Nya bettet

Här är alltså nya bettet! Ett vanligt rakt pelham och sen har jag satt dit ett gummiskydd på kedjan- allt för att det ska minska skavrisken för Sagos. Nu har jag bara ridit på det en gång men vi ska hoppträna idag, jag tycker att det har kännts bra hitills.
Kommer från Globus och kostade 289:- om jag inte minns helt fel.

Kommentarer
Postat av: Caroline

Sv; Ja det slog mig liksom när jag läste inlägget hehe :)

2011-06-05 @ 23:11:35
URL: http://littleworldof.blogg.se/
Postat av: amanda

hej, jag rider en häst som har ett liknande ''stångbett'' och en sån kedja under. Har nyss börjat rida henne och undrar vad det där bettet har för funktion? är det inte lite väl skarpt?

Svar: Hej! Det är ett pelhambett, och pelham har just en stångeffekt=hävstångseffekt. Det betyder att det blir ett tryck på hästens nacke när man tar i tygeln (självklart beroende på hur hård i handen man är). Pelham klassas oftast som ett relativt skarpt bett, men enligt mig är det alltid handen som avgör hur skarpt bettet är. Jag rider till exempel på vad många andra anser vara starka bett, och det är för att jag och mina tränare upplever att det blir en mjukare och lättare ridning när man kan använda sig av minimala hjälper (vilket är det enda som krävs på lite starkare bett). Jag skulle t.ex. aldrig få för mig att "rycka tag" i tygeln om hästen blir stark för att det räcker med att man kramar lite lätt på ett pelham så uppfattar hästen ditt önskemål! Så pelhambettet är precis lika skarpt som ett vanligt bett i mina ögon, beroende på vem som håller i tygeln. Lycka till!
Sabina Borenius

2013-05-09 @ 19:39:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0