Konsten att få ett jobb

Tänkte skriva en liten uppföljare till Ekonomi-inlägget eftersom det blev så populärt. I det här inlägget kommer jag berätta om lite tips hur man kan tjäna sina egna pengar trots att man kanske inte är "vuxen".

Jag kan börja allt med att säga hur viktigt det är med ett bra och ordentligt skrivet CV. När jag skrev mitt CV tog jag hjälp av min mamma eftersom hon är äldre och har mer erfarenhet på jobbfronten. Jag öppnade med att berätta lite om mig själv, vad jag gör och hur jag är som person. Viktigt är att framföra dina positiva och bra sidor som person, men du ska inte överdriva. Sen skrev jag upp mina meriter, så som:
• Sommarjobb på Säva
• Olika praoplatser
• Jag har jobbat med handikappridning
• Barnvakt
osv..


Sommarjobb på Säva, ha hand om lägerbarn samt rida och fixa hästar.


Bifoga gärna en bild på dig själv så att de kan få en uppfattning om vem du är.

Sen gäller det att hitta de ställerna som det skulle vara tänkbart att du kan få jobb. Om du t.ex. är 16 som mig är det inte så troligt att du kan få jobb på t.ex. H&M, Pressbyrån, Kicks osv. Nej, utan det du ska rikta in dig på är caféer, matbutiker och kanske lite mindre butiker som inte har så stor kundkrets.
Be gärna anhöriga och de du känner att dem ska höra sig för om jobb, kanske de har något där dem jobbar?
Det gäller att ha lite fantasi här.
Det man inte får glömma heller att du oftast inte kan räkna med att få jobba med sådant som du kanske tycker är jätteroligt eller det du vill.
Nu hade jag verkligen tur och fick ett grymt roligt jobb med en inriktning som jag själv tycker om och är intresserad av.
Men ibland får man acceptera att man får göra något som man tycker är skittråkigt, tänk på det du får ut av det.
Klart att du inte ska må dåligt av att gå till jobbet, men bara för att du inte tycker att temat eller själva butiken är intressant tycker jag inte att man ska strunta i möjligheten att jobba där.
Vem vet, du kanske börjar tycka att det är intressant och upptäcker nya sidor hos dig själv som du inte visste?




När du sedan ska söka jobb så säger jag först och främst en sak; maila inte!
Jag mailade över 20 stycken och INGEN svarade. Sjukt, eller hur? Inte ens ett "Nej du är inte vad vi söker men tack för ditt mail".

Nej utan det du ska göra är att gå till butiken och först presentera dig och sedan berätta att du söker jobb. Säg att du har ett CV med dig och att du gärna vill prata med chefen.
Om chefen inte är där så lämnar du över CV och ber dem att höra av sig-ovasett om de är intresserade eller inte så att du inte går och hoppas.
Jag fick mitt jobb genom att jag var inne i butiken och skulle handla med mamma, det var samma dag som vi var och provade sadlar till Saga. När vi stog i kassan sa mamma att jag skulle fråga om de sökte personal, så då gjorde jag det.
Då hade jag varken med mig mitt CV, jag hade mina stallkläder på mig och såg nog inte speciellt seriös ut.
Men tjejen i kassan ringde på chefen som kom ut och vi pratades vid, hon fick mitt nummer och sa att hon skulle höra av sig om det fanns något intresse.
Detta var på en lördag.
Måndag morgon ringde hon och frågade om jag kunde börja jobba på onsdagen ;)


Min favorithörna på jobbet.

Jag måste tillägga att jag har haft en enorm tur, men också mycket vilja och envishet.
Jag gav mig aldrig, trots att folk sa att jag aldrig skulle kunna få ett jobb pga att jag var så ung och oerfaren samt att det faktiskt är väldigt svårt att få jobb idag, speciellt bland unga.
Men med rätt ord, charm och beteende så går allt, bara man vill och vågar!


Som sagt, innan jag fick mitt jobb hade jag varit runt och lämnat CV i hela stan samt skickat mail och fått flera nej, vissa kanske skulle ge upp och låta saken glömmas, men sån är inte jag.
Sen var jag ju verkligen i behov av pengarna så därför gav jag allt.
Och det gav resultat! Ett av mina mål 2009 var att hitta ett fast jobb, vilket de flesta inte trodde alls på att jag skulle klara, det jag hörde ständigt i några månader var; "Du är ju så ung och då klarar man inte av sånt stort ansvar, höhö".
Tji fick dem när jag blev fast anställd ;)
Kändes otroligt, jäkla bra.

Så, det var lite tips från mig :P

Kommentarer
Postat av: Hanna

SV: Ja jag tänkte det iaf, det är inte något som är helt klart än , så hur länge vet jag inte men minst till sommare isf tror jag och ev längre om man trivs å så :)

2010-01-14 @ 00:06:14
URL: http://brusella.blogg.se/
Postat av: Josefin

Tack sabina du räddar mitt liiv! ska själv ut och söka jobb men är lite för feg, men jag ska tänka på dig när jag är ute i arbetardjungeln xD <3

2010-01-14 @ 00:31:19
URL: http://thelifeashope.blogg.se/
Postat av: Sofia

Tack för tipsen, kommer nog hjälpa! :D

2010-01-14 @ 07:28:31
URL: http://hersir.blogg.se/
Postat av: Karoline

Vilket bra inlägg, inspirerande för många unga :)

Jag tycket att du är jätte duktig som tar ansvar och betalar allt själv till din häst!

2010-01-14 @ 08:38:06
URL: http://karoline.eak.nu
Postat av: Stili

Precis som du säger, det gäller o va envis och inte vara rädd för o få slita lite. Då får man jobb!

2010-05-22 @ 13:05:13
URL: http://stilis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0