Konsten att planera sin ekonomi

Det var ju väldigt många som var så nyfikna på hur jag gjorde med min ekonomi- i och med att jag betalar allt för Saga. Jag tänkte nu skriva lite om hur jag lägger upp planen för varje månad, kontrollerar vad jag köper och inte köper (oftast det som är svårast) samt mina inkomster. Kan hända att jag delar upp det i flera delar.


Jag börjar alltid med att lägga upp en plan för kommande månad, i det här fallet januari. Det första du bör göra är att skriva upp vad som kommer att vara dina utgifter per månad:

• Stallhyra 1000:-
• Foder så som: Kraft, betfor, lusern, mineraler m.m. Oftast blir det två kraftpåsar i månaden då betfor och lusern räcker mycket längre. Men ibland blir det också B-vitamin eller liknande. Men ha i tanke iallafall 500:-, detta varierar då från häst till häst.
• Försäkring 1000:-
• Träningar 1500:-, mamma betalar någon. Det blir två KG-träningar varje månad och sen när vi kmmer igång är det meningen att det ska bli fyra dressyrträningar per månad också.
• Var 6:e vecka hovslagare 1100:-
• Sen drar tävlingssäsongen igång och då blir det olika kostnader varje månad. Men allt från 500:- och uppåt.
• Vaccinationer varje år, ligger på ungefär 600:-
• Det är bra om du kan räkna med extra kostnader som kan uppstå, något kanske går sönder eller du vill åka på en extra träning. Eller så lägger du undan lite varje månad av det som blir över (vilket det oftast inte blir, inte för mig iallafall haha) och sparar. Dessa pengar kan vara bra de månader allt kanske inte går ihop, då kan du plocka fram reservpengarna som hjälper till.

Totalt, per månad, kan jag räkna på att mina utgifter kommer att gå på ungefär från 4000:- och uppåt. Nu har jag inte räknat med tävlingar eller hovslagaren. Vi kan då kolla över mina inkomster, på ett ungefär:

• Jobbet på Eurostore. Ger olika varje månad beroende på hur mycket jag jobbar. Men t.ex. i december har jag jobbat otroligt mycket och kommer få ut en väldigt fin budget som ger mig ungefär dubbla av mina utgifter. Jag kommer då lägga undan pengar till de kommande månaderna eftersom jag inte kommer jobba lika mycket.
• Barnvakt. Detta är lite olika varje månad men ungefär två gånger, ibland mer/mindre. Dessa två gånger ger mig runt 600:-
• Sälja gamla saker. Man kan ju såklart inte ha något att sälja hela tiden men jag som nu har massor med ponnysaker kvar försöker sälja så mycket som möjligt. 
• Sparade pengar. Som sagt, försöker lägga undan en summa varje månad så att man kan ta om det kriser sig.  


Såhär ser alltså min ekonomi ut på ett ungefär. Nu till alla er som undrar hur jag kan köpa rätt så mycket saker. För det första så har jag en otroligt snäll moster som hjälper till med hästprylar. Större inköp så som sadel och liknande betalar mamma. Men t.ex. träns, sadelgjord, benskydd och övrig utrustning betalar jag själv. Det handlar nog rätt så mycket om att prioitera. Du måste kunna säga - Nej det här kan jag inte köpa denna månad utan jag får vänta till nästa. Eller försöka få ihop pengaran på andra sätt. Men ta absolut inte från din planerade budgetplan- risken är att du förstör allt och då kommer du inte ha råd med de mest viktigaste. Innan jag betalade allt var jag sån att så fort jag fick pengar spenderade jag dem, utan att tänka mig för. Idag har jag en helt annan syn, vilket jag är tvungen att ha. Även fast det inte är speciellt roligt så är det väldigt nyttigt för en, jag kommer vara tacksam senare att jag lärde mig ta hand om mina pengar på riktigt.





Hur gör ni med era pengar? Betalar ni något till er häst? Jobbar ni något? Har ni svårt att "stoppa" er själva för att köpa saker?

Det kommer att komma fler inlägg om just ämnet pengar :)


Kommentarer
Postat av: Jennifer

Duktig du är! Jag jobbar litegrann, men det täcker tyvärr inte alla mina utifter så mamma får hjälpa mig att betala :)

Tänkte fråga, kan man lägga in en annons om sin blogg här på din blogg? :)

2010-01-04 @ 16:51:17
URL: http://jennniferhubinette.blogg.se/hastarna
Postat av: Warnmark - Du kan bli veckans blogg -bloggen för dig och din häst

Du är verkligen duktig! Vet inte många i våran ålder som skulle kunna betala för sin egna häst :)

2010-01-04 @ 17:07:00
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: joelle - EN HÄSTBLOGG

Jag har grymt svårt att hålla i pengarna! Jag betalar visserligen inte så mycket av hästarna, dels för att Marie betalar nästan allt, och dels för att jag kanske är lite smått bortskämd på den fronten..

Men något jag betalar är alla mina "vardags" kläder, och det blir ofta att jag handlar upp alla mina pengar på det:$

2010-01-04 @ 17:12:06
URL: http://joellemyslek.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag betalar kläder och utrustning. Har inga problem med stallhyra, strö och foder då vi har hästen hemma på gården. Träninger och störrt utgifter (såsom sadel och transport) batalas av mina föräldrar. Tyvärr hinner jag inte med jobb då det tar 2 h/ dag att pendla till skolan och det inte finns så månge jobb för ungdomar tillgängliga här mitt ute i skogen...

2010-01-04 @ 17:51:48
Postat av: annie

vad duktig du är!! Jag betalar mest utrustning och ger halva mitt studiebidrag varje månad till hästarna men det är så svårt att vara ekonomisk - brände "onödiga" pengar idag!!! ;)

2010-01-04 @ 17:54:31
URL: http://anniehoppryttarinna.blogg.se/
Postat av: Tina - Born "Bornis" Late

När jag hade egen häst bodde vi på gård, vi hade hästarna hemma.. Så jag hade ingen stallhyra att lägga ut.. Min mamma hjälpte till med att betala foder, vetrinär och träningar.. Medan jag själv betalade alla saker som han skulle ha (träns, täcke, schabrak m.m.), hovslagare och försäkring..



Visst hade jag svårt att hålla i pengarna när det gällde att köpa nya saker.. Men jag tror det var mycket för att jag visste att mamma betalade allt det stora till mig..

2010-01-04 @ 18:03:56
URL: http://bornlate.blogg.se/
Postat av: ebba

Jag har sån tur att jag bor på en gård, där vi har halm, hö och ensilage som vi själva odlar eller vad man nu säger, så den utgiften slipper jag, och sen så hamnar kraftfodret på gårdens utgifter oxå :) men alla andra grejer får jag köpa själv, dock hoppas jag att pappa hjälper mig att betala sadeln, när jag hittar en passande :P Och jag har anställning på ett företag, men där jobbar jag inte så ofta utan bara på lov och dom infaller ju itne så ofta tyvärr, ibland så finns det inget för mig att göra där heller, som nu på jullovet -.- :P

2010-01-04 @ 18:17:14
URL: http://brejjk.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag jobbar av mina stallhyra genom att tex hjälpa till att mocka, ta insläppen osv. Sen får jag mitt studiebidrag som ska räcka till kläder till mig (både rid och vanliga) och alla saker hästarna behöver. Blir inte så extremt mycket pengar över varje månad tyvärr men försöker planera så jag har pengar kvar. Sparar för tillfället till en JW hjälm som jag planerar att kunna köpa i mars :)

2010-01-04 @ 18:21:05
URL: http://fridaelmlundare.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag har sparat pengar sen jag var jätteliten, och betalar min häst från de, men om jag jobbar och får in pengar går de direkt in i häst-sparpengarna. Jag betalar min häst helt själv. Bara nyttigt, men dyrt. Jag är dock ganska snål och sparsam av mig, och därför kan jag hantera pengarna bra, och jag köper inte direkt onödiga märkesgrejjer till min häst :)

Jag skor min häst själv, så där spar jag in lite pengar :)

Jag har tyvärr inget jobb, men jag gör lite hantverk och säljer på marknader. :)

2010-01-04 @ 18:25:40
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: ღ MissCM

sv: okej, jag lägger till dig nu direkt! :)

2010-01-04 @ 18:50:43
URL: http://misscm.blogg.se/
Postat av: Lina Renström

Har ditt stall nån hemsida man kan gå in på och titta? :)

2010-01-04 @ 19:12:10
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Måste väl säga att det är pappa som betalar det mesta till pållen. Det jag står för själv är träningar/tävlingar och saker som jag vill ha (lite shoppinggalen är jag allt) och en del saker som hon behöver. Men den mesta utrustningen som hon behöver står faktiskt pappa för också. Det är jag riktigt tacksam för :) jag hade ett extrajobb men dom har lagt ner det så just nu lever jag på studiebidraget :P dax att leta jobb igen tror jag. Men jag tycker du är riktigt duktig :D

2010-01-04 @ 19:47:24
URL: http://mikaelaandersson.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Jättebra inlägg och smart upplägg, har försökt hitta en bra budgetplan länge men alla är så invecklade och inte precis skrivna för hästägare... ;P



Vi om några behöver planera vår ekonomi (Skilda föräldrar), tyvärr är det bara jag som har insett detta i vår familj, dem andra tycker att det är "tråkigt"... :S Men, om en av oss gör det så kanske det hjälper lite i alla fall? xP

2010-01-04 @ 19:56:44
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Lina Renström

sv: Aha okej, Jag letar nämligen en stallplats lite närmare. Eller om jag hittar nått bra så ska jag nog flytta. Finns det plats hos er? :)

2010-01-04 @ 20:17:32
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: Pim

Sv: Jaha okej. Tack tack! :)

2010-01-04 @ 21:11:09
URL: http://pimkarlstroms.blogg.se/
Postat av: Lina Renström

SV: Jag bor i huddinge. Gladökvarn om du vet vart det ligger? Just nu har jag honom i Sorunda :)

2010-01-04 @ 21:15:30
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: Maja

Jag betalar också allt på min häst själv, och då jobbar inte jag utan är fattig student ;)

Men jag bor i min familjs semesterhus, så jag betalar inget för mitt boende. Men allt för hästen (stallhyra, foder, träning, tävling, hovis osv förutom veterinär), samt studielitteratur, bilen, mina vardags behov (mat, kläder mm) betalar jag själv. Men då jobbade jag hela sommaren, så jag har ett kapital att använde ;)

2010-01-04 @ 21:17:44
URL: http://jagblirsnartvansinnig.blogg.se/
Postat av: VERITAS

För många håller med dig.. Hahaha.. faan ja vill juuu Haha

Ja de kan vi göra :D Säg till när du lagt till mig så lägger ja till dig :)

2010-01-04 @ 21:32:36
URL: http://veritas.blogg.se/
Postat av: ღ MissCM

sv: okej :) allt väl med dig?

2010-01-04 @ 21:33:13
URL: http://misscm.blogg.se/
Postat av: elin

Nu känner man sig väldigt bortskämd efter att man läst det här inlägget... :-)

Min mamma betalar allt. Stallhyra, träningar, foder,utrustning, hovis, veterinär och allt sådant.

Det enda som jag betalat är mina sadlar, hästar och transport. :-)

2010-01-04 @ 23:27:36
URL: http://elinb.blogg.se/
Postat av: elin

svar;

Jag fyller 15 om några dagar och jag får inga pengar överhuvudtaget.

Jag ska börja få mitt barnbidrag snart och med de pengarna så får jag köpa kläder och utrustning och sånt själv, resten betalar mamma :-)



Tack så mycket, det värmer! :-)

Faktum är att mina hästar inte kostade mycket alls!

Benny; 18 000

Okkii; 38 000

Iris; 60 000

2010-01-05 @ 00:00:50
URL: http://elinb.blogg.se/
Postat av: Emily

Jag betalar bara utrustningen själv än så länge, men jag är arbetslös & bor hemma så har ingen inkomst. Så fort jag får ett jobb så kommer jag betala allt själv såklart, har dåligt samvete hela tiden för att mina föräldrar måste göra det :P Och jag har som sagt två hästar men vi bor på egen gård så det blir inte så mycket i "stallhyra" heller. :) Jag har blivit bättre på att köpa saker som kanske kostar lite mer men som man har mer nytta av/håller längre istället för att impulsköpa saker som man egentligen inte behöver. :)

Måste ge en liten guldstjärna till dig som sköter det så bra!

2010-01-05 @ 09:36:47
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Lollo

Vad duktig du är! :) Jag betalar träningar och tävlingar själv. Också turas jag och pappa om att köpa foder då vi har samma till våra hästar.. Min pappa har också hästar! :)

2010-01-05 @ 10:44:54
URL: http://westerngirl.devote.se
Postat av: Frida

Jag kunde inte sluta köpa saker innan sedan bestämde jag mig för att sluta och nu så har jag sparat mina pengar sedan agusti 09 ;)

2010-01-05 @ 10:46:29
URL: http://friid0a.devote.se
Postat av: angelica

oftast betalar jag ingenting själv till min häst.. men om jag gör det så är det bara utrustning och sånna små grejer.. men jag skulle gärna betala hela hästen och sånt själv.. måste kännas mycket bättre :)

jag får 500 i månadspeng och dom går oftast åt till småsaker till hästen, kläder eller godis ;s

2010-01-05 @ 18:16:34
URL: http://angieee.bloggplatsen.se/
Postat av: Tove

Hejhej!

Mina föräldrar betalar stallhyran och foder medan jag betalar allt annat vilket jag tycker funkar ganska bra, hade jag haft chansen så skulle jag betala allt själv men det är lite svårt så länge jag inte jobbar. Men jag är ganska duktig på att spara pengar så har oftast lite extra ifall något skulle behövas (:

2010-01-06 @ 12:38:46
URL: http://londoninmyheart.blogg.se/
Postat av: sara

Mina föräldrar betalar allting :P Vi har eget stall så behövs ingen hyra. Det enda jag betalar är lite av utrustningen :p Jag är ganska duktig på att spara mina pengar också, oftast XD

2010-01-06 @ 13:32:33
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Melinda

Bra skrivet! Mamma får mitt studiebidrag oc hförvaltar det hur hon nu vill, men mycket går till hästen. Själv betalar jag alla mina hopplektioner (800 kr i månaden) och prylar jag vill ha/behöver (typ träns, schabrak etc). Ibland lägger jag ut för mat etc. För att ha råd till detta jobbar jag vitt med städning 12 h/ månaden (4 varranan helg) och det känns faktist väldigt skönt att veta att man kan betala en del själv :)

2010-01-06 @ 14:10:33
URL: http://munderstreckn.blogg.se/
Postat av: Felicia Mix

Vad duktig du är på att hålla koll på din ekonomi! Själv så får jag kämpa hårt varje månad med att inte bränna alla pengar på onödiga saker. Har jag tur så betalar mina föräldrar en träning då och då men de har inget ansvar alls för mina djur. De har aldrig ens varit med i stallet ;)

Det är också ganska stor skillnad om ens föräldrar köpte häst till en när man gick i skolan, det är klart att man inte kan betala allt själv då. Dock så köpte ju jag först när jag hade heltidsjobb :)

2010-01-06 @ 19:08:00
URL: http://www.feliciamix.wordpress.com
Postat av: viktoria

usch va man känner sig bortskämmd. du är jätteduktig ju. mina föräldrar betalar allt. stallhyra (4500:-), hovslagare, 2 träningar/vecka, utrustning, sadel, transporten, tävlingar mm. har inget jobb, bor hemma, går i skolan och är snart 19år. får köpa sånt de tycker är onödigt själv. inget hitils eftersom jag är så snål och mamma så slösig.

2010-01-06 @ 22:17:02
Postat av: Linda

Riktigt bra inlägg! :) Du kämpar på bra!

2010-01-08 @ 18:05:22
URL: http://lindabj.blogg.se/
Postat av: Katarina

Har sån tur att jag inte behöver betala någonting för hästen, men har ju samma utgifter ungefär fast till mig själv, haha.

Försöker dock skämma bort hästen (och hästägaren, haha) med lite nya prylar då och då :)

2010-03-11 @ 20:56:58
URL: http://teaaftereight.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Jag betalar allting själv för min foderhäst. Så alltså stallhyra, hovslagare, utrustning och veterinär. Allt betalar jag själv. Jag har än så länge klarat mig på sommarjobbslönen som jag sparat i flera år. Jag känner att jag kan sätta stopp för vad som är onödigt och inte. Men ibland är jag helt enkelt lite för snål :P haha

2011-01-15 @ 19:33:57
URL: http://wherethesidewalkcracks.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Jag betalar allting själv för min foderhäst. Så alltså stallhyra, hovslagare, utrustning och veterinär. Allt betalar jag själv. Jag har än så länge klarat mig på sommarjobbslönen som jag sparat i flera år. Jag känner att jag kan sätta stopp för vad som är onödigt och inte. Men ibland är jag helt enkelt lite för snål :P haha

2011-01-15 @ 19:34:09
URL: http://wherethesidewalkcracks.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0