Snösulor, broddar.. Vinterns konsekvenser.

Vintern är härlig, men vissa saker skulle man helst vara utan. Som snöstyltor.




Det är många diskussioner hurvida man ska använda snösulor, broddar och allt annat som finns i dagsläget under de månaderna när det är snö.
Vissa är imot att ha brodd på hästarna dygnet runt och menar att man ska ta av dem när man inte rider.
Andra, jag bland annat, har på dem hela tiden även i hagen för att minska risken för sträckingar och andra halkskador.
Visst kan det leda till skador på andra sätt som sparkskador och att de slagit i sig med broddarna på de resterande benen men i mitt stall är de bara två hästar just nu och de är kompisar så jag ser ingen anledning till att inte ha på henne brodd hela tiden.
Jag kan förstå de som vet att de kanske har en häst som lätt skadar sig i hagen eller om det är många hästar i hagen.

Elitbrodd

Sen har vi snösulor; det som har hjälpt oss de senaste åren att kunna rida även när det är kramsnö, 50 cm snö osv. Även här är det väldigt blandade åsikter. Jag vet fortfarande inte vad jag tycker helt om dem men om jag säger så här:
Jag använder dem eftersom att jag rider ut i stort sett hela vintern utomhus och jag vet att det går inte att komma en meter utan att hästen går på styltor.
Därimot så håller jag med dem som säger att det ökar risken för infektioner i hoven och likande.
Jag försöker därför vänta så länge som möjligt med att sätta på dem så att hon endast behöver gå med dem under de veckorna då det verkligen är snö ute.
I år har det ju dock varit grymt mycket snö under en längre period så jag ångrar att jag inte satte på dem tidigare, men nu är det som det är.

Jag har även provat att ha hovolja, vanlig matolja och vaselin under hoven för att slippa styltor men jag tycker inte att något av det har funkat riktigt.

Bild från hastfolk.se

Hur ställer ni er till det här ämnet? Vad använder ni er av på vintern? Fördelar, nackdelar? Eller har ni några helt andra metoder och tips?


Update: Jätteroligt att så många tyckte till. Intressant att höra om hur ni gör och vad ni tycker :P Ska försöka svara på kommentarerna, har lite svårt att hinna bara!


Kommentarer
Postat av: Evelina

Jag bor i norrland och det säger väl allt ;) Jag skulle inte tänka tanken att inte ha brodd på hela tiden.. Alldeles för stor halk risk för hästen.. Sen är det nästan ett måste att ha snösulor på här också.. Annars kan man typ aldrig rida...



Nu har visserligen jag också varit sen med att sätta på snösulorna den här gången men men man lär sig, och det lär inte hända igen ;)



Jag har aldrig haft en häst som fått någon typ utav infektion av snösulorna, men däremot tycker jag att hästar har över lag lättare att tappa skorna när de har någon form av sulor på snö eller vanliga som jag är tvungen att sätta på ibland under sommaren då min kille lätt kan bli hovöm annars...

2009-12-30 @ 17:57:12
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: joelle - EN HÄSTBLOGG

Jag bor på västkusten, så här kommer det inte så mycket snö så jag har aldrig haft sulor på hästarna. Men i år fick jag för mig att ha det, och tur är väl det för vi har haft snö i 2 veckor nu ;) Och jag gör precis som du - rider ute året om

2009-12-30 @ 18:42:37
URL: http://joellemyslek.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag bor nere i Skåne och här blir det oftast inte så mycket snö, som tur är. I år har det varit onormalt mycket snö här (ett par decimeter åtminstone) och jag har haft stora problem med att hålla igång Bosse.

Snösulor satte jag inte på honom eftersom jag trodde att det skulle bli en lika slaskig vinter som vanligt och ingen kramsnö, men nu blev det ju inte så.

Broddar använder jag aldrig! Anledningen är den att det räcker med att han tittar på en sten eller vass pinne så skadar han sig i princip.

2009-12-30 @ 18:56:42
URL: http://fridaelmlundare.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

Jag är med i en bloggtävling så jag undrar om du hade velat rösta på mig :D

Gå in på länken och skriv att du röstar på 8:an :D



http://conler.blogg.se/2009/december/finalister-veckans-blogg.html?_tmp=aa378cc79328e388b89f98d36020773112aca40b

2009-12-30 @ 19:28:35
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Matilda

Vi i skåne har inte så mycket snö, vi har peppar peppar klarat oss utan broddar och snösulor väldigt många år nu. Men iår är det precis. När det är snö ute åkter vi till ridhus.

2009-12-30 @ 19:29:41
URL: http://ryttarinnanmatilda.blogg.se/
Postat av: Ronja

Jag använder något som min hovslagare tycker är bra och det är så kallade "guldskor" Man slipper byta brodd samtidigt som det går att rida på lite halare underlag. De har varit bra för mig och min häst denna vinter (då det är första gången vi använder det) Annars andra år har jag bara kört med brodd och då dygnet runt. Jag använder sällan snösulor, vet inte varför men något som har blivit så, men inget jag kan säga att det är dåligt, det är bra för dom som vill ha det.

2009-12-30 @ 21:11:50
Postat av: Lina Renström

Just nu har jag bara broddar på honom men han ska skos den 2 Jan så då ser jag om jag sätter på sulor eller inte ;)

2009-12-30 @ 22:05:22
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: nicole - hästblogg

Var står du nånstans? :)

2009-12-30 @ 23:21:02
URL: http://nicolehartwig.blogg.se/
Postat av: ida myrin ♥

sv: antalet har inte ökat, men aja. har lagt till dig också :)

2009-12-31 @ 01:38:17
URL: http://myrins.blogg.se/
Postat av: Warnmark -bloggen för dig och din häst

Jag kör med snösulor när det är snö ute. Har använt sånna på alla mina hästar genom alla år och peppar, peppar aldrig fått någon infektion i hoven. Rider ute året om så det är ett måste, speciellt eftersom att vi lätt får kramsnö på västkusten.

Broddarna har jag bara på när jag rider, min ena trampar sig väldigt lätt och det känns som en stor risk att hon ska ha på sig broddar då och den andra är likadan. Sen blir det väldigt lugna i hagen när de märker att det är halt och det är inte så halt i hagarna faktiskt vilket är bra..

2009-12-31 @ 10:38:19
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: sara

Jag använder Guldskor med fasta brodd och sulor/hovgrips, det funkar superbra :)



sv; Ja visst borde jag :D Ska försöka fixa det nu när jag fick så mycket positiv respons!

2009-12-31 @ 10:54:31
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Carro

sv: Haha jo, med annan inställning går det inge vidare att handskas med stoiga ston^^ tack!;D

2009-12-31 @ 13:01:25
URL: http://hastochtraning.blogg.se/
Postat av: Emily

Eftersom jag tycker snö är så härligt att rida i så har jag alltid både snösulor & brodd i hela vintern, har aldrig upplevt att hästen fått sämre hovar av snösulorna och om det skulle bli så så är det väl bara att ta av dem. Broddar i hagen kan man ju med ha delade åsikter om, alla mina tre har broddar i hagen, den stora går själv eftersom han inte äter samma mat som de andra och han har bara broddar bak eftersom han har lätt att trampa sig och specialskor fram, men det fungerar bra ändå :)

Har inget ridhus heller :P

2009-12-31 @ 13:12:25
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: frida

ja men hello kitty är ju så söt så tyckte hon passade perfekt som tatuering :P



fin blogg!



och ang ämnet. jag har också brodd i dygnet runt på min. för som du säger, de kan lika gärna halka/sträcka sig i hagen som när man rider. och jag vill att min pålle ska kunna ta sig fram i hagen på ett säkert sätt :) snösulor missade jag sätta i sist, suck. det var ju +10 och regn/sol sist hovis var här haha!

2009-12-31 @ 14:19:38
URL: http://lillwiberg.blogg.se/
Postat av: Sofia

GOTT NYTT ÅR! :D

2009-12-31 @ 14:23:07
URL: http://eliinsofiia.webblogg.se/
Postat av: Erica Sjöström

Mina hästar har 4 broddar på alla 4 hela vintern eftersom det är snö i hagen och de är ute ca 8 timmar per dag så tycker jag att det är självklart.

Har varken benskydd eller boots på dom och tycker det är väldigt sällan man får några broddrelaterade skador. Dock går alla hästar i stallet i varsin hage... Just nu står jag uppstallad där det finns ridhus och rider mer inne än ute så det är första året på länge som jag inte har snösulor på dom. Det är för att det kommer in sand från ridhuset under själva kanalen och det kan bli tryck på sulan på har jag hört. Däremot flyttar jag dom snart till mitt eget stall (sista januari) har inte ridhus och det blir mer uteridning igen så då måste de nog ha snösulor igen. Synd tycker jag för man får mer tappskor om man har snösulorna tycker jag!

2009-12-31 @ 15:32:45
URL: http://ericasjostrom.se
Postat av: Anonym

Jag använder hemma gjorda snösulor som man klipper ut av glasskartongs lock och bara har i när man rider. Det funkar jätte bra! :D Broddar har jag i också.

Bra blogg! :)

2010-01-01 @ 15:16:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0