Svar;

Har du något tips på hur man ska få hästen att gå framåt? Min häst har blivit så seg på sista tiden.och har ingen aning om varför. Tänkte om du hade några tips? :)
Kanon blogg!

Svar: Om den har blivit seg på sista tiden tycker jag att du ska börja med att försöka tänka på några anledningar som det kan finnas till varför den har blivit så. Ändrad foderstat? Är hästens motion ändrad? Verkar hästens tillstånd annorlunda, är reaktionsförmågan nedsatt eller liknande? Är den öm eller har ont? Det kan vara flera saker som påverkar hästen.
Det är lite svårt att säga när jag inte vet något om hästen, men några tips som jag kan ge är:
Se över hästens foderstat och motion- tränas den mer i förhållande till vad den äter? Räkna om och se om du kanske behöver öka/minska eller tillsätta något etc.


Sagas kvällshö

Är hästen för smal? Detta hör mycket ihop med meningarna ovan, är det maten som det handlar om? Utan fett att ta ifrån kan hästen inte bygga några muskler.
Om det är ridningen som allt handlar om; vad för typ av ridning är det som gäller för din häst? Kanske har den tappat lusten och behöver göra något annat ett tag. Uteritt brukar liva upp även de sega hästarna, även hoppning. Variera din ridning mycket från dag till dag så att det inte är samma hela tiden. Även hästarna tröttnar som de flesta vet, och just bjudningen framåt brukar vara en sak som tyder på att hästen helt enkelt inte tycker att det är roligt längre.



Saga älskar att komma ut, en viktig del i våran planering.

Hur är den när du rider förutom  att den är seg? Är den mer stel i något varv, sur eller irriterad? Stretar den imot eller verkar den ha ont när du ber den om vissa övningar eller rörelser? Är den sur som:
-" Jag har ont"
-" Jag vill inte göra som du säger" eller
-" Jag är bara lat"?
Kan vara sadeln som spökar. Hästen kan även ha fått stela muskler/spänningar i musklerna eller sträckt sig pga något. Har du möjlighet att ta ut en massör eller kiropraktor som kan kolla hästen?
Känn igenom hästen ordentligt, hittar du något som är onormalt? Svullnader, ökad puls, ömhet m.m. Ska återkomma i ett separat inlägg om just den dagliga visiteringen.
Om du känner att hästen är mycket ändrad skulle jag själv ta hjälp av veterinär eller liknande. Be din veterinär komma ut och titta igenom hästen. Det kan vara något som vi "vanliga" människor inte kan se eller upptäcka.
Har din häst haft något vintervila eller liknande, att den bara fått gå i hagen och vara häst i en vecka eller så? Om inte kan den kanske behöva en paus och bara ta det lugnt.


Som sagt så är det svårt när jag inte vet så mycket hehe :P Men hoppas det hjälpt dig lite!
Och Tusen tack för berömmet, värmer!! :D


Såg också att det var många som undrade om Fuxan (den andra hästen i stallet) och kan säga att det mest var ytliga sår som idag är jättefina. Jag tvättade av och kollade så att hon inte var svullen eller så, vilket hon inte var. Hon har inte heller varit varm eller svullen de senaste dagarna och såren har redan börjat läka fint. Antagligen har hon lyckats sparka sig själv (hon har brodd på sig) i hagen när hon och Saga hållt på med sina galenheter :P


Fuxans ben efter en dag i hagen...

Kommentarer
Postat av: Sätilaryttaren Emma

sv; tack så mycket :D

2010-02-02 @ 20:50:55
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

Aj det där såg inte allt för skönt ut :( Är det svullet också eller ser jag fel?

2010-02-02 @ 21:52:37
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Lillsnörpa

Aj aj aj, stackars Fuxan!

2010-02-02 @ 22:22:42
URL: http://lillsnorpa.blogg.se/
Postat av: ronja

Tack så mycket för svaret. Ska genast kolla upp alla saker du har skrivit :)

2010-02-03 @ 07:49:57
Postat av: nelly

vad tycker du om en ponny som krigar rätt mycket med munnen (hoppas du fattar) svårt att förklara, en irländare då som har mycketmycket motor? dåligt köp, för att det är motsattsen till stor häst?

2010-02-03 @ 08:54:08
Postat av: annie

min ponny blir piggare av bantning - inget extra att bära på :)

2010-02-03 @ 17:10:36
URL: http://anniehoppryttarinna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0