Ridning, en Överklassport?

När folk frågar mig vad jag går på för sport berättar jag alltid att jag har egen häst.
Då tittar personen plötsligt på mig med ett uttryck i ansiktet som - jaha, då måste hon vara en sån där som får allt hon pekar på och hennes föräldrar är säkert gjorde av pengar så hon behöver inte anstränga sig.
Är detta för att ridsporten har stämplats som en överklassport?
Jag tycker att det är fel att döma att en person som håller på med hästar har hur mycket pengar som helst att slösa med.
 Och att dessa överklass människor som vi verkar vara är respektlösa och inte alls bryr oss om något.


Jag får sån lust att säga till dem på skarpen, för att de vet verkligen inte hur fel de har.
Ja, det krävs mycket pengar i ridsporten men lugnt ifrån alla som har häst är jätterika. 
Jag har t.ex en mamma (som också är ensamstående med mig) som gör allt för att jag ska kunna ha häst, men vi är inte gjorde av pengar utan det kan vissa månader vara lite kärvt för att få allt att gå runt. Också lite därför jag letar jobb, så att vi inte ska behöva oroa oss så mycket.
Jag vet att det finns fler som inte heller har pengar att kasta hit och dit, och jag vet att de som har pengar lägger ner en väldigt stor del på sina hästar så man kan ju inte säga att "vi slösar på oss själva och tror oss vara bättre än så kallade vanliga människor".


Angående det här att vi bara tror oss få allt och att vi glider fram på en räkmacka blir jag rätt så fundersam över.
Menar de att vi inte anstränger oss? Då skulle jag vilja att de följer med mig en dag i stallet och ser vad vi hästmänniskor faktiskt gör istället för att anta och spekulera.
Det är inte ett dugg lätt att ha häst, och det krävs tusen saker för att få allt att gå ihop.
Och att vi inte skulle vara ödmjuka tycker jag också är konstigt, vi handskas ju ändå med djur på 400-800 kilo som alla har sina egna idéer och viljor som vi måste acceptera och lära oss att ta hand om.
Om vi inte skulle vara ödmjuka eller visa respekt skulle vi aldrig kunna hålla på med hästar, som krävs grymt mycket tid och tålamod.


Och vart tror de att alla toppryttare började någonstanns?
Att de bara satt upp på en häst när det var 18 år och kunde rida sig fram till eliten tack vare sina pengar (som de flesta faktiskt inte haft från början, utan tjänat ihop under åren tack vare vinster, placeringar, bra hand om hästar, jobb och sponsring)?
Nej, även de har fått jobba lika mycket som oss!

Allt det jobb vi faktiskt gör för våra hästar tycker jag inte är att glida fram på en räkmacka.
Allt arbete och alla pengar i stallet, ridningen, skötsel, träning och tävling, veterinär, hovslagare, foder, utrustning med mera. 
Ja listan kan göras oändligt lång när det kommer till ridsporten. 
Jag tycker personligen att vi får kämpa väldigt mycket för att lyckas, även de som har pengar.
För att med hästar kan du inte göra så som du vill, utan det ska också vara så som hästen vill.

Så till alla er som anser att vi inte anstränger oss, visar respekt eller får kämpa och jobba för att våran sport tycker jag ska följa med mig en vecka i mitt liv så kanske ni kan ändra uppfattning om ridsporten.
Ridsporten som är Sveriges näst största sport, bara fotbollen ligger före oss.



För mig är varje litet framsteg ett steg frammåt, på vilket sätt framstegen än är.

/ Sabina


Kommentarer
Postat av: Evelina

Riktigt bra inlägg. Naturligtvis finns det dom som får allt dom pekar på slipper göra allt " skit " jobb och bara kan "glassa på med sina svindyra hästar ". men sånna finns det vad man än sysslar med, och maioriteten av befolkningen som har häst får ju faktiskt prioritera där efter... Det kostar och även om man har mycket pengar får man lägga en stor summa på hästarna.

Det är bara hemskt när folk tror att man är sten rik och får allt man vill bara för att man har häst.. När man i själva verket sliter hårt som bara den och inte har råd med att göra någonting annat än att hålla på med sin häst många månader om året..



Bra skrivet :)

2009-09-16 @ 16:41:21
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Tuva

Varsego!

Han går redan på 1 kg havre=15 dl men han är inte seg bara det att jag vill få upp honom lite till i tempot så att han blir lite hetare men ändå inte med havre så att han inte blir knäpp i stället, ioförsej fäller han väldigt mkt nu men han går redan på b-vitamin :/

Så det är svårt men,men=)

2009-09-16 @ 18:28:32
URL: http://rohannesroan.blogg.se/
Postat av: Hanna

Sen finns det dem som inte förstår hur dyrt det är med egna hästar heller. T.e.x när de gör jämförelse om hur dyra sporterna är, då kostar det bara någon tusenlapp/år att hålla på med ridning. I wish... :)

2009-09-16 @ 20:18:59
URL: http://hannasvedlundstahl.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0