar en otrolig tid med henne när det gäller att utvecklas ridmässigt. Det finns inte en häst som har en så ärlig och fantastisk personlighet på marken som Saga, hon är verkligen unik med hennes lojalitet, hennes ständiga lyckliga uppsyn och hennes sätt att ta emot en såfort man kommer in på stallplanen. Jag har aldrig träffat en häst med så underbar personlighet och så stort och ärligt hjärta. Men så fort man sitter upp är det som en helt annan häst, och det ändrar sig så markant från dag till dag. Hon är otroligt ojämn med andra ord.



Vi har kollat upp allt kroppsligt för att kunna uteslutna att hon inte har ont eller är besvärad någonstans, men det är inte där felet sitter. Har pratat med alla mina tränare och alla säger samma sak: det sitter endast i huvudet på den hästen, och det är därför det är så svårt att "fixa till" problemet. Hon är så fruktansvärt envis, det går inte att beskriva på något sätt. Allt ska vara på hennes sätt, hon vägrar att bjuda till och försöka rätta sig utan om jag gör något som inte alls passar henne säger hon nej. Och i dom lägena spelar det absolut ingen roll vad jag gör: hon väger 800kg och jag 60kg.

Vissa dagar har jag varit så uppgiven för att jag har inte förstått vad jag gör för fel, har frågat mina tränare och bett dom säga vad det är jag ska ändra på för att hon ska vilja, men det som funkat en dag har dagen efter varit omöjligt att använda sig av. Detta skapade en känsla av uppgivenhet hos mig för att jag har kännt att det kommer aldrig spela roll åt vilket håll jag vänder mig mot för att försöka få henne att acceptera mig. Och det slet mig nästan i stycken för att den hästen som jag kan stå i timmar på marken och umgås med blev som en helt annan person såfort jag satt upp. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, samtidigt som jag såg det som en omöjlighet att klara mig utan henne. 

Jag och Kicki har som sagt provat allt under två år. På den senaste tiden har det dock hänt det något. Jag tänkte bara att "jag klarar inte av det här, hon är för tung, för stark, jag blir för stel och för hård" och Kicki bekräftade mina tankar. Så jag släppte bara allt. Släppte ALLA spänningar i kroppen, jobbade endast med dom musklerna som ska användas och sa helt enkelt till Saga "Fine, häng dig på bettet men jag tänker inte bära runt på dig längre. Det är slut på det.". Självklart möttes jag av protester, som vanligt, och hon gjorde allt för att provosera mig till att ta upp fighten mot henne men jag vägrade. Satt bara där mjuk, lugn. Och vad hände? Hon blev så fin, så fin att jag fortfarande inte kan förstå vad som hände.



Då insåg jag vad jag gjort för fel under hela tiden och vad det är hon har varit så missnöjd om med mig: Jag har suttit i för starka "utvecklingstankar" och "presteringstankar". När jag släppte allt och bara satt och lyssnade på henne så blev hon så nöjd att hon gjorde allt jag bad henne om. Vi jobbade tillsammans som en individ och lyssnade på varandra. Saga är en häst som aldrig kommer böja sig för den som sitter upp och med hård eller för bestämd röst säger Att Så Här Ska Det Va!, för att det går emot hennes principer. Sitter man istället upp och ber henne om en uppgift med inställningen att vi kan mötas halvvägs kommer hon att försöka. Jag har verkligen kommit underfund med hennes sätt att tänka vilket glädjer mig mer än något annat i livet.



Vad jag vill komma fram till är att jag har missat att lyssna på vad det är hon försöker säga, missat att vara mjuk och förstående i mitt språk och istället bara tänkt att vi måste frammåt. Så fin som hon varit dom senaste veckorna... det går inte att förklara. Hela hon har en annan inställning, jag har en annan inställning och syn och vi båda uppför oss som ett nyförälskat par i stallet och vid ridning haha! Det finns inga planer what so ever längre att jag någonsin kommer kunna göra mig av med henne. Planen nu framöver är att fortsätta på det spåret som vi är inne på nu. En tydligare förklaring kommer senare!


Hjärtat!

Hur IB har hjälpt mig

Nu kommer jag tjata ännu mer om skolan, men det är verkligen det som tar upp all min tid...

Jag hade nog aldrig kunnat föreställa mig hur tufft det skulle bli med tre år i IB. Självklart varnade ju alla i skolan, men på något sätt tar man inte in det andra säger utan utgår från sig själv hela tiden.

När jag slutade ettan blev jag starkt rekomenderad att sälja min häst för att lärarna ansåg att det var i stort sett omöjligt för mig att ha den kvar och klara IB. Jag VÄGRADE, samtidigt som jag inte ville byta linje. Det fanns verkligen inget som kunde få mig att ändra mig, jag skulle gå kvar OCH ha Saga plus jobbet. Några lärare tog det till och med så långt att dom sa att jag inte ens skulle klara ett halvår i tvåan, utan det fanns chans för misslyckande direkt.

Är det något man inte kan säga till mig så är det "Det går inte". Det är den absolut värsta meningen jag vet och skapar endast moteffekt. Anledningen till varför jag går IB är ju självklart för att det är en fantastisk utbildning men även lite för att folk sa att jag inte kunde klara det. Nu är jag ju inte klar med utbildningen ännu, men jag har klarat mig igenom över två år av den tillsammans med häst och jobb och fixat det. Jag är övertygad om att jag kommer klara IB och få mitt diplom, det finns ingen tvekan om det.

Jag har lärt mig fruktansvärt mycket om mig själv under den här tiden. Hur stark jag är och kan bli, och hur förbaskat envis och duktig jag är. Jag kommer verkligen aldrig efter dom här tre åren kunna ge upp vad jag än ger mig in i. Om jag gjorde något förut för att jag ville bevisa för andra, handlar det endast idag om att få bevisa för mig själv och ingen annan, för att jag har någonstans insett att jag är väldigt viktig för mig själv.

Sen behöver man ju inte ta upp all den press som IB medför, och det faktumet att det enda jag tycks prata om nuförtiden går i IB-termer vilket stör alla runt omkring mig, för dom förstår inte vad jag babblar om hela tiden. Eller att jag i vanliga samtal kommer på mig själv att citera fraser ur böcker från mina ämnen. ELLER att jag igår somnade med min calculator och vaknade upp idag och upptäcker att jag har haft den i famnen hela natten som ett barn. IB fucked kallas det för!

Dagens Ridpass

Då jag har ett sjukt stort ESS prov imorgon, körkortsplugg plus en uppsats till imorgon blev det ett lättare pass i paddocken där jag mest joggade henne. Kände på henne i alla gångarter och jobbade mycket övergångar mellan skritt och trav. Blev en del skrittjobb i mitten då hon satt fast lite i höger sida, men efter liknande jobb av det vi gjorde på träningen förra veckan kändes hon mjukare. Jättefin i avtravningen!




Saga idag

Möte med Stockholm Horse Show

Igår var jag och Jenny åter igen på möte med Stockholm Horse Show, det är ju bara två veckor kvar! Det var ett lite större möte jämfört med förra gången, men vi träffade på några personer från första mötet som verkade glada att se oss. Det kommer bli så kul! Vi gick igenom lite fler förberedelser och pratade även om vart vi kan vara (vilket verkar bli i stort sett överallt, vilket kommer bli sjukt häftigt att kunna visa upp här), upplägg, bloggarna osv.

Jag och Jenny pratade igenom vårat upplägg som vi kommer ha och planerade ytterligare några saker. Kommer bli så bra så, jag ska bara försöka låna en systemkamera av någon så att jag kan ta bra bilder under alla dagar!


En uppochner vänd bild från igår

Dressyrträning 4/11-11


Det blev lite film! Mamma hann komma och filmade lite med sin iPhone så det är därför det är lite konstig vinkel på det hela, men jag tycker det är okej kvalité ändå för att vara från en telefon.

Så fin som hon var idag har hon aldrig varit tidigare, otroligt vilken känsla jag fick idag. Som ni ser sitter gramanen på, i förebyggande syfte då både hon och jag blir lugnare på den, den hänger löst mest hela passet. Den blir lite som en lugn och stadig länk för oss båda och därför väljer jag att ha den på.

Vi jobbade mycket med att få loss henne i sidorna genom att använda oss av bland annat mindre volter där fokuset låg på att få med ytter så mycket som möjligt och bara "skåla ur" med innerskänkel och ge små, små ledande tygeltag för att sedan lätta. Detta för att hon blir så fruktansvärt stark och lägger all sin vikt i tygeln så att jag rider runt och praktiskt taget bär på henne, men detta fick vi alltså bort nu.

Efter ett tag var hon så himla, himla mjuk. Det går verkligen inte att beskriva, men jag fick känslan av jag RED och kunde påverka henne hela tiden. Jag måste lägga fokuset på att vara så mjuk som möjligt och inte luras in i att bli hårdare och hårdare när hon sätter sig på tvären (vilket är en hel del gånger), för att om jag fortsätter och är mjuk så lossnar hon så fint som hon gjorde idag. Fantastisk lektion, verkligen skitkul!

Hippsons nya app

Nu kan man ladda ner Hippson till mobilen! Du gör det genom att från mobilen gå in på m.hippson.se och sedan "Lägg till på hemskärm. Klickar du dig sedan tillbaka till skrivbordet på mobilen kommer du hitta Hippson där, enkelt och smidigt att klicka sig in på när man vill uppdatera sig om vad som händer inom ridsporten.

Du hittar övningar, artiklar, prylar och självklart bloggar (Karins hälsoblogg!) i appen.


Vaccination och klag på veterinärer

Idag vaccinerade jag mig mot influensan då jag ligger i riskgruppen (kronisk sjukdom; svår astma) och fick order av läkaren att inte anstränga mig något på kvällen så jag valde att inte rida vilket jag var inställd på att göra, hade världens ridsug!

Imorgon väntar iaf träning för Kicki så jag får helt enkelt hålla mig tills dess. Får se om mamma hinner tills träningen börjar så kanske hon kan filma lite.

Måste bara berätta om en så skum händelse. Vi var inne med Saga till veterinären i mitten på oktober för vaccination, tandcheck och rörelsekoll. Vi var så sjukt missnöjda över besöket, på grund av ett flertal händelser. När vi sedan fick räkningen förra veckan hade dem debiterat oss dubbla tandkostnader vilket gjorde hela kalaset ungefär 1000:- dyrare, och jag som har stenkoll på mina pengar fick lite lätt panik när notan kom (jag hade dock redan lagt undan 2000:- från tidigare lön, men fortfarande, 1000:- var inget jag hade räknat med som extra kostnad). Mamma ringde iaf och pratade med dom och sa även våra åsikter, och att vi var väldigt besvikna på kliniken. Hon som mamma prata med skulle kolla om vi kunde få lite rabatt, och idag när nya räkningen kom visade den en räkning på endast 1550:-! Helt sjukt! Snacka om lycka för mig, jag fick pengar över (som jag kan lägga på torvkostnader istället ;). Där ser man vad ens åsikter ibland kan göra!


Kö till Stockholm International Horse Show

Stockholm Horse Show är en väldigt eftertraktad och populär tävling hos dom internationella ryttarna. I år kommer bland annat Jessica Kürten, som varit här tidigare, och för första gången amerikanska Lauren Hough.


Bildkälla

I år finns det chans på hela fyra (!) vinstbilar från Volkswagen och självklart ett stor summa prispengar. I och med att det är ett så högt antal bilar gör det Stockholm Horse Show till den mest biltätaste tävlingen bland de internationella hopptävlingarna.

Jag har fått veta att Stockholm Horse Show är väldigt eftertraktat hos ryttarna och ofta får arrangörerna tacka nej till en del ryttare då det inte finns plats eller möjlighet för att ta imot alla. Det måste ändå vara kul att veta att tävlingen är så uppskattad och eftertraktad, det betyder att dom gör ett väldigt bra jobb!


Bildkälla

RSS 2.0