Hantera stress på rätt sätt

Nu när jag har så himla mycket att göra hela tiden (hela tiden!!) måste jag lägga upp en planering för varje dag för att få allt att gå ihop. Min bästa vän är min kalender som jag bär på hela tiden. Utan att planera och skriva upp allt skulle jag glömma bort hälften, speciellt alla tider, och bli ännu mer stressad för att jag inte hade koll på vad som händer.

Det är inte svårt egentligen att ha flera bollar i luften samtidigt, det handlar bara om att lära sig att hantera stress och planering på rätt sätt men framförallt att hitta det sättet som passar bäst för just dig. Som jag nämnt i tidigare inlägg är vi alla olika när det kommer till hur mycket av allt man klarar av, och det gäller även stress.


En vanlig kväll hos mig, men med min planering blir jag oftast inte stressad för att jag har redan lagt upp en plan över vad jag ska göra och hur mycket. Detta gör att jag undviker onödig panik, jag vet att om jag gör det jag planerat finns det inget att oroa sig för.

Därimot tror jag att alla kan öva upp sin förmåga för att hantera t.ex stress. Även dem mest stresskänsliga människorna kan lära sig att kontrollera och motverka att stressen tar över. Jag tror också på att planering är ett starkt verktyg att jobba mot stressen. Det är därför jag allt uppmanar alla att försöka ha koll på allt dem gör och lägga upp en plan för hur saker ska genomföras, vare sig det gäller en vanlig dag eller något stort och speciellt.

Självklart kan jag ha helt fel; vissa jobbar och trivs bäst när dem har det, i mina ögon, oplanerat. Jag har inga problem med att vara spontan eller att improvisera, men för mig är det oftast svårt att göra något spontant då jag har ett så tajt schema varje dag som jag måste följa.


Koncentration är något man kan träna upp, om man anstränger sig och lägger ner tid.

Tipset jag vill ge är egentligen att om du upplever att det är jobbigt att hinna med allt eller komma ihåg vad som ska göras dag för dag, eller vecka för vecka, så skriv upp det och ta fram lappen, kalendern eller vad du nu använder dig av ibörjan av varje dag så ser du vad som står på agendan. Det hjälper så himla mycket! Något jag även brukar göra är att sätta mig ner på söndagen för att gå igenom kommande veckan och lägga upp små delmål och punkter på vad jag ska tänka på varje dag. Det tycker jag också är skönt att kunna ta fram ibland för att snabbt få en överblick över vad som kommer härnäst.


Bildkälla

Stress leder snabbt till ett obehag som oftast växer sig större och skapar onödiga bekymmer. Försök att vara praktisk för ditt egna bästa och du kommer märka efter några veckor hur mycket skönare och snabbare du får saker gjort, och hur bra det känns efter!

Jag hittade ett grymt quote på en sida; "För varje timme du spenderar att planera, sparar du cirka fyra timmar i utförande"
Det ni!

Kommentarer
Postat av: Emma Elfstrand - hästblogg

önskar att jag också kunde vara lite strukturerad! Jag orkar aldrig ta tag i någonting => jag får 1000 grejer att göra i slutändan :P

2011-04-08 @ 13:57:54
URL: http://catago.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0