Säkerhet vid ridning, en självklarhet eller inte?

Jag sitter mycket och kollar på hästannonser eftersom att jag letar häst, och ser så många ryttare som rider utan hjälm. Har fått höra att man gör det för att det är "proffsigare", att man kan mer än andra.
Då undrar jag på exakt vilket sätt är det det?
Det är ju inte så "proffsigt" att rida utan hjälm, hästen blir plötsligt rädd och du ligger på marken med huvudet under hästens hovar.
Vart är det proffsiga i det?
Och hur kan man anse att när man rider utan hjälm är duktigare än andra, när man faktiskt som äldre ( som oftast har mer erfarenhet av hästar än oss lite yngre ) ska vara förebild åt de yngre ryttarna, när de yngre tar efter och gör samma sak?
Vad händer sen när de yngre ryttarna rider ut utan hjälm och det sedan händer något?
De gör ju vad de har sett och vill såklart också vara "proffsiga" genom att rida utan hjälm.

Nej jag förstår verkligen inte det, och tycker att folk borde reagera mer och om det är någon i sitt stall som rider utan hjälm och faktiskt säga till dem att man ska ha det eftersom att det är en säkerhetsgrej.
Speciellt om ryttaren är yngre och de kanske inte har någon förälder som är med i stallet.

Jag rider själv ALLTID med hjälm, har inte ridit utan en ända gång i hela mitt liv.
Tycker att det är helt idiotiskt att man gör det för en dag ligger man på sjukhuset med krossad skalle, och sånt undviker jag helst om det går.
I ett stall som jag stog i förut var det en tjej som red utan hjälm en gång men då sa jag och min kompis till henne, och sen gjorde hon aldrig det något mer så länge jag stog där.

Om man bara tänker på alla de gånger ryttare har blivit skadade runt huvudområdet fast de har haft hjälm, tänk hur mycket allvarligare det skulle varit om de inte haft någon?
Jag vet de gånger jag har åkt av med huvudet före i väggar och ner i marken och vilka hjärnskakningar jag har haft, och hur mycket värre hade inte det blivit om jag varit utan hjälm?
Nej usch, vill inte veta vad som kunde hänt.

Man måste faktiskt komma ihåg att även om du har världens lugnaste häst som normalt aldrig gör något så kan till och med den hoppa till och bli rädd för saker ibland, och det är inte alltid man är med på allt och då ligger man vackert där på marken.
Hästar är trots allt ett djur som flyr från faror, och även om du vet att en t.ex. buske inte är farlig så förstår ju inte hästen det.
Vem vet, det kanske faktiskt dyker upp en hästätande tiger ur den? ;)
Så tänk på att vara beredd på att allt kan hände när som helst, med vilken häst som helst men det blir tusen gånger bättre om du har hjälm på huvudet.
Den kan vara skillnaden på liv och död.


Kommentarer
Postat av: Evelina

Bra inlägg :) Och klokt skrivet ! det skulle aldrig falla mig in att rida utan hjälm , jag har en kompis som åkte söderöver för att titta på hästar och när hon på ena stället tog på sig ridhjälmen fick hon kommentaren att " ehmn, här brukar vi rida utan hjälm så du kan ta av den " Hon sa då ifrån att nej jag rider alltid med hjälm och kommer även att göra det.. Det var nog faktiskt bland det dummaste kommentar jag har hört! Tycker ALLA bör använda hjälm vid ridning !

2009-08-28 @ 20:42:14
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: kajsa

bra inlägg, och mycket bra skrivet ! :)

över 1000 människor per år ( i sverige ) som skadar sig får ju skallskador, det vill man ju inte precis ha.. det är säkert för de rider utan hjälm..

2009-08-29 @ 12:22:46
URL: http://kkajsajohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0