-

 

Vad tycker du om en ponny som krigar rätt mycket med munnen (hoppas du fattar) svårt att förklara, en irländare då som har mycketmycket motor? dåligt köp, för att det är motsattsen till stor häst.

Svar: Oj, svårt att säga när jag inte har sett hästen i verkligheten.
Mycket lydnadsövningar som tempoväxlingar, övergångar och liknande är bra. Jag har kört mycket sånt med Saga den senaste månaden och hon är helt annorlunda nu, lyssnar och är känslig för mitt säte och respekterar min hand vilket hon inte riktigt gjorde tidigare. Hon drag gärna iväg innan och tog bettet, vilket resulterade i att jag inte hade så mycket att säga till om. Speciellt när vi red ut.



Sen bytte jag också till pelhambett, vilket gjorde saker mycket lättare. Saga var väldigt stark och stum i munnen på vanligt tredelatbett, och det var svårt att kunna jobba henne.
Hon blev också rätt så tjaffsig och var inte alls nöjd. På pelhamet är hon mycket lugnare och hon trivs på det bettet.
Även jag har märkt skillnad på min ridning, jag använder små hjälper och behöver inte bråka med henne. Idag går det bra att rida på tredelat i dressyr, hon är inte hängande i halsen eller drar iväg utan hon bär upp sig själv och lyssnar. Genom att ha varit konsekvent i ridningen och verkligen jobbat så har de gett resultat!



Kanske är det en för stark ponny för dig? Vi hade förut på KG-träningen en irländare och hon var kraftig och tung, ryttaren hade problem att få fram henne. Nu verkar det ju vara tvärtom med din häst men det kan hända att du köpt en för svår ponny. Den frågan tycker jag att du ska diskutera med din/dina tränare, för att det kan inte jag säga.  




Saga med sitt pelham


Jag sparar just nu till Sprengers Dynamic RS Pelham, deras bett ska ligga bättre i hästens mun. Har läst mycket på bukefalos och hittar många bra kommentarer om betten.



Det pelhamet jag har nu är från Hööks, tycker att det funkar bra också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0