Lugnare tempo

Några övningar/ridsätt när Saga har en lugn vecka:

Promenera- Ett bra och mysigt sätt att bygga upp relationen mellan dig och din häst. Egentligen samma princip som långa skrittpass förutom att du inte belastar hästens rygg och att du själv får motion samtidigt. När ni är ute och går kan ni samtidigt träna ledarskap.

Långa skrittpass- Många glömmer eller vet inte om det, men att ta långa skrittpass på ungefär 1h på olika underlag och långa tyglar är riktigt muskelbyggande. Det bygger upp både hästens styrka och kondtion och är ett bra sätt att träna upp hästens senor och ligament för att bli mer hållbara. Jag brukar försöka lägga in ett pass i veckan när vi skrittar i cirka en timme på både asfalt, grusväg och skogsväg om det finns möjlighet. Du förbättrar även hästens gång, det vill säga hästens skritt. Jag gjorde det här väldigt mycket med Ronda då hon hade en kort och inte speciellt mjuk skritt men efter att ha skrittat på lång tygel i cirka två-tre månader vilade hon på steget, tog långa och stadiga steg med schvung i och hon blev harmonisk i skritten.

Longering- Hästen får chans att jobba utan ryttare. Växla mellan att ha hästen inspänd eller utan, man kan longera med eller utan inspännigstyglar. Tänk på att volten inte får bli för liten!

Vilodagar- Hon brukar normalt ha en vilodag per vecka men när hon ska ta det lite extra lugnt kan jag ibland lägga in två dagar. En chans för henne att återhämta sig mentalt och för muskler att bygga upp sig, samt att bara få vara häst och inte göra någonting!

Mjukgörande och enkla dressyrpass- Jag brukar rida henne i en kanske lite lägre form, fortfarande bärig, där jag försöker stretcha ut överlinjen så mycket som möjligt. Dessa pass brukar endast innehålla skritt och trav, men självklart är det inte fel att rida i galopp också! Mycket avslappnade övningar, sidförande och tempoväxlingar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0