Klippning

De flesta har redan klippt sina hästar, men vissa väntar. Jag är en av de som inte gjort det, Sagas päls är fortfarande riktigt kort så det känns bara onödigt. Men det blir nog så att vi klipper lite senare iår, annars blir det omöjligt att träna dem. Tänkte visa er lite olika sorts klippningar och berätta om dem.

Varför klippa?
=
När hästen arbetar bli musklerna varma och behöver då göra sig av med den här värmen så att inte kroppstemperaturen stiger och blir för hög. Om pälsen är för tjock blir hästen svettig och kan inte jobba fullt ut. När du klipper hästen underlättar du den att få bort den överflödiga värmen. De flesta hästar blir lite piggare och arbetsgladare efter klippning, det beror då på att de orkar mer när de inte behöver bli svettiga lika snabbt som innan. En häst som inte är klippt, arbetar hårt och blir svettig tar också lång tid att få torr vilket är jätteviktigt att hästen blir på vinteråret när det är kallt ute. Annars kan den bli sjuk.

Klippningen bör ske i oktober/november men går även att göra i januari/februari. Vet att det är många som klipper sina hästar på sommaren också, det där är lite upp till var och en.



Detta är spårklippning och är bra om man inte har möjlighet att täcka hästarna fullt ut. Kräver oftast inte täcken inne i stallet, dock ute.


Täckesklippning

Jaktklippning är den jag alltid har. Tycker att den funkar jättebra. Om man vill kan man även ta pälsen i ansiktet och längre ner på benen, var försiktga bara då det är vädligt svåra områden att klippa på.

Att tänka på innan du klipper:

* Hur rider du, inne eller ute?
* Hur mycket tränar du?
* Hur länge är hästen ute i hagen?
* Vad är temperaturen i stallet?
* Är du beredd att lägga ut pengar på extra täcken osv?


Glöm heller inte att hästen oftast alltid får skav på bogen när den har mycket täcken på, därför kan det vara smart att skaffa sig ett bogskydd om det blir riktigt mycket.

/ Sabina


Kommentarer
Postat av: Josefine - hästblogg

Hästarna blir så fina när man klipper dom, men jag är så himla lat och tycker att det är tråkigt så jag brukar inte klippa mina hästar förän det verkligen måste!

2009-10-22 @ 23:26:05
URL: http://jsohlman.blogg.se/
Postat av: Anonym

hästarna får sällan skav om täcket sitter bra. ett tips är att köpa ett täcke som inte är för stort i bogen för då glider det lätt bak = skav.

2009-10-23 @ 23:54:09
Postat av: Ello Almér

Jag hel klipper min ponny, utom benen eftersom han blir överkänslig och låter mig inte äns peta på dom då. Även om han inte får skav av täcket försökte jag en gång med bogskydd, det fick han skav av. Eller alltså, den gjorde så han låste sig, och den satt inte hårt ändå, jätteskumt. Jag klipper min häst första vinter omg i typ slutet av augisti, sen måste jag oftast klippa honom minst 3-4 gånger under vintern, hans päls växer som ogräs.

2009-10-24 @ 02:25:12
URL: http://elloalmer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0