Örter

Satt och läste tidningen Hästen här hemma (den är jättebra!) och kom till ett uppslag om Örter.

Jag tycker att det här med örter är intressant, har själv aldrig provat men skulle gärna göra det.
Iallfall, texten om örter var väldigt intressant och trevlig att läsa, och även jag som normalt inte kan läsa vad som helst eller sitta stilla läste faktiskt hela artikeln.
 De hade bra bilder och sen hade de skrivit lite om varje ört.
Så jag tänkte visa er de som blev mina favoriter, och sen måste jag såklart fråga; är det någon som brukar ge sin häst örter och isånnafall hur funkar det?
Om du inte gör det, skulle du kunna tänka dig att prova, och tror du på att det funkar?





Första bilden är persilja, som är rik på C-vitamin. Den sägs stimulera mjölkproduktionen hos digivande ston, ett medel vid urinvägsinfektion och hjälper till mot urinsten. Flera hästägare har också sett positiva resultat för hästar med hett temperament. Den ges två till tre nävar färskt dagligen eller två färska rötter dagligen alternativt 20 gram torkad persilja. ges ej till dräktiga ston, persiljan anses stimulerande på livmodern.

Andra bilden är nypon, som hjälper kroppens immunförsvar. Den innehåller höga halter av C-vitamin, men också vitamin A och K, niacin, riboflavin och eterisk olja. Hovarna blir bättre om man ger 15 till 20 gram krossade nyponskal dagligen.

Tredje bilden är hallon, och det är bladen som hästen är intresserad av(såklart kan de äta bären också, Ronda gjorde det alltid). Bladen sägs ha sammandragande och stärkande effekt som udnerlättar vid fölning. Under dräktigheten ges vissa ston regelbundet små doser hallonblad. Ges 20 till 30 gram av bladen fyra till sex veckor innan beräknad fölning.

Fjärde bilden är snärjmåra och ges till hästar med svullna ben och för hästar som fått fång. Snärjmåra äts gärna av hästar naturligt. Den är rik på kisel som ger en fin hårem. Doseringen är två till tre nävar färsk snärjmåra eller 20-30 gram torkad dagligen.

Femte bilden är kvickrot som ger hästen frisk hårrem och starka hovar. Den fungerar som en "piggelinkur" och är rik på järn och vitamin A och B. Även roten är bra, den innehåller eterisk olja som har visat sig ha antibiotiska egenskaper. Ge hästen flera nävar kvickrotsblad varje dag. Om hästen har urinvägsproblem ge 20 till 30 gram färska/torkade bitar av rotstocken dagligen.

Sjätte och sista bilden är vallört och påverkar ben, brosk och bindväv på ett positivt sätt. Den används ofta vid magsår, kolik och tarminflammation. Växten innehåller vitamin B12 och forskning visar att den också kan lindra inflammaioner i magens slemhinnor. Vallört bör inte ges i några större givor, ge heller inte hästen rötterna. Doseringen är 20 till 30 gram torkad vallört per dag. Kan också ges en näve krossade färska blad, hästen äter inte gärna bladen förrän de börjat vissna. 

Källa: Tidningen Hästen.

/ Sabina


Kommentarer
Postat av: Anonym

intressant :)

2009-08-08 @ 22:37:03
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: Sabina

Sv: Ja jag tycker också att det var intressant :D Man lär sig alltid något iallfall ;)

2009-08-09 @ 12:34:54
URL: http://ronda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0